Pavel Bém: Praha chce zavést mýtné za vjezd do centra už v roce 2009

8. 9. 2007 – 11.06 | 1 016x

zdroj: Česká televize, 7.9.2007

Magistrát hlavního města Prahy chce v roce 2009 spustit pilotní projekt zpoplatnění vjezdu do historické části města mýtným. O rok později chce vedení města spustit reálný provoz systému. V rozhovoru pro server iDnes to uvedl primátor Pavel Bém.

Motoristé by měli mýtné platit prostřednictvím čipových karet. Cena by se podle Bémova odhadu měla pohybovat od 50 asi do 150 Kč za den. Neplatiče budou čekat tvrdé sankce. „Bude to muset projít složitým jednáním a budou se muset změnit některé zákony. Musíme se dotknout otázek kolem exekucí a právní odpovědnosti za řízení či vlastnění vozidla,“ dodal.

Zatím se nejčastěji mluví o zpoplatnění vjezdu na území Pražské památkové rezervace. „Rozhodnutí ale nepadlo,“ řekl dnes ČTK ředitel magistrátního odboru dopravy Jan Heroudek. Rezervace s rozlohou zhruba 860 hektarů zahrnuje mimo jiné Staré Město, Malou Stranu, Hradčany, Nové Město a Vyšehrad.

Pokud by se platilo za vjezd do památkové rezervace, skutečná hranice výběru mýtného by byla trochu odlišná. Musela by být ohraničena logickou dopravní cestou.

Nové vedení města, ve kterém loni získala většinu ODS, si dalo zavedení mýtného do svého programového prohlášení. Koncem roku 2010 by mělo být rovněž dostavěno 75 procent vnitřního automobilového okruhu a více než polovina vnějšího obchvatu Prahy.

  1. Odpovědi (1) to “Pavel Bém: Praha chce zavést mýtné za vjezd do centra už v roce 2009”

  2. zdravím , moc pěkný a užitečný stránky.
    K mýtu, je to to populismus na který doplatí především sami pražané. Chápal bych to možná kdyby si zlovolní řidiči jezdili naschvál do centra.ALE….
    Pražský okruh v nedohlednu, poslední most v Holešovicích….Na jihu Barandovský most který nahrazuje tranzitní cestu….Všichni co jedou od Brna musí centrem Prahy pokud chtějí pokračovat na sever či západ.Ano staví se tunel a debatuje se o dokončení okruhu, který měl být dostaven v 2005… Kecy kecy až tedy bude možno jet jinudy a nenajet přitom o 100 kilometrů více pak …….

    Od aksaj na Zář 16, 2007

Zanechat komentář

pridej.cz Přidej na fungu.cz Přidat odkaz na Bookmarky.cz