Odvětrávací komín městského okruhu má být umístěn na Ořechovce

25. 8. 2007 – 21.25 | 881x

zdroj: Česká televize, 25.8.2007 (Týden v regionech – Praha)

„Nejsme proti stavbě tunelů.“, tvrdí obyvatelé Střešovic. Ale místo toho, aby zaručili dýchání čistějšího vzduchu, se možná stane pravý opak. Jeden z odvětrávacích komínů severozápadní části městského okruhu má být totiž umístěný v pražské Ořechovce, přímo uprostřed vilové čtvrti.
Jan CÍFKA, o. s. Životní prostředí Střešovice – Ořechovka
——————–
Když tady ty jedy to bude foukat po desítky let, my všichni to budeme dýchat, a ty děti, ty děti to budou dýchat desítky let. To mně vadí.

Martina KVAŠOVÁ, redaktorka
——————–
Výdechový komín u tunelu, který povede z Myslbekovy na Prašný most, má být vysoký čtrnáct metrů a ročně bude vypouštět o třetinu víc oxidu dusíku než třeba teplárna v Michli, která má komín desetkrát vyšší.

Eva TYLOVÁ, místopředsedkyně výboru pro životní prostředí /SZ/
——————–
Množství těchto látek bude tak veliké, že bude mít zdravotní následky, a je třeba tyto zdravotní následky prozkoumat a je samozřejmě potřeba udělat nápravná opatření. To znamená uvažovat o filtrech.

Petra KOLÍNSKÁ, zastupitelka hl. města Prahy a Prahy 6 /SZ/
——————–
Rozptylové studie nejsou udělány dobře a ta stavba nikdy neprošla posouzením vlivu na životní prostředí.

Martina KVAŠOVÁ, redaktorka
——————–
Investor stavby, město Praha, oponuje: „Vše je v souladu s předpisy a měnit odvětrávací systém v této fázi projektu je prý už téměř nemožné.“

Jiří TOMAN, ředitel odboru městského investora
——————–
Studie jednoznačně prokázala, že tento výdechový objekt, tak jak je v tuto chvíli naprojektován, vyhovuje všem platným českým státním normám. Nicméně pro další zlepšení, další lepší rozptyl emisí z tunelu by zvýšení této výšky výdechového objektu ještě pomohlo.

Martina KVAŠOVÁ, redaktorka
——————–
Výdechový komín v Ořechovce není jediný, který je plánovaný blízko hustě obydlených oblastí. Další budou stát například ve vilové čtvrti v Bubenči nebo přímo proti pražskému místu oddechu – Stromovce. Například komín větracího systému Strahovského tunelu, který funguje už devět let, podle ekologů životní prostředí tolik neohrožuje. Je totiž dostatečně vysoký a od nejbližší zástavby vzdálený asi tři sta metrů.

Zanechat komentář

pridej.cz Přidej na fungu.cz Přidat odkaz na Bookmarky.cz