1

Re: Z tisku a médií

odkazy a články

2

Re: Z tisku a médií

Lidé mají poslední šanci vidět model Jižního Města http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=066 … ;c=1159519
mfDNES 19. března 2009
Opatov - Kdo má rád zmenšeniny a modely měst, měl by zpozornět. V městské knihovně na Opatově totiž bude brzy končit výstava Urbanistický model Jižního Města.

Poslední možnost si model prohlédnout mají zájemci do soboty 21. března.

Ve všední dny je výstava, která je v knihovně k vidění už od září, otevřena od devíti do devatenácti hodin, v sobotu pak bude návštěvní doba omezena pouze na čas od devíti do tří odpoledne.

Autorem urbanistického modelu Jižního Města je Jiří Straka. Své dílo zhotovil v měřítku 1:1 000, a to v souladu s modelem centra hlavního města Prahy, který je vystaven na Staroměstské radnici v Sále architektů. „Model názorně ukazuje hlavní komunikace a všechny objekty mezi stanicemi metra Háje a Opatov. Je to takové město v malém,“ láká návštěvníky na výstavu kronikář Jižního Města Jiří Bartoň.

V příštím týdnu si modelář vystavenou část modelu odveze, aby na něm mohl dále pracovat.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - Praha
Autor:

    * (aba)

3

Re: Z tisku a médií

Václavák se změní
http://zpravy.idnes.cz/sirsi-chodniky-a … _praha_abr

4

Re: Z tisku a médií

Copa Centrum změní Národní třídu. Stavět se začne už v létě
http://prazsky.denik.cz/zpravy_region/s … 90609.html

5 Naposledy upravil: andy (19.08. 2009 11.32)

Re: Z tisku a médií

Urbanisté můžou změnit Sluneční Město

Zbraslav - Nesourodě zastavěná místní část Zbraslavi má šanci získat přívětivější tvář. Nová zeleň, služby a obchody by mohly zvýšit komfort bydlení..

Thumbs up Thumbs down

6 Naposledy upravil: andy (03.09. 2009 09.20)

Re: Z tisku a médií

V Troji dokončili stavbu elektrárny

A tady je odkaz na noviny Metrostavu s článkem na stejné téma.

Akorát se ty články poněkud liší v údaji o výkonu elektrárny. Spíš bych věřil Metrostavu, protože mi není jasné, jak chce Právo s jedním megawattem vyrobit 12,9 gigawatthodin elektřiny ročně wink

Thumbs up Thumbs down

7

Re: Z tisku a médií

A-park v areálu bývalých ledáren v Braníku:

V pražském Braníku vyroste největší vodní svět v Česku

A-park v Braníku využije staré ledárny

Thumbs up Thumbs down

8

Re: Z tisku a médií

Co čeká Rohanský ostrov?

Praha 8 - Město před měsíci vrátilo miliardový projekt na změnu ostrova. Nyní tvrdí, že jsou nedostatky odstraněny. Přípravy na proměnu Rohanského ostrova za zhruba 15 miliard korun mohou pokračovat.

Thumbs up Thumbs down

9

Re: Z tisku a médií

Dostavba Staroměstské radnice je v nedohlednu

Staré Město - Architekti a historici varují před zbrklým rozhodnutím a jako odstrašující příklad uvádějí přestavbu kasáren na náměstí Republiky...

Thumbs up Thumbs down

10

Re: Z tisku a médií

Na pražských březích uvízly po snížení Vltavy tisíce škeblí http://zpravy.idnes.cz/na-prazskych-bre … _praha_itu

hlavně to sem dávám kvůli snížení hladiny...

spousty zajímavých pohledů na odhalené pilíře mostů a břehy... smile

11

Re: Z tisku a médií

Primátor Pavel Bém na otevření zrekonstruovaného Národního památníku na Vítkově

Primátor hl. m. Prahy Pavel Bém se [včera] odpoledne zúčastnil jako čestný host slavnostního otevření Národního památníku na Vítkově a otevření expozice Křižovatky české a československé státnosti. Rekonstrukce probíhala pod dozorem pracovníků odboru kultury a památkové péče Magistrátu hl. m. Prahy a ústředního pracoviště Národního památkového ústavu. Slavnostní otevření  proběhlo za účasti prezidenta České republiky...

Zrekonstruovaný památník bude sloužit jako pietní místo padlých vojáků z první i druhé světové války a také těch, kteří zahynuli v zahraničních misích České armády. Zároveň bude také kulturním centrem, které nabídne muzejní expozici pod názvem Křižovatky české a československé státnosti. Pro návštěvníky bude rovněž otevřena kavárna a zpřístupněna vyhlídka na střeše objektu. Celá nová historická expozice vyšla na cca 35 milionů korun...

Thumbs up Thumbs down

12

Re: Z tisku a médií

V Praze vyroste nový kampus, pojme tisíce studentů

Praha - Univerzita Karlova hodlá v Praze vybudovat nový rozsáhlý areál s kolejemi a učebnami pro tisíce studentů.

Jak zjistila redakce Aktuálně.cz, návrh nového územního plánu hlavního města už pro tento záměr rezervuje pozemky. A to v oblasti Dívčího hradu na hranici Národní přírodní rezervace Prokopské údolí.

Strategický rozvojový dokument, který zpracovává vývoj Prahy na patnáct let, předpokládá, že na Dívčích hradech v budoucnu vyroste vysokoškolské centrum s kolejemi pro 6 tisíc studentů a přednáškové sály pro 10 tisíc vysokoškoláků...

Thumbs up Thumbs down

13 Naposledy upravil: S_M_Lomoz (02.11. 2009 16.40)

Re: Z tisku a médií

Tak to je ta věc na Dívčích hradech! I s lanovkou. Ještě jsem se na to nestačil ani mrknout do textové části... Ale zatím bych se toho moc nebál, územní plán se vždycky generuje způsobem "dáme tam třikrát-čtyřikrát víc, ať je z čeho škrtat". Takové věci jako jihovýchodní tramvajová tangenta Želva-Slavie-Opatov-Háje/Průhonice jsou myslím vzorovými adepty na škrtání nebo posouvání do pozdějších časů.
A jen tak mimochodem aspoň trochu k tématu: tramvajová smyčka Špejchar už je tam jako definitivní, pozemek je v kategorii DP (dopravní infrastruktura), ne "kulturní zařízení" jako dnes.

Thumbs up Thumbs down

14

Re: Z tisku a médií

Restaurace pomníku Jana Husa na Staroměstském náměstí:

Začíná průzkum útrob Husova pomníku na Staroměstském náměstí
tisková zpráva magistrátu

Jan Hus zevnitř
a něco fotek

Thumbs up Thumbs down

15

Re: Z tisku a médií

Pohlednice Pražských tramvají...
... od Protržené přehrady na Bílé Desné http://www.prazsketramvaje.cz/view.php? … 2009110702
aneb národní kulturní památkou po 80. letech
   
Jen deset měsíců stála na malé říčce v Jizerských horách, zvané Bílá Desná, přehrada, která nadlouho změnila životy tisíců lidí v horském kraji. Měla chránit podhorská městečka a vesnice před častými záplavami, přitom způsobila jednu z největších tragédií té doby, život vzala 62 lidem, zcela zničila na 33 domů a továren, 69 jich těžce poškodila. Bez střechy nad hlavou zůstalo před přicházející zimou 307 a bez obživy přes tisíc osob...

16

Re: Z tisku a médií

Budeme jednou bydlet bez slunecního svitu? Amsterodam chce vybudovat obrovskou podzemní ctvrt? je to trend budoucnosti? Téma pro pondelní Milenium.
http://www.ceskatelevize.cz/program/102 … 40-24.html

O pořadu

Futurologický magazín zpravodajství České televize. Každý všední den pohled do budoucnosti nejen z oblasti vědy, technologie a moderního života. V dramaturgii Olgy Procházkové a Gabriely Bobkové moderují Veronika Paroulková a Jiří Václavek.

---
docela zajímavé povídání

Prof. Ing. Jiří Barták, DrSc. http://departments.fsv.cvut.cz/k135/cms/?page_id=17
Ing. arch. Václav Aulický http://www.stavebni-forum.cz/cs/article … do-dejvic/

17

Re: Z tisku a médií

Primátor slavnostně odhalil pamětní plaketu na pražské Stavbě roku 2009 http://magistrat.praha-mesto.cz/82799_P … -roku-2009

Primátor hl. m. Prahy Pavel Bém dnes dopoledne slavnostně odhalil na budově Národní technické knihovny plaketu, která oznamuje, že stavba a realizační tým získaly Cenu primátora hl. m. Prahy. Druhá plaketa připomíná, že tato Stavba roku obdržela Cenu ředitele Státního fondu životního prostředí ČR. Slavnostního aktu se zúčastnil i ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Štěpánek, radní hl. m. Prahy Martin Langmajer a další hosté.

18

Re: Z tisku a médií

VIDEO: Jak vypadá pražská Malostranská beseda po rekonstrukci http://zpravy.idnes.cz/video-jak-vypada … _praha_lpo

19

Re: Z tisku a médií

dva policajti dostali podmínku za nakládačku sprejerům.

http://zpravy.idnes.cz/krimi.asp?c=A100 … 5_krimi_js

Thumbs up Thumbs down

20

Re: Z tisku a médií

Ještě k těm pomníkům:

Do sochy Žižky na Vítkově zatéká, s opravou pomůže i jeřáb

A potom tady: Vítkov je pro ostudu. Oživí ho cyklostezka, restaurace a Mucha

MF Dnes napsal:

Oprava jezdecké sochy na Vítkově je prologem k velké rekonstrukci zanedbaného parku. Na jejím konci budou nové cesty, hřiště, pikniková místa a možná i restaurace či nový pavilon pro Slovanskou epopej...

Jan Hus Pomník na Staroměstském náměstí nutně potřebuje rekonstrukci už několik let. Oddálily ji však spory magistrátu s firmou Qeep, která měla platit rekonstrukci sochy výnosem z reklamní plachty.

Zakrytí sochy se městu nelíbilo, a tak už dva roky hledá peníze ve svém rozpočtu.

František Palacký Ve zcela havarijním stavu je monumentální pomník na Palackého náměstí. Kvůli financování opravy jej sice už zahalila reklamní plachta, protože jsou však poškození spojovacích prvků jednotlivých částí pomníku velká, oprava se protáhne.

Svatí Kosma a Damián Barokní sousoší z Karlova mostu, které bylo ve velmi špatném stavu, začali restaurátoři opravovat už vloni. Zatímco podstavec nahradí kopie, sochy by se měly na most po opravě vrátit původní.

Thumbs up Thumbs down

21

Re: Z tisku a médií

http://prazsky.denik.cz/zpravy_region/z … tydnu.html

Ze stromovky zmizí močály. Již v příštím týdnu

Výsledek se nakonec zdá opravdu jednoduchý. „Vodní plochy se zasypou zeminou. Poté se zaseje nová tráva,“ řekl včera Deníku tiskový mluvčí magistrátu Jiří Wolf.

Thumbs up Thumbs down

22

Re: Z tisku a médií

Dělníci na Národní nestaví, zato soudci si „máknou“
15. dubna 2010 0:00

Neshody, nezaplacené účty. K tomu návrh na insolvenční řízení s investorem Copa centra i bývalým nájemcem pozemků. Stavět se hned tak nezačne.+ PRAHA Kolem stavby objektu Copa centrum na Národní třídě roste jeden problém za druhým. Ten poslední se objevil v tomto týdnu. Začátek prací stavbařů se tak asi opět posune.

Bývalý nájemce pozemků, na kterých má multifunkční centrum vyrůst, Jiří Zeman, podal totiž na společnost Sebastiana Pawlowského k soudu v Praze 2 návrh na zahájení insolvenčního řízení. „Jeho společnost Copa mně dosud nevyplatila finanční odškodnění za vloni zbourané stánky v prostoru plánované stavby. Jelikož není možná jakákoli dohoda, obrátil jsem se na soud s návrhem na zahájení insolvenčního řízení,“ říká Jiří Zeman. I když samotný návrh, který musí teprve zvážit soud, neznamená, že je firma skutečně v insolvenci, společnost Copa se proti němu okamžitě ohradila.

„Neexistují žádné důvody ani nároky opravňující jakoukoliv osobu, včetně Jiřího Zemana, k podání tohoto návrhu proti naší společnosti,“ uvádí v tiskovém vyjádření mluvčí společnosti Karin Cífková.

Přestřelka mezi oběma podnikateli tak bude trvat ještě zřejmě dlouho. Společnost Copa centrum totiž nezůstala jen u tiskového prohlášení, ale zároveň vrátila úder.

„Rozhodli jsme se podat podnět orgánům činným v trestním řízení, aby záležitost prošetřily jako zasahování do práv a zájmů společnosti Copa. Podali jsme také civilní žalobu, budeme požadovat i náhradu veškeré škody vzniklé tímto šikanózním jednáním Jiřího Zemana,“ potvrdila Cífková. Dodala,

„Skutečnosti uvedené v insolvenčním návrhu pana Zemana jsou lživé a klamavé.“

Sebastian Pawlowski, Copa Centrum že i společnost Copa bude náhradu škody vymáhat v případě nutnosti insolvenčním návrhem na Jiřího Zemana. Insolvence tak v tuto chvíli hrozí oběma stranám, návrhy bude muset posuzovat soud. Do té doby zřejmě stavba nezačne, Pražané si budou muset počkat i na opravení stanice metra Národní třída.

Copa centrum dráždí od počátku

Stavba Copa centra vyvolává spory od samého počátku. Nejprve byl napadán způsob a cena, za kterou Sebastian Pawlowski pozemky v centru Prahy koupil.

Krátce poté, co byl zveřejněný záměr konkrétní stavby, včetně omezení, která s sebou po dobu trvání přinese, podepisovaly tisíce lidí petice za to, aby v této souvislosti nebyl uzavřen na dlouhé měsíce vstup do metra.

Problémy a průtahy byly i kolem stavebního povolení. Jakmile začal archeologický průzkum, vzácné nálezy opět začátek stavby zpozdily. Když už se zdálo, že vše nabere plánovaný směr, ukázalo se, že archeologové svoji práci, kterou odhadují ještě na 40 pracovních dnů, nemohou dokončit, protože jim firma Copa za ni dluží peníze. „Dluží dodnes, zaplacená byla pouze část. Včera jsme připravili poslední výzvu k úhradě zbytku. Pokud k ní nedojde, obrátíme se i my na soud,“ řekla mluvčí památkářů Zdeňka Kalová.

Společnost Copa zpoždění stavby zdůvodňuje tím, že nad jedním z pozemků je na katastru nemovitostí plomba kvůli nevyjasněnému vlastnictví.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - Praha

Thumbs up Thumbs down

23

Re: Z tisku a médií

Bílkova vila v Praze oslaví sté narozeniny, veřejnosti se otevře v září

Přestože dlouhá zima zpozdila řadu staveb a rekonstrukcí v metropoli, jedna z unikátních pražských staveb Bílkova vila se s rozmary počasí poprala. Její otevření je plánováno na začátek září, kdy oslaví sté výročí postavení budovy. Chystá se i nové Bílkovo centrum...

Thumbs up Thumbs down

24

Re: Z tisku a médií

Při návštěvě podolské vodárny si lidé prohlédnou Prahu z 50metrové výšky

Podolská vodárna v Praze bude pravidelně každý čtvrtek otevřena veřejnosti. První prohlídka se uskuteční 22. dubna. Návštěvníci se mohou těšit na unikátní technologické zázemí vodárny a navíc se podívají z téměř padesátimetrové vodárenské věže...

Thumbs up Thumbs down

25

Re: Z tisku a médií

V Praze zase začnou růst nová sídliště

Thumbs up Thumbs down