Nové křižovatky zklidní dopravu

15. 8. 2007 – 18.47 | 552x

zdroj: 24hodin, 15.8.2007

Během deseti let přibude v hlavním městě 200 světelných křižovatek.

V metropoli vznikne během deseti let na 200 nových světelných křižovatek. Podle radního Radovana Šteinera je to důležitý krok k tomu, aby doprava ve městě byla bezpečnější. Mluvčí firmy Eltodo Jan Rafaj ale dodal, že jeho firma musí kromě toho rekonstruovat stávající křižovatky. „Jsou příliš poruchové,“ řekl.

Metropole dostane křižovatky

V Praze vznikne během deseti let 200 nových světelných křižovatek. Dohodla se na tom Technická správa komunikací se společností Eltodo, která bude semafory instalovat.

„Kromě výstavby křižovatek se bude Eltodo starat i o správu a údržbu světelných zařízení; hodnota celé zakázky do roku 2022 je 4,4 miliardy korun,“ sdělil včera mluvčí Technické správy komunikací Tomáš Mrázek.

Šedesát nových světelných křižovatek vznikne v příštích dvou letech, poté až do roku 2017 jich každoročně přibude dalších čtyřiadvacet. Zároveň společnost Eltodo, která vyhrála výběrové řízení, obnoví a znovu uvede do provozu semafory, které dnes nefungují. Celkem se počet světelných křižovatek na území hlavního města zvýší do roku 2017 na zhruba 700.

Technická správa komunikací příští rok zahájí výstavbu dalších řídících dopravních ústředen. S novou se počítá např. v Praze 8 Kobylisích. Obnoví také zastaralé ústředny převážně v druhé městské části. „Do roku 2022 dosáhne celkový počet oblastních dopravních ústředen devíti až desíti,“ sdělil Mrázek.

Od začátku srpna Technická správa komunikací natírá stožáry a sloupky semaforů. Používá také speciální nátěr, který znesnadňuje výlep nežádoucích plakátů.

Do poloviny letošního října se ho dočká zhruba osm desítek pražských křižovatek, například v ulicích Evropská, Legerova nebo Sokolská. V současné době je v metropoli celkem 474 světelných křižovatek.

Křižovatky jsou zastaralé

Společnost Eltodo přiznává, že většina světelných křižovatek na území metropole je zastaralá. „Máme zhruba 18 poruch na jedné křižovatce za rok, přičemž průměr jiných vyspělých zemích je 2-3 poruchy,“ uvedl mluvčí Eltoda Jan Rafaj. Aby se Praha přiblížila tomuto průměru, musí se stávající křižovatky rekonstruovat a budovat nové. „Potřebujeme také veškerá signalizační zařízení napojit na ústředny. Zatím se o poruchách dozvídáme hlavně od lidí, kteří nám telefonují. Mohou volat na číslo dispečinku 800 101 109,“ řekl mluvčí Rafaj.

Nové křižovatky

Plzeňská – Makovského

Ruská – Chorvatská
Nuselská – Mendíků

Hornoměcholupská – Plk. Mráze

Mariánská – U Koupadel

Vídeňská – U Krčského nádraží

Resslova (přechod)

http://www.24hodin.cz/scripts/modules/disc/default.php?newsid=1844&event_all=on

Zanechat komentář

pridej.cz Přidej na fungu.cz Přidat odkaz na Bookmarky.cz