1

Re: Z tisku a médií

Na stav silnic lidé kraj zatím neupozorňují

Již delší dobu je na internetových stránkách Středočeského kraje anketní dotazník s názvem Pomozte opravit silnici!. Hejtman Středočeského kraje David Rath a Rada Středočeského kraje se v něm obrací na občany s žádostí o spolupráci při vytipování silnic II. a III. třídy, které jsou ve špatném technickém stavu a vyžadují podle občanů opravu. Lidé si tento dotazník mohou stáhnout a následně ho vyplněný odeslat mailem na krajský úřad. „Cílem nového vedení Středočeského kraje je přednostně zajistit opravy těch komunikací, které uživatelé, tedy občané, vnímají jako nejproblematičtější,“ píše se v jeho úvodu...

Thumbs up Thumbs down

2

Re: Z tisku a médií

Úředníci o mostu zatím mlčí

Při bourání jednoho z mostů mezi Brandýsem nad Labem a Starou Boleslaví byl nalezen zbytek mostního oblouku původního mostu ze 16. století...

Unikátní nález učinili stavaři při demolici nejstarší části soumostí. Jde o zachovalé zbytky dvou mostních pilířů z původních čtyřiadvaceti obloukového kamenného záplavového mostu stavěného v roce 1572. V červnu firma Archeocentrum provedla průzkumné sondy a provedla vyhodnocení nálezu. To předala památkářům a ti odeslali žádost o zařazení nálezu do kulturních památek České republiky. „Dokud se ministerstvo nevyjádří, nesmí se na místě pracovat,“ uvedla mluvčí kraje v červenci s tím, že některé odhady datují vyřešení situace až na konec roku. Otázkou je, zda tento termín ministerstvo dodrží...

Thumbs up Thumbs down

3

Re: Z tisku a médií

Mšeno opraví 200 let starý most přes Pšovku
Mšeno (mno) - Zhruba dvě stě let starý můstek v Ráji vedoucí přes potok Pšovka chce opravit město Mšeno. Největším problémem kromě toho, kde sehnat na opravy peníze, je, jakým způsobem nezničit jeho historickou hodnotu a zároveň umožnit jeho využívání.
„Můstek je klenutý z pískovcových kvádrů. Právě nyní probíhá na ministerstvu kultury řízení o jeho prohlášení památkou,“ uvedl starosta Mšena Martin Mach. Jeden projekt na opravu mostku již radnice nechala vypracovat. Ten však památkářům nevyhovoval.
„Využijeme asi projekt, podle něhož by vnitřek mostku tvořil betonový skelet schopný unést i dvacetitunový popelářský vůz,“ řekl Mach. Tato betonová kostra by na jedné straně byla zapuštěna do skály a na druhé straně by ji podpíral betonový pilíř. Současná historická podoba můstku by tak poté tvořila jen jakousi slupku. „Pokud seženeme peníze, stavět by se mohlo už příští rok,“ dodal Mach.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - střední čechy (střed)

Thumbs up Thumbs down

4

Re: Z tisku a médií

Kvůli ministerstvu jsou stále zavřené mosty v Brandýse

Brandýs nad Labem, Stará Boleslav /FOTOGALERIE/ - Ministerstvo stále ještě nerozhodlo o prohlášení části mostu v Brandýse za kulturní památku. Stavba proto stojí...

Thumbs up Thumbs down

5

Re: Z tisku a médií

Obchvat Nymburka je po 20 letech hotov. Jezdit se tu začne v pondělí
http://praha.idnes.cz/obchvat-nymburka- … -zpravy_ab

nejlepší je ilustrační foto z R1 u Cholupic smile smile

6

Re: Z tisku a médií

U středočeských silnic vyrostly nové aleje, mohou být nebezpečné
3. října 2011  10:39
Ve středních Čechách vyrostly za poslední tři roky podél silnic druhých a třetích tříd nové aleje čítající přes 10 tisíc stromů. Většina místních lidí víc zeleně vítá, odborníci na dopravu jejich nadšení ale nesdílejí. Podle nich jsou stromy v těsné blízkosti vozovky, zejména v zatáčkách, pro řidiče nebezpečné.
http://praha.idnes.cz/u-stredoceskych-s … zpravy_sfo

7

Re: Z tisku a médií

Rathův úřad přidal na plánovaný obchvat Prahy dva pruhy, opozice se zlobí
Pavel Eichler 20. prosince 2011  18:56
Návrh středočeského hejtmanství na obchvat Prahy, který by ulehčil tamní dopravě, se místním starostům nelíbí. Plánovanou dvouproudovou silnici chce hejtmanství nově čtyřproudou. Kraj by tak ušetřil, silnice 1. tříd totiž platí stát. Starostové krajské vládě vedené Davidem Rathem vyčítají, že s nimi projekt dřív neprojednala.
http://praha.idnes.cz/rathuv-urad-prida … zpravy_jpl

8

Re: Z tisku a médií

Kvůli sporům o pozemky hrozí zablokování R10 hlínou, varuje ŘSD
9. února 2012  18:59,  aktualizováno  19:16
Ředitelství silnic a dálnic rozeslalo médiím varování pro řidiče. Kvůli sporům o pozemky podle správců dálnic hrozí v pátek nad ránem zablokování rychlostní silnice R10 u obce Nepřevázka na Mladoboleslavsku. ŘSD takovou hrozbu obdrželo v e-mailu. Správce silnic chce s policií ohrožené místo hlídat.
"Ředitelství silnic a dálnic žádá řidiče, kteří v noci pojedou po komunikaci R10 vedoucí z Prahy do Mladé Boleslavy, o maximální opatrnost. Důvodem je poplašná zpráva, kterou obdrželo vedení ŘSD od majitele pozemků u obce Nepřevázka v úseku rychlostní silnice R10. Přesněji kolem 39. kilometru rychlostní silnice," stojí v tiskové zprávě ŘSD.
http://praha.idnes.cz/kvuli-sporum-o-po … -zpravy_hv

Thumbs up Thumbs down

9

Re: Z tisku a médií

V Mladé Boleslavi se začal stavět dlouho odkládaný obchvat

Zdroj: http://praha.idnes.cz/tangenta-v-mlade- … zpravy_car

10

Re: Z tisku a médií

Říčany slavnostně otevřou opravenou silnici. Lemují ji díry a hrboly
    26. září 2012  16:59
    V Říčanech u Prahy bude slavnostně otevřen opravený hlavní tah městem. Jenže silnice je zatím po okrajích plná děr a u nájezdů do bočních ulic jsou schody. Ředitelství silnic a dálnic již silnici reklamovalo. Stavbaři opraví i zmíněné díry, které prý nezpůsobili.

    Zdroj: http://praha.idnes.cz/nedodelana-oprava … -zpravy_ab

11

Re: Z tisku a médií

Opraví stovky přejezdů - doprava zrychlí

http://praha.idnes.cz/opravy-prejezdu-v … -zpravy_ab

Petr od Pankráce

12

Re: Z tisku a médií

a je to...

NSS potvrdil, že se Vestecká spojka stavět nebude

   Praha 24. dubna (ČTK) - Vestecká spojka, která má být spojnicí mezi Pražským okruhem a dálnicí D1, se stavět nebude. Potvrdil to dnes Nejvyšší správní soud. Zamítl totiž kasační stížnost Středočeského kraje. ČTK to zjistila z úřední desky, na případ upozornila Česká televize. NSS zatím zveřejnil jen výrok, nikoli odůvodnění svého rozhodnutí.
   Krajský soud v Praze loni vyhověl žádosti pražských Křeslic a šesti vlastníků dotčených pozemků a trasu Vestecké spojky zrušil ve středočeské územně plánovací dokumentaci. Středočeský kraj proti tomu podal kasační stížnost a následně vyhlásil stavební uzávěru na pozemcích budoucí spojky. Chtěl tak předejít možným problémům, pokud by se na tomto území začalo stavět.
   Křeslice proti spojce a související výstavbě bojují dlouhodobě. Domnívají se, že by stavba poškodila životní prostředí. Chtějí proto prosadit, aby v trase spojky vznikla obytná zástavba, která by výstavbu komunikace trvale znemožnila.
   Vestecká spojka měla navázat na existující vestecký přivaděč od Pražského okruhu k Vídeňské ulici a vést kolem Vestce a Hrnčířů k Šeberovu a napojit se na dálnici D1 na nové křižovatce na čtvrtém kilometru. Sloužit by měla převážně pro osobní dopravu a zlepšila by prý dostupnost sídel a lokalit jižně od Prahy.

13

Re: Z tisku a médií

Paráda, stalo se přesně to, před čím jsem před mnoha lety ještě na Českých dálnicích varoval. Počet vozidel na Vídeňské poroste. Teď naštěstí jen mírně, ale sranda nastane v okamžiku napojení D3 na R1. Doufám, že D3 bude mít u Prahy jako podmínku otevření právě dobudování alternativy k Vídeňské. Už je pozdě teď pomýšlet na dostavbu Vídeňské jako plnohodnotné radiály, na to byl čas před lety, teď už je to neprůchodné i kdyby se tunelovalo.

Svoboda je bezcenná, neznamená-li také svobodu mýlit se. [Mahátma Gándhí]

Thumbs up Thumbs down

14

Re: Z tisku a médií

Asi by to chtělo přestěhovat nejvyšší soud do nějakého méně antipražáckého města. smile

Thumbs up Thumbs down

15

Re: Z tisku a médií

Naděje pro Prahu: Severní část okruhu nahradí nová silnice
Dnes 5:27

Ministerstvo dopravy plánuje silniční propojku chomutovské R7 a teplické dálnice D8. Postaví ji místo Středočeského kraje, který na ni už patnáct let nemá peníze. Teď mají pomoci evropské dotace.


Každodenní ranní kolona v pražské ulici v Holešovičkách směrem k mostu Barikádníků | Foto: Marek Pokorný
Praha - Řidičům, kteří denně na severním okraji Prahy v kolonách překonávají Vltavu a marně čekají na dostavbu Pražského okruhu u Suchdola, svitla naděje na náhradní a hlavně rychlejší trasu.

Ministr dopravy Antonín Prachař z hnutí ANO totiž začal nahlas hovořit o silnici číslo 101, která by mezi Úžicemi a Tuchoměřicemi propojila severočeskou dálnici D8 s chomutovskou rychlostní silnicí R7.

Dvacetikilometrová spojka vedená jako silnice první třídy, jejíž součástí by byl i dlouho plánovaný obchvat Kralup nad Vltavou, může chybějící část okruhu kolem Prahy dočasně zastoupit. Podle Prachaře je totiž reálné, že bude hotová dříve.

Do přesnějších časových odhadů se ale ministr pouštět nechce. "Příprava silnice první třídy nyní trvá v průměru dvanáct a půl roku. Děláme všechny kroky, aby to tak dlouho netrvalo," řekl Prachař.


Chce se přitom opřít o nové zákony - vyšší ceny pro majitele vykupovaných pozemků a kratší lhůty pro vyřizování odvolání těch, kdo stavby blokují.

Mezitím už si Prachař také nechal spočítat, že za silnici zaplatí osm až deset miliard korun. S financováním by přitom měly pomoci evropské dotační fondy.

Kraj chce, ale nemá peníze
Napřed se však Prachař musel dohodnout s Ředitelstvím silnic a dálnic coby novým investorem a Středočeským krajem, že si stavbu trasy vezme pod sebe stát místo kraje. Jeho úředníci sice měli silnici v územním plánu, ale za patnáct let plánování se nikam výrazně neposunuli. Chyběly jim peníze.

„My bychom to určitě neufinancovali. Jsme ale schopni nabídnout zpětné převzetí a o silnici se starat,“ kvituje dohodu poslanec ČSSD Miloš Petera, který je současně náměstkem středočeského hejtmana. A po rezignaci hejtmana Josefa Řiháka čerstvě také aspirantem na uvolněný nejvyšší krajský post.

Na podmínkách spolupráce se ministerstvo dopravy, kraj i dotčené obce sídlící severozápadně od Prahy dohodly na úterní společné schůzce podpisem memoranda.

    Galerie (58)FOTO Praha, jaká měla být. Na toto všechno zatím čeká marně

Autor: Vojtěch Marek
Hlavním iniciátorem propojky D8 a R7 je starosta Kralup Petr Holeček. Dvacetitisícové město totiž sužují kolony projíždějících kamionů. Starosta proto inicioval Spolek 101 sdružující obce, přes jejichž území má nová komunikace vést.

"Byl jsem ve všech obcích a všechny podepsaly," říká Holeček. "Více než patnáct let na tom pracujeme a jsem rád za naději, že bude silnice v dohledné době stát,“ podotýká starosta Turska Václav Vlk.

Jasná je už i první etapa  - obchvat Kralup v úseku Úžice-Tursko. Na ní je už totiž hotové vyhodnocení vlivu na životní prostředí EIA a úředníci vydali i stavební povolení. Uvedená část je navíc nejsložitější – řeší totiž přemostění Vltavy či křižování se železniční tratí.

Bude ale jen dvoupruh
Naopak definitivně zřejmě padly plány, aby se z ní udělala čtyřproudá rychlostní komunikace. „EIA i stavební povolení počítají s projektem dvouproudé silnice. Pokud bychom chtěli čtyřpruh, musely by se předělat,“ uvedl Holeček.

Ministr Prachař to ale nechce. "Už víme, že to bude dvoupruhové uspořádání s maximální rychlostí 80 kilometrů v hodině,“ potvrdil ministr.

Starosta Holeček je optimistický a věří, že by se mohlo začít stavět do čtyř let. I když je třeba ještě upřesnit druhou část trasy od Turska do Tuchoměřic, získat všechna potřebná povolení včetně EIA a odkoupit potřebné pozemky.

Nová silnice by pomohla hlavně řidičům cestujícím do Prahy a z ní od  severozápadu, kde musí překonat Vltavu.

Dosud totiž musí motoristé volit mezi dvěma komplikovanými variantami: buď během dopravních špiček popojíždět v kolonách přes most Barikádníků, který spojuje Holešovice s Pelc-Tyrolkou, nebo jet do třicet kilometrů vzdálených Kralup a kličkovat přitom po okresních silnicích.

Žádná jiná alternativa není a plánovaný Pražský okruh přes Suchdol je kvůli odporu především suchdolské radnice v nedohlednu.
         
autor: Marek Pokorný

http://zpravy.aktualne.cz/domaci/obchva … 590604f2e/

Thumbs up Thumbs down

16

Re: Z tisku a médií

Dálnice na Hradec se rozšíří o další dva pruhy. Kvůli silnému provozu
Ředitelství silnic a dálnici chystá rozšíření další velmi vytížené dálnice do šesti pruhů. U úřadů už žádá o povolení na vybudování dalších dvou pruhů u „hradecké“ dálnice D11 z Černého Mostu do Jirnů u Prahy.
http://ekonomika.idnes.cz/rsd-chce-rozs … oprava_suj

Thumbs up Thumbs down

17

Re: Z tisku a médií

Praha 11. května (ČTK) - Ministerstvo dopravy přislíbilo Středočeskému kraji prostředky na vybudování silničního propojení teplické dálnice D8 a chomutovské rychlostní silnice R7. Pokud čtyřmiliardový projekt, který má částečně nahradit severní obchvat Prahy, posvětí vláda, kraj začne okamžitě s přípravnými pracemi. Novinářům to řekl hejtman Miloš Petera (ČSSD) po dnešním jednání s ministrem dopravy Danem Ťokem.
Ministerstvo dopravy si podle Petery dovede představit, že investorem bude Středočeský kraj a ministerstvo přes Státní fond dopravní infrastruktury kraji na akci poskytne finanční prostředky.
"Aby to bylo úspěšné, musí se to projednat ve vládě. Domluvili jsme se na tom, že Středočeský kraj dodá veškeré podklady do 25. května, aby ministerstvo dopravy mělo řádově měsíc a půl na přípravu materiálu na jednání vlády," uvedl Petera.
Příprava projektu zabere podle hejtmana dva až tři roky a samotná výstavba dvacetikilometrového úseku potrvá další dva roky. Součástí výstavby přeložky silnice II/240 mezi Prahou a Kralupy má být i stavba obchvatu Kralup, pro kterou je již vydané územní rozhodnutí, zatím ale nejsou vykoupené pozemky.

Thumbs up Thumbs down