Doprava na Letné: Zmatek a kolaps

14. 5. 2008 – 12.44 | 1 049x

Zdroj: Mladá Fronta DNES, 14.5.2008
(pozn mo.ttnz.cz: naše předpovědi se vyplnily bohužel na 100% 🙁 Uvidím, co se MHMP a DPP podaří, aby se výstavba tunelu Blanka obešla bez komplikací. Opravdové peklo obyvatele teprve čeká a to v souvislosti s uzavírkou ulice Milady Horákové od června 2008.)

Kvůli výluce tramvají v ulici Milady Horákové stála celá Letná a přilehlé ulice. Musel se sejít i krizový štáb města

Holešovice – Chlebník se svačinou, termosku s čajem a zásobu časopisů si měli vzít s sebou lidé, kteří včera ráno vyrazili přes Letnou.

Ráno tu totiž po ulici Milady Horákové přestaly kvůli výluce jezdit tramvaje a o náhradní dopravu se měly postarat autobusy. Jenže doprava na Letné totálně zkolabovala.

„Systém hromadné dopravy se zhroutil. Symbióza náhradních autobusů a individuální dopravy nezafungovala,“ přiznal mluvčí Dopravního podniku Ondřej Pečený.

Cestující museli strávit desítky minut nejen v autobusech X-1, ale také v tramvajích, jež dopravce poslal po objízdné trase přes Chotkovu ulici a nábřeží Edvarda Beneše. Hustý provoz uvěznil i je.

„Jen na křižovatce na Hradčanské jsem stál v ,osmnáctce‘ dvacet minut. Řidiči autobusů i ostatních tramvají pouštěli lidi ven, ale náš řidič se nedovtípil,“ zlobil se Marek Bláha, kterému cesta z Dejvic na Smíchov trvala přes hodinu. Podle jízdního řádu měl jet 15 minut.

Kvůli kolapsu se dokonce na magistrátu sešel krizový štáb, jenž hledal řešení, jak se se situací na Letné vypořádat další dny.

Dopravce z krize viní řidiče osobních aut. „Přes Letnou vede vyhrazený pruh pro autobusy, ale ten nikdo nerespektoval,“ stěžoval si na motoristy mluvčí Ropidu Filip Drápal. Podle něj jejich auta stála v cestě nejen autobusům, ale „klestila“ si cestu i po tramvajových kolejích.

To už by se stávat nemělo. Na dodržování pravidel již dohlíží stálá policejní hlídka. Od dnešního rána je také zjednosměrněna ulice Badeniho a Na Valech a Dopravní podnik ve směru k Čechovu mostu zrušil tramvajovou zastávku Malostranská na nábřeží Edvarda Beneše, aby se zde vozy nezdržovaly.

Uvažuje se i o tom, že by se plánované uzavírky tratí zkrátily. „Původně měly být tramvaje ve výluce do konce června. Nyní se hovoří o tom, že by se výluka zkrátila do 10. června nebo jen do konce května,“ řekl Drápal.

Dopravní podnik se však obává, že dohled policie a zkrácení výluk stačit nebude. „Dlouhou dobu se tu budou stavět tunely městského okruhu. Je potřeba najít systémovější řešení. Pokusit se nějakým způsobem zachovat tramvajovou dopravu,“ řekl Pečený.

Jako návod by mohla městu posloužit výstavba železničních mostů v Seifertově ulici na Žižkově v roce 2004. Tehdy tramvaje několik týdnů jezdily po jednokolejné provizorní trati.

***

* Nová opatření – Aby řidiči nevjížděli do křižovatky na Špejcharu a do vyhrazeného pruhu bude dohlížet stálá policejní hlídka – Badeniho ul. v úseku Chotkova -Na Valech a ulice Na Valech v úseku Badeni. – K brusce je jednosměrná – Zrušena tramvajová zastávka Malostranská na nábřeží Edvarda Beneše ve směru Čechův most – Instalace informačních tabulí na příjezdových komunikacích do pátku 16. května

  1. Odpovědi (3) to “Doprava na Letné: Zmatek a kolaps”

  2. Osobně jsem na tramvaj 25 čekal včera 19 minut, pak jsem to vzdal a šel pěšky…

    Od wizard_01 na Kvě 14, 2008

  3. Třeba zelení aktivisti konečně pochopí důležitost dočasné komunikace za staveništěm.

    Od horal na Kvě 14, 2008

  4. Dnes už se mi zdála doprava méně chaotická 🙂 První den je vždy nejhorší…

    Od kasme na Kvě 14, 2008

Zanechat komentář

pridej.cz Přidej na fungu.cz Přidat odkaz na Bookmarky.cz