251

Re: Zóny placeného stání (ZPS)

Nové ceny v ZPS

Od 1. dubna 2016 budou platit nové ceny parkovacích oprávnění a karet v zónách placeného stání (ZPS) na území hlavního města Prahy. Ceny a tři cenová pásma parkovacích oprávnění a karet byly schváleny Radou hl. m. Prahy 9. února 2016.

    11. únor 2016

Zóny placeného stání jsou po celou dobu řešeny ve spolupráci s městskými částmi. Městské části se mohly rozhodnout, zda vůbec chtějí zóny zavést a případně zda je chtějí rozdělit na menší oblasti nebo zda pro parkování nechají velkou oblast celé městské části. I finanční částky za parkování byly stanoveny po jednání s městskými částmi.

Podle nového ceníku, který začne platit od 1. dubna, bude částka za první vozidlo pro rezidenty 1 200 korun na rok pro celou městskou část, v případě že městská část rozdělila zóny na menší oblasti, bude částka 600 korun na rok.

Pro seniory bude roční parkování za 360 korun pro celou městskou část a za 180 korun v rozdělení na menší oblasti.

Zakoupit bude možné také pololetní, čtvrtletní, měsíční případně týdenní parkovací karty a oprávnění.

Přílohy:

    Ceník parkovacích oprávnění a karet v zónách placeného stání pro oblasti 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 12, 13, 16 a 22 na území hl. m. Prahy
    Ceník parkovacích oprávnění v zónách placeného stání pro oblasti 5-1, 5-2, 5-3, 5-4, 8-1, 8-2 a 8-3 na území hl. m. Prahy
    Mapa – vyznačení tří cenových pásem parkovacích oprávnění a karet

Uvedené oblasti ZPS na území hlavního města Prahy jsou vymezeny Nařízením Rady hl. m. Prahy.

Parkovací karty nebo parkovací oprávnění bude možné zakoupit na úřadech městských částí: Praha 1, Praha 2, Praha 3, Praha 4, Praha 5, Praha 6, Praha 7, Praha 8 a Praha 9.

Základní podrobné informace k ZPS naleznete na webových stránkách: http://www.parkujvklidu.cz , které spravuje Technická správa komunikací hl. m. Prahy.

http://www.praha.eu/jnp/cz/doprava/auto … v_zps.html

252

Re: Zóny placeného stání (ZPS)

V Praze 5 a 6 začala instalace značení pro testovací etapu ZPS

18.2.
Technická správa komunikací hl. m. Prahy a dodavatelé služeb zón placeného stání (ZPS) začaly fyzicky realizovat nové parkovací zóny, které mají usnadnit parkování pražským řidičům i návštěvníkům hlavního města. Jednotný přehledný celoměstský systém ZPS bude nejdříve zaveden na území městských částí Praha 5 a Praha 6, v následujících etapách se budou do systému připojovat i další městské části. Všechny podstatné informace o novém systému jsou k dispozici na specializovaném webu www.parkujvklidu.cz, který TSK speciálně zprovoznila k problematice parkovacích zón.

V současné době probíhají práce na instalaci svislého a vodorovného značení pro testovací etapu 0 v části MČ Prahy 5 a MČ Praha 6. Na vozovce se objevují první modré čáry a připravují se místa pro instalaci parkovacích automatů, které se v ulicích začnou osazovat v průběhu března. Nové vodorovné dopravní značení v obou městských částech začne platit až v kombinaci se svislým dopravním značením. 
Každá zóna bude označena příslušnou dopravní značkou s dodatkovou tabulkou uvádějící základní informace pro řidiče, včetně barevného označení příslušné zóny. Jednotná barevná symbolika pro celou Prahu zlepší orientaci řidičů a zvýší přehlednost celého systému.

http://www.tsk-praha.cz/tiskova-zprava/ … e8b4597b3f

253

Re: Zóny placeného stání (ZPS)

Nové parkovací zóny v Praze se odkládají. Magistrát ustoupil radnicím: http://praha.idnes.cz/redir.aspx?c=A160 … metro_lupo

254

Re: Zóny placeného stání (ZPS)

ZPS schváleny, aktuálně předpokládaná platnost od půlky srpna
http://www.praha.eu/jnp/cz/o_meste/vyhl … prahy.html

http://www.parkujvklidu.cz/rozsireni-zo … pokracuje/

Thumbs up Thumbs down

255

Re: Zóny placeného stání (ZPS)

mapy.cz: 6.4.2016 - V Praze jsme přidali přehled parkovacích zón.
Zakreslené jsou v nejpodrobnějším přiblížení mapy, po kliku navíc získáte detailní informaci o tom, co která zóna znamená.


konečně smile

256

Re: Zóny placeného stání (ZPS)

něco jako tiskovka... smile

Studio ČT24

Téma: Parkování na území hl. m. Prahy
sestřih brífinku k využití nových technologií v zónách placeného stání a k harmonogramu zavádění na území hlavního města Prahy.

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1 … 058270427/

257

Re: Zóny placeného stání (ZPS)

No jo...pěkné! Tady na P4 díky tomu IDIOTOVI (pardon, ale nemohu fakt jinak) p. Štěpánkovi nebude letos asi zase nic, protože si vymyslel opravdu chytrou věc, vyjmutí Spořilova s ZPS....ani netuší, co tím způsobil místním obyvatelům do budoucna.....opravda jeho otevřená radnice je z zblinkání....tady v Nuslích je parkování fakticky nemožné a brzo to bude ještě horší díky RTT Nuselská....

Petr od Pankráce

258

Re: Zóny placeného stání (ZPS)

Parkovací zóny s novými technologiemi, končí éra parkovacích lístků za sklem
27.04.2016

Správcem nového systému zón placeného stání (ZPS) na území hlavního města Prahy je Technická správa komunikací (TSK). Provoz a údržbu nových ZPS zajišťuje společnost ELTODO, která již od počátku března instaluje do vybraných městských částí nové chytré parkovací automaty. Do konce roku by se jich mělo objevit v pražských ulicích celkem okolo 500 kusů. Ty budou spolu se speciálními automobily monitorujícími parkování v zónách placeného stání a s centrálním informačním systémem (CIS), jehož dodavatelem je společnost Altron, tvořit základ nového systému.

Až do startu zón přitom zůstanou instalované parkovací automaty vypnuté a na připraveném dopravním značení budou zneplatněny pokyny zavádějící režim zóny placeného stání.

Konec éry parkovacích lístků za sklem

Nový systém parkovacích automatů bude pro řidiče komfortnější, protože se již nebude muset po zaplacení vracet s parkovacím lístkem od automatu zpátky k vozidlu. Úhradu platby za parkování bude možné provést jak mincemi v Kč (1, 2, 5, 10, 20 a 50 Kč) a v Eurech (1 a 2 Eur), tak i bankovními kartami VISA a Master – kontaktní i bezkontaktní verzí. Jeden automat by měl obsloužit zhruba 70 až 90 parkovacích míst.

„Při platbě v novém parkovacím automatu bude řidič povinen zadat registrační značku svého vozidla, která bude sloužit jako základní údaj dokládající úhradu za parkování. V nových zónách placeného stání již řidič nebude muset vystavovat parkovací lístek za přední sklo, s výjimkou Prahy 3, která v nově rozšiřované části zóny na svém území zachovává v současnosti platný systém,“ uvádí náměstek pražské primátorky Petr Dolínek, radní pro dopravu.

Do budoucna přitom nové parkovací automaty umožňují další rozšíření o funkci poskytovat informace o nejbližších restauracích, muzeích, aktuálních informací o změnách v parkování apod. Automat je vybaven fotovoltaickým článkem a vlastním modemem, takže provozně je zcela autonomní a nepotřebuje žádné připojení na veřejnou elektrickou síť ani na datové kabelové vedení.

Kromě toho bude možné úhradu za parkování provést pomocí „chytrého“ mobilního telefonu přes „virtuální parkovací hodiny“. V tom případě řidič nemusí v dané lokalitě parkovací automat vyhledávat.


Automatický monitoring s anonymizací dat

Nově budou všechna vozidla parkující v těchto v zónách placeného stání evidována prostřednictvím registrační značky (RZ) vozidel.

„Monitoring parkování bude prováděn automaticky pomocí monitorovacího vozidla a také doplňkově ručními skenery. Získaná data budou anonymizována, půjde o interní údaj systému a provozovatel monitoringu ho v rámci procesu nevidí,“ uvádí manažerka úseku Parkování Dana Jurášková ze společnosti ELTODO.

Pro účely kontroly systém získaná data porovná s informacemi v centrální evidenci úhrad parkovného, přičemž dále bude zpracovávat pouze datové záznamy vyhodnocené jako neuhrazené parkování, která dále předá jako dokumentaci podezření na přestupek do Centrálního informačního systému. Ten tuto dokumentaci automaticky zašle k oprávněným osobám (strážník městské policie, pověřený úředník města) k dalšímu řešení. Vlastní údaj o registrační značce bude viditelný až v rámci přestupkového řízení. Po předání do centrálního informačního systému systém monitoringu všechny pořízené záznamy řízeně smaže. Monitoring se bude provádět pouze ve vymezených parkovacích úsecích zón placeného stání, prostory mimo ně systém monitoringu nesleduje.


Hybridní vozidlo se systémem kamer

K zajištění monitoringu bude využito ekologické hybridní vozidlo (konkrétně Toyota Yaris Hybrid), jež s velkou rezervou splňuje emisní normu EURO6 a zároveň je ideálně řešeno pro městský provoz. Na střešní nástavbě bude vozidlo vybaveno speciálním kamerovým systémem. Čtyři kamery budou sloužit ke čtení registračních značek ze všech směrů, a to s možností využít přisvícení infračerveným světlem. Další dvě kamery jsou určeny k pořizování fotodokumentace podezření na přestupek a stavu dopravního značení. Monitorovací vozidla budou zónou projíždět vždy opakovaně, v odstupu 3 – 10 minut, aby v případě podezření na přestupek bylo možno pořídit opakovaný dokumentační záznam potvrzující, že vozidlo za parkování nezaplatilo. V rozsahu instalované pilotní etapy nyní provádí ověřovací sběr dat jedno vozidlo. Podezření na přestupek začne vozidlo zasílat na CIS až se zprovozněním ZPS. Pro plánovaný cílový stav se pro všechny městské části se zónami placeného stání počítá s 8 až 10 vozidly. Vozidla s posádkou budou ve službě nepřetržitě po dobu aktivního provozu zóny placeného stání.


Nákres fungování systému nových zón placeného stání

http://www.tsk-praha.cz/tiskova-zprava/ … 157891fb4b


Zavádění nových parkovacích zón na území metropole
27.04.2016
Zóny placeného stání (ZPS) nejsou pro Pražany nic nového. Parkovací zóna v dnešní podobě vznikla v roce 1996 na pravém břehu Vltavy na území MČ Praha 1. K dalšímu rozšíření na levém břehu došlo v říjnu 2007 spolu s rozšířením na území MČ Praha 2 a dále i pro MČ Praha 3 a MČ Praha 7, kde se s ohledem na déle trvající výběr správců realizace posunula na únor roku 2008. Regulace dopravy v klidu má samozřejmě hlubší kořeny. V roce 1979 byl vydán Národním výborem hl. m. Prahy (NVP) parkovací řád, který zřizoval zóny A, B, C a D. Právě tyto zóny regulovaly na levém břehu Vltavy parkování do roku 2007.

Některé městské části, které nebyly zónami dotčeny v roce 2007, se ihned začaly připravovat na zavedení ZPS na svých územích. Jednalo se zejména o MČ Praha 6 a MČ Praha 11. Další městské části se s připraveností na zavedení ZPS postupně přidávaly, až byla v roce 2013 zahájena odborná diskuse na půdě Magistrátu hl. m. Prahy. Byly přijaty nové zásady pro zavádění ZPS a Koncepce ZPS. Nová koncepce reflektovala posun ve vývoji technologií pro regulaci dopravy v klidu a zejména více než 10 let zkušeností s provozem ZPS v dnešní podobě.

„Právě zkušenosti z provozu ZPS byly základním vodítkem při sestavování zadávací dokumentace k veřejné zakázce na Dodavatele služby ZPS. Díky těmto zkušenostem bylo poměrně jednoduché promítnout do požadavků na uchazeče to, co Praha skutečně potřebuje,“ uvedl náměstek primátorky Petr Dolínek, radní pro dopravu a dodává; „Z technologického hlediska jsou nové zóny velmi revoluční. Zpracování technických podmínek veřejné zakázky předcházely téměř roční analýzy proveditelnosti záměru, a to po stránce technické, procesní, právní a ekonomické.“

Byla též podniknuta cesta do významných evropských metropolí, kde již obdobný systém regulace dopravy v klidu funguje a pro Prahu byl velkou inspirací. Jde o systém evidence parkovacích relací na registrační značku (RZ) vozidla.

„Ačkoli to v první chvíli vypadá, že registrační značka je pro parkování velmi zbytným údajem, opak je pravdou. Evidence parkovacích relací přes RZ umožňuje následně plně automatizovat kontrolu dodržování pravidel v zónách. Kamerové systémy již dnes s poměrně vysokou mírou přesnosti dokáží číst RZ zaparkovaných vozidel, a to z automobilu jedoucího po komunikaci,“ uvedl Ladislav Pivec, šéf TSK

Přečtené RZ jsou porovnávány se zadanými parkovacími relacemi v Centrálním informačním systému (CIS), který spravuje společnost Altron. Ten byl předmětem druhé veřejné zakázky, kterou vypsala Technická správa komunikací hl. m. Prahy (TSK) ve stejném čase, jako výše zmíněnou na Dodavatele služby ZPS, společnost Eltodo. CIS registruje parkovací relace a k nim přiřazené RZ. Pokud vozidlo na komunikaci odhalí shodu mezi zaparkovaným vozidlem a platnou RZ pro parkovací relaci, neděje se nic. Pokud však shoda není, přiřadí se k RZ potřebná dokumentace a toto je odesláno na Městskou policii hl. m. Praha jako podezření na přestupek. Pokud tato instance rozhodne, že byl přestupek spáchán, probíhá další postup řešení přestupku již standardní formou.

Jako technickou novinku je vhodné představit tzv. Virtuální parkovací hodiny (VHP). Tento prvek umožňuje úhradu parkovného pomocí webového rozhraní. Uživatelé ZPS tak budou moci provést úhradu za návštěvnické parkování i prostřednictvím chytrého telefonu, tabletu či osobního počítače s připojením k internetu. K použití VPH není nutné instalovat žádnou speciální aplikaci a návštěvnické parkování tak je možné platit bez použití parkovacího automatu.

Další novinkou, která přispěje k většímu pohodlí rezidentních uživatelů ZPS, je osobní účet uživatele. Prostřednictvím tohoto účtu bude možné velkou většinu úkonů, kvůli kterým musí současní rezidenti a abonenti vždy navštěvovat výdejnu parkovacích oprávnění na úřadě, možné řešit vlastní správou z pohodlí domova či kanceláře. Po první návštěvě výdejny a následném přihlášení ke správě účtu tak např. již nebude nutné po roce pro obnovení platnosti rezidentního či abonentního parkovacího oprávnění znovu osobně docházet na úřad. Vše bude možné vyřídit pomocí vzdálené správy a bezhotovostním platebním stykem. Uživateli pouze přijde automatické upozornění na blížící se exspirace parkovacího oprávnění. Dále bude možné vzdáleně měnit RZ vozidla pro parkovací oprávnění na webových stránkách www.parkujvklidu.cz.

Hlavním zdrojem informací o nových ZPS, přístupem na VPH a místem správy uživatelských účtů jsou internetové stránky www.parkujvklidu.cz. Na těchto stránkách naleznou všichni uživatelé ZPS (rezidenti, abonenti i návštěvníci) všechny potřebné informace, aby mohli ZPS v hl. m. Praze bezproblémově užívat. Kromě přístupu na virtuální parkovací hodiny a přístupu ke správě uživatelských účtů je zde i interaktivní mapa se zakreslením jednotlivých druhů ZPS a zejména s odkazy na informace o komerčních parkovištích (adresa, výčet služeb, cena i aktuální obsazenost). Tyto informace ocení zejména návštěvníci hl. m. Prahy.

Průběh samotné realizace rozšiřování ZPS v hl. m. Praze není vůbec jednoduchý. Původní plán realizace počítal se zavedením tzv. pilotních projektů na části území MČ Praha 5 a MČ Praha 6 a zahájením jejich provozu již od 1. dubna 2016. Další území ZPS se v úvodní etapě realizace měla budovat na městských částech Praha 3, Praha 4, Praha 5, Praha 6, Praha 8 a Praha 9, první etapa ZPS měla být uvedena do provozu od 1. května 2016. V průběhu příprav do projektu vstupovaly a zase odstupovaly městské části Praha 10, Praha 11, Praha 12 a Praha 14. Městské části zahrnuté do projektu rozšiřování ZPS zase dávají v průběhu příprav nekončící řadu připomínek ke změnám v již jednou schválených projektech. To všechno samotnou realizaci velmi komplikuje.

Aktuálně jsou na základě nařízení č. 7/2016 Sb. hl. m. Prahy, kterým se vymezují oblasti hlavního města Prahy, ve kterých lze místní komunikace nebo jejich určené úseky užít za cenu sjednanou v souladu s cenovými předpisy, Technickou správou komunikací hl. m. Prahy vystavovány dodavateli služeb ZPS společnosti Eltodo, a.s. výzvy k realizaci ZPS. Vzhledem k přísně stanoveným termínům pro realizaci je možné již nyní říci, že ZPS dle nové koncepce budou uváděny do provozu od druhé poloviny srpna 2016 až do září 2016 na městských částech Praha 3, Praha 5, Praha 6 a Praha 8. Pro městské části Praha 4 a Praha 9 budou po projednání připomínek těchto městských částí k nařízení hl. m. Prahy vypracovány nové projekty organizace dopravy v klidu. Realizace ZPS bude v těchto městských částech následovat, není však možné dopředu stanovit jejich termíny. Na již realizovaných územích pilotních projektů ZPS na Praze 5 a Praze 6 je nové dopravní značení v částech, které se týká ZPS zneplatněno. ZPS budou na těchto městských částech uváděny do provozu v uvedených termínech jako celek.

http://www.tsk-praha.cz/tiskova-zprava/ … b9e100cc68

259

Re: Zóny placeného stání (ZPS)

Konec lístků. Nové zóny placeného stání budou hlídat auta s kamerami
    28. dubna 2016  11:40

    Několikrát odložený start zón placeného stání má nový termín. Je naplánován na polovinu srpna, předprodej parkovacích karet se posouvá také, z 2. na 18. května. Řidiči, kteří v nových zónách zaparkují krátkodobě, už si nebudou muset za sklo auta dávat parkovací lístek.

    Zdroj: http://praha.idnes.cz/konec-papiru-nove … -metro_jsk

260

Re: Zóny placeného stání (ZPS)

Zajímavé je, že barevné zóny budou hlídat auta s kamerami, ale modré zóny zřejmě nikoliv.

261

Re: Zóny placeného stání (ZPS)

Podle čeho soudíte? Kontrolovat se mají všechny zóny, v databázi budou mít RZ aut s parkovacím oprávněním a kromě toho RZ aut s aktuálně zaplaceným návštevnickým parkováním (v modrých zónách max. 3 hodiny mezi 8-20).

Thumbs up Thumbs down

262

Re: Zóny placeného stání (ZPS)

jsem zvědavý na ceny...
při současném nastavení to vypadá že nám nepřijede ani babička pohlídat děti aby tam zaparkovala, protože barevná zona je od nás docela kus.
uvidíme

Thumbs up Thumbs down

263

Re: Zóny placeného stání (ZPS)

Může parkovat i v modré.

Thumbs up Thumbs down

264

Re: Zóny placeného stání (ZPS)

přes den, večer jsem to pochopil že je jen pro residenty.
kéž by aspon šlo "klouzací kartička = jedna na člověka a on si zaregistruje kterým autem zrovna ten den tam parkuje" ale na to je u nás ještě hodně daleko :-)

Thumbs up Thumbs down

265 Naposledy upravil: vlakno (29.04. 2016 14.46)

Re: Zóny placeného stání (ZPS)

To závisí na konkrétní městské části. V těch nově zaváděných má být základní provozní doba 8-20h, jinak je to bez regulace, ale MČ si ten čas můžou přizpůsobit. V současných ZPS je to bez regulace jen mezi 6-8 ráno, ale večer a v noci to reálně stejně nikdo nekontroluje.
V těch zaváděných zónách si navíc pokud vím může návštěvník koupit parkování po celou dobu provozu zóny, takže klidně i v noci, stírací lístky na denní dobu jsou passé.

Thumbs up Thumbs down

266

Re: Zóny placeného stání (ZPS)

jo to zní mnohem lépe.... na letný naopek docela hodně kontrol večer a v noci ale to asi souvisí se Spartou a jinými součástmi tohohle místa....

Thumbs up Thumbs down

267

Re: Zóny placeného stání (ZPS)

Pražské parkovací zóny ohlídá auto s kamerami, úspěšnost má 90 procent
5. května 2016  12:33

Zóny placeného stání bude od srpna hlídat ekologické hybridní vozidlo s šesti kamerami na střeše, které bude skenovat registrační značky zaparkovaných aut. Za dvě hodiny dokáže naskenovat až dva tisíce značek.

http://praha.idnes.cz/monitorovaci-auto … zpravy_rsr

268

Re: Zóny placeného stání (ZPS)

Na Praze 8 se termín posunul zatím na 15.9.2016

Nové dopravní značení by mělo začít platit od 15. září, kdy by Magistrát hl. m. Prahy měl zavést na území Prahy 8 zóny placeného stání.

Zdroj:
http://www.praha8.cz/Bude-mozne-posilat … aceni.html

Thumbs up Thumbs down

269

Re: Zóny placeného stání (ZPS)

    Radnice Prahy 6 začíná vydávat parkovací karty do nových zón
    18. května 2016  8:43

    Praha 6 začíná vydávat parkovací karty do nových zón placeného stání. „Infocentrum i klientské centrum fungují bezproblémově,“ hlásí mluvčí městské části Martin Churavý. Od pátku minulého týdne ho testovali zájemci o kartu z řad zaměstnanců, ve středu už může přijít kdokoli.

    Zdroj: http://praha.idnes.cz/praha-6-prodej-pa … metro_lupo


    PŘEHLEDNĚ: Vše o rozšiřování a fungování parkovacích zón v Praze
    18. května 2016  19:07

    Velké části Pražanů i návštěvníků metropole se v létě dotkne rozšíření zón placeného parkování v ulicích. Protože se například počet zapojených městských částí několikrát měnil, podívejte se na přehledné informace o zónách platné v polovině května.

    Zdroj: http://praha.idnes.cz/prehledne-parkova … zpravy_rsr

270

Re: Zóny placeného stání (ZPS)

Kvůli parkovacímu automatu lidé sotva projdou, firma ho musí přemístit
    13. července 2016  8:58

    „Není ten automat moc blízko?“ ptají se obyvatelé Radlic. Společnost Eltodo tu totiž na popud Technické správy komunikací zřídila nový parkovací automat. Hodiny stojí přímo proti vchodu do obytného domu tak nešťastně, že chodci sotva projdou.

    Zdroj: http://praha.idnes.cz/jeste-nefunguji-a … -metro_jsk

271

Re: Zóny placeného stání (ZPS)

Na parkování v nových zónách dohlédnou kamery i strážníci
V Praze 5 a 6 začnou za necelých 14 dnů fungovat parkovací zóny. Na ulicích už jsou automaty i značky, byť přeškrtnuté páskou. Rezidenti i podnikatelé by si do té doby měli vyřídit parkovací karty, neboť žádné přechodné období nebude a neoprávněné parkování budou úřady hned postihovat.
https://www.novinky.cz/domaci/411791-na … znici.html

Thumbs up Thumbs down

272

Re: Zóny placeného stání (ZPS)

KOMENTÁŘ: Lavina jménem modré zóny dusí dopravu v Praze
    24. srpna 2016  11:44

    Od dnešního dne se modré zóny v ulicích Prahy, které zapovídají bezplatné parkování, rozrostly do dalších čtvrtí. Systém zpoplatněných zón dělá ze skupiny lidí jednoho města občany druhé kategorie. V Praze se střetávají dva přístupy: páteřní silnice a tunely mobilitu podporují, modré čáry ji dusí, píše ve svém komentáři Pavel Švec.

    Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/komentar-o-modry … domaci_fer

273

Re: Zóny placeného stání (ZPS)

25. srpna 2016 6:46 Lidovky.cz > Zprávy > Názory
    ZÍDEK: Zaparkujte v Kocourkově. Z
    placení za parkování se stala nová daň

    Zdroj: http://www.lidovky.cz/zidek-zaparkujte- … nazory_sij

Thumbs up Thumbs down

274

Re: Zóny placeného stání (ZPS)

V parkovacích zónách je volněji. Plní se okolní ulice, kde se neplatí
    25. srpna 2016  18:01

    Spuštění nových parkovacích zón v Praze se neobešlo bez komplikací. Zatímco v některých místech se ulice vyprázdnily, v sousedství, kde je parkování zdarma, pomalu není k hnutí. Stížnosti jsou také na parkovací automaty, které nenačítají některé platební karty.

    Zdroj: http://praha.idnes.cz/pomale-parkovaci- … zpravy_rsr

275

Re: Zóny placeného stání (ZPS)

smile http://praha.idnes.cz/me-hlidac.aspx?idc=55895