Dlaždice na míru pro tunel Mrázovka

1. 1. 2006 – 13.38 | 503x

zdroj: Stavebnictví a interiér, Číslo: 1/2006

Může se zdát, že komunikace, která odvádí dopravu z povrchu pod zem, neklade příliš velké nároky na vzhledovou stránku. Nejmladší pražský tunel Mrázovka ovšem dokazuje,
že i na vzhledu záleží.

Projekt interiérového řešení tunelu Mrázovka zpracoval architektonický ateliér Picek Architects. Pro tunel Mrázovka byla použita keramika z portfolia akciové společnosti LASSESLBERGER, která na trhu zastupuje české značky BohemiaGres, Keramika HOB a RAKO.
Na barvách záleží

Barevná koncepce keramického obkladu interiéru tunelu Mrázovka je založena na kontrastu výrazného červeného vodícího pásu s béžovým podkladem, který je v pásech postupně ztmaven k hornímu a spodnímu okraji keramického obkladu v odstínech slonová kost, béžová a hnědobéžová. Po délce tunelu jsou úseky keramického obkladu přerušeny z bezpečnost-ních důvodů zelenými pruhy s SOS výklenkem a protilehlými vstupy do propojektu mezi tunelovými troubami. Světlý keramický obklad protíná podélný vodící pás s charakteristickou barvou tunelového úseku. Konkrétní barevný odstín vodících pruhů těchto tunelů napomůže řidiči v případě potřeby identifikovat svou polohu.

Koncepce barevného řešení Mrázovky bude aplikována v budoucnu na jednotlivé navazující tunely městského okruhu až na Pelc Tyrolku.

Kvůli požadavkům na snadnou údržbu, mrazuvzdornost a sníženou reflexi povrchu vnitřních stěn tunelu, museli odborníci výrobního závodu v Chlumčanech u Plzně vytvořit speciální sérii dlaždic. Zakřivené stěny ražených částí a specifické rozměry injektážních krabic si vyžádaly dlaždice atypického skladebného rozměru 250 x 125 mm. Společnost LASSELSBERGER vyrobila tyto dlaždice technologií slinutého glazovaného střepu se specifickým polomatným povrchem s vysokou otěruvzdorností, který odolá častému mechanickému čištění.Speciální série dlaždic všech čtyř odstínů byla vyrobena v množství 20 500 m2, které obsahuje i rezervní zásobu dlaždic pro případné budoucí opravy obkladů.

Návrh a realizace obkladu tunelu Mrázovka získal v minulém roce první cenu v soutěži TAURUS, ve které společnost LASSESLBERGER pravidelně oceňuje stavební projekty využívající keramické obklady z její produkce.

Zanechat komentář

pridej.cz Přidej na fungu.cz Přidat odkaz na Bookmarky.cz