Druhé nejhlubší kanalizační spadiště…

17. 8. 2009 – 17.46 | 1 503x

Město buduje druhé nejhlubší kanalizační spadiště v Praze – magistrat.praha-mesto.cz

V rámci výstavby tunelového komplexu Blanka buduje město v úseku Myslbekova a Prašný most druhé nejhlubší kanalizační spadiště v metropoli, a sice v hloubce třiašedesáti metrů. Stavaři již vytěžili štolu a staví železobetonovou konstrukci, kterou obkládají žulovými kvádry. Spadiště by mělo na podzim letošního roku propojit stoku v ulici Milady Horákové s páteřním kanalizačním sběračem „K“ v Praze 6, a zabránit tak častým haváriím v ulici Papírenská.

„V Papírenské ulici v Praze 6 – Dejvicích dosud docházelo zejména při přívalových deštích k zahlcení stávající lokální kanalizace a k následným haváriím. Spadiště bylo tedy nutné vybudovat. Jakmile jej dokončíme, převedeme přítok vedoucí z ulice Milady Horákové do páteřního sběrače „K“ v Praze 6 – Prašném mostě. Stoku v Papírenské tím výrazně odlehčíme,“ uvedl náměstek pražského primátora Pavel Klega, do jehož kompetence vodohospodářství v hlavním městě spadá, a dodal: „Průtok převedeme zpět do původní trasy jen v případě různých kontrol a revizí.“

Spadiště je stavební objekt na kanalizacích, prostřednictvím kterého dochází ke změně výškového vedení kanalizace. Zároveň může dojít ke změně směru trasy kanalizace a k případnému propojení dvou stok, jež není možné spojit potrubím z důvodu velkého spádu a rychlého proudění splaškových vod. V tomto případě dochází k obrušování dna stoky a následným haváriím. Spadiště se také používá při propojování stok, které se výškově křižují jako je tomu právě v tunelu Blanka.

Město začalo kanalizační spadiště budovat v říjnu 2008 v rámci výstavby Městského okruhu Myslbekova – Pelc Tyrolka. Stavaři nejprve vyrazili stavební šachtu o průměru 6,5 metru a hloubce téměř 64 metrů. „Největší zajímavostí stavby je hloubka přepadu, která přesahuje dvaapadesát metrů. Standardní hloubka je přitom zhruba šest až osm metrů. Největší spadiště v Praze, které je hluboké zhruba sedmdesát metrů, najdeme na Barrandově,“ poznamenal Pavel Klega. Vyraženou jámu zajistili stavaři stříkaným betonem a budují nosnou železobetonovou konstrukci. „Samotné spadiště bude tříkomorové. Bude zde takzvaný spadišťový prostor, který dále obkládáme žulovými kvádry a osazujeme speciálně tvarovanými kamennými rozrážeči k utlumení kinetické energie vodního proudu, lezní prostor s dvouramenným kompozitovým schodištěm a manipulační prostor o průměru jeden a půl metru,“ sdělil Miloš Hrachovec, ředitel společnosti Čermák a Hrachovec, a. s., jež má stavbu na starosti. Maximální průtok vody by měl být zhruba 3,5 metru krychlových za sekundu.

Kromě zvýšení spolehlivosti kanalizace v ulici Papírenská v Praze 6 bude nové kanalizační spadiště sloužit také k odkanalizování oblasti u Městského okruhu. Stavbu plánuje město dokončit v říjnu letošního roku a zaplatí za ni zhruba 70 milionů korun.

V Praze 17. 8. 2009

zdroj: magistrat.praha-mesto.cz

foto: dno spadiště

Diskuze a komentáře k článku jsou možné ve fóru.

pridej.cz Přidej na fungu.cz Přidat odkaz na Bookmarky.cz