1

Téma: Z tisku a médií

navazuje na vlákno http://mo.ttnz.cz/forum/viewtopic.php?pid=20900#p20900

články související s nadvýlomem v STT Brusnice prosím do http://mo.ttnz.cz/forum/viewtopic.php?id=682

oficiální monitoring http://www.tunelblanka.cz/blanka-v-tisku.php

2

Re: Z tisku a médií

Zpátky k tisku & médiím smile

Léta odříkání jsou pryč – tramvaje se vracejí na Prašný most

Thumbs up Thumbs down

3 Naposledy upravil: P_V (03.10. 2010 13.43)

Re: Z tisku a médií

Letenskou pláň by měl obehnat obří val. Aby skryl vyčuhující podzemní garáže
Pražská Letenská pláň kvůli tunelu Blanka změní podobu víc než se čekalo: Na jejím okraji má totiž vyrůst šest metrů vysoký val, který ji oddělí od tepny Letné – ulice Milady Horákové.
Vyplývá to z plánů, které tento týden prezentoval na radnici sedmé městské části architektonický ateliér Radana Hubičky. Ten je například autorem právě stavěného mrakodrapu City Epoque na pražské Pankráci.
Proti původním plánům je to velká změna: Dosavadní vizualizace – které stále visí i na oficiálních stránkách stavby www.tunelblanka.cz - totiž předpokládají jen nepatrné zvýšení terénu.
Méně podzemní než se čekalo
Novou studii si objednal Útvar rozvoje města pražského magistrátu. Zjistilo se totiž, že několikapatrové podzemní garáže, které mají na Letné vyrůst jako součást tunelového komplexu Blanka, nebudou zas tak podzemní, jak se původně předpokládalo – vystupují 1,8 metru nad povrch.
„Problém je i to, že zářez vjezdu do tunelu je příliš dlouhý a že jsou tam i výstupy vzduchotechniky či výtahů z garáží,“ vysvětluje jeden z autorů studie Peter Suda, podle něhož se tak snažili schovat všechny objekty pod zem a „integrovat je do nějakého smysluplného celku“.
Architekti, jejichž koncept si město vybralo z pěti účastníků soutěže, proto naprojektovali val, který ze strany od stadiony Sparty prudce stoupá do šestimetrové výše a na druhou stranu pozvolněji padá do Letenské pláně. „Nechtěli jsme to dělat nějak složitě architektonicky, ale spíš vše schovat - srovnat terén, zakrýt sjezd do tunelu Blanka, překrýt garáže a udělat něco jako přirozené hlediště,“ dodává Suda.
Intimní ocelová pergola
Velká část valu se má také zastřešit dalších šest metrů vysokou „levitující ocelovou pergolou“. „Letná dostane intimnější charakter oddělený od té ulice a vlastně na tom územním valu vznikne multifunkční prostor, vznikne tam přirozený amfiteátr pro koncerty, akce, mítinky a zastřešení, které se dá i využívat třeba v horkých dnech,“ dodává Suda.
Nový plán má odpůrce ze strany zelených zastupitelů Prahy 7. „Tento návrh povede k poškození této části Letenské pláně. Navíc je v naprostém rozporu s dřívějšími vizualizacemi, které žádný val nepředpokládaly. Stejně tak nebylo v plánu stavět zcela zbytečnou a rozsáhlou střechu. Podél ulice Milady Horákové je naopak třeba doplnit stromořadí a keře,“ komentoval záměr Ondřej Mirovský, zastupitel Prahy 7 za Stranu zelených.
Není ani jasné, kolik by úprava na Letné měla stát. „Otázka, kolik to bude stát, nebyla předmětem soutěže,“ říká Suda, který je ovšem skeptický v tom, jestli jejich návrhy vejdou v život. „Spíš si myslím že se projekt realizovat nebude, protože na něj nebudou peníze,“ dodává.
Stanovisko Útvaru rozvoje města se nepodařilo získat. Ředitel Bořek Votava je služebně v zahraničí a nikdo jiný prý není oprávněn mluvit s médii.
Utajené plány
Architektonický ateliér Radana Hubičky a Útvar rozvoje města přesné plány, jak by se Letná měla změnit, nechtějí dát z ruky. V pondělí je architekti pouze stručně představili na radnici Prahy 7. Serveru iHNed.cz se podařilo získat jen méně kvalitní fotokopie.
„Jen nám je promítali z vlastního notebooku, zatím nám nic nedali. Předpokládám ale, že je brzy dostaneme. Chceme je sami vyvěsit na webu, aby o nich lidé mohli diskutovat,“ říká mluvčí Prahy 7 Martin Vokuš.
Architekti plány odmítají dát z ruky s tím, že jsou majetkem zadavatele zakázky – tedy Útvaru rozvoje města. Jenže jak již bylo uvedeno, ředitel je nyní služebně v zahraničí a sekretariát odkazuje s dotazy na příští týden.

Thumbs up Thumbs down

4

Re: Z tisku a médií

Aktuálně zas objevilo nový světadíl, tuším, že to byla Amerika:
Přes Vltavu v Praze se začal stavět nový most. Podívejte se http://aktualne.centrum.cz/domaci/zivot … most-podi/

vondr napsal:

Akorád ty fotky nejsou aktuální. Jsou použity fotky z tunelblanka.cz

Thumbs up Thumbs down

5

Re: Z tisku a médií

MČ Praha 7 vyjadřuje zásadní nesouhlas s peticí Strany zelených proti údajnému ničení Letenské pláně garážemi tunelu Blanka.

Považujeme za zbytečné a čistě účelové realizovat v Praze 7 protestní petiční kampaně proti tématům, jež jsou zde otevřena k široké diskuzi.

Dostavba Městského okruhu v oblasti Letné vstupuje do své závěrečné fáze, a tak je zcela na místě zahájit zde v dostatečném předstihu debatu o návrzích, jak by měl být prostor Letenské pláně po dokončení stavebních prací řešen.

Magistrát hl. m. Prahy nechal zpracovat počáteční studii, obsahující mj. návrhy diskutovaných úprav pláně nad podzemními garážemi. Finální podoba však ještě rozhodně schválena nebyla. MČ Praha 7 považuje za nezbytné realizovat další setkání věnovaná tomuto tématu, stejně tak i průzkum veřejného mínění, z nějž by měla vzejít ucelená představa o tom, co se občanům Prahy 7 v dané lokalitě líbí či nelíbí. Získané podněty budou následně předloženy Magistrátu hl. m. Prahy, který je investorem celé akce, aby mohly být zohledněny ve výsledném projektu.

http://www.praha7.cz/aktuality/reakce-m … lanka.html

6

Re: Z tisku a médií

http://www.youtube.com/watch?v=C0ZNoCsm … embedded#!
myslim že to je dost poučné

Thumbs up Thumbs down

7

Re: Z tisku a médií

Praha chce za díru po Blance od Metrostavu 9, 5 milionu

Praha bude za třetí propad tunelu Blanka požadovat po firmě Metrostav 9,5 milionu korun.

Vyplývá to z důvodové zprávy, kterou má Aktuálně.cz k dispozici a kterou v úterý na svém posledním zasedání před volbami projednají pražští radní.

http://aktualne.centrum.cz/domaci/zivot … ?id=679710

Thumbs up Thumbs down

8

Re: Z tisku a médií

Praha chce po Metrostavu miliony za studie propadu tunelu Blanka

http://praha.idnes.cz/praha-chce-po-met … -zpravy_ab

9

Re: Z tisku a médií

Informace o přechodu přes koleje na Hradčanské

Přes opakované stížnosti MČ Prahy 6 při osobních jednáních i na kontrolních dnech stavby Městského okruhu nedokázal investor stavby Odbor městského investora MHMP zajistit majetkové vypořádání s vlastníkem objektu Uhelných skladů – v současné době v konkursu.

Našim požadavkům na svolání jednání s kompetentními orgány investor nevyhověl.

Omlouváme se za dočasné zhoršení podmínek průchodnosti způsobené přechodem  přes koleje. Městská část Praha 6 dále intenzivně jedná s investorem, majetkové vztahy nemůže sama ovlivnit.

http://www.praha6.cz/aktuality/stavebni … mp;String=

10

Re: Z tisku a médií

http://magistrat.praha-mesto.cz/default … =595519448

Bém o Blance a Opencard

Thumbs up Thumbs down

11

Re: Z tisku a médií

Naja. Podotýkat, že v době Bémova nástupu už měla Blanka územní rozhodnutí a razila se průzkumná štola od Troje, je asi zbytečné, co ;-)

Thumbs up Thumbs down

12

Re: Z tisku a médií

S_M_Lomoz napsal:

Naja. Podotýkat, že v době Bémova nástupu už měla Blanka územní rozhodnutí a razila se průzkumná štola od Troje, je asi zbytečné, co ;-)

stavět Blanku je každodenním bojem s kdekým a ještě není vyhráno. Doufejme, že nový magistrát již bez problémů dostaví.

Thumbs up Thumbs down

13

Re: Z tisku a médií

Blanka bude dražší, Metrostav chce další stamiliony. Za značnou práci navíc
Pražský primátor Pavel Bém se loni touto dobou zaklínal, že pražský tunel Blanka bude dokončen podle nasmlouvaných termínů a za cenu, kterou vítěz soutěže Metrostav nabídl: 21,2 miliardy korun bez DPH. Ani jedno už není pravda. Blanka bude nejen později, ale i výrazně dražší.
Již loni na podzim firma Metrostav spolu s firmou IDS oznámily, že původně nasmlouvaný termín – listopad 2011 - je nereálný a přiznaly, že soustava tří tunelů Městského okruhu bude zprovozněna v prosinci 2012. Tedy o třináct měsíců později proti plánu.
Nejméně půl miliardy
Metrostav připouští, že ani nasmlouvaná cena 21,2 miliardy nebude stačit, přestože byla už na jaře navýšena o další třičtvrtě miliardy korun kvůli inflaci.
Firma nyní s městem vyjednává o tom, aby mu sumu kvůli neočekávaným vícepracem ještě zvedlo. Podle informací HN nejméně o půl miliardy korun a ani to podle všeho nemá být konečná suma.
Za požadovaným zvýšením ceny jsou podle Metrostavu dva důvody. První je ten, že ve Stromovce, kde se předloni dvakrát propadla země, byly velmi špatné geologické podmínky a půda se tam i po propadech musela zpevňovat více, než se předpokládalo. A že most přes Vltavu, který spojí ústí Blanky za Stromovkou s Trójou, bude podstatně dražší než v původním projektu.
Metrostav zatím oficiálně jednání o navýšení ceny a zejména to, o kolik bude chtít víc, nechce komentovat.
"Samozřejmě s investorem jednáme o méněpracích i vícepracích. Ale ta jednání jsou v běhu, takže nelze víc říct," uvedl mluvčí Metrostavu František Polák.
Navýšení je ve smlouvě
Očekávané navýšení cen za Blanku serveru iHNed.cz připustil ředitel páté - "tunelářské" - divize Metrostavu Václav Soukup.
"Ukázalo se, že geologická situace ve Stromovce je mnohem složitější než se předpokládalo v zadávací dokumentaci," vysvětluje Soukup, podle něhož je možnost navýšení ceny o nečekané vícepráce zakotvena ve smlouvě a podobně je to prakticky ve všech podobných smlouvách, kdy se dopředu přesně neví, jaká bude geologie.
"Máte jednotkové ceny, dané nabídkou. A pokud se změní projekt a množství a jsou nové nepředpokládané práce, tak je to způsob jak je lze vyúčtovat," říká. Ovšem ani on nechce o konkrétní ceně či o tom, v jakém stádiu jsou jednání, mluvit.
Přímo nákladů na sanaci tří propadů tunelu se přitom požadované navýšení z rozpočtu města netýká, ty musí uhradit buď Metrostav či jeho pojišťovna. Sám Metrostav má sice na nečekané problémy v rozpočtu stavby vyčleněnou osmiprocentní rezervu, tu už ale prakticky celou vyčerpal.
Proč se změnil most?
Jedna část navýšení je už téměř jistá, a to zmíněný most přes Vltavu. Metrostav jej totiž v původním rozpočtu, když před čtyřmi lety soutěž o výstavbu Blanky vyhrál, ocenil na 460 milionů korun. Jenže město poté rozhodlo, že se projekt mostu změní, vypsalo architektonickou soutěž a z ní vyšel nový most. Jeho cena se údajně vyšplhala na více než 700 milionů korun.
Informaci, že Metrostav již požaduje zvýšení ceny za most, potvrdil ředitel Odboru městského investora Jiří Toman. Čeká se podle něj pouze na to, až se přesně spočítá, o kolik bude most dražší proti původním plánům.
“Cena  nového mostu bude známa po dokončení realizační dokumentace tohoto mostu, což předpokládáme v prosinci,“ uvedl Toman.
Současně ovšem popírá, že by s Metrostavem o jakémkoliv jiném možném navýšení ceny jednal. "O jiných vícepracech jsme dosud se smluvním partnerem, společností Metrostav a.s., nevedli žádnou korespondenci,“ odpovídá e-mailem.
Další zaslané otázky, například proč se proti původním plánům měnil projekt mostu, již ale nechává bez odpovědi.
Jednání o možném navýšení rozpočtu na Blanku překvapila zastupitele za SNK-ED a člena dopravního výboru magistrátu Jiřího Witzanyho.
"V základní smlouvě mezi městem a Metrostavem se jasně mluví o tom, že nabídnutá cena 21,2 miliardy korun je nejvýše přípustná. A takto to vždy interpretoval primátor Bém a potvrzoval i ředitel OMI Toman," říká Witzany. "Dodatek ke smlouvě umožňuje jediné možné navýšení - a to o inflaci," dodává.

Thumbs up Thumbs down

14

Re: Z tisku a médií

p_V - to si pokud převezmou magistrát, asi Witzany připravuje půdu, aby mohli zvýšit cenu.

Podstatné je tohle "Cena  nového mostu bude známa po dokončení realizační dokumentace tohoto mostu, což předpokládáme v prosinci,“ uvedl Toman.
Současně ovšem popírá, že by s Metrostavem o jakémkoliv jiném možném navýšení ceny jednal. "O jiných vícepracech jsme dosud se smluvním partnerem, společností Metrostav a.s., nevedli žádnou korespondenci,“ odpovídá e-mailem.

Thumbs up Thumbs down

15

Re: Z tisku a médií

Do tunelu Blanka se vrátili dělníci. Práce v jižním tunelu se opět rozjely

http://praha.idnes.cz/do-tunelu-blanka- … -zpravy_ab

Thumbs up Thumbs down

16 Naposledy upravil: jk2 (19.10. 2010 07.52)

Re: Z tisku a médií

Dívali jste se včera na zprávy? Bém se asi z volebního neúspěchu definitivně zbláznil.
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1 … -udalosti/ kousek za půlkou

Thumbs up Thumbs down

17

Re: Z tisku a médií

jk2 napsal:

Dívali jste se včera na zprávy? Bém se asi z volebního neúspěchu definitivně zbláznil.
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1 … -udalosti/ kousek za půlkou

je tam možno přímo zaškrtnout reportáž

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1 … lu-blanka/

o vlivu ochránců Stromovky ani slovo.

No doufejme, že stavba bude pokračovat aspoň tak dobře, jako za minulého magistrátu.

Thumbs up Thumbs down

18

Re: Z tisku a médií

V tunelu Blanka se opět pracuje

datum: 19. 10. 2010
médium: Mladá fronta Dnes, (iDnes.cz)

PRAHA Po třech měsících se do tunelu Blanka vrátili dělníci. Báňský úřad ukončil vyšetřování červencového propadu půdy, při němž byl zasypán bagrista, a Metrostavu udělil pokutu milion korun. Firma s ní souhlasila, což umožnilo pokračovat v ražbě. „V tuto chvíli dobíráme dno jižního tubusu,“ popsal postup prací František Polák, mluvčí Metrostavu.
Kromě milionové pokuty od báňského úřadu bude muset Metrostav zřejmě zaplatit 9,5 milionu korun hlavnímu městu. To je bude chtít za analýzy a studie, které si nechalo po propadu udělat. Navíc si Praha cení poškození dobrého jména na 3,5 milionu korun, přestože Národohospodářská fakulta VŠE poškození jména ocenila „jen“ v řádu statisíců.

http://www.metrostav.cz/cz/aktuality/ak … il?id=2163

19

Re: Z tisku a médií

V tunelu Blanka zavalily kameny dělníka

V pražském tunelu Blanka zavalily kameny jednoho z dělníků. Záchranáři ale zatím netuší, zda muž zemřel.
další článek

Záchranáři na místo vyjeli krátce po půl druhé. "Zatím není jisté, zda dělník zemřel," informovala mluvčí záchranné služby Jiřina Ernestová. Policie zatím o nehodě nemá žádné informace.

Připravujeme podrobnosti



http://zpravy.idnes.cz/v-tunelu-blanka- … _krimi_cem

Thumbs up Thumbs down

20 Naposledy upravil: S_M_Lomoz (23.10. 2010 13.45)

Re: Z tisku a médií

Takže změna: Dělníka spadl z lešení

Thumbs up Thumbs down

21

Re: Z tisku a médií

a máme tu dokonce 4.propad zeminy
Tunel Blanka znovu zavalila zemina, pohřbila nejméně jednoho dělníka
http://www.novinky.cz/krimi/214890-tune … lnika.html

jsem se docela zasmál nad článkem smile

22

Re: Z tisku a médií

takže zlomená noha po pádu z žebříku

http://tn.nova.cz/zpravy/regionalni/dal … ameny.html

V tunelu Blanka v Praze 7 spadl zahraniční dělník z lešení. Podle dostupných informací sletěl ze zhruba čtyř metrů.
Nehodu potvrdila mluvčí pražské záchránky Jiřina Ernestová, která řekla tn.cz, že 66letý muž si zlomil při pádu nohu.

Dělník byl přepraven do Ústřední vojenské nemocnice v Praze-Střešovicích, kde se podrobí dalšímu vyšetření. Lékaři mají podezření na poranění páteře.

Aspoň, že máme Novu smile

Thumbs up Thumbs down

23

Re: Z tisku a médií

A já už myslel, že se propadla půlka Letný big_smile

Je třeba nejen stavět nové, ale i zachraňovat staré kostelsedlec.cz

24

Re: Z tisku a médií

Zarážející je na věci to, že má dobře placený MTS potřebu zaměstnávat v tunelu ukrajinské důchodce... Ale třeba to byl dobře maskovaný západoněmecký soudruh na inspekci... big_smile
Bulvár se chytá pěkně, ale na špatných místech.

Thumbs up Thumbs down

25

Re: Z tisku a médií

INRI napsal:

Zarážející je na věci to, že má dobře placený MTS potřebu zaměstnávat v tunelu ukrajinské důchodce... Ale třeba to byl dobře maskovaný západoněmecký soudruh na inspekci... big_smile
Bulvár se chytá pěkně, ale na špatných místech.

no ono je vůbec pozoruhodné, že tady pracuje tolik cizinců a přitom je tolik našich nezaměstnaných (nebo nezaměstnatelných). S Ukrajinci mám osobní zkušenost a MTS (a nejen MTS) naprosto chápu...

Thumbs up Thumbs down