1

Téma: Nadvýlom v STT tunelu Brusnice v tisku a médiích

trošku to roztřídíme

ještě tu bude chtít trošku upravit...

2

Re: Nadvýlom v STT tunelu Brusnice v tisku a médiích

Zdroj:    Hospodářské noviny
Datum vydání:    7.7.2010    
Rubrika / pořad:    Titulní strana
Strana / zpráva    01
Autor:    Ondřej Neumann

99 SLOV
Podkopáváme si své životy. Tenhle vzkaz nastříkal před lety na jeden z plotů, za nimiž se hloubí tunel Blanka, neznámý autor. Krátké, sugestivní, nutící k zamyšlení. Od té doby se v Praze kvůli pětadvacetimiliardové stavbě třikrát propadla zem. To si říká o komentáře. Včetně těch škodolibých. Třeba jestli zmizení ministerstva kultury by i vzhledem k osobám ministrů bylo až takovou ranou. Případně, co všechno v Praze by se mělo propadnout pod zem. Praha Blanku potřebuje. Ne však předraženou, ne životu nebezpečnou. Tyhle dvě jednoduché věci nejsou pražští radní schopni zajistit. Na podzim by je voliči měli poslat ke všem čertům.

Thumbs up Thumbs down

3

Re: Nadvýlom v STT tunelu Brusnice v tisku a médiích

Nedaleko sesuvu se kvůli geologickým podmínkám měnil způsob ražby tunelu
http://zpravy.idnes.cz/nedaleko-sesuvu- … _praha_abr

4

Re: Nadvýlom v STT tunelu Brusnice v tisku a médiích

trochu jiné médium - možná tady objasňují ten druhý propad
http://www.pozary.cz/rubriky/udalosti/z … 24678.html

5

Re: Nadvýlom v STT tunelu Brusnice v tisku a médiích

Magistrát: Kontrola je na stavbě tunelu Blanka dostatečná
http://zpravy.idnes.cz/magistrat-kontro … _praha_abr

6

Re: Nadvýlom v STT tunelu Brusnice v tisku a médiích

Aktuálně.cz: Tunel Blanka se propadl, Praha 6 žádá zastavení stavby

http://aktualne.centrum.cz/zpravy/nehod … ?id=672313

Předvolební komedie pana Chalupy, jinak Bémova benjamínka..

Thumbs up +1 Thumbs down

7

Re: Nadvýlom v STT tunelu Brusnice v tisku a médiích

Prohlášení Prahy 6  k novému sesuvu půdy
http://www.praha6.cz/aktuality/stavebni_denik.php?ID=29

1. Není pochyb o tom, že jde o velmi složitou, unikátní stavbu, u které může dojít k problémům. Aby se tak dělo již potřetí, je však nepřijatelné.

2. Dostavba Městského okruhu je klíčovou stavbou pro město a tím i pro Prahu 6. Každé její zdržení jen protahuje už existující potíže naších občanů. I přesto, do doby než dodavatel stavby, investor i Báňský úřad nebudou schopni zaručit, že k podobných nehodám znovu nedojde, trváme na zastavení důlní činnosti. Požadujeme to i přesto, že trasa tunelu v Praze 6 nevede přímo pod obytnými domy.

3. Za naprostou samozřejmost považujeme důkladné a důsledné vyšetření příčin dnešní nehody. Se závěry šetření musí být v plném rozsahu seznámena i veřejnost. Jedině to a následné vyvození konkrétní odpovědnosti může znovu obnovit důvěru veřejnosti ke stavbě.

4. Očekáváme, že hned jak to bude možné, dojde k sanaci území dnes postiženého propadem půdy.

5. Očekáváme, že k naplnění všech výše uvedených kroků dojde neprodleně, důsledně, důkladně a konkrétně.



Tomáš Chalupa

starosta Prahy 6

8 Naposledy upravil: obr (07.07. 2010 07.52)

Re: Nadvýlom v STT tunelu Brusnice v tisku a médiích

http://karel.steigerwald.cz/clanky/2010 … k-bez.aspx

Kdyby byla pozice vedení města pevná a kdyby pražská ODS vykazovala lepší životaschopnost, díru v zemi by vyšetřila policie a zavinění, pokud existuje, by odskákali činitelé s výstavbou tunelu přímo spojení. Jistě někdo něco porušil, zanedbal, včas neodstranil. My však žijeme v politické rovině.

Díra v zemi dostane jednoznačnou politickou podobu: mizerný dozor na předražené stavbě je jen malou ukázkou toho, jak špatně vede primátor město. Co vedl dobře, to se řešit nebude. Propadlý tunel je efektní, fotogenický a dost hrůzný jev na to, aby zastínil jiné, pozitivnější události, které se magistrátu povedly. Kritici magistrátu i primátora, v čele s TOP 09, jež si na vedení města brousí chrup, na to už dohlédnou.

Silnému vedení magistrátu by toto neštěstí neuškodilo, slabé dorazí. I Bémova obrana bude chabě znít. O to říznější bude odpověď: spadl ti tunel, hotovo dvacet, běž!

Thumbs up Thumbs down

9

Re: Nadvýlom v STT tunelu Brusnice v tisku a médiích

http://zpravy.idnes.cz/praha.asp?c=A100 … _praha_taj

text pod fotkou stavební jámy Myslbekova "V Myslbekově ulici v Praze se propadl rozestavěný tunel Blanka (6. července 2010)"

Thumbs up Thumbs down

10

Re: Nadvýlom v STT tunelu Brusnice v tisku a médiích

zřejmě nejpravdivější informace
Báňští záchranáři vyprostili dělníka zavaleného v tunelu Blanka
http://www.katastrofy.com/scripts/index … _nad=20089

Báňští záchranáři vyprostili dělníka zavaleného v tunelu Blanka
PRAHA: Ve 23:53 hodin vyjela posádka Hlavní báňské záchranné stanice Praha k sesuvu půdy v severním tunelu Blanka. V závalu, ke kterému došlo přibližně 40 m od ražené čelby, zůstal v levé části tunelu zasypán stavební stroj a v jeho kabině pracovník obsluhy.

07.07.2010

Záchranáři vstoupili do tunelu z portálu v Myslbekově ulici. Bylo nutné zahájit vyprošťovací práce odvozem horniny ze závalu v celém profilu tunelu. Práce komplikovaly další neustálé sesuvy hornin, některé úseky se musely odtěžovat opakovaně.

Po hodině a půl odklízecích prací se podařilo určit polohu stroje, pak už se zásah soustředil na zajištění přístupu ke kabině, kde byl pracovník uvězněný a částečně zasypaný sypkým materiálem.

Závalový materiál naštěstí obsahoval i větší pevné kusy hornin, které se zachytily o ochrannou mříž v čele kabiny stroje, a vytvořily tak ochranný štít pro bagristu. V šest
hodin ráno se záchranáři dostali ke kabině stroje a o půl hodiny později se podařilo zavaleného bagristu vyprostit živého a bez zjevných zranění.

Přivolaný lékař konstatoval jeho dobrý zdravotní stav, poté byl pracovník převezen záchrannou službou k dalšímu ošetření.

Po ukončení akce sdělil velitel zásahu pan Milan Krček: "Náš zásah urychlila účinná pomoc pracovníků Metrostavu, především obsluhy jejich stavebních strojů, kteří se podíleli na vyklízení sesuvu, čas hrál velkou roli.“

Hlavní báňská záchranná stanice Praha zajišťuje báňskou záchrannou službu při činnostech prováděných hornickým způsobem na podzemních pracovištích na území ČR. Je i součástí integrovaného záchranného systému, dle havarijního plánu vyjíždí k haváriím v podzemí.

Nepřetržitou pohotovost udržuje na stanici v Praze - Motole. Z tohoto místa do dvou minut od nahlášení nehody vyjíždí zásahové vozidlo s pětičlennou četou báňských záchranářů,
mechanikem a velitelem, tuto posádku neprodleně doplňují záchranáři z domácí pohotovosti.

V současné době má báňská záchranka 31 profesionálních záchranářů a 5 dobrovolných záchranářů. Zásahová vozidla jsou vybavena především dýchací a oživovací technikou, vybavením pro evakuaci osob z nedýchatelného prostředí a technickými prostředky pro záchranářské práce.

Zdroj: HBZS Praha Autor: Jana Neckařová

11

Re: Nadvýlom v STT tunelu Brusnice v tisku a médiích

Primátor Bém podal kvůli propadu tunelu Blanka trestní oznámení
http://zpravy.idnes.cz/primator-bem-pod … _praha_taj

12

Re: Nadvýlom v STT tunelu Brusnice v tisku a médiích

Zdroj:    Hospodářské noviny
Datum vydání:    7.7.2010    
Rubrika / pořad:    Česko
Strana / zpráva    05
Autor:    Jakub Kalenský

Propad tunelu Blanka. Hrozí zastavení stavby
Propadlý strop tunelu zavalil bagristu i s jeho strojem Radní Rudolf Blažek hrozí Metrostavu vypovězením smlouvy

Nejdražší stavba v dějinách Prahy má za sebou další havárii. V noci z pondělí na úterý se nedaleko budovy ministerstva kultury zřítila část rozestavěného tunelu Blanka a zavalila pracujícího bagristu i s jeho strojem. Báňská záchranná služba ve spolupráci s hasiči a pracovníky Metrostavu muže vyprostila po sedmi hodinách, podle záchranářů neměl žádná vážnější zranění. Celou událost šetří policie i Český báňský úřad.
Projekt budovaný pod heslem „Blíž Pražanům“ prokázal mizerné zajištění již potřetí během dvou let – v roce 2008 se na dvou místech propadla stropní část tunelu ve Stromovce. A městu už s firmou, která tunel Blanka staví, dochází trpělivost.
„Jednou se taková hlevěc stát může, dvakrát možná, ale třikrát – to už je naprosto nepřijatelné. Moje stanovisko je takové, že pokud Metrostav nedá garanci, že se ta situace nebude opakovat, tak si neumím představit, že by v té práci pokračoval. Říkám to za sebe, jsem sice jen jeden z jedenácti členů Rady hlavního města, ale myslím si, že toto stanovisko bude většinové,“ řekl HN první náměstek pražského primátora Rudolf Blažek, který si hodlá objednat nezávislý posudek bezpečnosti stavby.
A radnice Prahy 6 trvá na zastavení ražby tunelu, dokud Český báňský úřad, investor nebo dodavatel stavby neposkytnou dostatečné záruky,že se podobná nehoda nebude opakovat. „Za naprostou samozřejmost považujeme důkladné a důsledné vyšetření příčin dnešní nehody. Se závěry šetření musí být v plném rozsahu seznámena i veřejnost,“ řekl večer ČTK starosta Prahy 6 Tomáš Chalupa.
Přestože je šetření v začátcích,firma pochybení nepřipouští.„Neočekávám žádné obvinění z trestného činu, protože jsem přesvědčený, že všechno bylo v pořádku,“ tvrdil HN odpoledne mluvčí Metrostavu František Polák. Otázka,proč se tunel propadá,když je vše v pořádku, je podle Poláka předčasná. „To se teprve musí zjistit.“
Mluvčí pražské policie Alena Zoulová připustila, že k obviněním může dojít. „Když se podobná událost stala před rokem a půl, prošetřovalo se to pro podezření z trestného činu obecného ohrožení. Obecně lze i teď hovořit o prošetřování tímto směrem,“ řekla včera HN.
Magistrát si včera na Metrostavu vyžádal do 48 hodinin formace,ale podle Poláka tou dobou stejně nebude nic jasné.„V té fázi ještě nebudeme schopni říct, co se stalo. Ani to nebudeme říkat my, šetří to Policie ČR a podle zákona báňský úřad a my jim jen předáváme informace,“ dodal Polák.
Blažek ale odmítá čekat déle než jen v řádu dnů. „Nedovedu si představit, že bychom se spokojili s tím, že nám policie za tři měsíce řekne, že za to nikdo nemohl, nebo že Metrostav řekne, že bylo vše v pořádku.“ Rada se celou záležitostí podle něho bude zabývat nejpozději na řádném zasedání příští úterý, ale je možné, že se mimořádně sejde už v pátek.
„Jsem připravený prosazovat finanční sankce, a to tvrdé,“ dodal náměstek primátora Blažek.
K havárii, po níž nedaleko budovy ministerstva kultury vznikl kráter o velikosti 20 x 35 metrů, došlo v pondělí půl hodiny před půlnocí nedaleko ulice Milady Horákové. Dělník byl vyproštěn kolem půl sedmé a podle svých vlastních slov byl v pořádku, přesto ho preventivně převezli do Ústřední vojenské nemocnice.
Mluvčí nemocnice Andrea Nová později během dne řekla, že muž je mimo ohrožení života a po lékařském ošetření byl propuštěn do domácího léčení.
Některé zprávy v průběhu dne hovořily dokonce o druhém závalu, k němuž mělo dojít na rohu ulic Myslbekova a Patočkova.
Metrostav však trvá na tom, že se tunel propadl „pouze“ u budovy ministerstva kultury. V ní sice nesedí přímo ministr, ale pracují tam jeho náměstci a šéfové odborů.„Portáltunelu je u Myslbekovy ulice, na tomto místě muže jen vyprošťovali,“ řekl František Polák.
Mluvčí policie Zoulová potvrdila, že osvobozování zavaleného bagristy probíhalo u ulice Myslbekovy. „Ale že byl jen jeden zával, a ne dva, to v tuto chvíli nemohu potvrdit,“ sdělila.

***

Problémy Blanky Prodražení Zhruba před rokem HN informovaly, že výstavba tunelu Blanka se prodraží a překročí částku původně vysoutěžených 21 miliard (nyní se cena odhaduje na 22 miliard). Zároveň se objevily první náznaky toho, že termín, podzim 2011, kdy měl být tunel uveden do provozu, nebude dodržen. Zrušené stavební povolení Zhruba ve stejnou dobu HN zjistily, že městský soud v Praze zrušil stavební povolení na část stavby. Mezi Špejcharem a Trójou se jistou dobu stavělo načerno. Stavět se bude o rok déle Loni v listopadu byla specifikována doba zpoždění. Firma IDS, která stavbu pro magistrát řídí, avizovala otevření tunelu na prosinec 2012, což je o třináct měsíců později, než byl původně plánovaný termín. Chybějící pozemky Před necelým půlrokem HN zjistily, že Metrostavu chybí jeden z pozemků poblíž stanice metra Hradčanská. Zároveň samozřejmě chybělo i stavební povolení.

Foto popis| Včerejší propad u budovy ministerstva kultury
Foto popis| Tunel se včera po půlnoci propadl u budovy ministerstva kultury, v místě parkoviště a zahrady.
Foto popis| objekt Ministerstva kultury ČR v Praze 6
Foto popis| V závalu u budovy ministerstva zůstal uvězněn bagrista i se svým strojem, záchranáři ho vyprostili časně ráno. Místo nehody dělník opustil portálem na staveništi Myslbekova.
Foto popis| staveniště Myslbekova (portál tunelu)
Foto popis| Kráter Zatímco v úseku, kde se tunel propadl, se práce až do odvolání zastavily, na jiných místech stavba Blanky pokračuje.
Foto autor| FoTo: HN- HaNS ŠTeMBera

O autorovi| Jakub Kalenský, jakub.kalensky@economia.cz

Thumbs up Thumbs down

13

Re: Nadvýlom v STT tunelu Brusnice v tisku a médiích

Zdroj:    Mladá fronta DNES
Datum vydání:    7.7.2010    
Rubrika / pořad:    Titulní strana
Strana / zpráva    01
Autor:    Tereza Strnadová, Petr Švec

Zřícení tunelu v centru Prahy. Kolikrát ještě?
Při ražbě tunelu Blanka se v Praze už potřetí propadla země. Jen náhodou nikdo nezemřel. Znamená to, že jsou tunely nebezpečné? Obecně ne, problém je spíše ve stavbě pražského silničního tunelu.

PRAHA Více než pět hodin strávil nedobrovolně v úterý nad ránem bagrista pod zemí v Praze u ministerstva kultury v ulici Milady Horákové. Zasypaly ho sutiny.
Propadl se totiž právě budovaný tunel Blanka – velká stavba, která má výrazně pomoci automobilistům, obyvatelům i návštěvníkům hlavního města.
Kousek od Pražského hradu, v oblasti, kde sídlí nejen ministerstvo kultury, ale i obrany, zmizela část parkoviště a zahrady. Bagrista zasypání přežil jen šťastnou náhodou. Hasiči ho nakonec vyprostili přes ústí tunelu v nedaleké ulici.
Není to přitom první potíž pražského tunelu Blanka ani jediná podobná nehoda v zemi. Loni v listopadu se propadla stavba podzemní železniční tratě v Mostech u Jablunkova. Před lety řešili menší propad i na stavbě dálničního obchvatu kolem Prahy. Tehdy se o havárii příliš nemluvilo – stavební firmě se ji podařilo veřejnosti zatajit.
Přesto se zdá, že hlavní problém je v této konkrétní stavbě. Ač se tunel razí v nepříznivých geologických podmínkách, šlo neštěstí pravděpodobně zabránit.
„Blanka má geologicky smůlu. V nižších patrech jde tunel starými koryty Vltavy, v horních částech zase skrz nerovnoměrně zvětralé břidlice. Ale není to nic, co by nešlo zvládnout, pokud se dodržují předpisy a opatrnost při práci,“ říká šéf Geologického ústavu Akademie věd Václav Cílek. Podle něj se tak s největší pravděpodobností stala lidská chyba. „A někdo by za ni měl nést odpovědnost. Ale tipuji, že vyšetřování povede do ztracena,“myslí si Cílek.
Totéž se ostatně stalo i při prvním propadu tunelu Blanka v pražském parku Stromovka v květnu 2008. Policie podezření ze spáchání trestného činu obecného ohrožení odložila, protože žádný z účastníků stavby podle vyšetřovatelů nepochybil.

Rána pro pražskou ODS

Propad tunelu se v každém případě může stát definitivní ranou pro pražskou ODS, která už léta ovládá vedení hlavního města, jejíž pozice však v posledních týdnech mimořádně oslabila.
Byl to právě primátor Bém, který po propadu ve Stromovce ujišťoval, že se něco takového nebude opakovat a že jde o výjimečnou událost. Jenže o pár měsíců později, na podzim 2008, se kráter v parku objevil znovu a ještě větší. Zástupci města i stavbaři slibovali – tohle je nestabilní říční písek nanesený z Vltavy, až budeme v pevné břidlici, propady nehrozí. Včerejší propad přišel právě v břidlici.
Podle Cílka je jen štěstí, že se země nepropadla pod obydlenými domy. To už by však nyní hrozit nemělo – razit se bude pod neobydlenými částmi Prahy.
Radnice Prahy 6 přesto žádá zastavení prací, dokud se opakování nehody nevyloučí. Firma Metrostav, která tunel razí, se zatím nechce ke včerejšímu propadu vyjadřovat: neštěstí se vyšetřuje, závěry by byly „předčasné“. Primátor Bém se nevyjádřil vůbec, jeho kolegové nevěděli, kde je.

» Více na str. A3

Foto popis| Kráter. Obrovská díra v zemi se otevřela přímo u budovy ministerstva kultury – a hned vedle rušné ulice a tramvajové trati.
Foto autor| Foto: Michal Růžička, MF DNES

O autorovi| Tereza Strnadová, Petr Švec s přispěním Aleše Berného

Thumbs up Thumbs down

14

Re: Nadvýlom v STT tunelu Brusnice v tisku a médiích

Zdroj:    Mladá fronta DNES
Datum vydání:    7.7.2010    
Rubrika / pořad:    Z domova
Strana / zpráva    03
Autor:    Adéla Paclíková, Tereza Strnadová

„Praská nám strop. Kvůli Blance máme skoro denně zemětřesení“
Po třetím propadu tunelu Blanka se lidé, pod jejichž domovy se razí, bojí o střechu nad hlavou. Praskají jim domy, opadávají kachlíky. Hůř by už snad být nemělo. Náhrady se však nejspíš nedočkají.

PRAHA „Když nesu zákazníkovi kávu, často ji vyliju. Ne proto, že bych byl tak nešikovný, ale proto, že se leknu, když se otřese zem nebo slyším rány, jak dole pracují na tunelu Blanka,“ říká Štěpán Bažant, číšník z cukrárny Alchymista, která sídlí na pražské Letné.
Problémy kvůli tunelu Blanka nemají jen podnikatelé, ale také místní obyvatelé. Přestože nežijí na rozhraní zemských desek, mají malé zemětřesení téměř na denním pořádku.
„Bojím se, když začnou otřesy. Praská nám strop a kachlíky v kuchyni. Teď už nejsou tak časté, ale ještě před dvěma měsíci to bylo nesnesitelné. Ve Stromovce se už jednou tunel propadl, včera zase. Modlím se, aby se to u nás nestalo také,“ říká Marie Konečná z Letné.
Zatímco před dvěma lety se tunel sesunul v oblíbeném pražském parku Stromovka, nyní už byl propad uprostřed zástavby. „Všechno je tady staré, domy tu už zažily hodně. Myslím, že se to propadnout klidně může. Vezměte si, co se stalo ve Stromovce. Firma, která staví tunel, se snaží ušetřit a bohužel šetří na materiálu,“ myslí si další obyvatel Letné Josef Kloc.

Obyvatelé chtějí kvůli ražbě snížit nájemné

Ačkoli za problémy nemohou majitelé domů, nájemníci se snaží „zahojit“ na nich. „V bytech v mém domě praskají nájemníkům kachlíky v koupelnách, mají praskliny ve zdech a kvůli padající omítce nám k domům postavili lešení. To však nájemníkům v přízemí stíní,“ postěžovala si majitelka dvou domů na Letné Kateřina Ebelová. Pod jejími domy se nyní razí vzduchotechnické kanály tunelu.
Někteří její nájemníci žádají snížit částku, kterou měsíčně platí. „Je to velmi nepříjemné, nájemníci si samozřejmě stěžují. Nesmírně to poškozuje podnikatele i samotné obyvatele,“ dodává Ebelová.
Mnozí lidé se utěšují tím, že domy na Letné stojí na tvrdé břidlicové skále. „Myslím, že se naše domy nepropadnou. Pod námi jsou totiž skály, ale je pravda, že otřesy tu jsou, a je to nepříjemné,“ domnívá se jeden z obyvatelů.
Právě v místě, kde je břidlicová skála, se však Blanka propadla včera v noci. Podle Václava Cílka, šéfa Geologického ústavu Akademie věd, jsou totiž ve skále nerovnoměrné zvětraliny, které práci na tunelu ztěžují. „Je to geologická smůla,“ řekl Cílek. Domy by se však navzdory včerejšímu „varování“ skutečně propadnout neměly, protože ražba bude pokračovat už jen v místech, kde nad zemí není obytná zástavba. Lidé se tedy nemusí bát o život.
Pokud jim však popraskaly zdi nebo opadaly kachlíky, náhrady se nejspíš nedočkají, leda by se o ni soudili. Stavební firmy totiž neberou stížnosti moc vážně. „Firmy se je snaží bagatelizovat s tím, že mají dobrou techniku,“ varuje Václav Cílek.
V přezíravém chování stavebních společností hraje podle něj roli i fakt, že se na jejich účet velmi často pokoušejí obohatit různí podvodníčci. „Vždycky se najde část lidí, která si vymyslí problém, aby dostala odškodné. Firmy to vědí, a proto často odmítají i oprávněné žádosti lidí, kterým se něco opravdu stalo,“ dodal Cílek.

»Na video z okolí kráteru se podívejte na www.idnes.cz/blanka

***

FAKTA

Tunel Blanka
Výška tunelu 4,8 m
Šířka jízdního pruhu 3,5 m
Maximální stoupání 5 %
Rychlost 70 km/h
Hloubené tunel. trouby 6,6 km
Ražené tunel. trouby 5,5 km
Tunely celkem 12,1 km
Počet úseků 3
Plánované dokončení 2011
Plánované zprovoznění 2012
Zdroj: www.tunelblanka.cz

Thumbs up Thumbs down

15

Re: Nadvýlom v STT tunelu Brusnice v tisku a médiích

Zdroj:    Mladá fronta DNES
Datum vydání:    7.7.2010    
Rubrika / pořad:    Z domova
Strana / zpráva    03
Autor:    Aleš Berný

Magistrát: Kontrola je na stavbě dostatečná
PRAHA Tunel Blanka se v průběhu výstavby propadl již třikrát. Příčinu nyní vyšetřují báňský úřad a policie. Podle ředitele magistrátního odboru městského investora Jiřího Tomana, který za stavbu odpovídá, však město při dohledu nic nezanedbalo. „Kontrola je trojstupňová a dostačující,“ říká Toman.

* Nemohli jste přece jen kontrolu podcenit? Propady už byly tři...

Máme najatou společnost, která na stavbu dohlíží. Zároveň se dělá geologický monitoring a dohled provádí i společnost Metrostav, která tunel staví.

* Nemají se už Pražané začít bát, že se někam cestou do práce propadnou?

Místo, kde se razí tunel, je na povrchu vždy ohrazeno a nikdo se nad ražbu nedostane. Stejné to bylo u posledního propadu poblíž budovy ministerstva kultury. Nikdo ze zaměstnanců na nyní propadlé parkoviště nesměl.

* Kdo zaplatí náklady na odstranění škod po propadu?

Náklady na sanaci ponese Metrostav, to je ve smlouvě všechno vyřešeno.

* Jak budete nyní postupovat? Vyvodíte nějaké důsledky?

Vše se zatím vyšetřuje, pokud se zjistí chyby dodavatele, pak sankce vyvodíme.

* Jaké?

To je všechno ve smlouvě. Pokud se prokáže, že došlo k vážnému porušení smlouvy a zároveň pochybení, krajní možností může být vypovězení smlouvy. Ale uvidíme.

Thumbs up Thumbs down

16

Re: Nadvýlom v STT tunelu Brusnice v tisku a médiích

Pražská Mf Dnes
Zastavte v Blance všechny stroje, vyzývá starosta
http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=155 … dc=1413126

Thumbs up Thumbs down

17

Re: Nadvýlom v STT tunelu Brusnice v tisku a médiích

Zdroj:    Mladá fronta DNES
Datum vydání:    7.7.2010    
Rubrika / pořad:    Praha
Strana / zpráva    02


Anketa Bojíte se, že se pod vámi propadne váš dům na Letné?
Štěpán Bažant 27 let

»Rozlévám kávu kvůli otřesům

Otřesy jsou cítit hodně. Třese se nám nádobí, je tu hluk a je to velmi nepříjemné. Pracuji v cukrárně na Letné, a když nesu kávu, pokaždé, když se ozve rána, leknu se a rozlévám ji.

Kateřina Vejvodová 32let

»Tunel zlepší dopravu

Že se otřásá dům, cítím, ale už to není tak časté, jako bývalo. Ovšem do budoucna jsem ráda, že se tunel Blanka staví, výrazně to pomůže dopravě.
Takže tyhle nepříjemnosti musíme nějak přežít.

Daniela Sojková 26 let

»Dům se nám otřásá

Nebojím se, nemám dům přímo nad místem, kudy vede tunel, ale přesto se nám otřásá. Přímo v mém bytě žádné škody nejsou, ale v domě menší jsou. Například jsou popraskané zdi a podobně.

Martin Kovařík 38 let

»Popraskaly nám zdi

Myslím, že se není čeho bát. Nějaké praskliny v bytě máme. Velké rány jsou už slyšet tak dvakrát denně, bývalo to horší. Obecně jsem rád, že se tunel staví, výrazně to pomůže dopravě, momentálně je to tady hodně špatné.

Jindřiška Minge 35 let

»Praskají mi dlaždičky v kuchyni

Bojím se, protože mám šestileté dítě. Ve Stromovce jsme si dělávali piknik přímo u místa, kde se tunel propadl už dříve. Doma mám strach, když mi praskají dlaždičky v kuchyni při otřesech.

Foto popis|

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - Praha

Thumbs up Thumbs down

18

Re: Nadvýlom v STT tunelu Brusnice v tisku a médiích

Zdroj:    Mladá fronta DNES
Datum vydání:    7.7.2010    
Rubrika / pořad:    Praha
Strana / zpráva    02
Autor:    Aleš Berný

Propad tunelu Blanka. Co se také mohlo stát
Potřetí během dvou let se propadla zem nad tunelem Blanka. Jako zázrak je možné označit fakt, že přitom nebyl nikdo zraněn. MF DNES zvažuje, co by se také mohlo stát.

1. Silnice a ulice v okolí jsou už teď plné aut Tunel vede například pod ulicí Milady Horákové a dalšími. Pokud by se zem propadla tady, zřejmě by došlo k dopravnímu kolapsu. Již nyní na Letné kvůli výstavbě Blanky totiž musí řidiči počítat s komplikacemi. V okolí stanice metra A Hradčanská je ulice v současné době zavřena pro řidiče zcela a na objízdných trasách se tvoří ve všední dny dlouhé kolony.
Jakmile by se pak zemina propadla na Prašném mostě, tedy jen o několik desítek metrů dále než v pondělí, doprava by zkolabovala také v Dejvicích. Řidiči by totiž mohli z Dejvic a Bubenče odjíždět do centra pouze ulicí Československé armády a následně Korunovační na Letenské náměstí.
2. Kanalizace a inženýrské sítě pod ulicemi Pod celou řadou ulic, kudy tunel Blanka vede, jsou zakopány kilometry kabelů, vodovod nebo kanalizace. Jakmile by se kráter objevil zde, mohl by je poškodit. Lidé nejen v okolí, ale i ve vzdálených oblastech by se ocitli bez vody nebo fungující kanalizace. Mezi ohroženými se dříve ocitl třeba vodovod v Patočkově ulici, kvůli kterému musela být zmenšena jedna ze šachet. 3. Rozpadající se domy na Letenské pláni Pokud se někdo zeptá obyvatel Letné, zda se bojí tunelu Blanka, jejich odpověď bude zřejmě kladná. Právě tady byly totiž domy nejvíc ohroženy.
Celá řada z nich je „prošpikována“ traverzami, které kvůli otřesům z výstavby tunelu doslova drží domy pohromadě. Na ulicích to pak vypadá jako za socialismu -domy jsou podpírány dřevěným lešením. Obyvatelé v okolí trasy tunelu už dokonce vyhráli soudní spor, ve kterém žádali finanční kompenzaci.
Že by se domy zřítily, ale v současné době nehrozí, tunel je totiž už vyhlouben a dokončen.
4. Ohroženy mohou být i památky v okolí Kvůli tomu, že výstavbamůže ohrozit pražskou památkovou rezervaci, dorazili do metropole zástupci organizace UNESCO. Trasa tunelu totiž vede těsně podél památkově chráněných hradeb. Úředníci z UNESCO zkoumali, zda výstavba tunelu památky nepoškodí.
Ohroženy by v případě propadu byly například barokní hradby Pražského hradu. Ty jsou nedaleko křižovatky Patočkova a Myslbekova za plechy ohraničujícími staveniště. V rámci výstavby tunelu má být unikátní opevnění opraveno. 5. Železniční trať z Prahy do Kladna Trasa tunelu je na Hradčanské velmi blízko trasy železnice směřující do Kladna. Pokud by se zemina sesunula v těchto místech, mohla by s sebou do kráteru strhnout i trať. Obnova a znovuotevření trati by trvaly týdny.

***

Místo, kde se propadl tunel Blanka

Muzeum MHD

ministerstvo kultury

Portál tunelu Blanka, kterým záchranáři vstupovali do tunelu a dostávali se k zavalenému bagristovi.

Za budovou ministerstva kultury se propadla zem a zavalila bagristu, který pracoval v tunelu Blanka.

Foto popis|

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - Praha

Thumbs up Thumbs down

19

Re: Nadvýlom v STT tunelu Brusnice v tisku a médiích

Zdroj:    lidovky.cz
Datum vydání:    6.7.2010    
Rubrika / pořad:    Lidovky / Domov
Autor:    Lidovky.cz, Michaela Kabátová

Městský statik: Propad Blanky ministerstvo kultury neohrožuje
Půl hodiny po půlnoci se v úterý na dvou místech v Praze 6 zřítil rozestavěný tunel Blanka. V jednom ze závalů uvízl zhruba na 7 hodin bagrista i se strojem. V důsledku této události se zřítila i několik set metrů vzdálená část parkoviště za ministerstvem kultury. Podle mého není ministerstvo ohrožené, řekl v rozhovoru pro server Lidovky.cz městský statik Petr Macháň.

Zatím není jasné, jestli propady neohrozily statiku okolních domů. "Nerad bych teď něco dopředu říkal, ale podle mého mínění například budova ministerstva kultury ohrožená není," odpověděl serveru Lidovky.cz Petr Macháň. Všechny domy statici však ještě prohlédnou.

Proč se tunel na dvou místech propadl, zatím není jasné. Na místo zjišťují možné příčiny experti. Stavební společnost Metrostav musí Praze do dvou dnů předložit komplexní zprávu o nehodě.

Kráter na parkovišti za ministerstvem kultury u ulice Milady Horákové je asi 20 metrů široký a 35 metrů dlouhý. Kvůli možnému nebezpečí evakuovali policisté pracovníky ostrahy.

Bagrista, který se propadl i se strojem u Myslbekovy ulice, je v pořádku. Byl převezen ke komplexnímu vyšetření do Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích. Odtud byl propuštěn do domácího léčení.

Způsob ražby se změnil V místě, kde se propadl strop tunelu Blanka, dělníci razili kvůli zhoršeným geologickým podmínkám takzvaným vertikálním členěním, ještě asi 50 metrů před místem sesuvu byla ražba horizontální. Řekl to mluvčí stavební společnosti Metrostav František Polák. InsertSingleVideo


URL| http://www.lidovky.cz/mestsky-statik-pr … n_domov_mk

Thumbs up Thumbs down

20

Re: Nadvýlom v STT tunelu Brusnice v tisku a médiích

citace z MFDnes (link od zapalika)  -

Silnice a ulice v okolí jsou už teď plné aut Tunel vede například pod ulicí Milady Horákové a dalšími. Pokud by se zem propadla tady, zřejmě by došlo k dopravnímu kolapsu. Již nyní na Letné kvůli výstavbě Blanky totiž musí řidiči počítat s komplikacemi. V okolí stanice metra A Hradčanská je ulice v současné době zavřena pro řidiče zcela a na objízdných trasách se tvoří ve všední dny dlouhé kolony.
Jakmile by se pak zemina propadla na Prašném mostě, tedy jen o několik desítek metrů dále než v pondělí, doprava by zkolabovala také v Dejvicích. Řidiči by totiž mohli z Dejvic a Bubenče odjíždět do centra pouze ulicí Československé armády a následně Korunovační na Letenské náměstí.

tak tohle naplňuje podstatu trestného činu šíření poplašné zprávy..nebo je autor v MFDnes jen vůl ?

Thumbs up Thumbs down

21

Re: Nadvýlom v STT tunelu Brusnice v tisku a médiích

Za b) je správně. (bohužel)

Thumbs up Thumbs down

22

Re: Nadvýlom v STT tunelu Brusnice v tisku a médiích

http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/dopr … 74636.html

Hlavní strana › Domácí › Doprava
Stavba tunelu Blanka je dočasně pozastavena
Autor: - red - | ČTK07.07. 13:01  Aktualizováno: 07.07. 13:17
Ražba tunelu Blanka bude po úterním sesuvu půdy v Praze 6 na několik týdnů zastavena. Potvrdil to mluvčí stavební firmy Metrostav František Polák. Podle něj se propad půdy v současnosti zajišťuje betonovou plombou. Poté bude třeba počkat na vyšetřování báňského úřadu, které bude podle Poláka trvat asi několik týdnů.

Podle Poláka už bylo na místo nevezeno asi 400 metrů krychlových betonu, práce na zajištění budou trvat ještě asi jeden nebo dva dny. V místě je stále snížena rychlost projíždějících tramvají. "Místo geodeticky i geotechnicky monitorujeme," uvedl Polák.

K TÉMATU: Šlo to rychle a bagrista měl kliku, připouští Metrostav

"Ražby jsou zastaveny do doby, než bude havárie sanována a než bude stanoven další postup," řekl Aktuálně.cz ředitel odboru městského investora Jiří Toman. Vzniklá prohlubeň je podle Tomana zpevněna betonem a stavba se uvádí do původního stavu, aby se mohlo v dokončení tunelu pokračovat.

K proražení zbývá pouhých padesát metrů, které společnost Metrostav může prorazit až poté, co dostane povolení od báňského úřadu. Úsek v okolí Brusnice je podle Poláka posledním místem, kde se ještě razí. Ostatní části už byly proraženy, například na Letné se nyní pracuje na vzduchotechnice tunelu. Část tunelu mezi Prašným mostem a Špejcharem bude hotova na začátku září.

Bém vznáší trestní oznámení

Pražský primátor Pavel Bém podle serveru lidovky.cz oznámil, že podá trestní oznámení pro podezření z veřejného ohrožení. Zvažuje také uvalení sankcí na společnost Metrostav, která podle primátora nedodržela technologické postupy.

"Jsem mimořádně rozezlen a velmi upřímně děkuji Bohu, že se nikomu nic nestalo," řekl primátor a dodal, že pověřil své právníky, aby začali připravovat potřebné kroky na možné vypovězení smlouvy s firmou Metrostav.

Foto: ČTK, Karel Šanda

Thumbs up Thumbs down

23

Re: Nadvýlom v STT tunelu Brusnice v tisku a médiích

http://www.lidovky.cz/bem-je-nastvany-k … n_domov_hs

Bém je naštvaný. Kvůli tunelu Blanka podá trestní oznámení

7. července 2010  12:39,  aktualizováno 13:12
PRAHA - Propad další části tunelu Blanka může mít soudní dohru. Pražský primátor Pavel Bém (ODS) serveru Lidovky.cz sdělil, že podává trestní oznámení pro podezření z veřejného ohrožení. Po Metrostavu, který tunel staví, bude navíc požadovat sankce kvůli nedodržení technologických postupů.
Fotogalerie


Stavba tunelu se o několik týdnů pozdrží
Na místě nehody nyní vyšetřuje řada odborníků, která pátrá po příčinách nehody. Shromažďují materiály pro Český báňský úřad a pro policii "Byla zastavena ražba dvou tunelů, jinak celá stavba pokračuje," řekl pro server Lidovky.cz mluvčí Metrostavu František Polák. Podle něj výsledky vyšetřování budou nejdříve za několik týdnů. Propad půdy v současnosti dělníci zajišťují betonovou plombou.

Bém dal zároveň zapravdu starostovi Prahy 6 Tomáši Chalupovi (ODS). Ten požaduje, že by se stavba měla úplně zastavit, pokud by ohrožovala bezpečnost lidí.

"Tak jako v říjnu 2008 při propadu ve Stromovce, i tentokrát podá Praha a já osobně trestní oznámení pro podezření z veřejného ohrožení," uvedl pro server Lidovky.cz pražský primátor Pavel Bém. "Jsem mimořádně rozezlen a velmi upřímně děkuji Bohu, že se nikomu nic nestalo," oddechl si primátor.
Bém navíc hodlá podat trestní oznámení i na fyzickou osobu. Zároveň své právníky pověřil, aby začali připravovat potřebné kroky na možné vypovězení smlouvy s firmou Metrostav.



Při stavbě soustavy tunelů se již v roce 2008 dvakrát propadla půda v pražském parku Stromovka. Po vyšetřování pak policie případ odložila. Potrestán nikdo nebyl. "Přiznám se, že jsem zklamán, čekal jsem, že není možné takovou kauzu jen tak uzavřít. Při tom prvním propadu jsem ještě dokázal pochopit argument, neznali jsme dobře geologické podloží navzdory geologickému průzkumu, že se objektivně té události nedalo zabránit. Při tom opakovaném propadu mi to nepřijde relevantní," uvedl Bém. 

Primátor byl v úterý, kdy k něhodě došlo, k nedostižení. Telefon měl vypnutý a ani jeho straničtí kolegové netušili, kde Bém je. Záchranné práce v hlavním městě tak probíhaly bez jeho zájmu. Podobně "zmizel" i například při letošní zimní sněhové kalamitě.

Čtěte také
Praha 6 chce pozastavit výstavbu tunelu, obává se dalších nehod
Tramvaje jezdí krokem
V noci z pondělí na úterý zavalila zemina při podzemních stavebních pracích jednapadesátiletého bagristu. Kráter o rozměrech 20 krát 35 metrů vznikl za budovou ministerstva kultury, mezi ulicemi U brusnice, Milady Horákové a Jelení. Muž, kterého částečně půda zasypala, vyvázl bez zranění.

Podle městského statika Petra Macháně propad půdy budovu ministerstva neohrozil. "Doporučili jsme jen, aby tam tramvaje jezdily doslova krokem," řekl serveru Lidovky.cz Macháň. Tramvaje jezdí ulicí Milady Horákové, tedy jen několik metrů od prohlubně.

Helena Stinglová

Thumbs up Thumbs down

24

Re: Nadvýlom v STT tunelu Brusnice v tisku a médiích

http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/slo- … 74569.html

Hlavní strana › Domácí
Šlo to rychle a bagrista měl kliku, připouští Metrostav

Autor: Veronika Rodriguez07.07. 11:00 Rozhovor
Stavba pražského tunelu Blanka má na kontě další neštěstí: tentokrát se tunel propadl na Letné a zasypal bagristu. Muž jako zázrakem vyvázl bez zranění. Přesto se kolem stavby množí otazníky. Rušno kolem ní totiž není poprvé, stavba se během dvou let propadla na různých místech už třikrát.

Tunelový komplex Blanka se sesunul kolem půlnoci u ulice Milady Horákové poblíž ministerstva kultury. Na místo okamžitě vyrazili hasiči, báňská záchranná služba a pracovníci Metrostavu, který tunel staví. Firma musí do dvou dnů předložit zprávu, co se přesně stalo.

Už nyní však Metrostav jakékoliv pochybení při práci odmítá. "Každá ražba tunelu znamená drobné otřesy na povrchu. V žádném případě nejde o havárii," řekl on-line deníku TÝDEN.CZ mluvčí společnosti František Polák.

ČTĚTE VÍCE:  V Praze se propadl tunel Blanka. Bagrista uvízl 
                        Pražané prý dostanou náhradu škod za tunel Blanka

Máte už alespoň rámcovou představu, co se v tunelu stalo?
Výsledky šetření ještě nejsou. Bude to vyšetřovat obvodní báňský úřad a policie a bude to nejspíš záležitost týdnů, ne dnů. Víme jen, že se těsně před půlnocí propadl kus tunelu do vlastního tunelovacího díla a zůstal nám tam bagrista. Toho jsme asi za šest hodin vyprostili nezraněného a zcela v kondici a v pořádku.



Tunel Blanka už měl problémy dříve. Jen namátkou - stěžovali si lidé z Letné na trhliny v domech a padající omítky, podobný kráter jako nyní se už objevil jednou, a to před dvěma lety ve Stromovce... Jak je to možné? Není chyba v projektu?
Je třeba říct, že sice máme na stole tři problémové případy, ale každý je úplně jiný. Ve Stromovce bylo zásadně jiné geologické složení nadloží, než je na Letné a než je u Prašného mostu, kde byly problémy poprvé. Srovnávat tyto případy není možné. Charakter toho nadloží je úplně jiný.

Něco ale přece není v pořádku, pokud se u jedné stavby třikrát propadne podloží, ať už je jakékoliv. Lidé na Letné navíc na problémy předem upozorňovali...
Každá ražba tunelu znamená drobné otřesy na povrchu. V žádném případě ale nejde o havárii. Na Letné byly dodrženy veškeré předpisy a tolerance, kterých můžeme dosáhnout. Dosahovali jsme tam pouze dvacet procent povolených tolerancí. A pokud se v domech udělaly trhlinky, tak to je běžný standard, který se děje při ražbě každého tunelu. Když jsme razili před osmi lety metro na Mrázovce, dělo se to samé. Otřesy byly přitom dokonce větší. Na Letné se o tom jen na rozdíl od jiných míst víc mluvilo.

Část Letné se ale nakonec skutečně propadla...
K tomu, co to způsobilo, musí dospět vyšetřovací komise. My jí k tomu dáváme veškeré podklady. My sami nemůžeme o svém konání vyjadřovat jakékoliv soudy. V předchozích případech byl verdikt komise takový, že se problémy nedaly předpokládat. Nebylo tam žádné zavinění ani vada projektu. Šetřila to přitom policie i báňský úřad.

Byl kromě zavaleného bagristy na místě nehody někdo další?
Ne. Pracoval v tom tunelu sám, a když to začalo padat, tak nestačil bagr opustit. Šlo to velmi rychle. Měl velkou kliku.

Kolik pracovníků dohlíží na stavbu? V minulosti byl Metrostav kritizován právě i za nedostatečný dohled.
Já si myslím, že to tvrzení se nezakládalo na pravdě. Nemám pocit, že by tam chyběl dozor.

Kolik lidí se tedy zabývá dozorem?
Všichni technici, technický štáb dělá asi stovku lidí. Tohle by byla spíš otázka na investora, který se stará o dozor. Nemyslím si ale, že bychom nebyli hlídaní dost.

A jak je to se stavebním povolením? Soud vám přece už před rokem vzal stavební povolení. Práce na tunelu přesto pokračovaly dál...
Podívejte se, všechny dopravní stavby se snaží jejich odpůrci zpomalit. Já o tom nechci moc mluvit, protože asi nejsem nestranný, ale tato stavba se pořád blokuje. U tunelu Blanka bylo potřeba asi šedesát právních aktů, z toho asi šest zásadních stavebních povolení. Všechny tyto dokumenty byly z nějakých důvodů, většinou právních nedostatků, napadány. Všechna odvolání však byla nakonec zamítnuta.

Takže máte stavební povolení, nebo nemáte?
Momentálně všechny práce, které děláme, jsou povolené a dějí se souhlasem příslušných státních orgánů. Těch je několik, protože je to stavba složitá.

Objevily se nějaké další varovné signály z jiných míst?
Žádné další varovné signály nemáme. Každá taková věc je ale poučením, budeme se snažit zlepšit komunikaci a stavbu dokončit.

Tunel by se měl zprovoznit za dva roky. Je ten termín reálný?
Pořád si myslíme, že ano.

Foto: ČTK

Thumbs up Thumbs down

25

Re: Nadvýlom v STT tunelu Brusnice v tisku a médiích

http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/zemina … ane/500498
Zemina bagristu v tunelu Blanka zasypávala opakovaně

vydáno: 07.07.2010, 11:14 | aktualizace: 07.07.2010 13:45
Praha - Vyprošťování jedenapadesátiletého bagristy, kterého v noci na úterý zavalila zemina při propadu stropu budovaného tunelu Blanka v Praze 6, komplikovaly neustálé sesuvy hornin. V některých úsecích si tak záchranáři museli razit cestu k zavalenému muži opakovaně. Vyplývá to z popisu akce, který ČTK zaslala báňská záchranná služba. Zával muže uvěznil na několik hodin, nakonec se jej podařilo vyprostit živého a zdravého.

"Když něco propadne do tunelu, tak boky toho propadu jsou nestabilní...Je to vždycky poměrně komplikované, protože odebíráte materiál a nahoře další padá. Nemáte čas to nahoře zabezpečit, protože byste ´tancovali´ nad tím chlapem," řekl k tomu ČTK mluvčí Metrostavu František Polák.
Havárie se stala asi půlhodinu před půlnocí, kráter o rozměrech 20 krát 35 metrů pak vznikl za budovou ministerstva kultury, mezi ulicemi U brusnice, Milady Horákové a Jelení. Báňští záchranáři na místo vyjeli ve 23:53. Zhruba o hodinu později byli přivoláni i hasiči, na vyprošťování se ale podíleli především báňští záchranáři a pracovníci Metrostavu, protože hasiči nemají vhodnou techniku pro zásahy v podzemí. Do tunelu vstoupili z portálu v Myslbekově ulici, vyprošťovací práce začaly odvozem horniny ze zavaleného tunelu.

"Po hodině a půl odklízecích prací se podařilo určit polohu stroje, pak už se zásah soustředil na zajištění přístupu ke kabině, kde byl pracovník uvězněný a částečně zasypaný sypkým materiálem. Závalový materiál naštěstí obsahoval i větší pevné kusy hornin, které se zachytily o ochrannou mříž v čele kabiny stroje, a vytvořily tak ochranný štít pro bagristu," popsali báňští záchranáři. V 06:00 se dostali ke kabině stroje a půl hodiny poté dělníka vyprostili.

"Náš zásah urychlila účinná pomoc pracovníků Metrostavu, především obsluhy jejich stavebních strojů, kteří se podíleli na vyklízení sesuvu, čas hrál velkou roli," řekl po ukončení záchranné akce velitel zásahu Milan Krček.
Báňská záchranná služba se využívá při činnostech prováděných hornickým způsobem na podzemních pracovištích. Je i součástí integrovaného záchranného systému a podle havarijního plánu vyjíždí k haváriím v podzemí. Pražská stanice sídlí v Motole. "Z tohoto místa do dvou minut od nahlášení nehody vyjíždí zásahové vozidlo s pětičlennou četou báňských záchranářů, mechanikem a velitelem, tuto posádku neprodleně doplňují záchranáři z domácí pohotovosti," uvedla služba.
Mluvčí pražské policie Andrea Zoulová v úterý řekla, že policisté budou propad a sesuv půdy vyšetřovat, spolupracovat budou s Českým báňským úřadem. Polák uvedl, že důvody havárie se zabývá vyšetřovací komise pod vedením Českého báňského úřadu.
Nejde o první podobný případ spojený s budováním tunelu Blanka - v květnu a říjnu 2008 se propadla půda ve Stromovce. Na stavbu si lidé dlouho stěžují. Mimo jiné i obyvatelé Letné, kteří se v souvislosti s budováním tunelu obávali vznikajících trhlin v domech. Někde kvůli ražbě kupříkladu odpadaly kusy fasád, které poškodily zaparkovaná auta.
Tunelový komplex Blanka, který se začal stavět v roce 2007, bude největší podzemní stavbou nejen v Praze, ale i v Česku a také nejdelším městským tunelem v Evropě. Má být součástí severozápadní části městského okruhu. Stavební práce na tunelovém komplexu Blanka vyjdou Prahu na 21,2 miliardy korun, technologie budou stát dalších 4,5 miliardy korun.
Autor: ČTK
www.ctk.cz

Thumbs up Thumbs down