„Letnou o metr zvýšit“

4. 3. 2008 – 19.12 | 556x

zdroj: MF DNES, 4.3.2008, Architekti navrhli zahloubit ulici Milady Horákové. S knihovnou však nepočítají

Letná – Architekti a urbanisté přicházejí s dalšími nápady, jak by v budoucnu mohla vypadat Letenská pláň. Nyní se hovoří o tom, že by se celá plocha Letné mohla zvýšit až o metr a ulice Milady Horákové by zmizela pod zemí. Navrhuje to skupina architektů ve spolupráci s dopravní fakultou ČVUT, jež oslovil Útvar rozvoje města.

„Doporučujeme zvýšit celkovou úroveň Letenské pláně o metr až dva,“ uvedl autor studie Oldřich Dudek. Ke zvýšení plochy pláně by se využila zemina, kterou dnes náklaďáky vyvážejí z budovaných tunelů městského okruhu.

Nejenže by podle architektů stavitel ušetřil na odvozu zeminy mimo Letnou a stavební ruch by méně zatěžoval okolní ulice, kudy nákladní auta hlínu odvážejí, ale také by se tím opticky snížila výška možného fotbalového stadionu.

Ten má podle plánů Oldřicha Dudka stát namístě dnešního stadionu Sparty. Protože je ale prostorově větší než současný stadion, bude zasahovat i do frekventované ulice Milady Horákové. Ta se má proto v úseku mezi křižovatkou s ulicí U Sparty a U Vorlíků zahloubit. Část tribun by byla nad ulicí.

Na fotbalový stadion vlakem Studie také předpokládá lepší spojení Letné s hromadnou dopravou. Architekti počítají s využitím blízké železniční trati, kde jezdí vlaky mezi Masarykovým nádražím a Ruzyní. Mohla by se tu postavit nová zastávka. Vznikla by na začátku ulice Nad Královskou oborou a fanoušci by tady z vlaku mohli vstoupit rovnou do hlediště. „Pro úplné dořešení dopravní dostupnosti Letné pro pěší je také nutné upravit přístupové cesty od stanice metra Hradčanská. Upravit výstupy ze stanice a také vybudovat kvalitní přechod přes Špejchar. Nejlépe podchodem,“ uvedl architekt. Místo starých vil v sousedství dnešní arény a nedaleko restaurace McDonald’s má navíc podle návrhu vyrůst hotel. Stál by nad výjezdem z tunelu Blanka sevřený mezi ulicí Milady Horákové a tratí.

S čím architekti nepočítají, je výstavba Národní knihovny na Špejcharu. „Kvalitní vyřešení křižovatky U Vorlíků a všech navazujících spojení na ulici Milady Horákové a také plánovaných podzemních garáží v podstatě vylučuje možnost stavět knihovnu na tomto místě,“ tvrdí Dudek. Knihovna by podle architektů mohla stát buď místo Stalinova pomníku nebo u budovy ministerstva vnitra.

Jestli bude Letná vypadat za několik let podle těchto představ, ukáže dlouhá řada jednání. „Minulý týden se sešel sbor expertů, kteří o zvyšování Letenské pláně hovořili. Památkáři třeba usilují o to, aby byl malebný propad Letenské pláně zachován,“ řekl Jan Hladím z Útvaru rozvoje města.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES – Praha

Autor: PETR ŠVEC

Zanechat komentář

pridej.cz Přidej na fungu.cz Přidat odkaz na Bookmarky.cz