Letná stále v mediích II.

25. 2. 2008 – 20.56 | 1 286x

MF DNES: Tramvaje: další rok velkých oprav | Silničáři nemají na „záplaty“

Tramvaje: další rok velkých oprav

POTÍŽE V DOPRAVĚ Dopravní podnik pokračuje v rozsáhlých opravách tramvajových tratí a cestující se musejí připravit na změny v dopravě. Mnoho spojů pojede jinak. Uzavírky se chystají také na silnicích. MF DNES přináší přehled největších oprav.

Praha – Loňský rok byl pro pražskou tramvajovou dopravu typický tím, že nebylo snad jediného měsíce, kdy by všechny linky jezdily po svých trasách.

Město se pustilo do rozsáhlých oprav kolejí a cestující si museli několikrát zvykat na to, že tramvaje jezdí jinudy než obvykle. Opravovala se křižovatka na Palackého a Karlově náměstí, přes půl roku tramvaje nejezdily přes Štefánikův most.

Jestli si Pražané na konci roku po poslední výluce oddechli, pak je zřejmě nepotěší plány oprav Dopravního podniku na letošní rok. Stejně jako ten loňský se totiž ponese ve znamení masivních oprav tramvajových tratí.

Z harmonogramu prací, který má MF DNES k dispozici, vyplývá, že letos je naplánováno čtyřiadvacet výluk.

Na Letné se kvůli tunelu objeví provizorní konečná Nejdelší oprava se chystá na Letné. Od 13. června do konce roku musí cestující počítat s komplikacemi v ulici Milady Horákové, kde se staví tunel městského okruhu.

Až do konce července nepojedou tramvaje mezi Špejcharem a Strossmayerovým náměstím. Od začátku srpna bude provoz obnoven z dolní části Holešovic na Letenské náměstí, kde se objeví dočasná konečná. Tramvajové soupravy by se měly otáčet u budovy ministerstva vnitra na dočasné otočce. Mezi Hradčanskou a touto provizorní konečnou budou jezdit autobusy náhradní dopravy.

„Tramvajová výluka se dotkne i úseku od Prašného mostu k Hradčanské. Ale je zatím předčasné říkat, kdy to bude. O všem se teprve jedná a neustále se to mění,“ uvedl Miroslav Rajchart, vedoucí oddělení silničního správního úřadu magistrátního odboru dopravy.

Dlouhou dobu se nesvezou lidé také v Radlicích, kde bude tramvaj číslo 6 končit již v zastávce Křížová. Výluka potrvá zřejmě už od 7. března do 29. listopadu.

Od poloviny července do poloviny srpna budou pracovníci Dopravního podniku spravovat koleje ve Vyšehradském tunelu a na Podolském nábřeží. Cestující z jižní části města musí v tu dobu spoléhat jen na metro, případně v Podolí nastoupí na přívoz a vystoupí na Zlíchově.

Lidé z jižních čtvrtí – Braníka, Modřan a Hodkoviček – nebudou mít klid ani na podzim. Na přelomu října a listopadu se na tři týdny uzavře modřanská tramvajová trať.

V druhé polovině března budou cestující marně čekat na zastávkách v Korunní ulici, v červnu nepojedou tramvaje v Seifertově, odkud se v červenci přesunou dělníci do Olšanské ulice.

Vyhýbat se letos několik týdnů budou řidiči tramvají také Trojské ulici nebo Barrandovu. „Termíny ještě nejsou stoprocentně schválené,“ upozornila mluvčí Dopravního podniku Eva Dydová.

Dělníci dostaví novou tramvajovou trať do Radlic Na konci listopadu by měla být otevřena nová tramvajová trať v Radlicích, čímž skončí dlouhá výluka trati mezi zastávkami Křížová a Laurová. Cestující nově dojedou až ke stanici metra Radlická.

Na úseku dlouhém 1,1 kilometru Dopravní podnik postaví tři nové zastávky. Dosavadní konečná stanice Laurová se posune za křižovatku s ulicí K Vodojemu, další zastávka vznikne u místní školy a tramvaje budou končit na zastávce Radlická přímo u výstupu z metra a nového administrativního komplexu.

Nová stanice se objeví i na starém úseku mezi Křížovou a Laurovou. Bude se jmenovat Braunova.

***

* Nejdelší výluky 2008

Tramvaje a lanovka

1. Trojská

výluka 4. – 29. 8.

2. Milady Horákové

výluka 13. 5. – 31. 12.

3. Lanová dráha na Petřín

25. 3. – 12. 4. a v říjnu po sezoně

4. Seifertova a Olšanská

10. 6. – 8. 7 a 8. 7. – 25. 8.

5. Korunní

výluka 9. 4. – 3. 5.

6. Radlická

výluka 7. 3. – 29. 11.

7. Vyšehradský tunel

výluka 16. 7. – 15. 8.

8. Modřany

výluka 29. 10. – 19. 11.

* Uzavírky ulic

Plánované opravy 2008

Roztocká ulice (Sedlec)

Stavba nového kruhového

objezdu na křižovatce ulic

Roztocká a Kamýcká.

Termín: neurčen (zřejmě v létě)

Francouzská ulice (Vinohrady)

V úseku mezi Blanickou

a Slovenskou ulicí budou

opraveny chodníky i vozovka.

Dlažbu nahradí asfalt. Stát to

bude 3,1 milionu korun.

Termín: květen

Průmyslová ulice (Malešice)

Mezi ulicemi U Stavoservisu

a Tiskařská dělníci vymění

povrch vozovky.

Termín: zřejmě červenec – srpen

Českobrodská ulice (Běchovice)

U křižovatky s ulicí Mladých

Běchovic bude ulice rozšířena

v délce 90 metrů, aby bylo

jednodušší odbočovat.

Termín: neurčen

Křižíkova ulice (Karlín)

Oprava křižovatky Prvního pluku –

Křižíkova, nový odbočovací pruh,

úprava semaforů.

Termín: jaro

nábřeží E. Beneše (Malá Strana)

V úseku mezi ulicemi U Železné

lávky a U Plovárny bude položen

nový asfalt, opravena bude

i nábřežní zeď.

Termín: duben

Budějovická ulice (Krč)

Dlažbu na vozovce nahradí asfalt,

oprava chodníků.

Termín: březen

* Tramvajové výluky

Menší opravy kolejí

Ohrada – Palmovka

Termín: 29. února – 3. března

(přes den)

Na Slupi – Křesomyslova

Termín: 14. – 22. 3. (přes den)

nábř. E. Beneše (Klárov – Čech. m.)

Termín: 1. – 9. dubna (přes den)

Francouzská – Blanická

Termín: konec dubna – 13. května

obratiště Radošovická

Termín: 30. 5. – 2. 6. (přes den)

Černokostelecká

Termín: 28. června – 5. července

Bílá Hora

Termín: červenec – srpen

Hlubočepy – Barrandov

Termín: 6. – 8. září

Vinice

Termín: 12. – 23. září

Klapkova (Stírka – Střelničná)

Termín: 26. – 29. září,

3. – 6. října a 10. – 13. října

obratiště Kobylisy

Termín: 10. – 14. října (přes den)

podjezd Těšnov

Termín: 14. – 29. října (přes den)

vozovna Hloubětín

Termín: 24. – 28. 11. (přes den)

Zdroj: TSK, MHMP, DP

Regionální mutace| Mladá fronta DNES – Praha

Silničáři nemají na „záplaty“

Praha – Ani korunu nemají v letošním rozpočtu silničáři na drobné opravy rozbitých pražských silnic.

Loni dostali od města 686 milionů, na letošek jim zastupitelé nedali nic. Řidiči se tak možná musí připravit na to, že po zimě budou skákat ve výmolech. Asfaltérská auta k dírám ve vozovce zřejmě nevyrazí.

„Údržba a opravy komunikací nejsou přidělenými finančními prostředky na rok 2008 kryty vůbec,“ píše se v důvodové zprávě k městskému rozpočtu.

A to přesto, že právě na drobné opravy žádala správa silnic největší nárůst peněz – o 770 milionů víc než v roce 2007.

„Stagnující výše rozpočtů na běžnou údržbu není v posledních letech dostačující ani pro zajištění prosté údržby silnic. Vzrůstá proto technický dluh na silnicích,“ přiznává autor důvodové zprávy v materiálech k rozpočtu.

„Rozhodně si nemyslím, že by se Pražané měli bát, že budou jezdit po rozbitých silnicích,“ odmítá místopředseda dopravního výboru zastupitelstva Petr Zajíček (KSČM). Podle něj budou silničáři moci na záplatování děr v asfaltu použít peníze, které ušetřili na zimní údržbě.

„Byla mírná zima, takže nemusely tolik do ulic vyjíždět sypače. Ušetřili jsme,“ potvrdil mluvčí Technické správy komunikací Tomáš Mrázek.

Také se prý počítá s tím, že na mimořádné opravy najde magistrát peníze v rezervách.

Správa silnic však musí šetřit i ve vlastních řadách. Na provoz dostali silničáři 709 milionů korun, což je o 1,15 miliardy méně než v loňském roce.

Na velké opravy peníze budou Podle údajů v důvodové zprávě rozpočtu půjde letos méně peněz i na čištění komunikací a údržbu zeleně. Jen necelá polovina částky, kterou mohli silničáři použít v roce 2006.

„Na velké plánované opravy však peníze máme,“ ujistil Mrázek. Velké opravy čekají například Francouzskou ulici na Vinohradech, Křižíkovu ulici v Karlíně nebo výpadovky Průmyslovou, Českobrodskou či Roztockou.

Na výpadovky přispěje i Státní fond dopravní infrastruktury. „Právě tento týden bude zastupitelstvo schvalovat přidělení 440 milionů na tyto účely,“ řekl Zajíček.

Největší letošní uzavírka se čeká na Letné.

Pokračování na straně D3

Silničáři nemají na „záplaty“

Pokračování ze strany D1

Kvůli stavbě tunelu Blanka na Letné, který se stane součástí městského okruhu, bude uzavřena celá ulice. „Při výstavbě tunelu pod ulicí Milady Horákové omezíme provoz a auta pojedou jinudy. O objízdné trase se nyní jedná, měla by vést po jižní straně pláně,“ uvedl František Polák, mluvčí společnosti Metrostav, která tunel staví.

Podle návrhů projektantů by auta ve směru z centra nadále jezdila kolem stadionu Sparty a ve směru do centra by projížděla po dočasné silnici z Badeniho ulice přes Letenskou pláň až na křižovatku Milady Horákové s ulicí U Sparty. Dělníci silnici uzavřou zřejmě v červnu a auta se sem jen tak nevrátí.

Velká uzavírka se chystá také v Běchovicích, kde budou silničáři rozšiřovat Českobrodskou ulici.

„Rozšířena bude v délce asi devadesáti metrů, protože chceme prodloužit odbočovací pruh do ulice Mladých Běchovic,“ upřesnil mluvčí Technické správy komunikací Tomáš Mrázek.

Komplikace se dají očekávat v Průmyslové ulici, kde se bude měnit asfalt, a také v Sedlci, kde na křižovatce ulic Kamýcká a Roztocká postaví silničáři kruhový objezd.

Na menší uzavírky se musí řidiči připravit v centru města. „V květnu bychom měli opravit vozovku i chodníky ve Francouzské ulici – v úseku mezi Blanickou a Slovenskou ulicí. Nahradíme dlažbu asfaltem, abychom v této ulici zmírnili hluk,“ plánuje Mrázek.

Dělníci se „vrhnou“ také do Karlína, kde opraví část Křižíkovy ulice. Přestavějí křižovatku ulic Křižíkova a Prvního pluku, která je stále poškozená povodní z roku 2002. Nový „koberec“ budou asfaltéři pokládat v Anglické, Kbelské, Budějovické či v ulici V Holešovičkách.

Přesná data oprav ještě nejsou známa. „Všechny stavby je nutné posoudit a zkoordinovat, aby měly co nejmenší dopad na dopravu v Praze,“ vysvětlila Eva Kubátová z tiskového oddělení magistrátu.

***

„Při výstavbě tunelu pod ulicí Milady Horákové omezíme provoz, auta pojedou jinudy.“ František Polák, společnost Metrostav

Regionální mutace| Mladá fronta DNES – Praha

Zanechat komentář

pridej.cz Přidej na fungu.cz Přidat odkaz na Bookmarky.cz