1,101 Naposledy upravil: vlakno (21.09. 2015 16.56)

Re: Z tisku a médií

František Lehovec v ČT:
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1 … ek-lehovec

Volná citace: Smysl těchto dopravních staveb je, aby se zlepšily podmínky pro hromadnou dopravu.

Thumbs up Thumbs down

1,102

Re: Z tisku a médií

Portál Praha nahrál video

Tunel Blanka se otevřel motoristům

http://www.youtube.com/watch?v=DrfzmM2WlJY

1,103 Naposledy upravil: S_M_Lomoz (21.09. 2015 20.54)

Re: Z tisku a médií

Z roztrženého pytle s Blankou se ještě pořád sype.

Blesk poprvé: Díky, Blani! Řidiči chválí tunely, vadí jim ale provoz na Smíchově a v Dejvicích
http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-blesk … icich.html

Blesk podruhé: Test Blesku: Rozzářená Blanka dopravě na povrchu znatelně ulevila
http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-blesk … evila.html

Pražský deník poprvé:V Blance je klid, provoz se zrychlil na sedmdesátku
http://prazsky.denik.cz/zpravy_region/v … 50921.html

Pražský deník podruhé: Dolínek: Na okruh by měl přispět stát, přístup ministerstva je vstřícný
http://prazsky.denik.cz/zpravy_region/d … 50921.html

iDnes: Kulaťák se ucpává, doprava kolabuje, reagují čtenáři iDNES.cz na Blanku
http://praha.idnes.cz/reakce-ctenaru-na … zpravy_nub

Aktualne.cz: Blanka ulevila většině Prahy. Dejvice a Břevnov ale auta z ní ucpala
http://zpravy.aktualne.cz/regiony/praha … 590604f2e/

ČT24: Omezení rychlosti končí, Blankou mohou řidiči jezdit sedmdesátkou
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/region … dmdesatkou

ČTK - České noviny: Blanka uvolnila magistrálu; rychlost v tunelu se zvýšila
http://www.ceskenoviny.cz/regiony/archi … la/1260919

Týden: Ostrý start Blanky: hustší provoz i překvapení. Zvýšili rychlost
http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/dopr … 56412.html

Rozhlas: Blanka zklidnila dopravu v Praze, rychlost se v tunelu zvýšila na 70 km/h
http://www.rozhlas.cz/zpravy/regiony/_z … h--1534987

(minimálně na iHned.cz, Lidovkách i e15.cz je taky překopírovaná agenturní zpráva ČTK; na Novinkách mírně doplněná)

Thumbs up Thumbs down

1,104

Re: Z tisku a médií

V Blance se od pondělí jezdí sedmdesátkou

V pondělí 21. září 2015 v 11 hodin bylo v Tunelovém komplexu Blanka ukončeno dočasné omezení rychlosti. Místo padesátky, která byla povolena v prvních hodinách po spuštění, bude nastavena plánovaná rychlost 70 kilometrů v hodině.

    21. září 2015

„Jak jsem avizoval, k omezení na padesát jsme přistoupili opravdu jen na nejkratší nutnou dobu. Svůj účel toto omezení splnilo, během víkendu si tunelový komplex přijely prohlédnout tisíce řidičů a z hlediska bezpečnosti bylo snížení rychlosti jednoznačně správným rozhodnutím. Nyní jsme ale ve spolupráci s Technickou správou komunikací a policií vyhodnotili, že provoz je plynulý, bez problémů byla i ranní špička, a tak již není důvod rychlost omezovat," řekl náměstek primátorky Petr Dolínek.

http://www.praha.eu/jnp/cz/o_meste/magi … jezdi.html


Tunelový komplex Blanka byl otevřen

Primátorka hl. m. Prahy Adriana Krnáčová, náměstek primátorky Petr Dolínek a kardinál Dominik Duka v sobotu 19. září 2015 ve 14.30 hodin přestřihnutím pásky symbolicky otevřeli pražský Tunelový komplex Blanka. První auta vjela do tunelu o několik minut později.

http://www.praha.eu/jnp/cz/o_meste/magi … evren.html

1,105

Re: Z tisku a médií

Do Blanky bychom šli znovu

datum: 19. 9. 2015
médium: Mladá fronta DNES Ekonomika

„Blanka byla bojištěm pražských politiků a Metrostav to odnesl,“ říká šéf stavební firmy Jiří Bělohlav.

http://www.metrostav.cz/cz/aktuality/ak … il?id=3009


    PROFIL: Metrostavu se doma drží kritika, venku úspěšně expanduje
    19. září 2015  18:00

    Tunel Blanka a pár korupčních afér pošramotily stavební společnosti v Česku pověst na mnoho let. V zahraničí však problémy Metrostavu zákazníci neřeší. Právě tam ovšem firma sklízí okolo třiceti procent tržeb.

    Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/metrostavu-se … oakcie_rts

1,106

Re: Z tisku a médií

Kulaťák se ucpává, doprava kolabuje, reagují čtenáři iDNES.cz na Blanku

Ne kvůli Blance, ale protože ÚŘAD MČ Praha 6 si na 21-22.9, usmyslel sabotážní akci (prý pod názvem Město bez aut). Takže bez předchozího upozornění uzavřel pro veškerou dopravu (komě BI cyklistů) celou Dejvickou.
Takže každý, kdo chce a potřebuje vjet do Dejvic kolem pošty a pokračovat Dejvickou ke svému cíli se dostane do skrumáže (stupeň dopravy 4+) která ho donutí stísněnou ulicí vyjet na kulaťák a na ČS armády, a konec toho zablokovaného štrůdlu sahá pochopitelně až na Prašňák.

Thumbs up Thumbs down

1,107

Re: Z tisku a médií

určitě to někde psali... smile

....................


Blanka otevírá své brány
Jiří Motýl

Tento text začíná vznikat v pátek odpoledne, den před otevřením tunelového komplexu Blanka. Toho tunelu, o kterém jsme na Prahounakole psali již mnohokrát, návazným cykloopatřením věnovali v uplynulých sedmi letech několik článků. Zaslouží si vůbec ještě od nás nějakou zmínku?

http://prahounakole.cz/2015/09/blanka-o … sve-brany/

1,108

Re: Z tisku a médií

Blanka ukázala úsměv i zuby. Dejvice to odnesly, Praha 7 si libuje
http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-blesk … ibuje.html

"Blanka má pozitivní vliv na dopravu v centru Prahy. Řidiči si od rána na sociálních sítích pochvalovali, že na magistrále jsou mnohem menší kolony. Především ve Wilsonově ulici.

„Těšíme se tedy na spolupráci s magistrátem ohledně zúžení Legerovy a Žitné ulice,“ reagoval na dobré zprávy o menších kolonách radní pro dopravu Prahy 2 Jan Korseska (ODS)."

Thumbs up Thumbs down

1,109

Re: Z tisku a médií

Ani panu Kojzarovi neušlo otevření tunelu.

S pomocí boží
http://www.halonoviny.cz/articles/view/40730760

Thumbs up Thumbs down

1,110

Re: Z tisku a médií

Před Blankou rozsviťte. Denní světla do tunelu nestačí
21. září 2015  13:38
Až polovina řidičů při průjezdu tunelem pociťuje ztrátu orientace, pocit stísněnosti, klaustrofobii. Projevuje se to cukáním volantem místo plynulého pohybu. Před vjezdem do tunelu rozsviťte světla a odložte sluneční brýle. Experti zjistili, že čeští řidiči v tunelech neumí jezdit.
Zdroj: http://auto.idnes.cz/jizda-tunelem-0d3- … aktual_fdv

Thumbs up Thumbs down

1,111

Re: Z tisku a médií

Praha 6 s hodnocením Blanky počká, chce obchvat Vítězného náměstí

Praha - Praha 6 chce vyčkat minimálně měsíc, než vyhodnotí dopady otevření tunelu Blanka na tuto městskou část. Místostarostka Prahy 6 Petra Kolínská (SZ) nicméně za hrubou chybu považuje to, že v Dejvicích stále chybí roky plánovaný obchvat mezi Svatovítskou a Evropskou ulicí, který by část aut odvedl mimo přetížené Vítězné náměstí. Tunelem Blanka projelo v pondělí 46.400 aut, zhruba o tisícovku méně jich bylo v neděli.
Dělat závěry několik dní po otevření stavby je podle Kolínské předčasné. "Na hodnocení je zatím čas. Z prvních dnů ostrého provozu není možné vyvozovat konečné závěry," uvedla místostarostka.
Největší problémy s provozem měly od víkendu Vypich, Svatovítská ulice, ulice Jugoslávských partyzánů a Vítězné náměstí. "Tato místa nápor aut nezvládají," upozornila Kolínská. Částečným řešením by podle ní bylo propojení Svatovítské a Evropské ulice. Obchvat by měl vést kolem železnice a areálu kasáren, v Gymnasijní ulici vedle hotelu Diplomat by ústil na Evropskou ulici. Diskutuje se o vhodné kapacitě obchvatu a počtu jízdních pruhů. "Intenzivně pracujeme na přípravě projektové dokumentace," uvedla. Samotná stavba by podle jejího odhadu mohla začít v roce 2018.
Jak budou konkrétní dopravní opatření v Praze 6 vypadat a kdy by mohly být realizovány, není jasné. "Provoz musíme sledovat a počkat, až si doprava takříkajíc ´sedne´. Sejdu se se starostou Prahy 6 a následná opatření budeme řešit společně," řekl ČTK náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). Kdy konkrétně se schůzka se starostou Prahy 6 Ondřejem Kolářem (TOP 09) uskuteční, Dolínek neřekl.
Dolínek se dnes zúčastnil i zasedání rady Prahy 1. Tam radní seznámil s aktuální situací. "Byla to informativní schůzka, kdy jsme panu náměstku řekli, jak chceme nadále postupovat, konkrétní usnesení jsme ale nepřijali," řekl ČTK radní Prahy 1 Richard Bureš (ODS). Praha 1 chce v první fázi úprav omezit provoz ve Vítězné ulici a z Karmelitské udělat klidovou zónu, kudy budou moci řidiči projíždět maximální rychlostí 20 km/h.
Pražská policie podle mluvčího Tomáše Hulana dnes zatím nemusela řešit žádný problém týkající se Blanky a v jejím okolí, a to ani v Praze 6. "Oproti pondělí je situace klidnější, nezaznamenali jsme žádnou mimořádnou událost," řekl dopoledne ČTK. Pondělí byl první pracovní den, kdy mohli řidiči tunelový komplex využívat. Mnozí motoristé se podle policistů a dopravních dispečerů teprve v tunelu a nájezdech učili orientovat a hledat nová spojení po metropoli.
Zatímco zprovoznění tunelu, jímž zatím každou hodinu projede zhruba 1500 vozidel, přineslo problémy hlavně Dejvicím, bez kolon byly magistrála u hlavního nádraží a ulice V Holešovičkách.
Šestikilometrový tunelový komplex Blanka se řidičům otevřel v sobotu po osmi letech budování a se čtyřletým zpožděním. Stavba stála hlavní město i s napojením na Strahovský tunel 43 miliard korun, tedy zhruba o deset miliard víc, než bylo původně plánováno. Praha očekává, že v nejbližších týdnech projede Blankou denně na 50.000 vozidel, v budoucnu by to mělo být až 80.000 aut. Strana zelených a neziskové organizace dlouhodobě kritizují magistrát za to, že chybí návazná dopravní opatření.

http://www.ceskenoviny.cz/domov/zpravy/ … ti/1261385

Thumbs up Thumbs down

1,112

Re: Z tisku a médií

To samé trochu jinak:

Problémy kvůli Blance si sednou, věří Dejvice. Chtějí obchvat „Kulaťáku“

Dejvice byly jedním z mála míst v Praze, kde kvůli otevření tunelu Blanka zhoustla doprava. Úterní provoz ale obavy obyvatel Prahy 6 mírní, situace se oproti pondělku uklidnila. Z radnice tak zatím zní: Musí si to sednout. A také ujištění, že Vítězné náměstí potřebuje obchvat.
Zdroj: http://praha.idnes.cz/doprava-v-praze-6 … zpravy_nub

Thumbs up Thumbs down

1,113

Re: Z tisku a médií

Martin Fendrych zaujal k Blance vlastní postoj:

Blanka je projekt, jak narvat do města víc auťáků. Smysl má město od vozů osvobozovat

http://nazory.aktualne.cz/komentare/bla … 5900fea04/

Thumbs up Thumbs down

1,114

Re: Z tisku a médií

a co jineho by mela byt blanka nez objezd centra? pro me je uz skoro lepsi jet z prahy 4 na letnou tunely nez magistralou...
a ta fotka malovanky z doby kdy tam skoro jeste ani nekopli do zemne to podtrhuje zajimave...

ma pravdu v tom ze chybi zachytna parkoviste apod...

Thumbs up Thumbs down

1,115

Re: Z tisku a médií

První slabiny Blanky: cedule matou řidiče, pomalá jízda vyvolává poplach
    22. září 2015  19:32

    Město řeší první nedostatky Blanky: nové dopravní cedule matou některé řidiče, kteří pak zbytečně brzdí provoz. Pomalá auta navíc mohou vyvolat poplach. Vedení metropole zatím čeká, jak velké komplikace současné značení způsobí.

    Zdroj: http://praha.idnes.cz/prvni-nedostatky- … zpravy_nub

1,116

Re: Z tisku a médií

Paní Petra Zelená Dvojžidlová Kolínská byla organizátorkou zablokování Dejvic na dva dny. Podle ní to byla akce Magistrátu (kde sedí) a Praha 6 (kde sedí) s tím souhlasila.
Podle mého pohledu akce proběhla za zájmu několika jedinců  (možná i desítek, nesledoval jsem to celý den, jen náhodně) a za nasr. rozladění mnoha set obyvatel přilehlé oblasti.

Thumbs up +1 Thumbs down

1,117 Naposledy upravil: S_M_Lomoz (23.09. 2015 18.18)

Re: Z tisku a médií

Já to věděla už dávno, heč. A ještě do toho přidám uprchlíky, ať je to aktuální.
Blanka a uprchlíci

http://www.chodcisobe.cz/blog/blanka-a-uprchlici/

Thumbs up Thumbs down

1,118 Naposledy upravil: S_M_Lomoz (23.09. 2015 20.32)

Re: Z tisku a médií

Trochu toho testování.

Auto.CZ: Vyzkoušeli jsme Blanku, starou trasu jsme projeli rychleji (reportáž)
http://www.auto.cz/vyzkouseli-blanku-st … rtaz-89246

Novinky: Dvě auta, dvě trasy. Je to rychlejší tunelem Blanka, nebo po magistrále?
http://www.novinky.cz/domaci/381474-dve … trale.html

Je roztomilé, jak mluví o (ne)urychlení a neberou přitom do úvahy porovnání se stavem před otevřením Blanky ;--)

Thumbs up Thumbs down

1,119

Re: Z tisku a médií

S_M_Lomoz napsal:

...
Je roztomilé, jak mluví o (ne)urychlení a neberou přitom do úvahy porovnání se stavem před otevřením Blanky ;--)

Ono to bude asi tak, že všichni tito chytrollíní si musí zavčas přihřát svoji polívčičku i když je to nechutná břečka. To asi aby se zviditelnili jako že jsou IN. Já sice nevím co to IN je, ale hodně se to používá, takže to bude asi něco značně neslušného. smile
Já se osobně domnívám, že je to nový druh živočicha jménem "Impotentus Nekňubos", který se vyskytuje převážně v oblasti pražské kotliny, případně v místech velkých aglomerací, kde se díky speciálním podmínkám přemnožil.

Thumbs up +1 Thumbs down

1,120

Re: Z tisku a médií

smile

Jenik napsal:

Paní Petra Zelená Dvojžidlová Kolínská byla organizátorkou zablokování Dejvic na dva dny. Podle ní to byla akce Magistrátu (kde sedí) a Praha 6 (kde sedí) s tím souhlasila.
Podle mého pohledu akce proběhla za zájmu několika jedinců  (možná i desítek, nesledoval jsem to celý den, jen náhodně) a za nasr. rozladění mnoha set obyvatel přilehlé oblasti.

Dejvickou ulici bez aut navštívilo 15 tisíc lidí

Zhruba 15 tisíc lidí se přišlo v pondělí a úterý podívat na Dejvickou ulici, kam měla v tuto dobu v rámci Evropského týdne mobility auta vjezd zakázán. Místo aut zde stály stánky městských organizací, univerzit a občanských sdružení, které přítomné lákaly na rozmanitý program.

http://www.praha.eu/jnp/cz/o_meste/magi … lo_15.html

1,121

Re: Z tisku a médií

Miliardami za stavbu to nekončí, do Blanky teď potečou miliony na úklid
Praha bude muset ročně vynaložit stovky milionů korun na údržbu, úklid i samotný provoz tunelu Blanka. Jednou z největších položek budou náklady na spotřebu elektřiny - ty se podle informací MF DNES budou pohybovat kolem 70 milionů korun.
Zdroj: http://praha.idnes.cz/dalsi-miliony-na- … zpravy_bur

Thumbs up Thumbs down

1,122

Re: Z tisku a médií

Kvůli Blance se auta nahrnula na Vypich, policie chce upravit semafory
„Provoz v Blance narůstá, řidiči si zvykají,“ říká ředitel pražské dopravní policie Pavel Švrčula. Zvyknout si ale zatím nemůže Praha 6. Nárůst aut mířících do tunelu přetížil Vypich, který na ně nemá kapacitu. Vedení policie nyní čeká, jak si provoz sedne, a přemýšlí nad změnami semaforů.
http://praha.idnes.cz/tunel-blanka-komp … zpravy_nub

Thumbs up Thumbs down

1,123

Re: Z tisku a médií

Dopravní kolaps po otevření Blanky má na „Kulaťáku“ zmírnit semafor
25. září 2015  11:59
Radnice Prahy 6 řeší, jak zmírní dopravní kolaps, který především u Vítězného náměstí vyvolalo otevření tunelu Blanka. Před „Kulaťák“ chce nechat nainstalovat semafor. Do budoucna se zvažuje i možnost třetího jízdního pruhu v Karlovarské ulici, který by měl fungovat kyvadlově.
Zdroj: http://praha.idnes.cz/praha-6-bude-na-k … zpravy_bur

Thumbs up Thumbs down

1,124

Re: Z tisku a médií

Doprava v Praze před otevřením tunelu Blanka a po něm

http://www.novinky.cz/domaci/381696-dop … o-nem.html

Thumbs up Thumbs down

1,125

Re: Z tisku a médií

Pražský deník: Výdech z Blanky se změní na rozhlednu nebo horolezeckou stěnu

Praha - Větrací výdech z tunelu Blanka ve Střešovicích by se mohl proměnit v rozhlednu nebo lezeckou stěnu. Část pětadvacetimetrového betonového válce by navíc měla být porostlá zelení. Městská část Praha 6 vypsala soutěž, v níž mohli autoři navrhovat jeho budoucí využití, a ocenila nejlepší návrhy, řekl v pátek novinářům místostarosta Martin Polách. Válec z tunelu odvádí zplodiny aut, fungoval i podobně i v případě požáru.

http://prazsky.denik.cz/zpravy_region/v … 50925.html

Thumbs up Thumbs down