1

Téma: MOS Malovanka

Multifunkční operační středisko Malovanka

časem sem snad přehodím i jené související příspěvky smile

Předmětem veřejné zakázky je zhotovení stavby č. 40759 „Multifunkční operační středisko Malovanka“ – stavební část a provozní technologie objektu,  včetně zpracování realizační dokumentace stavby, dokumentace skutečného provedení stavby, návrhu provozního řádu,  komplexního vyzkoušení a zajištění zkušební provozu. Účelem výstavby tohoto objektu je vybudování prostor, technického zabezpečení a technologického vybavení  pro  Dopravní řídící ústřednu (zařízení v současné době umístěná na HDŘÚ v ulici Na Bojišti, zařízení dispečinku tunelů v současné době umístěná na SAT a dalšího zařízení pro řízení tunelového komplexu „Blanka“), Centrální dispečink OKŘ (v současné době umístěný  na MHMP), dispečerského pracoviště Dopravního podniku  včetně záložních dispečerských pracovišť všech složek IZS (MP, ZSHMP, PČR a HZS), a zřízení pracoviště Záložního datového úložiště MHMP. Realizace zakázky se přepokládá ve třech etapách, podrobnosti stanoví kvalifikační dokumentace.

2

Re: MOS Malovanka

Lidovky.cz: Praha chystá stavbu střediska Malovanka, bude stát přes miliardu

PRAHA - Praha hledá firmy, které postaví operační střediško na Malovance a dodají do něj potřebné technologie. Vyhlásila proto dvě zakázky, jejichž hodnota je celkem 1,1 miliardy korun - bez DPH. Návrh se nelíbí hlavně místním obyvatelům, podle nich je v rozporu s územním plánem.
Zakázky Praha vyvěsila na své úřední desce a v registru veřejných zakázek. V první zakázce metropole hledá firmu, která středisko Malovanka postaví. Do budovy by se měl přesunout mimo jiné dopravní dispečink, který je v současnosti v ulici Na Bojišti, a dispečerská pracoviště policie, městské policie, hasičů a záchranná služby.
V objektu bude rovněž záložní datové úložiště pražského magistrátu, řídit se odtud bude také doprava v budovaném tunelu Blanka. Hodnota této zakázky je 730 milionů korun bez DPH.
Druhá zakázka, jejíž hodnota je 370 milionů korun bez DPH, se týká dodávky technologií pro operační středisko Malovanka. Součástí zakázky je rovněž přemístění a modernizace současných dispečerských pracovišť, která jsou rozmístěna po Praze.

Chceme slíbený park, hájí se obyvatelé
Nabídky do obou výběrových řízení Praha přijímá do poloviny května. Operační středisko vznikne nad ústím Strahovského tunelu v místech, kde se v roce 2014 napojí severozápadní část Městského okruhu, jehož součástí je tunelový komplex Blanka.
Výstavba střediska bude trvat několik let, letos má Praha na tuto akci v rozpočtu 200 milionů korun. S výstavbou několikapatrové budovy nesouhlasí místní obyvatelé. Doufali, že v místě zůstane zelená plocha. Sběr podpisů pod námitku proti stavbě Multifunkčního operačního střediska Malovanka byl již ukončen, stále je možné však podepisovat elektronickou petici.
Námitky obyvatel se týkají hlavně příslibu primátora Prahy, který slíbil na místě střediska zřídit rozsáhlý park. Podle nich je také výstavba Malovanky v rozporu s územním plánem.

Thumbs up Thumbs down

3

Re: MOS Malovanka

"v místě zůstane zelená plocha"
Předtím tam byly soukromé zahrádky, nikoli nějaká zelená plocha. Pak tam už čtvrt století straší stavební ohrada. A ten návrh nevypadá zas tak špatně, dokonce i tu zeleň tam má.

Thumbs up Thumbs down

4

Re: MOS Malovanka

já tam park vidim, jen je nejspíš v menšim rozměru, než by si obyvatelé přáli, ale pokud vim, tak je tam svažitý terén a pochybuju, jak moc je možné nad mostem vysázet stromy / resp. za jak dlouho by asi tak vyrostly do efektivní výšky, že by to působilo ok, do té doby tam nejspíš protestující nebudou, si myslim, nehledě na to, že dobrá základna / dispečink, s dobrým technickým vybavením může zaručit lepší funkčnost, nehledě na nedaleký Břevnov, kde pokud vim je zeleně až až a je to mnohem krásnější, než park nad tunelem pod hotelem ... jinak souhlas s P_V, ten návrh nevypadá špatně, možná by neuškodilo ještě o patro zvýšit, takhle to působí docela jako uřízlé kecky

5

Re: MOS Malovanka

Příprava a realizace MOS (Multifunkční operační středisko Malovanka):
Územní rozhodnutí nabylo právní moci, SP nabylo právní moci. OMI MHMP vypsalo výběrové řízení na zhotovitele.

Thumbs up Thumbs down

6

Re: MOS Malovanka

Praha dosud nevybrala stavitele dopravního dispečinku Malovanka

   Praha 21. ledna (ČTK) - Praha dosud nevybrala firmy, které by měly postavit a vybavit potřebnými technologiemi operační středisko Malovanka. Ve středisku by měl být dispečink, ze kterého se bude řídit provoz v budovaném tunelovém komplexu Blanka i ostatních tunelech Městského okruhu. Kvůli nedokončenému výběrovému řízení ale není jasné, jestli bude středisko zprovozněno do jara příštího roku, kdy začnou Blankou jezdit první řidiči.
   Praha dvě zakázky na stavbu Malovanky a potřebné technologie celkem za zhruba 1,1 miliardy korun vypsala loni na konci března. Uzávěrka pro přijímání nabídek byla tehdy stanovena do poloviny května. Vítěz ani jedné zakázky dosud nebyl vybrán.
   'V současné době probíhá vyhodnocení podaných nabídek na dodavatele stavební části,' řekla ČTK mluvčí pražského magistrátu Tereza Králová. V případě zakázky na technologie město měnilo kvalifikační podmínky pro uchazeče. Zájemce o zakázku chce brzy vyzvat k předložení nabídek.
   Podle Králové se předpokládá, že by smlouva se stavební firmou mohla být uzavřena v únoru. Ve smlouvě pak budou stanoveny termíny, podle kterých by měl být objekt zprovozněn k 1. květnu příštího roku stejně jako tunelový komplex Blanka.
   Pokud Malovanka nebude dokončena alespoň v takové fázi, aby z ní bylo možné řídit provoz v tunelu Blanka, připraví technická správa komunikací (TSK) podle svého mluvčího Tomáše Mrázka provizorní variantu. 'Snahou investora i nás jako budoucích správců a provozovatelů je, aby operační středisko Malovanka bylo uvedeno do provozu spolu s tunelovým komplexem Blanka,' řekl ČTK Mrázek.
   Operační středisko vznikne nad ústím Strahovského tunelu v místech, kde se napojí severozápadní část Městského okruhu, jehož součástí je tunelový komplex Blanka. Letos má Praha na tyto účely v rozpočtu 400 milionů korun.
   Nesouhlas s výstavbou několikapatrové budovy už dříve vyjádřili místní obyvatelé. Doufali, že v místě zůstane zelená plocha.

7

Re: MOS Malovanka

Blanka ve skluzu. Praha nestíhá postavit centrální velín
http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/dopr … 59906.html

31.01.2013 06:28 Původní zpráva

Tunel Blanka má ještě více problémů než se zdálo. Odklad termínu otevření, což mělo být na jaře příštího roku, nehrozí jen kvůli neproplácení faktur dodavatelům. Velkém skluzu také stavba centrálního mozku celé stavby, dispečinku na Malovance. Informovaly o tom Hlavní zprávy televize Barrandov.

Je to podobné, jakoby v továrně vyrobili auto a zapomněli do něj namontovat motor. Zatímco podzemní tubusy, nájezdy a křižovatky tunelu Blanka dělníci pomalu dokončují, stále ještě nesáhli na hlavní mozek celé stavby.

Centrální dispečink, odkud se má řídit provoz nejen v Blance, ale ve všech pražských tunelech, má vyrůst na pražské Malovance, hned vedle známého hotelu Pyramida. Zatím je tu ale pouze hluboká jáma.

Klíčový velín má být přitom hotový už příští rok v dubnu. Město ale zatím nevybralo ani jeho stavitele. Nahlas se už tak začíná mluvit o tom, že se mozkovna Blanky zkrátka postavit nestihne.

"Co já dostávám jsou přehledy, že všechno běží v harmonogramu a ještě donedávna to vypadalo, že všechno je v pořádku," řekl TV Barrandov pražský radní pro dopravu Josef Nosek (ODS).

Jenže vše v pořádku rozhodně není. Termín je šibeniční už i podle stavařů. Ti tvrdí, že samotnou budovu by možná včas postavit dokázali, ale vybavit ji potřebnými složitými technologiemi už stěží.

"Asi je to otázka na technologie, jestli to za ten rok a čtvrt jde nebo nejde oživit. To je ten problem," přiznal mluvčí stavebního kolosu Metrostav František Polák.

"Dá se to vyřešit provizorním řešením, ale rozhodně to není nic, co by bylo potěšující," dodává Nosek.

Provizorní plán počítá s tím, že by se šest kilometrů dlouhý tunel neřídil z nového velína , ale z toho šestnáct let starého na Strahově. Všechny dosavadní plány by se tak musely naprosto přepracovat, což by samozřejmě nebylo zadarmo.

"Musím říci, že by za to někdo měl nést odpovědnost, že se ten termín pravděpodobně nestihne," tvrdí opoziční zastupitel a někdejší sociálně demokratický radní pro dopravu Karel Březina. Viníci jsou podle něj dva. Věcnou zodpovědnost opozice svaluje na šéfa odboru městského investora pražského magistrátu Jana Beránka, tu politickou pak na samotného primátora Bohuslava Svobodu (ODS).

Primátor však toto obvinění odmítá. V tiskové zprávě hájí postup odboru městského investora. "Nechápu napadání opozice - stejně jako každý člověk, který si hlídá své náklady, tak i město dřív, než přistoupí k proplacení všech víceprací nad rámec zadávací dokumentace, musí provést detailní kontrolu," vysvětlil Svoboda. "Je přinejmenším zajímavé, že se během naší snahy o zprůhlednění stavby ozývá právě zastupitel Karel Březina, který měl stavbu 12 měsíců ve své kompetenci člena rady," dodal.

Absence centrálního velína je už několikátý průšvih tunelu Blanka v řadě. Jen před několika dny se například ukázalo, že magistrát už od května neplatí dodavatelům stavby. Stavební firmě Metrostav a jejím subdodavatelům dluží přes 1,5 miliardy.

Město odmítá, že by to bylo tím, že by mu došly peníze. Dodavatelům prý neplatí kvůli faktu, že stavaři udělali oproti projektu řadu neplánovaných změn. Aby nervózní Metrostav uklidnil, vymyslel primátor záchranný plán. Stavebnímu podniku hodlal zaplatit zálohy ve výši 2,5 miliardy korun. Tento bianco šek, ale ostatní radní na úterním jednání smetli ze stolu s tím, že Praha přece nebude platit za práce, které ještě nikdo nevykonal. Rada se nicméně na stejné schůzi zavázala, že se s Metrostavem domluví. Moc na výběr ani nemá. Stavební gigant by totiž mohl při při utažených kohoutech zastavit stavbu a odložit tak termín jeho otevření v dubnu příštího roku. To by bylo pro současné vedení města smrtící. Opozice už se nechala slyšet, že by při takovém selhání žádala cenu nejvyšší - rezignaci primátora.

Tunel Blanka je se svými šesti kilometry vůbec nejdelším městským tunelovým komplexem na světě. Město měl stát původně 28 miliard korun a dostavěn měl být už loni. Ani jedno však neplatí. Cena se vyšplhala už na 36 miliard a otevírat se bude nejdříve až za rok.

Autor: Josef Kolina

8

Re: MOS Malovanka

od: 01.04.2013 00:00:00 do: 05.04.2013 00:00:00
ulice Myslbekova, mezi křižovatkami ulic Za Pohořelcem a Parléřova, Praha 6, Praha, práce na inženýrských sítích, Od 01.04.2013 00:00 Do 05.04.2013 00:00, pokládky chrániček kabelového vedení 22 kV pro RS 9100 MOS - zábor části jízdních pruhů v obou směrech dle postupu prací, doprava vedena po zbylé části komunikace, pro každý směr bude zachován jeden jízdní pruh v šířce min. 3,50 metrů, Vydal: Magistrát Hl. města Prahy

9 Naposledy upravil: pavliste (21.08. 2014 07.51)

Re: MOS Malovanka

Asi se něco začíná dít....
http://leteckaposta.cz/955987732

Fotky jsou i na rajčeti: http://pavliste.rajce.idnes.cz/Belohoska_-_20.8.2014/
Je tam nejdřív pár fotek opravy tramvajové trati Bělohorská a pak ty k MOS Malovanka...

Thumbs up Thumbs down

10

Re: MOS Malovanka

Praha po dvou letech opět řeší, zda potřebuje středisko Malovanka

   Praha 20. ledna (ČTK) - Pražští radní po více než dvou letech otálení opět řeší, zda postavit operační středisko Malovanka, ze kterého by měl být řízen provoz v metropoli, včetně tunelového komplexu Blanka. Náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD) dnes na dotaz novinářů řekl, že rada musí zvážit, zda nákladnou stavbu skutečně potřebuje. Náklady na stavbu Malovanky se včetně technologií pohybují nad hranicí miliardy korun.
   'Rada se nechce zavazovat k novým finančně náročným projektům, chce primárně dokončovat staré projekty, které jsou před dokončením,' uvedl Dolínek. 'Chceme zjistit, nakolik je taková stavba nezbytná,' doplnil. Rada se k tématu znovu vrátí příští týden.
   Operační středisko má vzniknout nad ústím Strahovského tunelu v místech, kde se napojuje severozápadní část městského okruhu, jehož součástí je tunel Blanka. Proti železobetonové stavbě se v minulosti opakovaně postavili místní obyvatelé. Doufali, že v místě zůstane zelená plocha.
   Do budovy by se měl přesunout mimo jiné dopravní dispečink, který je v současnosti v ulici Na Bojišti a na Strahově, a dispečerská pracoviště policie, strážníků, hasičů a záchranné služby. V objektu by rovněž bylo záložní datové úložiště pražského magistrátu, sídlo Technické správy komunikací a centrum krizového řízení.
   V roce 2012 Praha vypsala dvě soutěže, na stavbu a technologie, za 1,1 miliardy korun bez DPH. Nikdy je ale neukončila. Pozdější politická reprezentace totiž zjistila, že na nákladnou stavbu nenajde v rozpočtu peníze. Vznikl tak problém, odkud řídit tunelový komplex Blanka, který se má po odkladech otevřít letos na jaře. Praha kvůli tomu vloni narychlo dovybavila stávající dispečinky. Jde ale o provizorní řešení.
   Pražští radní dnes měli mimo jiné řešit i pronájem bývalé kliniky na Žižkově, odložili jej ale na příští týden. Na dalším jednání by také měli projednat prodloužení smluv na svoz odpadu.

http://www.metro.cz/praha-po-dvou-letec … e-deje_rab

11

Re: MOS Malovanka

Praha ani opět nevybrala stavitele operačního centra Malovanka

   Praha 17. února (ČTK) - Pražští radní ani dnes nerozhodli o vítězi tendru na stavbu operačního centra Malovanka, z něhož má být řízen provoz v metropoli, včetně tunelového komplexu Blanka. Rozhodnutí odložili s tím, že jej musí projednat s Prahou 6. Zjistila ČTK od zdrojů z jednání rady. Několik let odkládaná zakázka vyjde na téměř 400 milionů korun bez DPH. Náklady na celou stavbu včetně technologií by se podle původních plánů měly pohybovat nad hranicí miliardy korun.
   Rada v lednu po několika letech znovu začala diskutovat o tom, zda město nákladnou stavbu potřebuje či nikoli. 'Chceme zjistit, nakolik je taková stavba nezbytná,' řekl tehdy náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).
   V roce 2012 Praha vypsala dvě soutěže, na stavbu a technologie, za 1,1 miliardy korun bez DPH. Nikdy je ale neukončila. Pozdější politická reprezentace totiž zjistila, že na nákladnou stavbu nenajde v rozpočtu peníze. Vznikl tak problém, odkud řídit tunelový komplex Blanka, který se má po odkladech otevřít letos na jaře. Praha kvůli tomu vloni narychlo dovybavila stávající dispečinky. Jde ale o provizorní řešení.
   Operační středisko má vzniknout nad ústím Strahovského tunelu v místech, kde se napojuje severozápadní část městského okruhu, jehož součástí je tunel Blanka. Proti železobetonové stavbě se v minulosti opakovaně postavili místní obyvatelé. Doufali, že v místě zůstane zelená plocha.
   Do budovy by se měl přesunout mimo jiné dopravní dispečink, který je v současnosti v ulici Na Bojišti a na Strahově, a dispečerská pracoviště policie, strážníků, hasičů a záchranné služby. V objektu by rovněž bylo záložní datové úložiště pražského magistrátu, sídlo Technické správy komunikací a centrum krizového řízení.

12

Re: MOS Malovanka

V Praze vznikne dopravní operační centrum Malovanka

   Praha 12. května (ČTK) - V Praze nakonec vznikne operační dopravní centrum Malovanka, ze kterého bude řízen provoz v metropoli, včetně tunelového komplexu Blanka. Pražští radní dnes po letech odkladů vybrali vítěze tendru na stavbu, Sdružení pro Malovanku v čele s firmou IMOS Brno a.s. Několik let diskutovaná zakázka vyjde na 478 milionů korun, zjistila ČTK. Náklady na celou stavbu včetně technologií by se podle původních plánů měly pohybovat nad hranicí miliardy korun.
   V roce 2012 tehdejší vedení Prahy vypsalo dvě soutěže, na stavbu a technologie, za 1,1 miliardy korun bez DPH. Nikdy je ale neukončilo. Pozdější politická reprezentace v čele s TOP 09 totiž zjistila, že na nákladnou stavbu nenajde v rozpočtu peníze. Vznikl tak problém, odkud řídit tunelový komplex Blanka, který se má po odkladech otevřít letos v září. Praha kvůli tomu vloni narychlo a provizorně dovybavila stávající dispečinky.
   K diskusi o tom, zda město operační středisko potřebuje či nikoli, se radní vrátili na začátku letošního roku. V lednu ale rozhodnutí odložili. 'Chceme zjistit, nakolik je taková stavba nezbytná,' řekl tehdy náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).
   Operační středisko vznikne nad ústím Strahovského tunelu v místech, kde se napojuje severozápadní část městského okruhu, jehož součástí je tunel Blanka. Proti železobetonové stavbě se v minulosti opakovaně postavili místní obyvatelé. Doufali, že v místě zůstane zelená plocha.
   Do budovy by se měly přesunout mimo jiné dopravní dispečink, který je v současnosti v ulici Na Bojišti a na Strahově, a dispečerská pracoviště policie, strážníků, hasičů a záchranné služby. V objektu by rovněž bylo záložní datové úložiště pražského magistrátu, sídlo Technické správy komunikací a centrum krizového řízení.

http://praha.idnes.cz/v-praze-vznikne-d … zpravy_nub

13

Re: MOS Malovanka

nevím jestli už to tu někde máme, ale...

30.10.2015 bylo předáno staveniště a zahájena stavba

viz foto http://kasme.rajce.idnes.cz/malovanka-151212/



http://www.myprojekt.sk/portfolio-view/ … lovanka-2/

http://www.satra.cz/multifunkcni-operac … malovanka/

14

Re: MOS Malovanka

vono se tam fakt něco děje...

už několikrát jsem si říkal, že tam kouknu, ale nevychází to...


pár zřejmě srpnových fotek na http://www.satra.cz/multifunkcni-operac … malovanka/

15

Re: MOS Malovanka

Jel jsem okolo, tak jsem zastavil a udělal rychle foto, alespoň z mobilu. Nevím, jak sem ty fotky dát, tak odkaz: https://m.facebook.com/story.php?story_ … 1391318408

Thumbs up Thumbs down

16

Re: MOS Malovanka

paráda

jak sem ty fotky... to neví teď asi nikdo sad

17

Re: MOS Malovanka

Zase jsem jel okolo... https://m.facebook.com/story.php?story_ … 1391318408

Thumbs up Thumbs down

18

Re: MOS Malovanka

Na konci alba pár fotek od jihu

http://kasme.rajce.idnes.cz/180427/

Přijde mi, že je tam nějak mrtvo, ale dokončení je až 2020...

19

Re: MOS Malovanka

kasme napsal:

Přijde mi, že je tam nějak mrtvo, ale dokončení je až 2020...

Napsal Kasme 27.04.2018. Podle data je tedy už rok hotovo, jenže mrtvo zůstalo.
Oproti těm tři roky starým fotkám se nezměnilo vůbec nic!
Pokud tedy pominu jeden rozbitý skleněný panel a chátrající ohradu.
Netuší někdo co se mohlo přihodit?

Thumbs up Thumbs down

20

Re: MOS Malovanka

Praha vybrala firmu na dokončení „mozku“ pražské dopravy, hotový má být do dvou let

https://zdopravy.cz/praha-vybrala-firmu … et-100204/


Tak to jsem zvědav wink

21

Re: MOS Malovanka

big_smile Tak to ja taky big_smile

Petr od Pankráce