26

Re: Z tisku a médií

Architekti chtějí Muchovu epopej vystavit v podzemí pod Vítkovem

Stalinův pomník, Vítkov nebo letenská muzea. Na tato místa navrhovali studenti pavilon pro Slovanskou epopej v soutěži firmy Central Group. Zvítězil Vítkov, autorky za návrh získaly 100 tisíc korun... Soutěž byla ideová, podle vítězných návrhů se stavět nebude...

Thumbs up Thumbs down

27

Re: Z tisku a médií

Nová dominanta Prahy? Do 5 let bude na Hájích nejvyšší budova v zemi

Mrakodrap, který měří 120 metrů. Okolí stanice metra v pražských Hájích čekají výrazné změny. Do roku 2015 zde vyroste komplex s nejvyšší budovou v Česku. Výstavba administrativně-obchodního centra Porto Háje má stát na čtyři miliardy korun, když ho výrazně prodražují požadavky metra. Plánovaný objekt chce nabídnout 57 tisíc metrů čtverečních kanceláří a dalších skoro 26 tisíc metrů čtverečních pro obchody a služby. Budoucím nájemcům a zákazníkům nabídne komplex na 1600 parkovacích míst, obchody, restaurace nebo fitness studio.


Budova v pražských Hájích má být nejvyšší v zemi, radní o projektu nic neví
http://zpravy.idnes.cz/budova-v-prazsky … _praha_itu

Thumbs up Thumbs down

28

Re: Z tisku a médií

Praha 7 vytrhne PPF trn z paty: Koupí si od ní nové sídlo za 1,6 miliardy korun

Radnice sedmé pražské části chystá těsně před podzimními komunálními volbami gigantický obchod, který zadluží obecní kasu více než miliardou korun – tedy skoro třikrát tolik, než je její současný rozpočet.

Vedení městské části se totiž rozhodlo pořídit za více než 1,6 miliardy korun nové sídlo svého úřadu pro svých 215 úředníků. Vytrhne tím přitom trn z paty největší tuzemské finanční skupině PPF – oním objektem je totiž realitní projekt Argentinská hvězda, s jehož prodejem v době krize má její dceřinná společnost PPF Property Limited velký problém...

Thumbs up Thumbs down

29

Re: Z tisku a médií

Zajímavá kauza ty Bubny smile

Objev HN: Falešný dopis zmařil Praze 7 koupi paláce za 1,6 miliardy od PPF. Zatím

Pořízení nového sídla radnice sedmé městské části za 1,6 miliardy korun se nečekaně komplikuje...

Thumbs up Thumbs down

30

Re: Z tisku a médií

Praha navrhla nový Strahov. Za 30 let a 30 miliard, s knihovnou a Epopejí
http://praha.idnes.cz/praha-navrhla-nov … zpravy_sfo

Pražský Strahov by mohl do třiceti let změnit svoji tvář. Praha 6 chce do metropole přivést víc návštěvníků, představila proto svoji vizi přeměny Strahova v moderní kulturní centrum. Spartakiádní stadion zmizí a nahradí jej komplex, který zahrne Národní knihovnu i místo pro Muchovu Slovanskou epopej.

31

Re: Z tisku a médií

Outlet u Ruzyně čeká na dokončení dva roky, údržba stojí přes milion měsíčně
http://praha.idnes.cz/clanek.asp?c=A101 … oakcie_abr

Outlet Galleria Moda nedaleko pražského letiště je už dva roky těsně před dokončením, chybí jen dostavět příjezdovou cestu. Po prázdných chodbách tu ale chodí jen technici a ochranka, protože investorům z firmy Palcor Czech došly peníze, když už prostavěli miliardu. Společnost je v úpadku a co bude dál, není jasné.

32

Re: Z tisku a médií

Hostivařská nádrž je vypuštěná, stále ale plná bahna
4. dubna 2011  19:30
http://praha.idnes.cz/hostivarska-nadrz … zpravy_kol

Hostivařská nádrž v Praze je od podzimu vypuštěná. Práce na jejím odbahnění měly začít už loni na podzim, stále se ale nic neděje. Začátek čištění brzdí neúspěšný uchazeč o zakázku, který opakovaně napadá výběrové řízení. 

... to je zas komedie...

33 Naposledy upravil: neo (27.04. 2011 17.47)

Re: Z tisku a médií

Lidé z Prahy 7 brojí proti obchodnímu centru, to je zatím na papíře
27. dubna 2011  16:21

    Obyvatelé Prahy 7 se bouří proti chystané výstavbě nákupního centra Galerie Stromovka. Obchodní a administrativní centrum by mělo vyrůst na pozemku za Park Hotelem mezi ulicemi Veletržní a Strojnickou. Pod petici, kterou sepsalo sdružení Letná sobě, se podepsalo už zhruba pět tisíc lidí.

    "My, níže podepsaní občané a přátelé Prahy 7, prostřednictvím této petice vyslovujeme nesouhlas s plánovanou výstavbou obchodního centra Galerie Stromovka a požadujeme okamžité zastavení celého projektu," píší v petici její organizátoři.

    Nové nákupní centrum, které by měla mít pronajaté firmaTesco, chce stavět společnost Lordship. Dokončeno by mělo být na přelomu let 2012 a 2013. V budově by mělo být pět set parkovacích míst, zabírat by měla až třicet tisíc metrů čtverečních.

    Obyvatelům Holešovic vadí zejména velikost centra. "Stavba hypermarketu by rovněž v důsledku nevyhnutelně zlikvidovala dosavadní síť drobných obchodů, které výrazně přispívají ke kvalitě místního života," píše se v petici.

    Kvůli velkému množství aut by se podle autorů petice zhoršila dopravní situace, což by mělo negativní vliv i na životní prostředí. Veletržní ulice patří už dnes mezi nejšpinavější a nejhlučnější ulice v Praze.
    Kromě obchodů tu možná bude i radnice

    V nové budově by ale nemusely být pouze obchody, ale mohla by sloužit také "veřejnému zájmu". Developerská společnost nabídla radnici, že by v nové budově mohla sídlit.

    "Vyhodnocujeme nabídky a jednou z pěti je i tato. Rozhodnout bychom chtěli do konce roku," potvrdil mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš.

    Z vizualizace a z informací na internetových stránkách firmy je vidět, že by uvnitř měl být hypermarket firmy Tesco. Ta má prostor už i předpronajatý.

    Developerská společnost má zatím stavební povolení na podzemní garáže, na výstavbu budovy na povrchu zatím ne. "Vydáno bylo už územní rozhodnutí," konstatoval Vokuš. Územní rozhodnutí je prvním krokem k tomu, aby mohl být dům postaven.

Zdroj iDnes

V článku je vizualizace a fotka současného prostoru po zbourání.

Thumbs up Thumbs down

34

Re: Z tisku a médií

tak to je slušná porce bahna smile


Začíná odbahnění vodního díla Hostivař
http://magistrat.praha-mesto.cz/86388_Z … a-Hostivar

K realizaci je připraven projekt celkové revitalizace vodního díla Hostivař, a to včetně odbahnění, které svým objemem (197 000 m3) několikanásobně převyšuje všechny doposud v Praze prováděné odbahňovaní práce.


http://prazsky.denik.cz/zpravy_region/n … 10428.html

35 Naposledy upravil: Prochaine (28.04. 2011 08.35)

Re: Z tisku a médií

neo napsal:

Lidé z Prahy 7 brojí proti obchodnímu centru, to je zatím na papíře

Na jednu stranu jsem se (jako obyvatel P7) těšil, až zmizí ten strašný Dřevák, na druhou stranu si myslím, že hypermarket Tesco do Veletržní rozhodně nepatří a to ani před otevřením Blanky, tak ani po otevření.
Z jiného pohledu - co je komu do toho, komu to majitel pronajme? Jednou je to v územním plánu jako komerční prostor, tak s tím teď asi těžko něco udělají.

36

Re: Z tisku a médií

Prochaine napsal:

těšil, až zmizí ten strašný Dřevák,  .

Mě ho je docela líto, byl to docela uměřený dům, i vnitřní prostory byly (co si pamatuji) docela příjemné. Mizí tak poslední tzv "provizorní" dřevěné objekty. Pamatuji třeba obyvateli oblíbená "Úřednická kolonie" v Dejvicích (hotel Diplomat - v trávníku zbylo jen pár ovocných stromů ze zahrádek), nebo studentské koleje na Špejchaře (tam co je smyčka - ty měly být jak technická památka tak památka na 17.listopadu -toho 39 ne 89).
Odpudivé tam byly spíš ty zděné sklady (dílny, garáže?) do Strojnické ulice, kterých tam naopak ještě dost zbylo.

Thumbs up Thumbs down

37

Re: Z tisku a médií

Jenik napsal:

Mě ho je docela líto, byl to docela uměřený dům, i vnitřní prostory byly (co si pamatuji) docela příjemné.

Ještě do nedávna tam byla Obřadní síň MČ Praha 7... moc reprezentativní mi to nepřipadalo. A jak sám říkáš... bylo to jen provizorní řešení.

38 Naposledy upravil: S_M_Lomoz (29.04. 2011 20.14)

Re: Z tisku a médií

Jenik napsal:

"Úřednická kolonie" v Dejvicích (hotel Diplomat - v trávníku zbylo jen pár ovocných stromů ze zahrádek)

Mno - zbyly poslední dva domy. Na prádelnu a školu (nebo co to bylo) snad nikdo nesáhne, ale poslední obytný dům (tedy snad) hrozí zařváním kvůli administrativnímu centru Evropská 11; má tam být vjezd do garáží.
Kromě toho zbylo z celé úřednické kolonie jenom rozdělení pozemků v katastrální mapě.

Thumbs up Thumbs down

39 Naposledy upravil: Jenik (29.04. 2011 21.45)

Re: Z tisku a médií

S_M_Lomoz napsal:
Jenik napsal:

"Úřednická kolonie" v Dejvicích (hotel Diplomat - v trávníku zbylo jen pár ovocných stromů ze zahrádek)

Mno - zbyly poslední dva domy. Na prádelnu a školu (nebo co to bylo) snad nikdo nesáhne, ale poslední obytný dům (tedy snad) hrozí zařváním kvůli administrativnímu centru Evropská 11; má tam být vjezd do garáží.
Kromě toho zbylo z celé úřednické kolonie jenom rozdělení pozemků v katastrální mapě.

Hotel Diplomat jsem zmínil pro orientaci, kolonka se ukusovala postupně. Napřed obytným barákem podél Banskobystrické, pak zlikvidovali dům podél (nyní) Evropské (byla tam kantina, víc nevím) kvůli metru (?), pak telefonní ústředna a Diplomat to až dodělal. To první co ukazuješ (jestli se dobře orienuju přes ulici Gymnasijní) byla před časem školka, nyní snad patří ke gymnázyjumu. A to druhé v Kafkově -  Budu se muset podívat. A tamtudy vjezd do garáží Evropská 11?  Vždyť je to přes cizí pozemky, tak snad ne.
Podle pamětníků tam bylo naprosto unikátní bydlení  - sto metrů od kulaťáku domek se zahrádkou. Pak přišel zákaz oprav....

Thumbs up Thumbs down

40

Re: Z tisku a médií

Pod Národním divadlem začala oprava tunelů, které vedou vzduch a vodu

Zdroj: http://praha.idnes.cz/pod-narodnim-diva … zpravy_sfo

41

Re: Z tisku a médií

tyden.cz napsal:

Očima Vladimíra Ševely
Po Blance hrozí poblíž Letné další monstrum

16.05.2011 17:32 Glosa
Předstírají, že jsou politikové, tedy naši zástupci. Spíš to ale vypadá, že je někdo dosadil, aby dělali jeho byznys. Vidíme to ve velké i v malé politice. Jednou z ukázek je přístup radnice Prahy 7 k stavbě obřího obchoďáku v Holešovicích.

jedná se o "Holešovický trojúhelník" nad Parkhotelem...

42

Re: Z tisku a médií

Lidé by si mohli prohlížet Prahu z plovací lávky, zatím je na papíru

Zdroj: http://praha.idnes.cz/lide-by-si-mohli- … zpravy_sfo

43 Naposledy upravil: P_V (27.05. 2011 09.37)

Re: Z tisku a médií

Neušlo architektům, že u Novotného lávky je jez? Také to bude zavazet lodnímu provozu - zážitkové plavby do sklepů u Křižovnického náměstí, zásobování Národního divadla těmi tunely, co se právě pro ten účel rekonstruují, u Žofína mocný ošpluch od každého parníku z komory...

Thumbs up Thumbs down

44 Naposledy upravil: baggins (27.05. 2011 09.41)

Re: Z tisku a médií

Takové detaily jako 2m výškového rozdílu jaksi architekti neřeší ;-) ... se to "ňák" udělá. Hlavně že obrázek vypadá pěkně. A bezpečnost při povodni - takováhle mnoho metrů dlouhá plovoucí konstrukce blokující oblouky Karlova mostu ... to by bylo žůžo.

Thumbs up Thumbs down

45

Re: Z tisku a médií

baggins napsal:

A bezpečnost při povodni - takováhle mnoho metrů dlouhá plovoucí konstrukce blokující oblouky Karlova mostu ... to by bylo žůžo.

rozsáhlejší článek je ve čtvrteční mladé frontě - něco o tom psali:

Mladá fronta DNES 26. května 2011 napsal:

...Leckoho asi napadne, co se stane s lávkou při povodních. I na to však autoři mysleli.
"Konstrukce lávky je tvořena opakujícími se elementy, které jsou složeny dohromady a v případě velké vody může být celá lávka odtažena po řece do bezpečí," dodává Hausenblas. ...

... ne že bych chtěl ten nápad obhajovat...

Thumbs up Thumbs down

46

Re: Z tisku a médií

Tak tady jsme mluvili o kolonce smile
Za hotelem u Kafkovy ulice je poslední pozůstatek býv. úřednické kolonie – domek Plečnikových žáků Václava Ložka a Františka Nováka z počátku 20. let a o kus dál při ul. Gymnasijní býv. prádelna této kolonie (později školka) od přednosty Stavebního úřadu Rudolfa Hraběte ve stylu art déco.

Celý článek od p. architekta Lukeše  "Psí vycházka do Starých Dejvic"
http://neviditelnypes.lidovky.cz/archit … hitekt_wag

Thumbs up Thumbs down

47

Re: Z tisku a médií

Z pražské Libně zmizí nevzhledné budovy. Vznikne tu přístav

http://praha.idnes.cz/z-prazske-libne-z … zpravy_sfo

48

Re: Z tisku a médií

Žižka už je zase na koni. Oprava jeho sochy na pražském Vítkově skončila
http://praha.idnes.cz/zizka-uz-je-zase- … zpravy_sfo

49

Re: Z tisku a médií

hlavně jedna část mě zaujala smile

Hasiči v Modřanech dostanou novou stanici

V pražských Modřanech zanedlouho vyroste novostavba hasičské stanice (obr.). Objekt vytvoří tři provozně samostatné celky – centrální věž, provozní křídlo pro hasičskou stanici Modřany a prostory pro Krajské operační a informační středisko hlavního města Prahy.

V přízemí nepodsklepené budovy se bude nacházet vstupní hala a technická místnost, vzniknou zde garáže pro osm hasičských vozidel i nezbytná myčka aut. V dalších podlažích najde zázemí centrála tísňové linky 112, nebudou chybět ani další kanceláře, jednací a výukové místnosti a samozřejmě šatny, ložnice a sociální zařízení. Hasiči zde budou mít k dispozici také posilovnu a saunu, součástí areálu bude i horolezecká stěna a tenisový kurt.

Železobetonový skelet budovy bude pro urychlení výstavby z převážné části prefabrikovaný. Fasádu objektu vytvoří většinou kontaktní zateplovací systém, výplně otvorů budou hliníkové a na provětrávané části fasády budou použity vláknocementové desky Cembonit.

V současné době na staveništi probíhají úpravy terénu a zemní práce. Tým Aleše Synka z divize 1, který stavbu provádí, má při nich významné pomocníky. Část prací totiž objednatel zajišťuje vlastními silami. „Zásahová technika hasičů provádí výkopy a odvozy zeminy v rámci svého cvičení,“ upřesňuje vedoucí projektu Aleš Synek a dodává: „V druhé polovině září bychom měli zahájit zakládání objektu na železobetonových patkách a v říjnu bude následovat montáž prefa skeletu. Do konce roku bychom chtěli mít hotová alespoň dvě podlaží budovy a všechny přípojky. Vzhledem k tomu, že se blíží zima, je pro nás přínosem změna konstrukce budovy, která měla být původně celá monolitická.“

Protože část budovy bude sloužit jako Krajské operační a informační středisko hlavního města Prahy, bude objekt nadstandardně vybaven zejména informačními technologiemi a audiovizuální technikou. Dispečink tísňové linky 112 totiž musí splňovat náročné akustické i světelné podmínky, protože bude v provozu 24 hodin denně.

Stavbu by měl tým Aleše Synka dokončit v listopadu příštího roku. Poté ji bude třeba vybavit nezbytným zařízením, které si hasiči zajistí sami tak, aby z ní mohli poskytovat pomoc Pražanům už od poloviny roku 2013.
–mv–, vizualizace EKOPROJEKT Praha

http://www.metrostav.cz/pdf/noviny/172011.pdf
cca mapa http://old.mapy.cz/#mm=TtTcFP@dm=133111 … 64944@z=16

50

Re: Z tisku a médií

Místo plaveckého bazénu staví Praha akvapark. Je o 200 milionů dražší a radní o něm neví
Praha začala loni na podzim stavět dlouhá léta plánovaný plavecký areál Šutka. Nyní se ukazuje, že stavební práce stály o 200 milionů korun víc, než schválila rada. A také, že nikdo neví, kolik vlastně stála základová deska.

http://zpravy.ihned.cz/cesko/c1-5317050 … oleni-rady