kasme napsal:

Pražané se bojí o přechody pro chodce

Tlachy. Zejména těch občanských sdružení. ČSN 736110 hovoří celkem jasně. Co hlavně vadí, jsem napsal výše. Někdy úprava technicky možná je, někdy ne. Vždycky to ale stojí peníze.

227

(118 odpovědí, posláno do Tunel Blanka)

Prochaine napsal:

-   1. 9. 2009 zahájení výstavby nového Trojského mostu

Nemá to být 1.6. (původně 1.5.)? Usuzuji dle zpráv z tisku a chronologie odrážek.

stanley napsal:

Me by pro zmenu zajimalo, z jakeho duvodu bylo nezbytne nutne vyasfaltovat ten elegantni obloucek vedle jizdnich pruhu na MH. Na to aby bylo kam postavit prenosnou znacku mi to prijde mozna zbytecne velkoryse... cool

Jestli mluvíme o tom samém, tak je to evidentně zastávkový záliv. Později se tu tedy zřejmě počítá se zastávkou.

vondr napsal:

to pracovní tempo mě také udivuje, vždyt střední vodící zídku už tam jsou pěkný pátek a stroje stále nikde

Jestli ony nebudou někde jinde, třeba na Letné či Myslbekově. Inu, technické a lidské prostředky ani tak velkých organizací nejsou nekonečné.

Prochaine napsal:

Aha.. myslel jsem, že poznámka o ostrůvcích se týká všech přechodů.

Týká. Kromě parametrů výše uvedených a několika málo dalších.
Jiná věc je ovšem vůle ke změně starých přechodů za cenu buď jejich zrušení nebo nákladného koompletního přestavění ulic a křižovatek. V tomto směru jsou úředníci většinou opravdu zdravě liknaví, a to i v případech, kdy jsou přechody opravdu nebezpečné (např. přes více pruhů v jednom směru na rychlých úsecích, tam už opravdu měly dávno zmizet nebo být vybaveny semaforem).

Prochaine napsal:

Například tento ostrůvek na Strakonické určitě nemá 2,5 m na šířku.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c … BDfuky.jpg

Dřívější znění normy do r. 2007 požadovalo jen 1,5 m. Mám dojem (ale už si to nepamatuju přesně), že ve stísněných podmínkách při rekonstrukci ve výjimečných případech mohlo být i 1,0 m. Tak proto.

Martin napsal:

jk2 3) přechod nesmí být delší než 6,5 m (sic!), delší přechod se musí rozdělit ostrůvkem uvedené šířky

Tak to nevyhovuje minimálně polovina všech přechodů v ČR.

A při troše zdravého rozumu ani vyhovět nemůže. Dle mého je to poněkud přehnané, leč tak praví ČSN. Autor zřejmě měl před očima přachod na rovném úseku silnice, leč většina přechodů je v křižovatkách, kde dodržet tuto míru bez neúnosného odsunutí přechodu až kamsi za křižovatku je často nemožné. Takový odsunutý přechod je pak ovšem zcela nefunkční. Co naplat!

233

(90 odpovědí, posláno do Tunel Blanka)

Tak to jsem nějak nepochopil. Vyhlašují termín zahájení provozu za tři týdny a přitom mají SP v dalekém nedohlednu, o realizaci nemluvě? Nebo jak si mám vyložit odložení až do léta?
No jo. Co bylo před týdnem nepřijatelné, je najednou vpořádku. Čekám na prohlášení, že posunutí termínu výluky neohrozí termín dokončení stavby hmm .

P_V napsal:

nechápu, vždyť ten přechod kromě kolejí vede i přes poměrně rušnou silnici, tak proč ho rušili celý? to vůbec není o nějakém skákání pod tramvaj co je vidět na hony daleko, alébrž možnost vůbec přejít ulici mezi hustě rojícími se automobily, asi nějaký úředník nepochopil kdy by měl zůstat zdravě liknavý (nebyl jsem tam, takže nevím co konkrétně se zrušilo)

Jde o to, že
1) přechod nesmí vést přes tram koleje, neboť chodec před tramvají nemá přednost, přes koleje zůstává jen místo pro přecházení, které však nemá navazovat v přímém směru na přechod
2) přechod musí vést z místa bezpečného do místa bezpečného, tedy mezi vozovkou a tram tratí musí být bezpečný ostrůvek široký nejméně 2,5 m
3) přechod nesmí být delší než 6,5 m (sic!), delší přechod se musí rozdělit ostrůvkem uvedené šířky
4) přechod, pokud není řízen semaforem, nesmí být veden přes více než jeden jízdní pruh v jednom směru (odbočovací pruh vlevo k hlavnímu pruhu se připouští)
a mnoho dalších parametrů, které ale už pro náš případ nejsou důležité.

P_V napsal:

Nevíte proč ten armokoš je dole ohnutý do pravého úhlu, a při spuštění do jámy se přiohne úplně? Jako by to měl být nějaký zpětný hák, aby už nešel vyndat...

Není to stín?

236

(125 odpovědí, posláno do Áčko do Nemocnice Motol)

Pražský deník napsal:

K 30. listopadu 2008 byla dokončena dokumentace pro stavební povolení[/b]. Její projednávání bylo zahájeno letos v březnu, ukončení je naplánované na konec května. Dokončena je i dokumentace pro územní řízení,“...

A nepopletli si trochu územní a stavební povolení?

237

(1 odpovědí, posláno do Praha - obecně)

-MO není silnicí pro motorová vozidla, ale městskou komunikací třídy B1
-rozdíl v bezpečnost provozu mezi uvedenými rychlostmi V TUNELU není zanedbatelný
-je českým zvykem rychlost na silnici zvyšovat/snižovat oproti obecnému pravidlu o 20 km/h
-maximální propustnost (kapacita) komunikace je obecně udávána při rychlosti 70 km/h, dolů klesá pro nízkou rychlost vozidel, nahoru pro velké rozestupy
-A ZEJMÉNA je rozdíl mezi tzv. NÁVRHOVOU rychlostí, což je projekční parametr, a rychlostí pak skutečně POVOLENOU.

238

(20 odpovědí, posláno do NEdopravní stavby)

Vejčitá stoka se dělá tam, kde jsou vydatné přívalové vody. Je třeba zajistit velký profil na přívalovou vodu, ale na druhou stranu taky aktivně tekoucí a tím i h***a nesoucí vodu při normálním provozu, tedy malý profil na malou vodu.

S_M_Lomoz napsal:

Kromě obvyklé denní slepenice jsem dneska podnikl pokus:...

Tý brďo! Bude to každý den? tongue

240

(180 odpovědí, posláno do Komunikace mimo MO)

Wizard_01 napsal:

Neuvěřitelná novina!

Rada MČ Praha 13 SOUHLASILA s posudkem na dokumentaci o hodnoceni vlivu na životní prostředí záměru Stavba č. 9657 Radlická radiála JZM - Smíchov, Praha 5, Praha 13 posuzovaného podle zákona...

Tedy, po několika letech P13 EIAu nevrací ...

Rada ještě není zastupitelstvo.
Sorry.

S_M_Lomoz napsal:

...aby se neprášilo do okolí.

Co najednou ta citlivost na prach? Že bychom to měli vybavené jistým prvkem odolným vůči ohni?

242

(222 odpovědí, posláno do Tunel Blanka - ARCHIV)

Copak prorážka, ale jak dlouho pak ještě budou kutat vzduchotechniku?

anasazi napsal:

To jk2: Jenže my jsme řešili kotvení podél indického vyslanectví, kde jsou zápory pomalu ve sklepě. Kotvení v otevřeném prostoru je bez diskuse.

Nevím, proč začali už tady, kvůli plotu asi ne. Snad kvůli inženýrským sítím v chodníku. Každopádně jsme ale uhodli technologii, aspoň částečně. To potěší.

Jenik napsal:
kasme napsal:

vzhledem k délce zápor je možná ani kotvit nebudou smile

Kotvit je musí, podle situace bych to viděl tak, že první kotevní úroveň (cca 3m pod terénem) můžou trochu snížit, případně vrtat o něco šikměji, a s druhou už není žádný problém

No vida: http://tunelblanka.cz/pic_fotogalerie.php?photo=2098
             http://tunelblanka.cz/pic_fotogalerie.php?photo=2099

P_V napsal:

jk2: Když už jsi připomněl tu problematickou podélnou spáru, bude zajímavé jak se s ní vypořádají na Malovance směrem pod Myslbekovou ulici. Tam už taková spára je, teď je přes ni provizorní mostek do tunelu.

Jenže tam to není v hloubce sedmi metrů. Teď nevím, jak je to s rozpětím.

Představuji si to tak, že se to tu prostě nějak "vyoslí". Jak napsal Jeník, kotvy se navrtají o něco níž a šikměji, aby prošly základem a ne sklepem (zemina je oproti volnému terénu zatěžována základem až v nějaké hloubce, takže stačí chytat úzký chodník). A na rohu domu se třeba úplně vynechá, zleva a zprava se jich udělá víc a delší a nezakotvená oblast se převáže. Třeba. Řekl bych, že to budou do detailu řešit až na místě podle toho, co tam při odtěžování najdou.

Jenik napsal:

Pokud vím, tak zápory (aspoň v tomto případě) nejsou vetknuté...

Asi jsme si nerozuměli. Kasme navrhoval, že kotvení nebude, takže by muselo být dostatečně únosné vetknutí. To jsem rozporoval. Podle uvedeného článku v Tunelu mají zápory projít v místě venkovní vodící zídky, tedy ZA milánskou stěnou. Nicméně si vzpomínám na starší článek, podle kterého zápory skutečně měly být vetknuty přímo do podzemních stěn a až po provedení stropú odřezány, což ale přinášelo řadu problémů- s izolacemi, s kotvením stěn při zasypávání a pod. Možná si to ale pletu a týkalo se to pouze prostřední stěny, protože se zde tunely měly budovat po podélných polovinách (asi kvůli zachování jednosměrného provozu v ulici), od čehož se z konstrukčních důvodů zřejmě ustoupilo (neřešitelná pracovní spára nad střední zdí v místě největšího ohybového momentu).
Nicméně ať už tak nebo tak, nedotýká se to nutnosti záporovou stěnou po výšce kotvit.

kasme napsal:

vzhledem k délce zápor je možná ani kotvit nebudou smile

Musí je kotvit, jinak nemají žádný smysl. Samy tam držet nebudou, na to vetknutí nastačí. Nebo je můžou rozepřít...   tongue
Něco málo viz časopis tune 2007/3 str.9 1. odst. http://www.ita-aites.cz/showdoc.do?docid=1655 . Konkrétně se tam ale způsob "velmi redukovaného zajištění" nepopisuje

Ale jde jim to jak psovi pastva. Zatímco bagříku, ktrý cosi šolichá u Badeniho, stojí fronta náklaďáků, velkýmu bagru před Et Neterou snad jezdí jedna souprava. Pokaždý ji za minutu naloží a pak čtvrt hodiny čeká, až se vrátí hmm.

Hlavně se ale začalo bagrovat před Et Neterou!