Podle ODS by knihovna, stadion, tunel a oceanárium zničily pražskou Letnou

27. 11. 2007 – 2.58 | 394x

Hned se třemi velkými stavebními projekty se uvažuje pro pražskou Letnou. Mohla by tam vyrůst nová budova Národní knihovny, Národní fotbalový stadion a oceanárium. Další projekt je už ve výstavbě, a to severozápadní část vnitřního automobilového okruhu. Pod plání povede v tunelu. Na povrchu však vyústí z podzemní křižovatky silnice do ulice Milady Horákové. – Aktuální situaci nyní sonduje svým výrokem radní Martin Langmajer (ODS) – zdá se mu, že všechny zamýšlené stavby na Letné nebudou moci být.

Zatím je jasné to, že na Letné bude křižovatka s vyústěním tunelu městského okruhu. Zda tam budou další případné stavby, podle pražského radního pro územní rozvoj Martina Langmajera jisté není. „Kdyby vznikly všechny stavby, Letná by v současné podobě přestala existovat,“ prohlásil Langmajer.

Původní místo pro Národní knihovnu bylo v prostoru tramvajové smyčky. Vítězný návrh Jana Kaplického však vyvolal u některých zastupitelů Prahy po úvodním schválení potřebu změnit svůj původní kladný postoj a nyní jednají o tom, co bude dál. Pro budovu knihovny uvažují o dalších lokalitách v metropoli či jiném místě přímo na Letné. Langmajer má obavy z toho, že pokud by knihovna byla na původně uvažovaných pozemcích, tramvajová smyčka by se musela přesunovat blíž ke středu pláně. Původní souhlas radních ale obavy o umístění smyčky zřejmě neovlivnily.

Přestavbu nynějšího stadionu Sparty na Národní fotbalový stadion s kapacitou 31 000 až 40 000 diváků prosazuje fotbalový svaz. Jeho předseda Vlastimil Košťál nevylučuje, že výstavba by mohla začít už příští rok. Vedení města je ale mnohem skeptičtější. O umístění ústředního fotbalového stadionu ve Vysočanech se ucházela radnice Prahy 9.

Oceanárium by mělo vzniknout v podzemních prostorách bývalého Stalinova pomníku. Město nyní jedná s investorem o nájemní smlouvě. Firma, která v minulosti vyhrála výběrové řízení na využití prázdných prostor, také musí doložit způsob financování projektu.

Ačkoliv dosud není zpracován regulační plán nebo urbanistická studie, Langmajer už soudí, že Letná by dlouho připravované oceanárium snesla. Teprve se chystá zadání pro soutěž, podle Langmajera se však i s tím musí počkat na to, až se vyjasní otázka umístění knihovny. Zadání podle něho nelze vypracovat s knihovnou i bez knihovny.

mbc, mal, HoBr

Zdroj: estav.cz

Zanechat komentář

pridej.cz Přidej na fungu.cz Přidat odkaz na Bookmarky.cz