1

(1,277 odpovědí, posláno do Tunel Blanka)

v mediích nějak zaniká informace z DIZ, že hned po té záplavě v červenci 2013 nahlásila pojistnou událost a informovala magistrát, tehdy za Hudečka a Nouzy a nikdy nedostali žádnou reakci na tato upozornění. Pak ještě to upozornění zopakovala 27x, naposled v listopadu vloni. Dle Nouzy nereagoval, protože předpokládal, že je DIZ jasné, že mají odstranit kabelový problém s pojišťovnou sami. Něco se začalo dít až teď.

http://byznys.lidovky.cz/vymena-ponicen … kladna_mmu

2

(319 odpovědí, posláno do MHD Praha)

medvid napsal:
MP napsal:

To se dá shrnout do jediné věty: na rok 2014 jsme naplánovali stavbu metra jako ze sci-fi seriálu, ale protože nebudou "chechtáky", budete dál jezdit autobusy. hmm

a nebo tak smile

každý odklad výstavby jakékoliv trasy metra ušetří nejen náklady na výstavbu, ale i poté každoroční miliardové dotace smile.

Kdyby místo výstavby prodloužení A do Motola raději postavili za ty miliardy Břevnovskou nebo Radlickou radiálu.

3

(59 odpovědí, posláno do MHD Praha)

Jeníku - ta hláška "odbory = útulek pro nuly" je parafráze výroku Paroubka, který pronesl asi před dvěma roky

4

(59 odpovědí, posláno do MHD Praha)

zdravím Vás Kubajsu. Dovolím si upřesnit. Netvrdil jsem nikdy, že je MHD zcela zbytečná, ale že je velice drahá a tedy má být jen tam, kde není jiná levnější možnost

http://auto.aktualne.centrum.cz/fotogal … e-715-845/

"""
Plynulosti provozu z pohledu řidičů aut pomáhalo to, že tramvají jezdilo málo a tudíž kvůli své absolutní přednosti jen málokdy rozsvítily červenou na křižovatkách
"""

5

(243 odpovědí, posláno do MHD Praha)

http://prazsky.denik.cz/zpravy_region/z … 10507.html

Za hodinu dostane nový výtah do metra 720 cestujících
Praha 1 - Národní třída má bezbariérový přístup. Na řadě je Anděl, Můstek či I. P. Pavlova?

Už 36 z 57 stanic metra je bezbariérových. A nebo je lepší napsat, že v 21 stanicích jsou stále bariéry? Každý se na to může dívat jinak. Důležité je, že po včerejšku má bezbariérový přístup metro Národní třída.
Vozíčkáři, lidé omezení v pohybu, rodiče s kočárky a další cestující se tak mohou opět o něco snadněji pohybovat v centru města. Dvě dvojice výtahů dostanou za hodinu do metra na 720 osob. Celá stavba, která začala v lednu 2010, stála 185 milionů korun.

- vida jak deník, který píše jeden článek za druhým o předražené Blance , výtah pro vozíčkáře za 185 milionů pochválil. smile

6

(13 odpovědí, posláno do Tunel Blanka)

WC by měly být dle normy 3x - pro ženy , pro muže a bezbarierové

7

(115 odpovědí, posláno do MHD Praha)

sledování polohy aut, kamionů atd není snad žádnou novinkou.
Třeba vlaky je možno na netu sledovat už několik let na několika serverech třeba tady http://www.cd.cz/cd-online/poloha-vlaku/ .

8

(873 odpovědí, posláno do Tunel Blanka)

ani ne před rokem byl otevřen poslední silniční most v Praze - přes Vltavu na R1 (512-514) smile - Radotínský most smile

9

(115 odpovědí, posláno do MHD Praha)

oslavy - jen doufám, že 10leté oslavy tohoto webu proběhnou v době, kdy bude úsek Malovanka-Troja v provozu. A ve stavbě Radlická radiála smile

10

(1,277 odpovědí, posláno do Tunel Blanka)

INRI napsal:

Já jen dodám, že je to např. na http://aktualne.centrum.cz/domaci/regio … ?id=696956. Mají tam fotku z DOD U Vorlíků a pod ní titulek "Křižovatka Malovanka propojí tunelový komplex Blanka se Strahovským tunelem". smile
Ještě, že nečtu noviny...

že by Radio Jerevan ?

- je to pravda, ale nejedná se o Malovanku, jde o zkrachovalé Stavebniny na Hradčanské.
- je to pravda, ale nejedná se o úpravy křižovatky Malovanka, jde o stavební úpravy podchodu ke "Stavebninám". 
- je to pravda, ale nejedná se o neukončené dědické řízení, jde o konkurzní  řízení

Ta částka 56 milionů odpovídá tomu, co za Béma nechtěli za Stavebniny platit a ted to zjevně zaplatí.

11

(196 odpovědí, posláno do Praha - obecně)

jannnn napsal:

Je tam od každého trochu, tak to dám sem smile

Blanka, SJM, hluk z D1, metro D, tramvaje 15T,...

http://magistrat.praha.eu/86224_Zapis-z … -17-3-2011

Ing:Březina :
""""
Dle zpracovaného materiálu dochází v případě tunelového komplexu Blanka k předpokládanému navýšení finančních prostředků dle odůvodněných přání TSK hl.m. Prahy či dotčených městských částí. Celková cena se ve všech částech (stavební, technologické a ostatních nákladech) vyšplhala až k částce cca 37 mld. Kč.

Rada identifikovala čtyři hlavní důvody navýšení investičních nákladů, kterými jsou tzv. nový trojský most, rozhodnutí báňského úřadu, nové technické normy, nová rozhodnutí a nové požadavky městských částí a dalších orgánů státní správy.
"""
takže to navýšení ceny je způsobeno vesměs novými odůvodněnými přáními....

a RNDr. Hudeček - nevíte, co studoval ? matematik či přírodovědec ?

12

(219 odpovědí, posláno do MHD Praha)

vondr napsal:

Pražanům nebude v tramvajích vedro, ve vozech bude klimatizace
http://praha.idnes.cz/prazanum-nebude-v … -zpravy_ab

je to pokrok. Pamatuju se, když se zaváděly T3 tak nejdříve měly ta výsuvná okénka jen tak 20 cm široká. Protože bylo Pražanům vedro, začaly se dávat širší, ta co jsou tam dodnes smile

13

(1,277 odpovědí, posláno do Tunel Blanka)

jeníku - ano, vybral jsem z článku těch pár vět k věci, je tam i pěkné video a fotky. To ostatní, teda 80% článku je propagandistická masáž.
Připadám si stále více jako za totáče, kdy pokud člověk sledoval media, musel se naučit to přebrat a číst mezi řádky.

14

(1,277 odpovědí, posláno do Tunel Blanka)

je tam zajímavé video, postup práce a v druhé části o výsunu  smile

Vysouvající se Trojský most v Praze vyjde na 4 milióny za metr
http://www.novinky.cz/domaci/229989-vys … -metr.html

Stavitelé mostu v řece vztyčili několik pilířů, na ně pomocí silných lisů z holešovické strany sunou rychlostí 16 metrů denně ocelovou konstrukci.

V kritickém okamžiku musejí lisy pohnout s 8,5 tisíci tun oceli. Až konstrukce překlene dvě stě metrů širokou Vltavu a spočine na březích, bude se betonovat mostovka. Poté po obou stranách mostu stavbaři vztyčí oblouky, spojí je s mostovkou lany a odstraní provizorní pilíře v řece. Celou část mostu nad řekou budou držet jen ocelové oblouky.

15

(1,277 odpovědí, posláno do Tunel Blanka)

pulsare - hlavně, aby kromě "který blbec/zloděj to dělal přede mnou", udrželi na Blance stavební tempo smile

16

(27 odpovědí, posláno do Tunel Blanka)

P_V - archeologové často místa nálezu tají, aby tam nechodili zloději. Ale tady je avizováno - otevřeno pro veřejnost ve čtvrtek. Takže opět kvalita informace ala český novinář.

17

(27 odpovědí, posláno do Tunel Blanka)

v Patočkově ulici ?

http://domaci.ihned.cz/c1-51469270-arch … anssexuala

Kostrový hrob muže z doby bronzové s odlišnou sexuální orientací - homosexuála nebo transsexuála - odkryli archeologové při záchranném výzkumu v šestém pražském obvodu. Patřil ke kultuře se šňůrovou keramikou, která na českém území existovala mezi léty 2800 až 2500 před naším letopočtem. Archeologické naleziště bude tento čtvrtek otevřeno pro veřejnost.

18

(118 odpovědí, posláno do Tunel Blanka)

http://www.praha6.cz/otazky/list.php?IDx=5212

Dobrý den,

rád bych se zeptal, jestli současné práce na ulici Svatovítská jsou pouhými nutnými úpravami pro přeložku TT na nový most, nebo již zahájení kdysi ohlášené rekonstrukce této ulice. Plánuje se ještě vůbec její celková rekonstrukce? Případně v jakém rozsahu (vozovky/chodníky/TT/zastávky/..) a kdy na ni přijde řada?

Předem děkuji, Petr Procházka

Vážený pane Procházko,

současné práce na Svatovítské třídě souvisejí s finálními pracemi na přemostění tělesa Českých drah – v cílové šíři.
S celkovou rekonstrukcí Svatovítské třídy (komunikace + tram. těleso) se samozřejmě i nadále počítá, tyto práce jsou ale časově směrovány ke konci výstavby Městského okruhu v severozápadním segmentu. Vozovka Svatovítské třídy bude mít živičný povrch, tramvajové těleso bude částečně odhlučněné, dnešní zastávky na Vítězném náměstí budou posunuty blíže ke křižovatce s ul. Kafkova.
Bohužel, tím, že hlavní město (investor staveb) rezignovalo na dokončení Městského okruhu v dříve oznámených termínech, posouvají se i termíny realizace jednotlivých stavebních etap.
Městská část je nespokojená s prodlužováním této zásadní stavby, není ale investorem, ani stavebníkem Městského okruhu a musí vzít na vědomí, že rychlost výstavby v příštích letech závisí především na přidělených prostředcích z rozpočtu hlavního města.


S pozdravem

Ing. René Pekárek CSc.
zástupce starostky

19

(199 odpovědí, posláno do Pražský okruh - D0 - SOKP)

delší dost odborný článek

http://www.silnice-zeleznice.cz/clanek/ … ske-udoli/

Na jednání na GŘ silnic a dálnic v Praze dne 16. září 2010 bylo ŘSD rozhodnuto, že na základě předběžného posouzení lze most se zjištěnými indikacemi ve svarech č. 6014, 7213 a 7214 uvést do zkušebního provozu. Ve shodě s rozhodnutím bylo do 31. října 2010 doloženo podrobné posouzení, dokládající, že v případě ponechání zjištěných indikací ve svarech nebude snížena požadovaná bezpečnost, spolehlivost a životnosti mostu [11]. Bylo rozhodnuto stanovit periody nedestruktivních zkoušek oblastí svarů lamelových pásnic se zjištěnými
indikacemi. Současně byla ustanovena odborná komise, která má vyhodnocovat výsledky nedestruktivních kontrol a hodnotit odezvu zjištěných indikací na provozní a klimatické podmínky a posoudit, zda jejich odezva je ve shodě s vyhotoveným posouzením. Na základě porovnání nedestruktivně měřených zjištěných indikací s výsledky výpočtu bude upravován další scénář případných opatření, včetně period nedestruktivních kontrol.


Zjištěné indikace ve svarech 6014, 7213 a 7214 lamelových pásnic jsou přípustné pro předpokládaný provoz mostu po dobu 100 let. Během provozu mostu nehrozí poškození křehkým lomem při provozní teplotě nad –35 °C.

Z průběhu vypočtených součinitelů intenzity napětí po obvodě posuzovaných trhlin je zřejmé, že přírůstek délky trhliny Δl je menší, než přírůstek hloubky trhlin Δa. To také prokázala předběžná posouzení podle normy [8].

Posouzení [11] dokládá, že spřažený ocelobetonový most přes Lochkovské údolí nebude mít kvůli zjištěným indikacím ve svarech 6014, 7213 a 7214 lamelových pásnic sníženou pevnost a bezpečnost po celou dobu předpokládaného provozu 100 let, budou-li po jeho převzetí vykonávány předepsané kontroly a prováděna potřebná údržba a opravy.

20

(59 odpovědí, posláno do Praha - obecně)

http://prazsky.denik.cz/zpravy_region/n … 10404.html

Na náklady městské části vznikne v Jílovské ulici na sídlišti Novodvorská velkokapacitní garážový dům. Zdejší starosta Pavel Horálek (ODS) k tomu poznamenal, že po dokončení bude spravován družstvem místních občanů, kteří si odkoupí parkovací místa.

Družstvo podle něj vzniklo už osmého února letošního roku. Pod jeho správu se v budoucnu dostane 108 parkovacích míst. Z tohoto počtu je prodáno již padesát míst. A starosta očekává velký zájem i o ta zbylá. „Přednost budou mít jednoznačně rezidenti z Novodvorské,“ ujišťuje Horálek.

„Zájemce zaplatí rezervační poplatek 20 tisíc, při zahájení stavby 90 tisíc a při kolaudaci 110 tisíc korun,“ uvádí Sochor. Městská část pak prý umožní zbytek celkové sumy, jež činí 360 tisíc korun, doplatit během následujících osmi let. „Praha 4 se během stavby navíc zřekne nájemného za pozemek. Po uvedení do provozu bude družstvo majitelů parkovacích míst platit za pronájem pozemku jen minimální částku,“ dodává Sochor s tím, že ústní projednání o zahájení stavby radnice plánuje na dvanáctého dubna.

21

(19 odpovědí, posláno do Různé)

Jenik napsal:
obr napsal:

http://video.ihned.cz/c1-51398710-natan … -bez-emisi

video - Honda předvádí v ČR bezemisní auto na vodík, čerpací stanice je v Neratovicích

Vždycky mě potěší, že je nějaká "bezemisní" technika, zejména když nám "benzíňákům a nafťákům" započítávají do "externalit" i popelářem pošlapanou trávu na zadním dvorku kopáče prospektorské firmy.

jak se dalo čekat, není to tak jednoduché

http://www.lidovky.cz/palivo-budoucnost … uality_ter

Politici očekávali, že doprava vylepší svoje skóre s životním prostředím s pomocí vodíku. Jenže výroba a distribuce tohoto
syntetického paliva spotřebuje mnohokrát více energie, než kolik jí pak samotný vodík obsahuje.

22

(19 odpovědí, posláno do Různé)

http://video.ihned.cz/c1-51398710-natan … -bez-emisi

video - Honda předvádí v ČR bezemisní auto na vodík, čerpací stanice je v Neratovicích

23

(377 odpovědí, posláno do MHD Praha)

http://prazsky.denik.cz/zpravy_region/d … 10329.html


Dopravní podnik by potřeboval na investice 145 miliard
Praha - Finance jsou potřeba na rozvoj sítě Městské hromadné dopravy, z největší části na prodloužení metra do Motola a na výstavbu metra trasy D do Písnice. Celkem 40,6 miliard korun se plánuje na investici do obnovy vozového parku.

Celkem 145 miliard korun si dopravní podnik představuje jako ideální investici do roku 2020. Pokryl by tím náklady určené na výstavbu metra trasy D, prodloužení metra A do Motola a obnovu vozového parku. Podle materiálu, který včera odpoledne projednal finanční výbor zastupitelů, je ale nezbytné spolufinancovaní ze strany hlavního města.
„Je to ideální částka, kterou si dopravní podnik na investice představuje,“ sdělil včera Martin Dvořák, ředitel městského dopravce.
Ze zmíněné sumy jsou 104 miliardy korun určeny na rozvoj sítě Městské hromadné dopravy, z největší části na prodloužení metra do Motola a na výstavbu metra trasy D do Písnice. Celkem 40,6 miliard korun se plánuje na investici do obnovy vozového parku.
Podle materiálu, ale není dopravní podnik schopen s tržbami, kterých dosahuje, pokrýt ani provoz ani investiční potřeby.

„V současnosti splácíme dluh ve výši 2,5 miliard korun, které jsme si půjčili zhruba před desíti lety. Protomáme možnost si ještě třeba vzít komerční úvěr nebo leasing,“ řekl Dvořák. V případě externího financování investic ale nebude dopravní podnik schopen pokrýt dluhovou službu.
Opoziční zastupitel Zdeněk Tůma (TOP 09) považuje objem investičních prostředků za obrovské číslo.
„Chápu, že smlouva už je uzavřena, ale skutečně potřebujeme nakoupit 250 nových tramvají,“ ptal se Tůma s tím, zda nelze některé investice spolufinancovat za přispění soukromých zdrojů.
Podle Dvořáka jsou ale investice nezbytné. „Vozový park je na hranici, kdy by se měl začít obnovovat. Průměrné stáří tramvají je 15-20 let, u autobusů je to 10 let,“ zdůvodnil potřeby Dvořák. Vstup soukromého kapitálu, takzvané PPP projekty, se ale podle Dvořáka neosvědčil.
„Je v nich příliš mnoho právních a legislativních bariér a nedají se použít na velké projekty,“ vysvětlil ředitel Dvořák.
Původně se o zapojení soukromých finančních zdrojů uvažovalo při výstavbě jižní trasy D do Písnice. Dvořák to ale včera odmítl.

(+ dotace na provoz)

24

(199 odpovědí, posláno do Pražský okruh - D0 - SOKP)

http://video.ihned.cz/c1-51176590-meril … de-stezuji

zajímavé video , jak se měří hluk

25

(164 odpovědí, posláno do CYKLOstavby)

http://domaci.ihned.cz/c1-51348340-200- … ko-dalnice


200 metrů za 18 milionů. V Praze roste cyklostezka, drahá téměř jako dálnice

Dosud rekordní sumu 140 milionů korun za 3 kilometry, tedy 47 milionů na kilometr, stála loni otevřená cyklostezka podél Rokytky v pražských Vysočanech. Nový úsek v Sedlci jej dvojnásobně předčí.

Praha bude mít brzy novou rekordně drahou cyklostezku: Na rozhraní městských částí Podbaba a Sedlec na levém břehu Vltavy totiž právě vzniká 200 metrů nové trasy, jež město přijde na 18 milionů korun - tedy 90 milionů na kilometr, což je cena, kterou stojí půl kilometru dálnice. Běžná cena za kilometr nově vybudované cyklostezky je přitom ani ne desetinová - mezi pěti a sedmi miliony.

Uvedený úsek bude unikátní - rampa zavěšená vedle hlavní silnice, která v uvedeném místě ve směru do centra stoupá zhruba o osm metrů. „Místo bylo vytipováno Komisí pro cyklistickou dopravu jako nebezpečné,“ vysvětluje mluvčí Technické správy komunikací hlavního města Prahy (TSK) Tomáš Mrázek.

„Máme 1500 cyklistů, které dvakrát denně nutíme překonat frekventovanou Rostockou ulici,“ dodává vedoucí magistrátní cyklistické komise Pavel Polák.

U řeky je místa dost

Jenže prostý pohled ukazuje, že uvedená rampa není vůbec potřeba. Na břehu Vltavy je totiž dostatek prostoru, aby tam cyklostezka mohla vést - a dokonce tam je i polní cesta. A stačilo by ji tak na konci pouze mírně prodloužit a napojit na již existující páteřní cyklostezku, která vede podél silnice.
„O rampě se sice mluvilo, ale nikdo se neptal, jestli je nutná,“ připouští Vratislav Filler z občanského sdružení Oživení, který je členem Polákovy komise. Podle něj všichni dali na ujišťování Poláka.

Podle Fillera je například jen v samém centru Prahy třicet problémových míst pro cyklisty. Ale současně uznává, že jejich vyřešení naráží na problémy - například by se musel někde zmenšit počet parkovacích míst. „Investičně neobtížné a potřebné jsou ale i další stavby v širším centru, například spojka Hostavic s Průmyslovou,“ dodává Filler.

Polák spolu s TSK argumentuje i tím, že od vody by nebylo možné se na vyvýšenou cestu dostat, protože je příliš vysoko. „Vyhláška stanoví naprosto jasně kolik musí být sklon cyklostezky - 6,3 procenta. A to je možné dodržet pouze rampou,“ argumentuje Polák.

Obrazem: Podívejte se, kudy povede dvousetmetrová cyklostezka za 18 milionů korun

Jenže pohled na místě opět ukazuje, že ani přílišný sklon v tomto místě není problém. Silnice totiž vzápětí klesá dolů a po svahu se není problém na již stojící cyklostezku dostat.

Rekordně drahá cyklostezka už zaujala i Výbor pro volný čas, sport, cyklostezky a výstavnictví pražského zastupitelstva. Na podezřele drahou zakázku totiž upozornila jeho členy zastupitelka za TOP 09 Monika Krobová-Hášová. „Požádali jsme odbor dopravy o kontrolu té zakázky a zprávu, zda mělo být použito toto technické řešení a zda má stát uvedené peníze,“ uvedl předseda výboru Petr Bříza (ODS). „Ještě nebylo hrábnuto a přitom si již dodavatel za minulý rok vyfakturoval a obdržel 15 milionů korun,“ dodala Krobová-Hášová.

Jen dělám, co je v plánech

Zakázku na vybudování nového úseku již předloni v létě vyhrál živnostník Lubomír Boubín z Vlkančic v konkurenci dalších čtyř firem, jež TSK oslovila s nabídkou účasti v soutěži. „Byli vybráni na základě zkušeností,“ uvedl Mrázek.
I když Boubín ještě nekopl do země a pouze odstranil křoviny, které by stavbě bránily, TSK mu již vyplatila více než 15 milionů korun - tedy většinu sumy. Správa komunikací to vysvětluje tím, že peníze dostala těsně před koncem roku a musela je rychle utratit. Rozhodně však prý neprodělá, ale naopak ušetří. „Poskytne nám za každý měsíc do konečného vyúčtování slevu 0,1 procenta,“ uvádí Mrázek.

Sám Boubín chce začít stavět jakmile mu magistrát povolí zabrat část silnice pro stavbu. To, zda má rampa smysl a zda by nebylo efektivnější postavit stezku podél vody a ušetřit tak více než deset milionů, nechce řešit. „To není otázka na mě. Já jsem jenom firma, která danou věc realizuje podle plánů, které dostane,“ říká Boubín.

Pokračování by stálo přes miliardu

Paradoxní je, že nový úsek za 18 milionů napojí pouhých 700 metrů cyklostezky, která končí na hranici Prahy. I když je sice na mapě vyznačena jako páteřní trasa 1A, cyklisté ve skutečnosti musí dál do Roztok jet přímo po frekventované silnici - té samé, kterou TSK označuje za nebezpečnou. Dalšímu pokračování klasické cyklostezky směrem na Roztoky brání vysoké náklady.
Úzká silnice se totiž zhruba kilometr vine těsně u vody a na stezku pro cyklisty není v daném místě prostor - jedině kdyby byla na zavěšené rampě. "Pokračování do Roztok by vyšlo na 1,1 miliardy," uvedl Polák. Cyklostezka má ale v daném místě podle jeho slov smysl - končí totiž u přívozu. A s ním souhlasí i již citovaný Bříza. "Mohou je využít rodiny, které se vydají na výlet a zpátky mohou jet po druhé straně řeky," uvedl.

V letošním roce přitom metropole počítá dát na cyklostezky 65 milionů korun. Třicet milionů má jít na vybudování nových cyklostezek, zbylých 35 milionů pak na označení cyklotras - tedy především na cyklistické značení.