1,201 Naposledy upravil: S_M_Lomoz (30.05. 2016 14.31)

Re: Z tisku a médií

O tunel Blanka se bude starat TSK. ČKD Praha DIZ vypověděla smlouvu

Společnost ČKD Praha DIZ se nebude dál starat o tunel Blanka, který je ve zkušebním provozu. Kvůli nezaplaceným pohledávkám firma Praze vypověděla smlouvu. ČTK o tom dnes informoval generální ředitel společnosti Robert Wolf. Společnost se u arbitrážního soudu domáhá zaplacení více než 779 milionů korun. Provoz tunelu Blanka bude nadále zajišťovat městská Technická správa komunikací, řekl náměstek primátorky Dolínek.
Spor mezi městem a firmou se týká technologické části stavby tunelu Blanka. Žalobu firma podala v polovině letošního ledna. Obě strany spolu na konci loňského roku vedly bezvýsledně smírčí řízení.
Firmu miliardáře Petra Speychala vyšetřuje specializovaný finanční úřad, takzvaná daňová Kobra, v polovině května v jejím sídle zasahovala protikorupční policie. Podle Lidových novin dluží na daních 791 milionů korun.

http://www.rozhlas.cz/zpravy/regiony/_z … a--1618638

Thumbs up Thumbs down

1,202

Re: Z tisku a médií

Nějak se to kolem DIZ zamotává:
Speychalova ČKD Praha DIZ dluží na daních 791 miliónů
Společnost ČKD Praha DIZ, která se podílela na stavbě tunelu Blanka a patří miliardáři Petru Speychalovi, dluží na daních 791 miliónů korun. Právě na takovou částku vyšetřovatelé specializovaného finančního úřadu, tedy daňové Kobry vyčíslili sumu, o kterou stát ve spleti firem kolem ČKD Praha DIZ přišel. V pondělí to napsaly Lidové noviny (LN).
http://www.novinky.cz/krimi/404920-spey … lionu.html

Thumbs up Thumbs down

1,203

Re: Z tisku a médií

Garáže vybudované společně s Blankou se otevřou na podzim

Praha - Magistrát letos na podzim zprovozní hlídané podzemní garáže na Letné a u Prašného mostu, které byly vybudovány při výstavbě tunelu Blanka. Novinářům to v úterý řekl primátorčin náměstek Petr Dolínek (ČSSD). Řidiči budou mít k dispozici více než 1000 parkovacích míst. Roční parkovné pro rezidenty by mělo být 900 korun, pro právnické osoby 1400 korun. Konečný ceník ale město ještě připravuje.
„Cílem je stáhnout auta z ulic. Chceme, aby se lidé naučili například nechávat v garážích rodinná auta, která používají jednou za čas," řekl Dolínek.
„Máme vydáno asi 12 tisíc parkovacích karet, ale v ulicích máme kapacitu pouhých 9500 míst, proto každý takovýto projekt vítáme," dodal starosta Prahy 7 Jan Čižinský (KDU-ČSL/Trojkoalice).
Garáže na Prašném mostě v Praze 6 mají kapacitu 303 míst pro auta, na Letenské pláni se pak do podzemí vejde více než 800 automobilů. V prvních patrech obou garáží budou místa pro návštěvníky, druhá patra pak budou pro rezidenty. Na Prašném mostě by pak mělo mít třetí podlaží pronajata Správa Pražského hradu.
Magistrát musí ještě ve výběrovém řízení vybrat provozovatele parkovišť. Správcem pak bude Technická správa komunikací, která bude nájemce v tendru hledat.


http://prazsky.denik.cz/zpravy_region/g … 60531.html

Thumbs up Thumbs down

1,204

Re: Z tisku a médií

Tunel Blanka bude pro Prahu od půlnoci provozovat firma Satra
Praha - O provoz pražského tunelu Blanka se bude starat společnost Satra, která byla projektantem tunelu. Řekl to primátorčin náměstek Petr Dolínek (ČSSD). Dosud se o zkušební provoz starala firma ČKD Praha DIZ, která ale v pondělí odstoupila od smlouvy s Prahou. ČKD byla dodavatelem technologické části. Stavba tunelu Blanka vyšla na více než 40 miliard korun, zprovozněn byl loni v září.
„Jsem rád, že se podařilo městu tak složitou věc vyřešit tak rychle a zajistit provoz tunelu Blanka," řekl Dolínek.
Satra se bude o provoz tunelu starat od půlnoci z úterý na 1. června. Podmínky budou stejné, jako měla Praha s ČKD, které platilo město na provoz tunelu asi milion korun denně.
ČKD Praha DIZ odstoupila od smlouvy kvůli nezaplaceným pohledávkám. Spor mezi městem a firmou se týká technologické části tunelu. Žalobu firma podala v polovině letošního ledna, nárokuje si 779 milionů korun. Obě strany spolu na konci loňského roku vedly bezvýsledně smírčí řízení.
http://prazsky.denik.cz/zpravy_region/t … 60531.html

Thumbs up Thumbs down

1,205

Re: Z tisku a médií

Voda v Praze zaplavila Zlíchovský tunel, v Blance byl omezen provoz

31. května 2016  16:29,  aktualizováno  16:44

Pražské policisty a hasiče zaměstnala odpolední bouře, která se prohnala nad Prahou. Voda zatopila Zlíchovský silniční tunel, takže byl od půl čtvrté v obou směrech uzavřen. V tunelu Blanka byl částečně omezen provoz.

Zdroj: http://praha.idnes.cz/bourka-praha-zlic … zpravy_nub

Thumbs up Thumbs down

1,206

Re: Z tisku a médií

V garážích pod Letnou je tisíc parkovacích míst. Otevřou na podzim
1. června 2016  6:13

Praha 6 i 7 dlouhodobě řeší problém s parkováním. V tamních ulicích chce své auto nechat více řidičů než je v těchto městských částech dostupných parkovacích míst. V podzemních garážích na křižovatce u Prašného mostu a na Letenské pláni je přitom přes tisíc stání. Zatím zejí prázdnotou.

http://praha.idnes.cz/praha-6-a-7-parko … zpravy_ale

1,207

Re: Z tisku a médií

Z výdechu tunelu Blanka ve Střešovicích bude venkovní lezecká stěna
    30. června 2016  8:39

    Betonový tubus na zplodiny ve Střešovicích pokryjí chyty a stupy. Rozhledna, hodiny, nebo nechat porůst zelení? Radní v Praze 6 mají jasno. Devět metrů široký a dvacet čtyři metrů vysoký tubus chtějí využít jako lezeckou stěnu.

    Zdroj: http://praha.idnes.cz/vydech-z-blanky-p … metro_lupo

1,208 Naposledy upravil: Jenik (01.08. 2016 21.54)

Re: Z tisku a médií

Vada na kráse Hradčanské konečně zmizí. Radnice chce vychozené pěšiny předláždit

    Zdroj: http://www.lidovky.cz/vada-na-krase-hra … n_domov_hm

Ale o tom, že celé současné zcela zkuržené "řešení" prostoru prosadila Praha 6 ani slovo.
A podle obrázku to vypadá, že "zničili jsme to už dost, a lidi tomu nerozumějí, a tak budeme pokračovat"

A přidám k tomu ještě jeden článeček, který by měl jít i na jiná místa, a který vystihuje postoje našich "zastupitelů"

Zakažme auta. A pak zakažme lidi
http://neviditelnypes.lidovky.cz/ekolog … ecnost_wag

Thumbs up Thumbs down

1,209

Re: Z tisku a médií

To není Indie, to je pražská zácpa
    18. srpna 2016  16:19

    Po otevření tunelu Blanka je to jedna z nejucpanějších pražských ulic. Jmenuje se Svatovítská a propojuje právě Blanku s Vítězným náměstím. Ve stále ucpané ulici se chaoticky proplétají auta mezi tramvajemi a blokují je. Podívejte se, jak to tam vypadá každý den v dopravní špičce.

    Zdroj: http://auto.idnes.cz/svatovitska-nejucp … tomoto_fdv

1,210

Re: Z tisku a médií

Praha nemusí zaplatit ČKD DIZ za Blanku 1,7 miliardy, řekli arbitři

22. srpna 2016  15:26

Rozhodčí soud v pondělí rozhodl, že Praha nemusí společnosti ČKD Praha DIZ zaplatit zhruba 1,7 miliardy za prodloužení výstavby tunelového komplexu a s tím spojené náklady. Naopak ČKD bude muset Praze zaplatit 17 milionů za vzniklé náklady během řízení.

Zdroj: http://praha.idnes.cz/magistrat-ckd-zap … zpravy_rsr

http://www.praha.eu/jnp/cz/o_meste/magi … spech.html

Thumbs up Thumbs down

1,211

Re: Z tisku a médií

Pražský magistrát vrací řidičům pokuty za rychlost v tunelu Blanka
Magistrát hlavního města Prahy vrací řidičům pokuty za překročení rychlosti v tunelu Blanka z počátku roku. Důvodem jsou technické problémy, které měly vliv na měření radaru v tunelu. Město vyplatí pokuty za téměř 2,5 miliónu korun, řekl na dotaz Novinek mluvčí magistrátu Vít Hofman. Problémy se týkaly případů, kdy na elektronické dopravní značce svítila rychlost 50 km/h. Za normálních okolností se tunelem jezdí 70 km/h.
https://www.novinky.cz/krimi/413289-pra … lanka.html

Thumbs up Thumbs down

1,212

Re: Z tisku a médií

Kolony na Vítězném náměstí nekončí, Praha 6 žádá uzavřít výjezd z Blanky:

http://praha.idnes.cz/praha-6-chce-uzav … zpravy_rsr

1,213

Re: Z tisku a médií

z lidovek

    Zavřete výjezd z tunelu Blanka.
    Situace je neúnosná, žádá Praha 6

    Zdroj: http://byznys.lidovky.cz/zavrete-vyjezd … prava_pave

Thumbs up Thumbs down

1,214

Re: Z tisku a médií

Jsem proti uzavření výjezdu z Blanky, napsal čtenářům náměstek Dolínek
7. září 2016  16:34,  aktualizováno  8. září 13:59
Blíží se roční výročí otevření tunelu Blanka, který na řadě míst v Praze ulevil dopravě, ale jinde ji naopak zkomplikoval. Praha 6 dokonce volá po uzavření výjezdu u Prašného mostu. Proti tomu se ale v chatu se čtenáři iDNES.cz vyslovil náměstek primátorky a radní pro dopravu Petr Dolínek.
Zdroj: http://praha.idnes.cz/online-chat-radni … zpravy_nub

Thumbs up Thumbs down

1,215 Naposledy upravil: S_M_Lomoz (09.09. 2016 13.35)

Re: Z tisku a médií

ng napsal:

Praha nemusí zaplatit ČKD DIZ za Blanku 1,7 miliardy, řekli arbitři

ČKD Praha DIZ je v úpadku. I kvůli sporu o peníze za práce na tunelu Blanka

Pražský městský soud v pátek prohlásil úpadek firmy ČKD Praha DIZ. Zadlužená firma se připojila k insolvenčnímu řízení. Vedla spor s Prahou o platby za tunel Blanka.
Pražský městský soud v pátek prohlásil úpadek strojírenské firmy ČKD Praha DIZ. Návrhu věřitelů firmy nikdo neodporoval, sama společnost se koncem srpna k insolvenčnímu řízení připojila. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. ČKD Praha DIZ vedla spor s pražským magistrátem o platby za práce na tunelu Blanka, arbitrážní soud před necelými třemi týdny rozhodl, že Praha firmě požadovaných zhruba 1,7 miliardy korun zaplatit nemusí.

Insolvenčním správcem soud stanovil pražskou Advokátní kancelář Zrůstek, Lůdl a partneři. Zároveň jí soud uložil, aby do 22. listopadu předložila soudu zpracovaný seznam přihlášených pohledávek. Přezkumné projednání přihlášených pohledávek soud svolal na 16. prosince.

Městský soud v Praze zahájil insolvenční řízení s ČKD Praha DIZ počátkem června. V polovině letošního května v sídle firmy zasahovala protikorupční policie, která prověřovala možné daňové podvody. Firma mezitím přišla o většinu velkých zakázek a už několik měsíců z ní odcházejí zaměstnanci, napsal dnes server IHNED.cz.

Strojírenská ČKD Praha DIZ je jednou z firem holdingu ČKD Group, který ovládá miliardář Petr Speychal. Podle vedení ČKD je úpadek „následkem zcela bezprecedentního nezákonného zásahu orgánů veřejné správy“, píše IHNED.cz. Firmě byly po květnovém policejním zásahu kvůli podezření z daňových podvodů obstaveny bankovní účty a byl vydán zajišťovací příkaz na téměř 800 milionů korun.
http://byznys.lidovky.cz/soud-prohlasil … oprava_pev

Thumbs up Thumbs down

1,216

Re: Z tisku a médií

Blankou projede 78 000 aut denně, dopravě ale ulevila jen částečně
Rok po otevření tunelového komplexu Blanka jím denně projede v průměru téměř 78 000 tisíc aut. Šestikilometrová komunikace některým částem metropole ulevila, jinde však množství aut dopravu komplikuje. Vedení Prahy uznává, že projekt za 43 miliard korun trpí absencí návazných staveb a nedokončeností městských okruhů.
https://www.novinky.cz/domaci/414483-bl … tecne.html

Thumbs up Thumbs down

1,217

Re: Z tisku a médií

No to jsem zvědav, co se z médií dozvíme smile

Vážení,
upozorňujeme na změnu místa konání a času konání tiskové konference
svolané jménem náměstka primátorky hl. m. Prahy Petra Dolínka

ke zhodnocení ročního provozu Tunelového komplexu Blanka.

Vzhledem k předpovědi počasí  se tisková konference bude konat v pátek 16. září 2016
v Tiskovém centru MHMP (Mariánské nám 2, 1.patro, Praha 1)
a to od  11.00 hod.
V rámci TK budou prezentovány také  informace  o dalším pokračování městského okruhu.

1,218 Naposledy upravil: S_M_Lomoz (16.09. 2016 12.51)

Re: Z tisku a médií

kasme napsal:

No to jsem zvědav, co se z médií dozvíme smile

Dolínek: Chceme pokračování tunelu Blanka, na jaře vybereme projektanta

Hlavní město Praha počítá s dostavbou takzvané severovýchodní části městského okruhu. Úředníci plánují nejpozději do jara roku 2017 vypsat výběrové řízení na projektanta, který tak připraví pokračování tunelu Blanka. Půjde o investici v řádu desítek miliard korun. Potvrdil to náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). Kdy by se mohlo začít stavět, podle něj bude jasné až ve chvíli, kdy bude projekt hotový.
Tunel Blanka, který vyšel zhruba na 43 miliard korun, je v provozu rok. Návazná dopravní stavba, která by odvedla auta z Troji a Holešoviček dál ve směru ke Štěrboholské radiále, ale stále chybí. „Je třeba, aby Praha v investicích do dopravních staveb dál pokračovala. Činíme reálné kroky pro výběr projektantů pro přípravu pokračování okruhu,“ uvedl náměstek. Záležet podle něj ale bude na shodě v koalici.
Posudek vlivu stavby na životní prostředí (EIA) už dřív doporučil, aby vnitřní okruh pokračoval ve stopě Povltavské ulice. „Panuje shoda na tom, že v jednom směru budou jezdit auta Povltavskou ulicí, v druhém pak zahloubením pod Bílou skálou,“ vysvětlil Alexandr Butovič ze společnosti Satra, která projektovala tunel Blanka. „Tato varianta je z hlediska zátěže pro okolí nejvhodnější,“ doplnil.

http://zpravy.e15.cz/byznys/doprava-a-l … n=copylink

Thumbs up Thumbs down

1,219

Re: Z tisku a médií

... a jeden článek k výročí...

Jan Lipold: Rok tunelu Blanka: Město padlo před auty na kolena, tudy cesta nevede

http://nazory.aktualne.cz/komentare/rok … 590604f2e/

Thumbs up Thumbs down

1,220

Re: Z tisku a médií

Blankou za rok projelo přes 30 miliónů aut. Denní provoz vyjde na 20 miliónů
Tunelovým komplexem Blanka projelo za první rok provozu přes 30 miliónů aut. V pátek to na tiskové konferenci uvedl náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD), podle něhož řidiči využitím tunelu v přepočtu ušetřili 290 let života. Řidič, který by komplexem projel dvakrát denně, by si tak cestu zkrátil ročně o 44 hodin. Provoz komplexu denně přijde na 20 miliónů korun.
https://www.novinky.cz/domaci/414898-bl … lionu.html

Thumbs up Thumbs down

1,221

Re: Z tisku a médií

ng napsal:

Provoz komplexu denně přijde na 20 miliónů korun.

Uz tam je "Provoz komplexu měsíčně přijde na 20 miliónů korun." smile

Thumbs up Thumbs down

1,222

Re: Z tisku a médií

S_M_Lomoz napsal:

... a jeden článek k výročí...

Jan Lipold: Rok tunelu Blanka: Město padlo před auty na kolena, tudy cesta nevede

http://nazory.aktualne.cz/komentare/rok … 590604f2e/


Pochopil jsem, co je to ta dopravní indukce :-)
1) Postavíme kus nové silnice. Dopravní problémy ve městě se nevyřešily.
2) Tudíž nemá smysl stavět další silnice, protože ty taky nic nevyřeší.

Thumbs up Thumbs down

1,223

Re: Z tisku a médií

Je to dost stručné, my bychom dokázali odpovědět i rozsáhleji smile

http://domaci.ihned.cz/c1-65442390-sef- … monizovana

Proč je vlastně Blanka tak kritizovaná?

Z Blanky se stal mediálně-politický problém a mně přijde, že všichni hledají negativní zprávy. A negativní zprávy táhnou a pozitivní nikoho nezajímají.

Thumbs up Thumbs down

1,224

Re: Z tisku a médií

VIDEO: Operátor tunelu Blanka k vám může promluvit i přes vaše autorádio
19. září 2016  12:29
Stavba, která budí emoce. Tunelový komplex Blanka slaví rok od svého uvedení do provozu. Mnohde dopravu odlehčil, jinde se tvoří dlouhé kolony. Videoredakce iDNES.cz natáčela v centrálním dispečinku, odkud se řídí pražská doprava.
Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/centralni-dis … prava_kris

Thumbs up Thumbs down

1,225

Re: Z tisku a médií

Oni nám začali jezdit jinudy, tak jsme to rozkopali i tam...
http://praha.idnes.cz/vyjezd-z-blanky-n … zpravy_nub

Thumbs up Thumbs down