Tunel Blanka otevřou 19. září 2015

18. 9. 2015 – 14.23 | 617x

Neuvěřitelné se stává skutečností a po více jak 13 letech sledování stavby (ražba průzkumné štoly byla zahájena 16. května 2002) se svezeme svými auty zprovozněnými tunely městského okruhu v úseku Malovanka – Pelc Tyrolka…

Stavbu jsme mnohokrát navštívili a po otevření infocentra se tam každý měsíc scházeli…
Galerie má celkem 72 329 položek
Tento web má 461 článků a několik stránek o jednotlivých staveništích a částech stavby…
Podařilo se nám umístit několik webkamer i sbírat snímky z dalších dostupných a vznikly tak unikátní časosběrná videa
Diskusní fórum má 284 uživatelů, 702 témat a 37 131 příspěvků… Hlavně posledních několik let už většinou o jiných stavbách…
Také aktualizace webu a nové články už nejsou tak časté…

A 19. září 2015 se Tunelový komplex Blanka (snad) konečně zprovozní… a my budeme opět u toho a přineseme fotky a videa prvních průjezdů…

Dolínek: Tunelový komplex Blanka otevřeme v sobotu 19. září odpoledne

První řidiči budou moci Tunelovým komplexem Blanka projet příští sobotu 19. září zhruba v 15 hodin. Těsně předtím dojde k oficiálnímu otevření na Letenské pláni. Tunelový komplex ještě předtím čekají během příštího týdne komisionální zkoušky a cvičení Integrovaného záchranného systému. Na dnešní tiskové konferenci to oficiálně oznámil náměstek pražské primátorky pro dopravu a evropské fondy Petr Dolínek.

„Jak jsem oznámil již před časem, tunelový komplex otevřeme do zkušebního provozu v nejbližším možném termínu. Tím se ukázala být sobota odpoledne, proto bych považoval za nesmyslné čekat na původně ohlášenou neděli. Jsem moc rád, že se Pražané konečně dočkají zprovoznění této zásadní dopravní stavby,“ uvedl Dolínek, který potvrdil, že se v souvislosti s otevřením nechystá žádná okázalá show. „Oficiální otevření bude velmi decentní, cokoli jiného by bylo, vzhledem k problémům, které výstavbu provázely, výsměchem Pražanům,“ zdůraznil Dolínek.

V příštím týdnu budou v tunelovém komplexu ještě probíhat komisionální zkoušky. Budou se testovat všechny systémy i reakce na potenciální nehody a nepředvídané situace, jako je třeba požár či chodec v tunelu, auto v protisměru, průjezd nebezpečného nákladu apod. Ve čtvrtek 17. září proběhne v tunelovém komplexu cvičení IZS. V minulých týdnech proběhly tzv. předkomplexní zkoušky, jejichž výsledek byl pozitivní, proto se již nepředpokládají žádné problémy.

Praha věnuje mimořádnou pozornost bezpečnosti provozu, protože každou takto významnou změnu dopravy můžou provázet zmatky řidičů, kteří nejsou zvyklí na nové trasy. „Zejména v prvních dnech provozu bude důležité, aby se řidiči naučili v tunelu orientovat a optimálně jej využívat. V této souvislosti město zvažuje dočasné snížení rychlosti na 50 km/h, okolí tunelu bude rovněž zvýšenou pozornost věnovat policie,“ řekl radní pro bezpečnost Libor Hadrava.

V souvislosti s otevřením tunelového komplexu se postupně zavádějí i návazná dopravní opatření, které magistrát intenzivně konzultuje s městskými částmi, policií, Technickou správou komunikací a dalšími institucemi. Již byla instalována nová světelná signalizace na magistrále, brzy dojde ke zklidnění Veletržní ulice, kde bude doprava obousměrně pouze v jednom pruhu a přibude prostor pro cyklisty. Další opatření bude město zavádět postupně na základě výsledků měření dopravní intenzity i emisí, která již probíhají a budou probíhat i po spuštění tunelového komplexu.

„Zaznamenal jsem tlak na to, abychom okamžitě zavřeli řadu komunikací, ale stojím si za svým názorem, že to není správná cesta. U takto zásadních kroků se jednoznačně držím hesla „dvakrát měř, jednou řež“. Pokud situace ukáže, že je to možné, budeme postupně zklidňovat. Zároveň však musíme pokračovat v budování Městského i Pražského okruhu, ale rovněž neustále zkvalitňovat městskou hromadou dopravu i podmínky pro cyklisty, abychom řidičům nabídli atraktivní alternativu,“ vysvětlil náměstek Dolínek.

◾Příloha: Informace ke komplexním zkouškám
◾Fotografie ke komplexním zkouškám jsou k dispozici na http://www.satra.cz/download/media/foto-komplexni-zkousky.zip

zdroj: http://www.praha.eu/jnp/cz/o_meste/magistrat/tiskovy_servis/tiskove_zpravy/dolinek_tunelovy_komplex_blanka_otevreme.html

Diskuze a komentáře k článku jsou možné ve fóru.

pridej.cz Přidej na fungu.cz Přidat odkaz na Bookmarky.cz