Výstavbu městského okruhu Blanka je třeba zastavit

22. 3. 2007 – 21.07 | 517x

zdroj: Ateliér pro životní prostředí, 22.3.2007

Občanské sdružení Ateliér pro životní prostředí se dlouhodobě staví proti výstavbě další velkokapacitní „dálnice“ v centru Prahy (byť vedené v tunelu), která stejně jako severojižní magistrála zatáhne obrovský počet dalších vozidel do navazujících ulic v obytných čtvrtích na severu Prahy a tím dále zhorší životní prostředí a během výstavby i průjezdnost celé oblasti.

AŽP na jedné straně vyjadřuje svůj nesouhlas s oficiálním řešením severní části Městského okruhu (MO) v tzv. trase Blanka, které považuje za hrubou chybu územního plánu Prahy a upozorňuje na to, že MO Blanka ve skutečnosti není pro město přínosem a odpovědným osobám jde zřejmě jen o utracení miliard pro stavební firmy a další zúčastněné subjekty. Na druhé straně naše sdružení dává konkrétní podněty k nápravě a opakovaně vyzývá odpovědné osoby hl.m.Prahy, aby přehodnotily dosavadní zhoubné řešení severní části MO, založené na 50 let staré koncepci roštu magistrál těsně obepínajících památkovou rezervaci.

Potřebný čas k tomu nyní poskytuje mizerný stav návrhu severozápadního části Pražského okruhu Ruzyně – Březiněves, jehož územní příprava se vinou hl.m.Prahy dostala do slepé uličky. Bez předchozí výstavby souběžného úseku vnějšího okruhu nemá výstavba severní části vnitřního MO žádný smysl a navíc by provádění stavby dále zhoršilo dopravní kolaps na Letné, který by se rozšířil na další území. Odpovědné osoby a orgány hl.m.Prahy však naše protesty i návrhy opakovaně odmítly a kromě toho pokračují v jednostranném informování veřejnosti o stavbě MO Blanka se zatajováním jejích negativních dopadů.

Další přípravu MO Blanka je třeba neprodleně zastavit. O to se snaží i občané libeňské obytné čtvrti Rokoska, kteří jsou negativními dopady MO Blanka bezprostředně ohroženi a po neúspěšných protestech již podali trestní oznámení. Proto se k nim připojuje i naše sdružení a podává vedle jejich podání své vlastní trestní oznámení v poněkud rozšířeném znění. Nelze dopustit, aby odpovědné osoby beztrestně
• poškozovaly životní prostředí tam, kde je již nyní nadlimitně zatíženo,
• ohrožovaly bezpečnost a zdraví desítek tisíc obyvatel Prahy 6 a 7 záměrnými zásahy do životně důležité dopravní tepny – trasy dopravních okruhů I+II bez vyhovující náhrady,
• mařily vládní úkol vybudovat severozápadní část Pražského okruhu
• a zneužívaly tak svěřenou pravomoc při výkonu veřejné moci.

AŽP k tomuto tématu pořádá ve spolupráci s občany t i s k o v o u k o n f e r e n c i
dne 27. března 2007 v 10.00 hod. v sále Zeleného kruhu, Praha 2, Lublaňská 18, zadní trakt 1.patro za přítomnosti občanů postižených dopady MO Blanka.

Jan Klika v.r.
předseda sdružení, č.tel 272 931 092

Zanechat komentář

pridej.cz Přidej na fungu.cz Přidat odkaz na Bookmarky.cz