Protiražba zahájena

21. 7. 2009 – 19.39 | 518x

Pražský primátor Pavel Bém zahájil další fázi ražby tunelu Blanka

Stavební práce na tunelovém komplexu Blanka vstupují do další klíčové fáze. Dnes byla zahájena protiražba z Letné směrem do Troji. Ražba byla za účasti primátora hlavního města Prahy Pavla Béma slavnostně zahájena dle starých hornických obyčejů osazením sošky svaté Barbory na portále tunelů.

21.7.09- Uložení sošky sv. Barbory – tunel Blanka na Letné„Nejdelší tunelový úsek v České republice se bude razit z obou stran. Ze strany od Troji probíhají razičské práce od ledna 2007 a vyraženo je již takřka 1400 metrů v severní a 1320 metrů v jižní tunelové troubě. Obyvatelé Letné by průvodní jevy způsobené ražebními pracemi neměli takřka zaregistrovat,“ řekl primátor hl. m. Prahy Pavel Bém a slavnostně zahájil protiražbu z Letné směrem do Troji.

Veškeré budovy ve spádové oblasti byly předem prohlédnuty nezávislým soudním znalcem, který navrhl případné zesílení konstrukcí, pokud to stav jednotlivých objektů vyžadoval. Zároveň proběhlo i výškové zaměření celé oblasti, aby bylo možno v průběhu ražby kontrolovat pohyb terénu. Po celou dobu ražeb a i po jejich dokončení budou budovy vizuálně sledovány a území bude geodeticky kontrolováno.

Stavební práce v podzemí budou probíhat v nepřetržitém provozu. Suť, která vznikla v souvislosti s ražbou od Tróje, bude vyvážena tak jako dosud přes Libeň. Hornina od Letné bude odvážena tak, jako byl odvážen výkop ze stavební jámy Letná, tedy směrem na západ od Letenské pláně.

Občané mohou získat podrobné informace v Informačním centru Tunelu Blanka na Letné, které je otevřeno i v době prázdnin každou středu od 14 do 18 hodin.

V Praze 21. 7. 2009

zdroj: magistrat.praha-mesto.cz

další články:

praha.eu: Tunel Blanka se razí i z Letné

idnes.cz: Tunel Blanka dohání zpoždění výstavby, začalo se razit i z Letné – v článku i video

financninoviny.cz: Tunel Blanka se začal razit také ve směru z Letné

Diskuze a komentáře k článku jsou možné ve fóru.

pridej.cz Přidej na fungu.cz Přidat odkaz na Bookmarky.cz