Tunel Blanka- důsledek české lhostejnosti

11. 10. 2007 – 3.01 | 253x

To co se nepovedlo ani komunistům dokonala pražský magistrát ovládající ODS. Téměř v tichosti si prosadila nesmyslné, drahé a neekologické řešení provozu dopravy ve vnějším centru, které pojmenovala městský okruh. Nejobludnější část okruhu- tunel Blanka se právě začal stavět na Letné. Nyní se pražané probouzejí a ptají se „co že se to tam vlastně staví“. V důsledku nezájmu většiny občanů, kdy ekologické organizace poukazující na nesmyslnost celého projektu zůstali v protestech osamoceni si za to ale mohou sami. Ať si „snědí“ co jim pražští politikové „navařili“.

Tato stavba je typickým příkladem realizace známého českého fenoménu propojení politiky a byznysu, především s betonovou lobby. Tato stavba nemá (!) ani posouzení vlivu na životní prostředí. Pro ty kdo nevědí se jedná o nejdelší silniční tunel v čechách, který bude vést z Letenské pláně přímo pod cennou Stromovkou do Tróje, kde bude navazovat zcela nový most přes Vltavu a tam bude tento okruh prozatím ukončen. Výduchy, které budou odvětrávat emise z aut budou končit ve Stromovce a tedy nejen hyzdit tento přírodní park, který je nyní zónou odpočinku ale i zamořovat jedovatými zplodinami. Zcela proti zdravému rozumu je také to, že se buduje nejdříve okruh vnitřní a až posléze bude dokončen okruh vnější. Tím pádem dojde k ještě většímu nárůstu dopravy v těsné blízkosti centra. Kapitola sama o sobě je také část okruhu mezi Malovankou a Špejcharem, kde těsně od památkové rezervace Pražského hradu má vyrůst obří křižovatka na Prašném mostě a nějakým zázračným způsobem se má vést čtyřproudová komunikace pod zemí v místech, kde je nyní ještě metro a kde se má ještě vejít rychlodráha přebudovaná ze stávající železnice.

Je zajímavé, s jakou razancí protestují politici ODS proti Kaplického knihovně, když nyní budují na Letné monstrum daleko rozsáhlejší a odpornější než je „chobotnice“. Když jsme na naší členské schůzi shlédli vizualizaci projektu městského okruhu, shodli jsme se, že lepší odstrašující materiál bychom nikdy nevytvořili. (viz: http://mo.ttnz.cz/vizualizace/ ). A to jsem ještě zapomněl napsat, že součástí projektu jsou obří parkoviště pod Letnou a pod Prašným mostem , která přitáhnou ještě více aut.

Myslím si, že by se zvláště po této zkušenosti měli občané více zajímat o dění v jejich okolí a ne až tehdy když je už pozdě. Nyní se nám betonovou lobby zkorumpovaní politici v tichosti vysmívají protože vědí, že v tomto státě dokážou prosadit prakticky cokoliv.

Zdroj: Ondřej Hudec, Respekt

Zanechat komentář

pridej.cz Přidej na fungu.cz Přidat odkaz na Bookmarky.cz