101

(393 odpovědí, posláno do MHD Praha)

Dokončení rekonstrukce TT Braník - Modřany
technet.cz: Z Braníku do Modřan se tramvaje dosud couraly. Teď mohou jet naplno

http://technet.idnes.cz/z-braniku-do-mo … ortaze_rja

102

(28 odpovědí, posláno do MO mimo Tunel Blanka)

Byl jsem na projednání (0094,0081,8313), jak jsem slíbil, co jsem k tomu napsal je v Pelc-Tyrolce - Balabence, o které se tam mluvilo nejvíc.

103

(16 odpovědí, posláno do MO mimo Tunel Blanka)

Ahoj, byl jsem dnes na veřejném projednání souboru staveb 0094, 0081, 8313.

To, co píšu je svědectví subjektivní, tak ho tak prosím berte, než začnete někoho soudit a vyvozovat závěry. Už je večer, což se taky projevilo na náladě, napsal jsem vše, co mi utkvělo, ale rozhodně bych nechtěl být na místě komise.

Užitečné odkazy:
0094 Balabenka - Štěrboholská radiála           EIA     Popis projektu           Vizualizace
0081 Pelc-Tyrolka - Balabenka                     EIA     Popis projektu           Vizualizace
8313 Libeňská spojka                                 EIA     Popis projektu           Vizualizace

Bylo to zajímavé. Dorazil jsem hodinu po začátku (zač. 14:30). V sále sedělo +- 150 lidí, zrovna dokončovali prezentaci o optimalizačních opatřeních po otevření okruhu (zóny EURO 3 a 4), protihlukové zábrany 3-8 m atp.
Potom prošli ještě Balabenku- ŠR, zejména hluk a znečištění ovzduší, (mapy jako tato: V0, realizovaná varianta a jejich součet pro srovnání změn).
Pak se prošly připomínky - jednotlivých mč, mluvili tam jen z Prahy 9, 10, ostatní se nedostavili, těžce to nesla sdružení z Prahy 8, která se mírně pobouřena snažila vykřikovat něco o dopisech s podpisy starosty, jenže nedorazily. Tento krok sklidil tichý posměch z davu (atmosféra Mnichova, z těch 5-7 MČ přišli pověření zástupci z 2-3 MČ).
Na závěr to pěkně shrnul (myslím, že předseda hodnotící komise), včetně důvodu vrácení dokumentace v roce 2008 - aby se stavby hodnotily jako celek a aby posuzovací/projekční kanceláře úzce spolupracovaly (použil mapu v souboru dole, na str. 257), cca 20 min.

To bylo před diskusí. Občas se snažili lidi něco nahlas říct, ale byli mírněni, aby počkali na diskusi. Do této doby byla atmosféra celkem klidná, trocha napětí v sále :-) .

Potom začala diskuse. Skrývané názory vyšly na povrch...

pan z Auto-matu - chtěl to projednávat sám s posuzovateli, mluvil o schůzce, namítal, že v rámci posouzení se měly aplikovat optimalizační prvky i na nulovou variantu a pak by prý nevyšla realizace stavby tak prospěšně, také, že toto přehodnocení navrhoval, ale nedostal odpověď.
Bylo mu odpovězeno stylem: optimalizace se dělá v rámci nové stavby, efekt tunelů se nedosáhne jinak než použitím tunelů, nelze dát do centra mýto bez plnohodnotné náhrady spojení. (pan z Auto-matu myslel zřejmě doplnění protihlukových stěn po trase, kde ještě nejsou aj.)
... působil seriózně, mluvil k věci a choval se slušně, takže jsem na něj málem zapomněl.

Dál vystoupil nějaký dopravní inženýr ze sdružení "Za naši budoucnost", mluvil zejména o ražené variantě 0081 (Pelc-Tyrolka Balabenka), stylem "Poslali jsme vám naši variantu, Satra to dopracovala tak, že varianta je nesmyslná, a pak jste nám ji vyškrtli".
Na to zástupce magistrátu odpověděl stylem - poslali jste, ale nedodali jste další podklady (aktualizaci), neposlali jste novou variantu. (Pan inženýr tam na flashdisku ukázal na plátno jejich novější návrh, o kterém zástupce města řekl, že ho neaktualizovali). Tento ing. vystoupil ještě asi 3x poté podobně, po reakci komise, s tím, že se začal pouštět i do koncepce okruhu vůbec - takové ty řeči o 60. letech.)
Odpovědí mu bylo: koncepce se neřeší, dodaná varianta (múk pod Bulovkou, oba pásy Prosecké i MO ražené) je vrámci norem nerealizovatelná (podélné sklony, bezpečnost, výškově: Vltava:vychovatelna, poloviční vzdálenost, než V Holešovičkách).

myslím, že sdružení asi uvažovalo s mírným stoupáním MO směrem na Balabenku a tak snížit rozdíly, ale to si myslím, na to nedošla řeč. Pak přišel ještě druhý člověk ze Za naši budoucnost a mluvil podobně. Pan z magistrátu ještě zmínil stoku F (vede pod Bílou skálou, pravděpodobné křížení) a dál to nešlo (názory řečeny). Od pokládání dotazů a připomínek posuzovateli se přešlo k argumentaci o koncepci a k prostému přinášení argumentů. Jak byli lidé ze sdruženími pod emocemi, řekli, že poslali variantu, pak také, že neposlali, čehož si všimli zase lidé z ministerstva a  nezapomněli poznamenat, že to je lichý argument.

Pak se přihlásila o slovo vehementní stará dáma z téhož sdružení. Mluvila přes půl hodiny - žádný stručný dotaz. Postupně prošla situaci v Holešovičkách(prý 72000 aut/den.), její bydliště, argumenty se točily kolem tohoto a povltaví. Zamořeno, zamořená Bulovka, sečetla všechny zaměstnance nemocnice(i když polovina nemocnice je na druhé straně) s místními=10000 lidí, děti si nesmí hrát na zahradách, prošla, co dělalo sdružení předtím - účast na jednání v Blance, rozebrala aktivity magistrátu při projednávání Blanky; zavření, zchátrání místních potravin a plánovanou stavbu parkovacího domu na tom místě, pacienty plicního oddělení Bulovky nad Holešovičkami, kolaudaci Holešiviček (Prosecká radiála s původní intenzitou 8000 aut za den), studenty matfyzu v Troji (2000), snaha privatizovat Bulovku, až po zničení krásy Povltaví a funkcionalistických staveb v okolí, o tom jak prováděli s ČHMÚ a jinými měření v Holešovičkách, telefon a webovky na jejich sdružení.
Velmi trefně poznamenala o situaci Holešoviček po otevření Blanky, nedokončení SOKP 520, 519, 518 a  uzavření Povltavské při výstavbě (napadá mě postavit tunel pod Bílou skálou a pak ho použít jako objížďku, ale to by bylo časově náročné). Nakonec se dostala i k platům posuzovatele a jiných lidí vepředu (nějaký milion za posudek), vznesla požadavek na 1,9 milionu pro ně na dopracování jejich varianty 5. Pak to přerušil jeden pán zezadu, nějaký památkář, zda by nechtěla po půlhodině skončit.
... Mluvila velmi jasně, se svým pohledem na věc, vyzařovala naprostou nedůvěru v magistrát, žádala, aby si komise nevzala na triko rozhodnutí, které zničí krásu Povltaví na cituji několik staletí. Vyjádřeno jasně, vypadá to, že ví jak to na magistrátu chodilo a chodí ("mluvila o zadních proudech"). Žel po ohnivém vyčtení situace a komentáři fungování Prahy nezformulovala ani jednu otázku přímo k věci (byla na závěr vyzvána). Tím emoce dostoupily vrcholu.
popis varianty tohoto sdružení zde, soubor v zipu: Dokumentace č. 2, strana 28
*jde jim zejména o zklidnění Holešoviček vč. Mostu barikádníků, proto chtějí střihnout Proseckou do múk pod Bulovku, aby  nenavazovala dál do centra; a zklidnit Holešovičky.*
Téměř bez reakce komise, co se divit po půlhodinovém projevu včetně přímých čísel o platech, kontaktu na sdružení a potlesku publika.

Pak mluvil ještě památkář - dotázal se na archeologická naleziště - Bílá skála má nějakou ochranu. Bylo mu řečeno, že při ražbě se zastižení nálezů 50 m pod povrchem nečeká a druhá větev je ve stopě Povltavské - tedy bez problému.

Pak se dostali ke slovu obyč. lidé: Paní připomenula uzavření její ulice a hasiče se záchrankou, byla ujištěna o vyřešení v pozdějších fázích přípravy.
Potom se jeden pán ptal na domy, které mají přijít pryč v souvislosti s křižovatkou U kříže, kvůli Libeňské spojce, které našel na katastru jako chráněné, vlastněné Prahou 8 a vydatně chátrající smile, ptal se i s obavou o dvoupatrové milánky v Zenklově. Paní z muzea hl. m. Prahy mu odpověděla, že jde o památkově chráněné území, nejsou tedy jednotlivě chráněny stavby, jen pokud majitel chce provádět úpravy, musí se dohodnout s památkáři. Ohledně Zenklovy mu připomněli, že jde o minimalizaci vlivů a že je to pro to, aby se domy vůbec nebořily.


Pak bylo 17:35 a už jsem musel jít.

Obecné zhodnocení: viděl jsem tam neporozumění neodborného publika a komise v předu, část publika byla odborná (hygienik, památkář..), část Občanská sdružení, zbytek lidi, kterých se stavba zřejmě bezprostředně dotkne (možná naloveni Auto-matem minulý týden na přechodu na Balabence apod.), kteří se občas tvářili pobouřeně.
V diskusi se probírala zejména 0081, v komplexnosti i LS:8313. V programu hovořili ale i o 0094 Bal-ŠR, bez připomínek, i když se projednávaly všechny 3 zároveň.
Publikum tleskalo všem těmto připomínkujícím, na jejich straně, řekl bych. Panovala tam nedůvěra vůči komisi (narážky na údajné úplatky, vyznívalo to jako by si komisi zaplatil např. Metrostav), po dvou ing. z "Za naši budoucnost" už se komise nesnažila na vše reagovat. Až ke konci na reakce místních lidí. Ve výsledku se řěšily víc koncepce, Holešovičky a magistrát(+zmínka o Opencard) tedy o tom mluvili připomínkující - spíš ohledně širších vztahů nebo mimo mísu tohoto projednání.

Pocit rozčarování. Jak těžké je vysvětlit lidem možnosti, když jsou hnaní pudem sebezáchovy, krmeni nepřesnými médii, nenechají komisi v klidu vysvětlit jednotlivé problémy.

Perla na závěr: fakt mě dostal jeden Pán, mohlo mu být přes 50, když v pasážích pro něj absurdních dával nesouhlas najevo tím, že si pouštěl nenápadně vyzvánění na mobilu, načež po 15 sekundách zvonění vybíhal ze sálu a tvářil se, že volá, s takovým zvláštním úsměvem na tváři. roll Ta úroveň. Neodpustím si nenapsat, že seděl vedle oné vehementní dámy, a po druhém opakování se ho trochu snažil krotit jeho spolučlen, kolega o řadu dál... ještě že tak. Občas se tam zmínila hesla jako myslete taky na lidi... jako za minulého režimu. Mám naději, že to projde, jen metody davu a neukázněnost výstupu obč. sdr. na ně zbytečně vrhly nepěkné světlo.

Holt chybí dostatek sociálního kapitálu na obou stranách, a bez něj se těžko něco dohodne.

104

(25 odpovědí, posláno do Tunel Blanka)

Mladá fronta 13. 10. 2011 napsal:

Psali něco o 100 letech bez úprav

Jinak tam hodili zase sumy (prý zdroj magistrát):
kachličky - cena 76,7 mil Kč
+ 100 let bez renovace
nátěr - cena 13 mil. Kč (životnost 10-15 let)
+ provozní náklady za 100 let 195 mil Kč

Osobně jsme pro kachličky - nešetřit na těhle věcech. Přijde mi to jako hra na lidi.

105

(77 odpovědí, posláno do Pražský okruh - D0 - SOKP)

Hrušková(forum.ceskedalnice.cz) napsal:

Kdo chce, může se přidat k říčanské petici za výstavbu SOKP 511. Tady je odkaz na text petice a petiční arch.
http://info.ricany.cz/mesto/petici-za-lepsi-dopravu

Napsal jsem do Říčan, zda by chtěli nějaké archy vzít v sobotu na Letnou. Tady je možnost podpořit 511 prakticky.

Text petice

Podpisový arch

možnost poslat do 30. 10. 2011

Město Říčany napsal:

Podepsané petiční archy doručte nejpozději do 30. 11. 2011
na adresu:

Město Říčany, Masarykovo náměstí 53/40, 251 01 Říčany.

106

(28 odpovědí, posláno do MO mimo Tunel Blanka)

Zkusím se tam stavit alespoň na část.
(napadá mě: Zeptat se lidí, kolik km ušli po Praze poslední měsíc, pokud budou zuřivě brojit.)

107

(393 odpovědí, posláno do MHD Praha)

Ještě je potřeba brát v úvahu zahuštění provozu chodců přes Svatovítskou na Vítězném náměstí, kudy by v budoucnu měla auta najíždět ze severu na MO. To radši rozšířit
http://mapy.cz/#x=14.395426&y=50.10 … ha&u=m ostrůvek
s přechodem na druhé straně a udělat před ním zastávku - kvůli průjezdnosti Evropské, než se postaví obchvat Vítězného náměstí. Ale nedělat tam světelný přechod!

108

(330 odpovědí, posláno do Komunikace mimo MO)

http://ttnz.cz/mo/album/v/stavby/silnic … 9.JPG.html
Mám dotaz za jakým účelem se vrtají tyto otvory - jde o odběr vzorků? Viděl jsem podobné u mě na sídlišti.

Jinak, Kasme, pěkně na tom kole! :-)

109

(719 odpovědí, posláno do Tunel Blanka)

30.09.2011    Fotogalerie ražených tunelů Královská obora
30.09.2011    Fotogalerie staveniště Letná

110

(28 odpovědí, posláno do MO mimo Tunel Blanka)

Marooned17 napsal:

http://tomcat.cenia.cz/eia/detail.jsp?v … ;id=MZP093

zveřejněno datum veřejného projednání.

co se týká ostrůvků - žádná sláva a souhlas, nicméně ve směru Jana Želivského -> Votická by to nemusel být problém, auta odbočující vlevo mohu za ostrůvkem uhnout a najet si do dost prostorné křižovatky, pokud nebude exrta provoz. Spíš ten ostrůvek v opačném směru (aby ty 2 pruhy zůstaly). Škoda. Mohli by tedy alespoň zkrátit intervaly pro chodce, když mají kde počkat...
Třeba by situaci zlepšila koordinace navazující SSZ směr Slávie (pokud již není). Pokud auta nemají kam odjet, dle mé zkušenosti tam prostě najíždí a přihrávají na deadlock, když zůstávají až na kolejích, ač do křižovatky neměli.

112

(873 odpovědí, posláno do Tunel Blanka)

včera 1 fotka

113

(140 odpovědí, posláno do Tunel Blanka)

big_smile se mi zdálo, že ty snímky jsou takové nedoostřené, pokud ta kamerka vůbec umí ostřit ...

114

(196 odpovědí, posláno do Praha - obecně)

hodila by se, pokud nechtějí přijít o cyklopruhy a Parkovací místa
koukal jsem na územní plán a fakt je tam plánovaná "komunikace městského významu"(přivaděč na Prašný most), samozřejmě tunelem až pod trať, v návaznosti na obchvat Vítězného náměstí.

115

(196 odpovědí, posláno do Praha - obecně)

O Jugoslávských partyzánů (kulaťák)
Článek se týká zúženého nájezdu na Kulaťák.

Na fóru ceskedalnice.cz občas si občas někdo zasnil nad přiškrcením napojení Běchovic či Suchdola pro urychelní postupu schvalování SOKP tongue - a tady, neplánovaně se to zrovna povedlo vytvořením jednoho bezpečného přechodu. Chodím tam do školy a kolony jsou často, i dopoledne. Bohužel trpí všichni... hmm

Ne že bych taková řešení podporoval.

116

(230 odpovědí, posláno do MO mimo Tunel Blanka)

Pod strarým pásem ŠR u mostu přes Rabakovskou je postaveno lešení - pod východní stranou mostu - možná obnova povrchu nosníků.

Martin napsal:

Komu se nechce dlouze stahovat, tak stejné video je na
http://mestskyokruh.info/vychodni-cast- … rezentace/

Děkuju, z rapidu už je to pryč, linky odebrány.

Pokud by to někdo chtěl přesto stáhnout tak je tady (85,5 MB, flash video), odkaz vylovený ze zdrojáku.

Jinak, Kasme, dík za přesun fotek!

žeby jeden vlak v dvoukolejném tunelu?

přihazuji ještě jednu panoramu slepenou do válce - na ochutnávku, ale chce to Quick time. Má mouchy...

FILM JE KE SHLÉDNUTÍ ONLINE NA STRÁNKÁCH MESTSKYOKRUH.INFO
----- stará verze -----
sypu ten film na rapidshare. com, na youtube si netroufám (©), má to 20 minut, kvalita - nic moc, sice HD(720p30), ale jako když člověk stojí s foťákem před televizí (odlesky), zvuk je celkem slyšet. Nechal jsem tam dost velký datový tok, 3 části, celkem 1,22 GB.
1. Úvod a 0094 (Balabenka - ŠR) ~643 MB, wmv
2. 0081 (Balabenka - Pelc Tyrolka) ~280 MB, wmv
3. 8313 (Libeňská spojka) - konec (hodnocení vlivu staveb) ~329 MB, mp4

Omlouvám se za rapid, stáhnout to bude opruz, reklamy, reklamy a speedlimit (nedá se stahovat paralelně). Pokud to někdo chcete na youtube dát, nebráním se.

Linky dodám, až to tam bude. Linky jsem zase odebral, je to v lepší kvalitě jinde.

pp21 napsal:

A toto je jako čo...? smile
http://ttnz.cz/mo/album/v/stavby/silnic … 4.JPG.html
Nějakej testík bystrosti? Vážně to tam takhle je pověšený, nebo je ta fotka upravovaná?

Schválně ... co to je a co je na tom špatně...?

To je fakt divné, nic jsem s tím nedělal, jen otáčel doleva/ doprava...

Za účasti 1. náměstka primátora hlavního města Prahy Ing. Karla Březiny byla dnes otevřena pro veřejnost výstava Krok k dokončení Městského okruhu. Od dnešního dne až do 31.10.2011 se v prostorách Informačního centra Magistrátu ve Škodově paláci bude moci veřejnost seznámit s podobou dokumentace pro posouzení vlivu na životní prostředí staveb 0081, 0094 a 8313 (Městský okruh Pelc-Tyrolka – Balabenka – Štěrboholská radiála a Libeňská spojka). Součástí výstavy je také audiovizuální prezentace. Informační centrum je otevřeno od pondělí do čtvrtka od 8.00 do 18.00 hodin, v pátek od 8.00 do 16.00 hodin. Těšíme se na Vaši návštěvu!

Tak jsem navštívil a zdokumentoval. Je tam několik desítek tabulí, a pár televizí s filmem, pro nedostatek energie film nemám celý, snad zítra. Fotky zatím na letecké poště, prosím o přesunutí jinam.
1. fotky
2. fotky
3. brožura, panorama

122

(92 odpovědí, posláno do MO mimo Tunel Blanka)

sláva, tak zítra. Pokusím se vzít foťák, pokud to bude rozumně nasvícené. Kuba.

123

(330 odpovědí, posláno do Komunikace mimo MO)

otevření: konec listopadu 2011 viz. Z metropole 3. 9. 2011 od sedmé minuty.

124

(230 odpovědí, posláno do MO mimo Tunel Blanka)

reportáž o horské dráze v poředu z Metropole dnes od 12:00 na čt1, nebo po odvysílání, je to druhá reportáž pořadu tady (web ČT)

125

(230 odpovědí, posláno do MO mimo Tunel Blanka)

Hodinu po otevření:
jasně, byl jsem se podívat hned po otevření a dle pozorování, pokud je doprava řidší, funguje vše v pohodě, provoz plynulý. Pokud se to však zahustí (hlavně osobní) v středním a levém, trochu se ucpával. Pravý pruh je samostatná záležitost, kamiony projíždějí s citem a ve jménu své setrvačnosti plynule.

První důvod byla ta 60, která to škrtila a pak, pokud byl dost obsazen střední i levý, tak se levý nestíhal připojovat (stalo se, že oba pruhy jely krokem). Někdo z nejistoty přibrzdí...
V dvoupruhu potom stačí, když se přemýšlí nebo kouká na nový úsek nebo píše SMS (jak jsem viděl) a za ním se  šňůra pomalu rozjíždí na 50, což nepomáhá zip efektu a řazení. K tomu kamiony v pravém, většinou jely alespoň 60 (o dost rychleji než levý). Méně často někdo přejel mezi ně. Každopádně po 5 min už zase plynule, jakoby nic. Ach ty oscilace hustoty.
Můj názor je dát na třípruh 70 (nebo nechat 60) a po zúžení 80 na obě strany - pokud to oblouky dovolí, byl by lepší odtah.

Ještě vzít v úvahu novost místa, než si to na to zvyknou ti, co pravidelně jezdí...
Čekal bych postupné zlepšení situace během září, až si většina projíždějících najde správné tempo a zjistí, že je potřeba se řadit do středního včas.
Těším se na hotovou MUK.