Dálkový pochod Blankou

18. 6. 2012 – 10.49 | 692x

Na úterý 12. června 2012 se nám konečně podařilo dohodnout návštěvu tunelového kopllexu Blanka. Nebylo jednoduché dohodnout termín, který by vyhovoval většině… Hlavním cílem akce bylo projít celý tunel, což se nekonec nepodařilo… především kvůli podcenění organizace u stavby SAT 2B.

Každopádně celkově se akce vydařila a v podzemí jsme nachodili cca 12 km za cca 4 a půl hodiny.

Sraz byl před infocentrem na Letné. Když jsme byli kompletní přesunuli jsme se dovnitř, kde jsme si nepustili žádný film ani neposlechli žádnou přednášku. Nic nového bysme se zřejmě nedozvěděli. Jen nás náš průvodce upozornil na pár organizačních věcí a domluvili jsme plán pochodu.
Po vyfasování přilby a vesty jsme vyrazili ulicí Milady Horákové ke vjezdu na MÚK U Vorlíků. Do podzemí jsme sestoupili vjezdovou rampou R4 a dále STT v protisměru do propojky v TGC. Na lampárně v JTT jsme vyfasovali světýlka a další cesta vedla do vzduchotechnického komplexu a na dno šachty. Po návratu do STT se s námi místní specialista rozloučil a hrozně se divil, že jdeme až do Troje. Tam jsme došli STT a v TGC prošli do JTT a výjezdovou rampou vykoukli opět na denní světlo. Kuřáci si dali cigárko, ostatní svačinku.
Vzhledem k nedostatku času (zpět jsme měli být do 14 hodin) jsme svižným tempem vyrazili JTT zpět na Letnou. Cestou stále někdo zdržoval prohlížením právě montovaných zakrytí vzduchotechnických kanálů nad mostovkou kalcium-silikátovými deskami. Těsně před Letnou jsme nějakou propojkou prošli do STT a pokračovali dále pod Etneterou, požárním objektem Špejchar až na Hradčanskou, kde bylo opět vidět světlo ve výjezdové rampě. V „Milánských“ tunelech byly zarovnávány stěny vrstvičkou betonu a v horních částech stěny zakrývány prefablikáty. Občas jsme nakoukli do JTT, kde nebylo tak prašno (od nás) a nemotalo se tam tolik lidí před objektivem. Hranice staveb byla jasná podle hladkých stěn a schodu na zemi. Lesem stojek jsme se prodrali do posledníhou kousku „Blanky“, kde ještě není strop tunelu. Po kratičkém odpočinku jsme vyrazili severním raženým tunelem Brusnice ke stavbě SAT 2B. Už né tak rychle, protože jsme věděli, že do tunelů SAT 2B nemáme povolení. V jámě MYslbekova jsme narazili opět na nějaké stojky a patu jeřábu, který už je oběstavěn TGC. Chvilku jsme pozorovali rozebírání posledního dílu bednění širokého klenbového vozíku v STT a pak dříve rozmontované díly v JTT. Prohlédli jsme poslední nezastropenou část SAT 2B a vyrazili zpět JTT Brusnice. V jámě Prašný most jsme pořídili skupinové foto a vyrazlili hloubenými tunely na Letnou. Cestou jsme ještě nakoukli do vjezdových a výjezdových ramp. Po vrácení světýlek jsme výjezdovou rampou R1 vyšli ven a ulicí opět do Infocentra vrátit ochranné pomůcky. Poděkovali jsme našemu průvodci i pracovnici infocentra. Po krátké poradě kam zajdem na pivo, jsme se rozprchli (většinou do práce).

Bylo zajímavé vidět celou stavbu v jeden den i pracovní nasazení na jednotlivých staveništích. Je to určitě mnohem větší zážitek, než při dni otevřených dveří…

Některé fotky z akce najdete v galerii v albech jednotlivých stavenišť.

Děkujeme pracovníkům Metrostavu za umožnění této akce.

Diskuze a komentáře k článku jsou možné ve fóru.

pridej.cz Přidej na fungu.cz Přidat odkaz na Bookmarky.cz