Z Troje do Stromovky tunelem

3. 11. 2003 – 13.22 | 488x

zdroj: Večerník Praha, 2. 10. 2003

Horníci budují průzkumnou štolu, geologové zjišťují vše pro budoucí stavbu

Průzkumná štola Blanka, kterou začaly v Troji v květnu loňského roku razit firmy Metrostav a Energie Kladno, je dlouhá už 650 metrů a dorazila pod Vltavou téměř až k Císařskému ostrovu.
Účelem stavby je zjistit geologické podmínky v místě, kde má v budoucnu vést tunel – část městského okruhu.

Troja – Průměrnou rychlostí dva metry za den pokračuje ražba průzkumné štoly Blanka. Ta začíná v Troji a skončí až pod Šlechtovou restaurací ve Stromovce. Horníci od května minulého roku stačili prorazit 650 metrů a ještě jim zbývá přibližně dvakrát tolik. Štola vede v hloubce dvaceti metrů pod povrchem.
Účelem ražby je zjistit přesné geologické podmínky místa, kde v budoucnu povede tunel části městského okruhu mezi Myslbekovou ulicí a Pelc – Tyrolkou u Troje.
Práce zatím nic nebrzdí, mírnou komplikací je prý jen voda. „Původně jsme počítali s průsakem tři litry za sekundu, ale je to devětkrát víc,“ sdělil stavbyvedoucí Bohuslav Hříbal s tím, že vodu odčerpávají výkonná čerpadla. Štolou, která má přibližně 3,5 metru na šířku i výšku, vedou koleje. Po nich jezdí vozíky s natěženou horninou, kterou dělníci dolují pomocí výbušnin. „Na jeden odstřel se posuneme o metr,“ upřesnil Hříbal. Zhoršení podmínek ražby prý očekávají pod Šlechtovou restaurací ve Stromovce. „Objekt byl proto v létě zajištěn,“ dodal.
Mimo to provádějí geologové ve štole prakticky neustále průzkum. Zjišťují např. složení horniny, její poruchy, uložení nebo třeba průsaky vody. „Pro tento úsek městského okruhu, který je geologicky náročný, je nezbytné, aby místo prověřila průzkumná štola,“ řekl František Polák z Metrostavu. Získané údaje by měly pomoci odpovědět na otázku, jakou metodou bude tunel ražen a dát podklady i pro výběrové řízení na budoucího zhotovitele díla. O něm, ani o termínu zahájení stavby ještě není rozhodnuto.

Zanechat komentář

pridej.cz Přidej na fungu.cz Přidat odkaz na Bookmarky.cz