1

Téma: Trojská lávka

spadla lávka u zoo
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/u- … 2021341_pj

https://www.novinky.cz/krimi/456674-vel … -reku.html

Thumbs up Thumbs down

2

Re: Trojská lávka

V Troji se zřítila lávka přes Vltavu, zranili se čtyři lidé:

https://zpravy.idnes.cz/redir.aspx?c=A1 … _android_z

3

Re: Trojská lávka

Za zřícení Trojské lávky může správce, postupoval špatně, říká soudní znalkyně
    2. prosince 2017  17:14
    Správce Trojské lávky mohl podle soudní znalkyně v oboru stavebnictví Miloslavy Pošvářové předejít neštěstí, kdyby využil jinou metodu prozkoumání jejího technického stavu. Pošvářová odhaduje, že za zřícením lávky stála zkorodovaná závěsná lana a tvrdí, že v podobném havarijním stavu mohou být i další mosty.

    Zdroj: https://zpravy.idnes.cz/troja-lavka-zri … omaci_hell


Primátorka Krnáčová svolala mimořádné jednání kvůli pádu lávky v Troji

Pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO) svolala na sobotní večer mimořádné jednání kvůli pádu lávky v Troji. Krnáčová bude požadovat jednak co nejrychlejší prošetření neštěstí, jednak i detailní prověření ostatních lávek a mostních konstrukcí v hlavním městě. Při zřícení betonové lávky se zranili čtyři lidé, z toho dva vážně.

https://www.novinky.cz/krimi/456681-pri … troji.html



https://www.youtube.com/watch?v=HxEWim0vtMk

4

Re: Trojská lávka

Ta lávka měla krásnou jednoduchou konstrukci, na zavěšených lanech prostě položené žb prefabrikáty, jenom zajištěné proti zvednutí případným uragánem. Ovšem ta lana byla nechráněná, a když řekli že bezmála 40 let , a nevzpomínám si na opakované nátěry atd... tak je na první pohled diagnoza jasná.
Přitom mi připadá zvláštní, že se lávka nepřekroutila, jakoby tedy praskla všechna čtyři  lana najednou (nebo možná šest), takže zase nevím.
Klika, že bylo tak hnusně, jinak by tam těch lidí bylo šedesát.

OT: Že ta Poszonyistka tak řádí, jsou snad za týden volby?

Thumbs up Thumbs down

5

Re: Trojská lávka

Myslím, že se to ani natřít nedalo, to by se muselo celé rozebrat a postavit znovu. To je asi hlavní nevýhoda, že nosný systém je nepřístupný a nedá se udržovat a diagnostikovat se dá jen sondou. Roky tam zatékalo, k tomu vlhkost od řeky, takže se uvnitř prefabrikátů hezky kondenzovala vlhkost a průřez lan se postupně zmenšoval. No a teď v noci mrzlo, takže to byla asi poslední kapka, kdy se tam rozepřením ledu ve štěrbinách vneslo dodatečné napětí. Ani se to předem nijak výrazně neprojeví, protože ty lana nemění délku a přetrhnou se náhle.
Velký štěstí, že tam byly jen 4 lidi. Přijel jsem půl hodiny po kolapsu, chtěl jsem se vrátit přes Stromovku domů...

Thumbs up Thumbs down

6

Re: Trojská lávka

Úřady: lávka nebyla v havarijním stavu, Praha dává do oprav mostů stamiliony
3. prosince 2017  12:25,  aktualizováno  15:39
Zřícená Trojská lávka nebyla v havarijním stavu, uvedla Technická správa komunikací. Kontrolor ale přiznal, že její hlavní závěsná lana neprověřoval. Praha přesto tvrdí, že péči o mosty nepodceňuje, což prý dokládá fakt, že za poslední čtyři roky investovala do oprav a kontrol mostů přes miliardu korun.

https://zpravy.idnes.cz/trojska-lavka-z … omaci_hell

7

Re: Trojská lávka

Po pádu trojské lávky se jedná o pontonu a sesazení šéfa mostařů
    4. prosince 2017  10:46
    Praha hledá řešení, jak po odklizení trosek zajistit náhradní cestu přes Vltavu v místě zřícené lávky v Troji. Mohl by jím být pontonový most. Znalci budou zdeformovanou konstrukci zkoumat v nedaleké betonárce. Magistrát také volá po sesazení šéfa mostařů zodpovědného za údržbu.

    Zdroj: https://praha.idnes.cz/ponton-trojska-l … zpravy_nuc


    Dvojče trojské lávky stojí v Nymburku, na radnici volají vyděšení lidé
    4. prosince 2017  11:52,  aktualizováno  14:08
    Lávku zcela totožné konstrukce a od téhož projektanta, který nakreslil zřícenou lávku v pražské Troji, mají i v Nymburce. Každý den po ní přejdou stovky lidí. Od rána volají na radnici, jestli se mají bát. Starosta uklidňuje, že situace není kritická. Přivolal statika a další experty, město zatím lávku zavírat nehodlá.

    Zdroj: https://praha.idnes.cz/zriceni-lavka-tr … zpravy_mav


    Zkorodovala lana, soudí o trojské lávce odborníci. Kontrola je obtížná
    4. prosince 2017  14:45
    Dva odborníci z Českého vysokého učení technického v Praze soudí, že pravděpodobnou příčinou sobotního zhroucení lávky v Troji bylo přetržení hlavních nosných ocelových lan, která zkorodovala. Objevit takový problém v tomto typu konstrukce podle nich však není snadné.

    Zdroj: https://praha.idnes.cz/pad-lavka-troja- … zpravy_nuc

8

Re: Trojská lávka

Další informace ně upozornily, jak je paměť ošidná. To, co jsem si pamatoval jako nosná lana, byla lana montážní, která zůstala na místě. Teprve následně byla do kanálků v prefabrikátech zavlečena předpínací lana a dodatečně předepnuta a kanálky pravděpodobně zainjektovány. (do takového kanálku pak těžko vsunu kamerku, v té době navíc scifi).
Ovšem o to víc mě zaráží, že to prasklo všechno najednou.

Thumbs up Thumbs down

9

Re: Trojská lávka

Nemuselo to prasknout všechno najednou, problém je, že dokud to na něčem drželo, nebylo to nijak poznat, lano je nepružné a netvárné. Ty lana byly ale pravděpodobně korozí oslabené na více místech, takže prasknutí jednoho znamenalo dynamickou i statickou sílu do těch zbylých, čas od prasknutí prvního po poslední mohl trvat maximálně několik vteřin. Předpínací lana tam asi jen zcvakly ty segmenty k sobě. Celkově vzato je to velmi nepovedené konstrukce, nosný prvek je nepřístupný a neopravitelný.

Thumbs up Thumbs down

10

Re: Trojská lávka

Oprava opravy paměti: ty prefabrikáty na montážní lana byly zavěšené a zajištěné ocelovými příčníčky (takovej železnej čvonč mezi železnejma destičkama v tom panelu smile ), 4ks na panel. A motážních lan bylo šest, v tom mě pamět nezklamala smile
    Zkorodovala lana, soudí o trojské lávce odborníci. Kontrola je obtížná
    4. prosince 2017  14:45
    Dva odborníci z Českého vysokého učení technického v Praze soudí, že pravděpodobnou příčinou sobotního zhroucení lávky v Troji bylo přetržení hlavních nosných ocelových lan, která zkorodovala. Objevit takový problém v tomto typu konstrukce podle nich však není snadné.

    Zdroj: https://praha.idnes.cz/pad-lavka-troja- … zpravy_nuc

to vlakno: u jakékoliv železobetonové a tím spíš předpjaté konstrukce je , "nosný prvek je nepřístupný a neopravitelný". a velmi těžko kontrolovatelný nedestrukrivní metodou. U obyčejného železobetonu si můžu odbourat spodní krycí vrstvu a nic se nestane a můžu si pohledem zkontrolovat korozi. U předpjatého nikoliv, tam bych narušil nosné lano (kabel), navíc kanálky pro předpínací výztuž u dodatečně předpínaných konstrukcí jsou injektované (proti korozi ze vzdušná vlhkosti) velmi kvaltním  betonem. A výztuž v betonu je opravdu neopravitelná smile

Thumbs up Thumbs down

11

Re: Trojská lávka

To je úplně něco jiného, jsou to tuhé nosníky. Beton má nosnou funkci, většinou je to přístupné, mnohem lépe se kontroluje stav (obnažená výztuž, pokud ano, zamažeme, předpínací kotva do kanálku je neporušená atd.) Případné kolapsy jsou pomalé a progresivní. Tady je jediný nosný prvek ocelové lano, které volně visí. Celé je to v pohybu, v zimě se smršťuje, lávka se napřimuje, v létě jde zase dolů. To se dost špatně izoluje. Tím jsou lana vystavna vlhkosti a můžou se akorát uzavírat sázky, za jak dlouho prokoroduje. A kolaps se předem nijak neindikuje, oslabené lano stále drží svou délku až se jednoho dne přetrhne.

Thumbs up Thumbs down

12

Re: Trojská lávka

Obavy z padajících lávek rozřízly Černošice, pražský magistrát uzavřel cestu přes Berounku
Před 17 minutami

Pražský magistrát nechal uzavřít lávku, která spojuje Černošice a Dolní Černošice. Navzdory názvu a historii jsou Dolní Černošice součástí pražské okrajové městské části Lipenice. Pražský magistrát se po sobotním zřícení lávky v Troji rozhodl, že přes tu černošickou nenechá nikoho projít, než vznikne posudek na její stav. Dolní Černošice tak jsou zatím odříznuté od svého přirozeného centra.

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/region … cestu-pres

13

Re: Trojská lávka

Na ČT24 před chvilkou skončila tiskovka z místa wink

Začne demontáž lávky pod dohledem PČR, TSK a znalců...


Na místě zřícené lávky v Troji bude přívoz, pontonový most postavit nelze
5. prosince 2017  8:03,  aktualizováno  8:26
V místě zřícené lávky v pražské Troji chce magistrát zavést přívoz. Pontonový most, který původně chtěla provizorně postavit, postavit nelze. Zaznělo to na ranní tiskové konferenci Technické správy komunikací Na Císařském ostrově v Praze.

https://praha.idnes.cz/lavka-troja-priv … zpravy_nuc

14

Re: Trojská lávka

PŘÍMÝ PŘENOS: Začala demontáž zřícené trojské lávky, potrvá dva týdny
    5. prosince 2017  11:33
    Na Císařském ostrově v Praze začaly práce na demontáži zřícené lávky do Troji. Mají trvat čtrnáct dní, ale záležet bude na zásazích vyšetřovatelů sobotního pádu lávky. Rozebrané díly mostu firma převeze k blízké betonárce, kde projdou dalším zkoumáním.

    Zdroj: https://praha.idnes.cz/demontaz-trojska … zpravy_nuc

15

Re: Trojská lávka

Stav po povodních se mnou nikdo neřešil, říká projektant zřícené lávky

5. prosince 2017  15:28
Konstrukci trojské lávky, která se o víkendu zřítila, navrhl projektant Jiří Stráský z Brna. Další zásahy s ním však od jejího zprovoznění v roce 1984 nikdo nekonzultoval, a to ani po ničivých povodních v roce 2002. „Plošná výměna stejně konstruovaných lávek je neopodstatněná,“ říká v rozhovoru pro iDNES.cz.

https://praha.idnes.cz/trojska-lavka-zr … zpravy_mav


Převoznická firma po zřícení lávky nahání lodníky propuštěné na zimu

5. prosince 2017  15:58
Převozníci už si obhlížejí terén kolem zřícené trojské lávky v Praze a kalkulují, s jakými náklady by tam bylo reálné převážet lidi z Troji na Císařský ostrov. Zda město dopravu uhradí ze svého, nebo budou lidé platit jízdné jako na ostatních pražských přívozech, rozhodne vedení města.

https://praha.idnes.cz/na-miste-trojske … zpravy_nuc

16

Re: Trojská lávka

Spadlá lávka v Praze: Dostaly se k nám závažné informace. Do věci prý pronikl vysoký politický boj
5. 12. 2017 13:21

Pontonový most na místě zřícené trojské lávky u pražské ZOO nebude. Podle informací ParlamentníchListů.cz to zakázal náměstek primátorky Petr Dolínek z ČSSD. Všechno bylo prý dohodnuto s armádou, jenže Dolínek to zastavil, aby nedělal reklamu hnutí ANO. Redakci to sdělily spolehlivé zdroje z české armády.

http://www.parlamentnilisty.cz/arena/mo … boj-515005

17

Re: Trojská lávka

Ale no tak... fake news server za zdroj?
Autor článku hovoří za vše.
K tématu, za prvé je tam silný proud, jde o snad nejužší úsek řeky v Praze a za druhé není možné blokovat vojenskou techniku na několik let pro cestu pro chodce a cyklisty.

Thumbs up Thumbs down

18

Re: Trojská lávka

Má ta vojenská technika ležet ve skladu, nebo na vodě? V nedávné minulosti byl pontonový most v Radotíně, než tam postavili lávku (která už je zase na spadnutí). Tady prý býval taky, což ale ještě nepamatuju. Pokud by se vyskytla náhlá potřeba jinde, tak se tam převezou.
Ostatně Rámusák blokoval vojenskou techniku taky docela dlouho.

Thumbs up Thumbs down

19

Re: Trojská lávka

Toto jsem našel v emailech od TSK:

Trojská lávka bude letos procházet pravidelnými testy

30.01.2013

Trojská lávka, které spojuje Troju s Císařským ostrovem, bude v letošním roce procházet pravidelnými testy. Kvůli tomu bude jednou za čtvrtletí zcela uzavřena, a to vždy v pondělí a na pouhé tři hodiny. „Lávka prošla v letech 2011 a 2012 opravou a letos budeme provádět periodická měření pohybů lávky v závislosti na teplotě s vyloučením provozu,“ uvedl mluvčí Technické správy komunikací hl. m. Prahy Tomáš Mrázek. „Cílem je zjistit případné anomálie a vyloučit závažné poruchy nosné konstrukce,“ dodal.

20

Re: Trojská lávka

PŘÍMÝ PŘENOS: Dělníci řežou trosky lávky v pražské Troji
    7. prosince 2017  15:48
    Dělníci v pražské Troji rozřezávají zbytky zřícené lávky na Císařském ostrově a připravují je k odvozu k nedaleké betonárce, kde je budou zkoumat odborníci. Přesun kusů mostu by měl začít v pátek.

    Zdroj: https://praha.idnes.cz/lavka-troja-prah … zpravy_nuc

21

Re: Trojská lávka

Viděli jste fotky zatěžkávací zkoušky Trojské lávky z roku 1984?
https://1gr.cz/fotky/idnes/17/121/org/MAV6fc9e0_D.jpg

Proč se vlastně taková zkouška nedělá pravidelně? Třeba každé dva roky jako STK u auta?

22

Re: Trojská lávka

Zřícenou Trojskou lávku pomůže odstranit speciální hasičská technika
13.12.2017 11:46
Hlavní město Praha, Česká republika

Na základě žádosti primátorky hl. m. Prahy Adriany Krnáčové bude nasazena vyprošťovací technika Záchranného útvaru HZS ČR při odstranění Trojské lávky, která se v sobotu 2. prosince zřítila do Vltavy v Praze Tróji.

O nasazení speciální techniky záchranného útvaru požádal na místě i vyšetřovatel Policie ČR s odůvodněním, že části mostní konstrukce nelze vytáhnout z Vltavy bez použití speciální techniky, kterou je vybaven právě Záchranný útvar HZS ČR.

Jedná se zejména o dva vyprošťovací tanky, určené k manipulaci s těžkými břemeny, které byly nasazeny například také na vyproštění české lodi v Drážďanech.

Tanky přijedou do Prahy zítra 14. prosince kolem 11 hodiny na speciálních podvalnících. Jeden pojede z dislokace Zbiroh, druhý z Hlučína. Z Jihlavy pak dorazí dva tahače Tatry 815 s naloženými řetězy, které se používají pro úvaz a tažení těžkých břemen.

Z Hlučína dorazí na místo také automobil s potápěči a veškerou potřebnou technikou pro práci na a pod vodní hladinou.

Do náročné operace budou zapojeny všechny 4 roty Záchranného útvaru ze všech tří dislokací, Hlučína, Zbirohu a Jihlavy.

kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
Ministerstvo vnitra – GŘ HZS ČR

https://www.pozary.cz/clanek/178475-zri … -technika/

23

Re: Trojská lávka

Praha vypíše tendr na podobu dvou nových lávek v Troji
8. ledna 2018  16:17
Praha vypíše do konce února architektonickou soutěž na podobu nových lávek z Císařského ostrova do Troje. Jedna nahradí původní lávku, druhá bude zcela nová a bude níže po proudu. Uvedli to náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD) a ředitel Institutu plánování a rozvoje (IPR) Ondřej Boháč.

https://praha.idnes.cz/lavka-troja-prah … zpravy_nuc

24

Re: Trojská lávka

Provizorní lávka v pražské Troji bude až za rok a půl

Provizorní lávka v pražské Troji bude vybudována až za rok a půl. Do té doby nahradí zřícenou lávku velkokapacitní přívoz, který vypluje letos v květnu. Novinářům to v pondělí řekli po schůzce představitelů radnic a městských organizací zástupci Prahy 7 a Prahy-Troje.

https://www.novinky.cz/domaci/461856-pr … a-pul.html

https://praha.idnes.cz/trojska-lavka-pr … zpravy_nuc

25

Re: Trojská lávka

Provizorní lávka v Troji bude minimálně čtyři metry široká, má vzniknout v příštím roce
https://www.lidovky.cz/domov/provizorni … n_domov_tn

má mít životnost až 30 let. Poté Praha vypíše architektonickou soutěž na finální podobu lávky.

jen se na konec těch 30 let nesmí zapomenout, jako u té předešlé :-D

Thumbs up Thumbs down