Nové průjezdy Prahou, plynulejší provoz pro tranzit

25. 1. 2008 – 16.08 | 1 710x

zdroj: eStav.cz, 25.1.2008

Zhruba do půldruhého roku by řidiči měli projet Prahou mezi ústeckou a brněnskou dálnicí bez toho, že by museli zastavit na jediném semaforu. Bude dokončena mimoúrovňová křižovatka v Liberecké ulici a Vysočanská radiála mezi Kbelskou ulicí a vnějším okruhem u rychlostní silnice na Mladou Boleslav, řekl pražský radní pro dopravu Radovan Šteiner (ODS).

Nyní motoristé jezdí mezi oběma dálnicemi Kbelskou a Průmyslovou ulicí, semaforů je tam celá řada. Je významně využívána pro tranzitní kamionovou dopravu. Problematický je i sjezd na Štěrboholskou radiálu. Vysočanská radiála bude podle Šteinera uvedena do provozu patrně začátkem příštího roku. Pak řidiči budou jezdit po ní a po části vnějšího obchvatu a po Štěrboholské radiále. „Jde o náhradu Pražského okruhu na severovýchodě. Je to vše mimo obytnou zástavbu,“ uvedl radní.

Jedinou významnější silnicí, která bude v metropoli otevřena letos, bude poslední část Pobřežní mezi Invalidovnou a Švábkami v Karlíně. Podle předpokladů by po ní měli řidiči začít jezdit na přelomu léta a podzimu 2008.

V Praze bude pokračovat také výstavba mimoúrovňové křižovatky Malovanka, která bude součástí vnitřního automobilového okruhu. Dokončena by měla být v roce 2009. Z městských dopravních investic se bude dále stavět severozápadní část vnitřního okruhu mezi Špejcharem a křižovatkou Pelc-Tyrolka s tunely pod Letnou a Stromovkou. Měla by být podle Šteinera otevřena někdy mezi lety 2010 a 2011.

Projekt se chystá na poslední chybějící část vnitřního okruhu, a to na severovýchodě. Nejdále je podle Šteinera v přípravě úseku mezi Pelc-Tyrolkou a Balabenkou. „Usilujeme o stavební povolení, aby výstavba plynule navázala na severozápadní část okruhu,“ řekl radní. Ještě letos začne výstavba rozšíření Štěrboholské radiály v místě, kde jízdní pásy oddělují betonové zátarasy. V budoucnu tam severovýchodní část okruhu vyústí.

Podle Šteinera není stavba této části okruhu tak nezbytná jako na severozápadě. „V Povltavské, na Balabence a ve Spojovací ulici žádné zácpy nevznikají,“ uvedl radní. Naopak třeba v ulici Milady Horákové je dopravní situace často kritická.

Součástí plánů na zlepšení dopravní situace ve městě je také dostavba radiál, tedy spojnic vnitřního a vnějšího okruhu. „Pro nás je priorita dokončení městského okruhu, radiály jsou na druhém místě,“ podotkl Šteiner. Nyní se projektuje Radlická radiála. Dříve, než bude hotova severozápadní část vnitřního okruhu, se patrně stavět nebude.

Ještě složitější je situace s Břevnovskou radiálou. „Každý si vymýšlí dokonalá a nákladná řešení, tunely. Tím se pochopitelně horizont výstavby oddaluje,“ uvedl radní. Zatím se proto jako náhradní řešení rozšiřuje Karlovarská ulice.

  1. Odpovědi (5) to “Nové průjezdy Prahou, plynulejší provoz pro tranzit”

  2. To je taky snář ten Štainer :-). Btw: O rozšiřování Karlovarské mě není nic známo…

    Od martini na Led 26, 2008

  3. To by mě zajímalo kde to chce rozšířit, né že by to nebylo pohodlné konečně za konečnou tramvají na bílé hoře z toho udělat městskou komunikaci a né vesnickou silnici se škarpama a vším co k tomu patří.

    Od _GK_ na Led 26, 2008

  4. Karlovarskou si dokazu predstavit rozsirenou maximalne tak po krizovatku s ulici Slanskou. Dalsi pokracovani na R6 by bez masivni demolice nesla – leda tak prelozit celou Karlovarskou bokem k vozovne Repy. Mimochodem, ona je ta vystavba Brevnovske radialy uz ted nerealna. Vzdyt by to muselo prijit na stejne jako cely tunel Blanka. Od R6 tunelem za Repy, pod Vypichem opet tunelem, pred Brevnovskym klasterem opet tunelem az na Malovanku. Navic by se musela zlikvidovat posledni cast zelene mezi Motolem a Bilou horou. Nevite nekdo, proc se na tento prostor uz navazi asi 2 roky zeme (zatim se mi nepodarilo ani vybadat odkud, ale cca 3m navazku tu jsou): mapa

    Od wizard_01 na Led 26, 2008

  5. Jsem si to spocital, ze vychazi asi na 7,5km. Z toho cca 5km tunelem (vse hloubene), 4 krizovatky (Malovanka, Vypich, Repy a prestavba R1xR6). Takze tipuju naklady tak 8mld minimalne. Jejich stranky jsou tady: http://www.brevnovska-radiala.euweb.cz/

    Od wizard_01 na Led 26, 2008

  6. A jeste pridavam odkaz na cca 2 roky stary clanek: http://mo.ttnz.cz/2006/03/brevnovska-radiala-pouze-v-tunelu/

    Od wizard_01 na Led 26, 2008

Zanechat komentář

pridej.cz Přidej na fungu.cz Přidat odkaz na Bookmarky.cz