Nová Letná bude mnohem klidnější

5. 10. 2006 – 2.59 | 217x

Letná se do pěti let promění v mnohem klidnější zónu s možnostmi aktivního trávení volného času i duchovního rozvoje Pražanů. Právě v tu dobu bude totiž dokončená jedna z nejnáročnějších dopravních staveb v Praze – úsek Městského okruhu od Strahovského tunelu po Pelc-Tyrolku a otevře se zde i nová budova Národní knihovny. Oba tyto projekty, které razantně změní vzhled i atmosféru Letné, představili dnes veřejnosti v mobilním stanu u Letenského zámečku primátor Pavel Bém a ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek.

Městský okruh se postupně buduje zhruba 30 let. V současné době je hotová asi polovina, a to od Šterboholské radiály přes Jižní spojku a Barrandovský most po sever Strahovského tunelu. Právě probíhající výstavba části Městského okruhu v úseku Malovanka-Pelc-Tyrolka (měří 6382 metrů, z nichž 5500 metrů je vedených v tunelu Blanka se čtyřmi mimoúrovňovými křižovatkami) vyřeší současnou krizovou dopravní situaci v Praze 6, 7 a z části v Praze 8. „Výstavba tohoto úseku pozitivně ovlivní i dopravně nevyhovující severojižní magistrálu,“ uvedl primátor Pavel Bém.

Rada hlavního města Prahy vybrala minulý týden firmu, která postaví tunel Blanka (spojí severní ústí Strahovského tunelu s Holešovicemi a Pelc-Tyrolkou). Je jí společnost Metrostav. „Dokončení této stavby výrazně zlepší situaci zejména v holešovických ulicích Argentinská a Milady Horákové, kde dnes tranzitní doprava ve špičkách stojí na místě,“ upozornil Pavel Bém.

Druhou významnou stavbou na Letné bude nový a moderní objekt Národní knihovny. Se zahájením výstavby se počítá v roce 2008 a s jejím dokončením o dva roky později. Po roku 2010 se do knihovny přestěhují novodobé fondy, tedy svazky vydané po roce 1800. historickým a reprezentačním centrem Národní knihovny zůstane i nadále Klementinum, čekají jej ovšem velké změny. Měla by v něm vzniknout barokní zahrada a prostory pro divadlo a výstavy.

O bezmála dvoumiliardové investici se hovoří jako o stavbě desetiletí. „Knihovna vyroste na ploše 12 tisíc metrů čtverečních. Co je ale důležité, že kromě vlastní budovy budou architekti řešit i podobu okolí na ploše 8 tisíc metrů čtverečních, která bude využita jako veřejné prostranství,“ řekl primátor Bém.

V rámci výstavby areálu Národní knihovny zanikne tramvajová smyčka Na Špejcharu. V současné době se pro ni hledá náhradní umístění. V rámci výstavby Městského okruhu části Blanka se počítá s umístěním tramvajové smyčky u budovy Ministerstva vnitra.

Zanechat komentář

pridej.cz Přidej na fungu.cz Přidat odkaz na Bookmarky.cz