51

Re: Pražská "sračkárna" neboli ÚČOV

Nová vodní linka pražské čistírny má stavební povolení, začíná se stavět

Pražská Ústřední čistírna odpadních vod se začíná modernizovat, stavební povolení na výstavbu nové vodní linky a související úpravy nabylo dnešního dne právní moci. Od 10. října se tak na pražském Císařském ostrově začne se stavebními pracemi, které budou trvat 30 měsíců. Oznámily to dnes primátorka hl. m. Prahy Adriana Krnáčová a radní pro infrastrukturu, technickou vybavenost a životní prostředí Jana Plamínková.

http://www.praha.eu/jnp/cz/o_meste/magi … ny_ma.html


Všechny informace o stavbě nové vodní linky naleznete na specializovaných stránkách http://www.novacistirna.cz

52

Re: Pražská "sračkárna" neboli ÚČOV

Rada schválila zadání studie proveditelnosti k úpravám Císařského ostrova

Rada hl. m. Prahy dnes schválila uvolnění prostředků ve výši 1 000 000 Kč z Fondu investic Institutu plánování a rozvoje (IPR) na vypracování studie proveditelnosti a případných dalších studií a podkladů ke komplexním krajinářským úpravám Císařského ostrova v souvislosti s výstavbou nové vodní linky Ústřední čistírny odpadních vod (ÚČOV).

/zpráva z 5. jednání Rady hl. m. Prahy 9. února 2016/

Koncepce úprav Císařského ostrova je již vypracována. Změny jsou navrhovány tak, aby dokázala stavbu dobře integrovat do okolní krajiny a redukovaly se náklady. Její principy jsou mimo jiné následující:

    Vybudování nové lávky na pravý břeh a do Zoo Praha a zajištění přístupu k ní.
    Terén ostrova maximálně uvolnit pro nivní vegetaci a pěší trasy.
    Střechu nové vodní linky upravit jako suchou step, což výrazně sníží náklady na její údržbu.
    Obslužné komunikace redukovat na nejnižší možnou míru, přičemž komunikace severně od vodní linky by měla sloužit především k rekreaci.

„Nechceme, aby prostor Císařského ostrova zabírala pouze Ústřední čistírna odpadních vod. Naopak, naším cílem je, aby se z něj stalo místo vhodné pro odpočinek a rekreaci Pražanů. Naše kroky tedy směřují k začlenění nové vodní linky do okolní krajiny tak, aby se stala její přirozenou součástí a dal se zde příjemně trávit volný čas,“ uvedla radní Jana Plamínková.

Rada hlavního města Prahy dnes také schválila uzavření smlouvy se společností Výzkumný ústav vodohospodářský TGM na zjištění hydraulické veličiny dvou dílčích opatření v prostoru Trojské kotliny jako podklad pro matematický model protipovodňové ochrany Prahy. Práce souvisí s dalšími uvažovanými protipovodňovými aktivitami v Trojské kotlině, jako je protipovodňová ochrana ZOO Praha, areálu sportovišť na levém břehu plavebního kanálu a Trojského zámku. Hodnota zakázky je 1 830 000 Kč bez DPH.

http://www.praha.eu/jnp/cz/o_meste/magi … tudie.html


pár nedělních fotek začíná tu http://kasme.rajce.idnes.cz/160213-14/#P2141118.jpg

53

Re: Pražská "sračkárna" neboli ÚČOV

O modernizaci Ústřední čistírny odpadních vod se budete moci dozvědět více v novém infocentru

Před několika dny bylo dokončeno Infocentrum pro stavbu Nové vodní linky Ústřední čistírny odpadních vod (ÚČOV). Bude sloužit zájemcům o stavbu z řad škol i veřejnosti v předem domluvených termínech. Rezervace návštěv bude možná od poloviny září 2016, dle dohody bude zajištěn příslušný výklad. Více informací ke stavbě a od září i kontakt na infocentrum naleznete na http://www.novacistirna.cz .


http://www.praha.eu/jnp/cz/o_meste/magi … tirny.html


tak si pak po dohodě domluvíme termín smile

54

Re: Pražská "sračkárna" neboli ÚČOV

Radní Jana Plamínková pokřtila publikaci o Staré čistírně

U příležitosti 110. výročí zahájení provozu staré čistírny odpadních vod v Bubenči vyšla publikace Stará čistírna odpadních vod Praha - Bubeneč 1906. Knihu slavnostně pokřtila 10. září 2016 radní hl. m. Prahy Jana Plamínková, pod jejíž záštitou se akce konala.

    12. září 2016 Fotogalerie

Fotografická publikace přináší mimo jiné unikátní snímky ze stavby, představuje strojní vybavení i tehdejší způsob čištění odpadních vod. Starou čistírnu zasazuje do širšího kontextu historie pražské kanalizace.

„Stará čistírna je unikátní technickou památkou i v evropském kontextu a hlavní město je na ni právem hrdé. Těší mě, že je stále přístupná veřejnosti a že se v ní koná takové množství zajímavých akcí. Doufám, že nadšení a kreativita vydrží jejím správcům a provozovatelům i do mnoha dalších let,“ uvedla radní hl. m. Prahy Jana Plamínková.

Bývalý areál čistírny odpadních vod v Praze Bubenči je unikáním dokladem historie architektury, techniky a čištění odpadních vod na přelomu 19. a  20. století. Jedinečný celek je věrohodně dochovaný dle původního provedení a vypovídá o provozu od doby zahájení v roce 1906 až do jeho ukončení v roce 1967.

http://www.praha.eu/jnp/cz/o_meste/magi … ikaci.html

55

Re: Pražská "sračkárna" neboli ÚČOV

Na stavbě ÚČOV už se montují technologie

Na Císařském ostrově pokračuje celková přestavba a rozšíření Ústřední čistírny odpadních vod (ÚČOV). Nová vodní linka se začíná zakrývat a na řadu přichází montáže technologických zařízení.

http://www.praha.eu/jnp/cz/o_meste/magi … logie.html

56

Re: Pražská "sračkárna" neboli ÚČOV

VIDEO: Podívejte se do útrob vznikající nové čistírny v Troji
11. května 2017  19:23

Až do příštího roku potrvá přestavba a rozšíření Ústřední čistírny odpadních vod (ÚČOV) na Císařském ostrově. Už teď se ale můžete podívat do útrob nejdražší letošní stavby v Praze, ale i na to, a jak bude fungovat proces čištění.

http://praha.idnes.cz/cistirna-odpadnic … zpravy_rsr

57

Re: Pražská "sračkárna" neboli ÚČOV

VIDEO: Pražskou kanalizaci ucpává tuk z restaurací, někdy i hokejky
    19. září 2017  18:01

    Pražská kanalizace se zanáší tuky a nerozpustným odpadem nejen z domácností. Průtok zhoršují především restaurace, které do kanálů vylévají jedlé tuky a oleje. Na stav tekutého odpadu jsme se šli podívat s pracovníky Pražských vodovodů a kanalizací.

    Zdroj: https://praha.idnes.cz/kanalizace-zanas … zpravy_rsr

58

Re: Pražská "sračkárna" neboli ÚČOV

VIDEO: Zde se z vody ze záchodu stává čistá. Našli v ní i krajtu
    27. března 2018
    Na Císařský ostrov stéká odpadní voda z celé Prahy. V tamní čistírně se z ní stává téměř čistá, která se pak vlévá do Vltavy. Jedním ze zařízení, které vodu zbavuje nečistot, jsou česle. Reportér iDNES.tv Matěj Smlsal si práci v česlovně vyzkoušel.

    Zdroj: https://xman.idnes.cz/cisticka-odpadnic … n-styl_fro

59

Re: Pražská "sračkárna" neboli ÚČOV

Stavba Nové vodní linky ÚČOV je ve finále

Nová vodní linka Ústřední čistírny odpadních vod je v konečné fázi realizace. Hlavní stavební konstrukce jsou převážně hotovy, stavebníci se nyní soustředí na dokončovací práce.

http://www.praha.eu/jnp/cz/o_meste/magi … je_ve.html

60 Naposledy upravil: P_V (19.09. 2018 17.53)

Re: Pražská "sračkárna" neboli ÚČOV

Už to spustili.
https://www.nase-voda.cz/nova-vodni-lin … o-provozu/

paní primátorka mačká tlačítko start:
https://www.tyden.cz/rubriky/domaci/cis … 96557.html

ale důvod proč nebyly EU dotace, byl prý jiný - že to neprošlo ekonomickým hodnocením ve srovnání s modernizací staré čističky
https://www.nase-voda.cz/praha-na-novou … tni-vinou/

Thumbs up Thumbs down