Šlechtovka má další problém – tunel

25. 2. 2001 – 14.16 | 730x

zdroj: Mladá Fronta DNES, 25. 2 2001

Šlechtově restauraci ve Stromovce, která chátrá už několik let a vypadá spíš jako ruina než chráněná památka, hrozí nové nebezpečí. Až se ve Stromovce za dva nebo tři roky bude razit tunel, aby se vyřešila špatná dopravní situace v hlavním městě, může na to doplatit právě nejznámější stavba ve Stromovce. Tak alespoň radní sedmé městské části odůvodňují, proč se nyní příprava rekonstrukce prodraží a prodlouží. Radnice Prahy 7 na jednu stranu dostavění městského silničního okruhu včetně tunelu pod Stromovkou podporuje, protože pak očekává zklidnění povrchové dopravy.

Na druhou stranu ale tvrdí, že ražba tunelu prodraží projekt rekonstrukce Šlechtovy restaurace spolu s průzkumnými pracemi o víc než tři čtvrtě milionu korun. A schválení projektu prodlouží nejméně o čtvrt roku.

„Pod Šlechtovou restaurací povede jeden tubus okruhu. Odborníci upozorňují, že pro restauraci to může znamenat pokles o šest centimetrů,“ varuje radní Štěpán Hasal. Jen speciální statický posudek, jenž má odhadnout rizika spojená s ražbou tunelu, podle něj přijde městskou část na téměř tři sta tisíc korun. Cena za celý projekt tak bude znamenat pro sedmou městskou část výdaj kolem dvou milionů sedmi seti tisíc korun. Hlavní město má přitom platit nejen tunel, ale vše, co souvisí s jeho mpožnými dopady na jminé stavby na povrchu v msítgě trasy.

Nesmírně překvapen byl proto postojem sedmé městské části Inženýring Dopravních staveb, který zastupuje hlavní město v záležitostech týkajících se městského okruhu. Výsledná varianta nazvaná Blanka zahrnuje i výstavbu stromovského tunelu.

„Je to velmi podivné. My sice s tunelem pod Šlechtovu restauraci jdeme, ale ohrozit ji rozhodně nemůžeme,“ potvrdil Josef Kutil, ředitel divize Inženýringu Dopravních staveb. Navíc o variantě s tunelem se ví od předloňska, kdy byla zahrnuta do územního plánu.

„Je to divné. Dokumetace pro územní řízení je jasná od jara loňského roku. Od té doby jsme Blanku ani výškově ani směrově neměnili,“ dodal ředitel Kutil.

Radní Hasal se hájí tím, že speciální statický posudek byl podmínkou projektata tunelu, tedy projekční kanceláře Satra. Ta se k tomu vyjádřila rozporuplně – jinak telefonicky a jinak faxem. V písemném stanovisku tvrdí totéž co Hasal.

O záchraně Šlechtovy restaurace, kterou si Praha 7 vzala do své správy před pěti lety, není možné říci něco konkrétního.

Radnice chce na opravu sehnat sto padesát milionů korun, zatím ale neví,kde je vezme. Termín opravy se Hasal ani neodvažuje odhadnout. Přitom podle Pražského ústavu památkové péče začít s rekosntrukcí už před dvěma roky bylo pozdě. Nejhůře na tom podle jejich vyjádření z té doby byly fresky od významného dobového malíře.

„Fresky? Tam žádné nejsou. A když, tak je to torzo,“ reagoval Hasal.

Zanechat komentář

pridej.cz Přidej na fungu.cz Přidat odkaz na Bookmarky.cz