1,001

Re: Z tisku a médií

Má pravdu, bez MÚK Malovanky a spojovacího úseku pod Patočkovou by Blanka byla na 2 věci, a samostatně tyto stavby význam taky nemají. Takže k Blance patří, vlakno nevlakno.

Thumbs up Thumbs down

1,002

Re: Z tisku a médií

Jenik napsal:

... Raději spočítej, kolik stálo Automatické zablokování Prahy na skoro hodinu, kolik stálo syrečkovské a Automatické zavírání Smetanova nábřeží.
Nebo je to nezajímavé, když to zdržení platil každý řidič nebo cestující MHD jenom ze své kapsy?

Pro zachování korektnosti je třeba říct, že např. PIM zavírá mnohem větší část Prahy několikrát do roka (byť o víkendech) pro pořádání běžeckých akcí, nebo např. akce Lodě na vodě zavřou každoročně náplavku (i se zásadním úsekem cyklotrasy A2) na 10(!) dní.

Pak nechápu, proč je pak takový humbuk kolem 40min uzavírky pár ulic kolem sedmé večer.

Thumbs up Thumbs down

1,003

Re: Z tisku a médií

Víceméně omílání toho samého, ale to zpráv z médií to tak nějak patří:

Proč ještě není Blanka otevřená? Nás se neptejte, říká Krnáčová...
Zdroj: http://praha.idnes.cz/rozhovor-s-primat … zpravy_bur

Thumbs up Thumbs down

1,004

Re: Z tisku a médií

V Blance je zase voda, stojí v zápisu. Mohou se poškodit další kabely, tvrdí firma (=ČKD DIZ, pozn. SML)

http://byznys.lidovky.cz/v-blance-je-za … prava_pave

Thumbs up Thumbs down

1,005

Re: Z tisku a médií

ng napsal:

Víceméně omílání toho samého, ale to zpráv z médií to tak nějak patří:

Proč ještě není Blanka otevřená? Nás se neptejte, říká Krnáčová...
Zdroj: http://praha.idnes.cz/rozhovor-s-primat … zpravy_bur

Tak nějak si říkám, že kdo jiný by to měl vědět než investor? Vrátný, uklízečka?

Thumbs up Thumbs down

1,006 Naposledy upravil: S_M_Lomoz (22.04. 2015 21.22)

Re: Z tisku a médií

Praha 22. dubna (ČTK) - Firma ČKD Praha DIZ odstranila z pražského tunelu blanka 15 kilometrů kabelů poničených vodou. ČTK to dnes řekl mluvčí ČKD Karel Samec. Částečně poničeny jsou i další kabely, ty však v tuto chvíli není třeba vyměnit. Pokud by to nutné bylo, zřejmě by se posunul zveřejněný termín zprovoznění 15. září. Demontované kabely poničily přívalové deště, firma je odstranila z tzv. chrániček, které jsou umístěny v chodnících v tunelu.
Nyní ČKD čeká na technické řešení projektanta a pokyn správce stavby, firmy Inženýring dopravních staveb (IDS), kam má kabely uložit. "Jde o to, aby se neopakovaly problémy při případném výskytu vody v šachtách, kudy kabely vedou," uvedl mluvčí. S tím jsou spojeny i některé stavební úpravy, které bude nutné provést. "Například vyčištění chrániček a podobně," řekl. Tyto práce by měla podle Samce provést stavební firma Metrostav, která je dodavatelem stavební části Blanky.
Zprovoznění Blanky naplánovala IDS na 15. září letošního roku. "Platí, že uděláme maximum, abychom vše včetně komplexních zkoušek dokončili na konci července 2015. Pokud by ale bylo třeba vyměnit i další kabely, termín by mohl být opět odložen. Zatím tato situace nenastala, takže nyní nechceme spekulovat o žádném jiném termínu," uvedl Samec.

http://domaci.ihned.cz/c1-63903400-doda … ych-kabelu

Thumbs up Thumbs down

1,007 Naposledy upravil: S_M_Lomoz (22.04. 2015 19.37)

Re: Z tisku a médií

Ha! Další skandál! Budou muset rozkopat tunel kvůli falešným značkám? Více ve zprávách Blesku - v přiloženém videu od cca 2:48 ;--)
http://tv.blesk.cz/video/2308982/prusvi … -tatu.html

V textové podobě
https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-bles … fliku.html

Na iDnesu míň bulvárně a s větším množstvím dohledaných fakt:
http://praha.idnes.cz/tunel-blanka-ma-p … zpravy_nub

Thumbs up Thumbs down

1,008

Re: Z tisku a médií

Praha 23. dubna (ČTK) - Praha 7 chce provozovat podzemní garáže na Letné, které magistrát vybudoval v rámci stavby tunelového komplexu Blanka. Radnice chce parkovací stání poskytnout místním obyvatelům. Nechá si k tomu zpracovat studii, uvedl dnes místostarosta Ondřej Mirovský. Mluvčí Petra Hrubá za magistrát potvrdila, že o tom s Prahou 7 jedná.
"Podle našich informací by podzemní garáže na Letné měly být k dispozici na podzim letošního roku, bez ohledu na termín otevření tunelu Blanka," sdělil místostarosta. "Rádi bychom tak rozšířili parkovací kapacity pro rezidenty," doplnil.
Z analýzy má vyplynout, o kolik parkovacích míst bude radnice usilovat, v jakém režimu je bude provozovat a kolik to bude stát. "Magistrát připravuje soutěž na provozovatele garáží s tím, že chceme, aby městská část prezentovala své podmínky, třeba kolik parkovacích míst by mělo sloužit pro rezidenty," uvedla Hrubá.
Na Letenské pláni vznikly třípodlažní podzemní garáže s kapacitou 825 stání. V objektu je rovněž jedno z technologických center tunelu Blanka. Tunelový komplex vyjde město na zhruba 37 miliard korun. Jeho otevření se několikrát odsunulo. Aktuálně se odhaduje, že začne sloužit v polovině září.

Thumbs up Thumbs down

1,009

Re: Z tisku a médií

Plakátové špičkování. Dopravní podnik v Brně si rýpl do pražské Blanky
23. dubna 2015  13:07
Řevnivost mezi Brnem a Prahou je zdrojem četných narážek a vtípků. Teď se projevila i v osvětových kampaních místních dopravních podniků. Ten brněnský si rýpl do problémového pražského tunelu Blanka. Drobnou škodolibostí reaguje na plakát z pražských tramvají.
Zdroj: http://brno.idnes.cz/plakaty-v-hromadne … zpravy_mav

Thumbs up Thumbs down

1,010

Re: Z tisku a médií

E15: Blamáž nekončí: Praha nemá plán dopravních opatření po otevření Blanky

Vedení hlavního města Prahy zatím nemá plán dopravních opatření, která budou navazovat na otevření tunelového komplexu Blanka plánovaného na letošní září. Hotový není ani jejich harmonogram, který nyní připravuje pracovní komise, řekl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).
Tunel Blanka, který měl být otevřen již před lety, přivede desítky tisíc aut do dalších míst v Praze, největší obavy z nárůstu dopravy mají obyvatelé Holešoviček.
O dopravních opatřeních, která by měla navázat na šestikilometrový tunel, se v Praze mluví už několik let. Zatím ale vždy zůstalo u plánů a studií, žádná z politických reprezentací nic konkrétního nezrealizovala. „Musíme vyhodnotit všechny varianty. Po předchůdcích nám totiž nezůstal žádný plán,“ řekl Dolínek.
  Tunel Blanka  Do pět kilometrů dlouhé prohlídkové trasy lidé vstupovali rampou tunelů v ulici Svatovítská u Vítězného náměstí v Praze 6. Ražená část trasy končí v Troji a pokračuje přes budovaný Trojský most ke stanicím městské hromadné dopravy v Holešovicích.  Příchozí dostávali mapky prohlídkové trasy, na které mohli sledovat, kde se právě nacházejí. Další informace mohli načerpat z panelů i od ochotných průvodců v přilbách a pracovních uniformách.
Chystá se jednání s Prahou 1 a Prahou 2 ohledně dopravních omezení kolem Vltavy. Téměř s jistotou lze podle Dolínka hovořit o opatřeních na magistrále. Projektanti navíc pracují na variantě zahloubení Povltavské ulice. „Bude sice těžké přesvědčit kolegy ke stavbě dalšího tunelu, ale po technické stránce asi jiná varianta nebude možná,“ doplnil náměstek.
Tunelový komplex Blanka, který jako součást vnitřního okruhu Prahy vyjde na zhruba 37 miliard korun, provází po celou dobu stavby řada komplikací. Prodražil se o několik miliard a jeho otevření Praha opakovaně odložila.
Naposledy se o víkendu v médiích objevila informace o nedostatečném zabezpečení stavby. Reportéři televize Nova se bez povšimnutí tunelem projeli na koloběžce. „Je to nehorázné,“ řekl Dolínek. „Porušili tím předpisy,“ doplnil. Ostrahu stavby má prý na starosti firma Metrostav. Ta se ale odkázala na správce stavby, firmu Inženýring dopravních staveb (IDS). Správce ovšem tvrdí, že reportéři vnikli do té části tunelu, za který zodpovídá firma Eurovia CS a.s.
„Tunelový komplex je složitý prostor, do kterého denně vstupuje na povolenky řada lidí. Není v našich silách, ani bezpečnostní agentury uhlídat všechny, kdo do tunelu nelegálně vstoupí,“ uvedla mluvčí Eurovia CS Iveta Štočková. Postup reportérů byl protiprávní, firma zváží právní kroky.

http://zpravy.e15.cz/domaci/udalosti/bl … ky-1184498

Thumbs up Thumbs down

1,011

Re: Z tisku a médií

Nova: (NE)STŘEŽENÁ BLANKA / Jsou tam technologie za miliardy, přesto se tam dostane každý!

Štáb televize Nova vyzkoušel v noci na sobotu, jak je střežena nejdražší stavba v České republice, tedy hotový, ale stále neotevřený tunel Blanka. Součástí tunelu jsou, kromě jiného, i technologie za miliardy korun. Pokud si ale myslíte, že do podzemního komplexu střeženého speciálním kamerovým systémem zloděj nebo třeba terorista proklouznout nemůže, mýlíte se.

Tunel Blanka. Má to být jeden z nejstřeženějších objektů v Česku. Jenže chyba lávky. Do tunelu, kde jsou technologie za miliardy, se může dostat úplně každý. Náš štáb vešel do tunelu a vůbec se neskrýval. Naopak se snažil na sebe upozornit, ale za celé tři hodiny se neobjevila ani ochranka, ani policie.
Na první pohled vypadal dnes v noci tunel Blanka, jako kdyby byl dávno otevřený, jen auta z nějakého důvodu chyběla. Světla v tunelu svítí, semafory fungují, ventilace hučí. Nikde nikdo.
Vzhledem k tomu, že jsou v tunelu desítky kamer, čekali jsme rychlý příjezd policie. Když se nic nestalo ani skoro po hodině, začali jsme do kamer mávat.
A aby nás ostraha nemusela složitě hledat, na stejném místě jsme čekali. Tunel je už také kompletně pokrytý signálem mobilních sítí včetně rychlého internetu. A tak jsme si pro zpestření nudného čekání pouštěli hudbu.
Čekání ale bylo zbytečné. Ostraha ani policie se neobjevila. A tak jsme začali hledat, co že vlastně v tunelu opravují, aby ho mohli co nejdřív otevřít
Když už sem tedy naposledy kvůli vadným kabelům nechtějí pustit auta, tunel občas využívají tajně skateboardisté. Také jich tu desítky v minulosti policie chytila. Ale zřejmě už rezignovala.
Jedno se musí nechat areál je pro závodníky velmi dobře připraven. na každých sto metrech je totiž WC, a tak se nemůže stát žádná nečekaná nehoda.
V tunelu jsme nakonec strávili skoro tři hodiny. Já už támhle vzadu vidím světlo na konci tunelu. Celou Blanku jsme bez problému prošli.
Narazili jsme pouze na dvě místa, která potřebují drobné opravy. Jinak Blanka vypadá provozu schopná.
Jsme opravdu celou blanku prošli aniž by na nás někdo zavolal polici nebo na nás přišla ostraha. celé to stálo 37 miliard a de facto to vůbec nikdo nehlídá.

http://tn.nova.cz/clanek/jsou-tam-techn … kazdy.html

Thumbs up Thumbs down

1,012

Re: Z tisku a médií

Prezident Miloš Zeman se nezúčastní otevření tunelového komplexu Blanka v Praze, které se plánuje na září. Stavba podle Zemana spojuje oba významy slova tunel. Řekl to na závěrečné tiskové konferenci k návštěvě Středočeského kraje.
"I kdybych byl pozván na otvírání tunelu Blanka a případné přestřihování pásky, zcela určitě se nezúčastním," řekl prezident.
Tunelový komplex Blanka by se podle současných plánů měl otvírat v září, původně to ale mělo být už před několika lety. Otevření zpozdila například výměna kabelů, které poškodila voda, ale třeba i problémy s proplácením faktur za vícepráce na stavbě tunelu. Do řešení problémů s touto stavbou se prezident zapojit neplánuje. "Já se nerad pletu do věcí, které jsou v kompetenci v daném případě pražského magistrátu," uvedl Zeman.

Thumbs up Thumbs down

1,013

Re: Z tisku a médií

Praha chce Blanku nejdříve sledovat, pak zpracuje změny v dopravě
http://www.metro.cz/praha-chce-blanku-n … e-deje_rab

Petr od Pankráce

1,014

Re: Z tisku a médií

Radní Dolínek grillován Martinem Veselovským v DVTV

http://video.aktualne.cz/dvtv/dolinek-d … 590604f2e/

Thumbs up Thumbs down

1,015

Re: Z tisku a médií

4. května 2015 15:40 Lidovky.cz > Byznys > Státní pokladna
    Končí klíčový pražský úředník. Šéf investic měl na starosti Blanku

    Zdroj: http://byznys.lidovky.cz/konci-sef-praz … ladna_pave

1,016

Re: Z tisku a médií

že by... ?  smile

Doprava po otevření Blanky se bude měnit až na konci roku

4. 5. 18:12

Hlavní město chce nejdříve vyhodnotit dopady zprovoznění tunelu a až poté zavést dopravní opatření.
Tunel se otevře 15. září.

http://zpravy.aktualne.cz/regiony/praha … 5900fea04/

http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/dopr … 41803.html

http://byznys.lidovky.cz/praha-chce-poc … oprava_ELE

1,017

Re: Z tisku a médií

Lidovky: Praha tají posudek k Blance. Není tam nic, co ohrožuje životy, tvrdí

http://byznys.lidovky.cz/praha-taji-pos … prava_pave

Thumbs up Thumbs down

1,018

Re: Z tisku a médií

http://www.novinky.cz/stalo-se/ 21. 5. 2015 11:55

O komisi k Blance poslanci nerozhodli: Poslanci nerozhodli o zřízení vyšetřovací komise k tunelu Blanka. Bod přerušili do doby, než bude zvolen předseda komise k výstavbě dálnice D47. Ta je již několik měsíců kvůli nezvolení předsedy nefunkční.

Thumbs up Thumbs down

1,019

Re: Z tisku a médií

Metrostav nechce předat Trojský most, důvodem je spor o záruky

Pakliže někdo předpokládal, že po dubnovém memorandu Prahy s firmou ČKD Praha DIZ o výměně vadných kabelů v Blance už všechno pojede jako po másle, mýlil se. Další zápletka se odehrává kolem Trojského mostu, který šel do užívání jako první část tunelového komplexu už loni na podzim.
Pražský magistrát ve zprávě o aktuálním stavu komplexu uvedl, že vede spor s Metrostavem o záruky a předání dokončeného díla, po kterém se už několik měsíců jezdí ve zkušebním provozu. Stavební firma odmítá most, za který dostala od města zaplaceno zhruba 1,4 miliardy korun, předat a garance převzít.
Důvodem je to, že rozhodčí soud ve sporu Metrostavu a města konstatoval, že u tunelu smlouva z roku 2006 platí, most byl ale postaven mimo rámec plnění smlouvy. Jeho vlastníkem je ovšem Praha. Ta pak za něj zaplatila, aby se na úkor Metrostavu bezdůvodně neobohatila.
„Jde o složitý právní problém. Smlouva na Blanku je vlastně taková kuchařka, jak postupovat od začátku do konce. Když ale u mostu neplatí, je třeba nalézt nový mechanismus, jak postupovat. Záruky jsou jedním z řady problémů,“ říká mluvčí Metrostavu František Polák. Trojský most měl původně stát necelou půlmiliardu.


http://euro.e15.cz/archiv/metrostav-nec … ky-1194956

Thumbs up Thumbs down

1,020

Re: Z tisku a médií

Otevření Blanky je opět v ohrožení. Výměna vadných kabelů dosud nezačala
    4. června 2015  2:23

    Termín otevření tunelu Blanka se může znovu odsunout. Dosud se totiž ještě pořádně nezačalo s výměnou 50 kilometrů vadných kabelů. Tunelem by se přitom motoristé měli projet v září.

    Zdroj: http://praha.idnes.cz/kabely-v-blance-z … zpravy_nub

1,021

Re: Z tisku a médií

Krnáčová: Dohoda ohledně zářijového otevření Blanky trvá

ČTK, Metro.cz 8. června 2015  17:50
Primátorka Adriana Krnáčová nepřipouští pochybnosti, které v posledních týdnech panují ohledně termínu otevření tunelového komplexu Blanka.

http://www.metro.cz/krnacova-dohoda-ohl … e-deje_jsk

Problematická stavba by se podle dohody dodavatelů a Prahy měla po několika odkladech otevřít v polovině září. Některé zdroje z magistrátu a ze stavebních firem jsou však názoru, že se s největší pravděpodobností ani v tomto termínu tunel neotevře. Oficiálně to ale nikdo neřekl.

„Nemám informaci, že by měl být ohrožen termín otevření. Vše by mělo probíhat podle memoranda, které jednotlivé strany podepsaly,“ uvedla dnes primátorka Krnáčová.

Dodavatel technologií, ČKD Praha DIZ, minulý týden uvedl, že výměna vodou poškozených kabelů ještě nezačala, protože Blanka není stavebně připravena. Právě nutná výměna kabelů znemožnila zprovoznění tunelu letos na jaře. Metrostav, který tunel stavěl, se k problému nechtěl vyjádřit.

Stavební dozor, společnost Inženýring dopravních staveb (IDS), která v harmonogramu stanovila zářijový termín, na datu otevření tunelu trvá. „Závazný harmonogram dokončení tunelového komplexu Blanka, který byl schválen všemi dodavateli, stále platí. Podle něj bude Blanka předána do zkušebního provozu nejpozději 15. září,“ řekl mediální zástupce IDS Pavel Kočiš. Podle něj se všechny firmy a vedení Prahy dohodly na období mediálního hájení do okamžiku slavnostního otevření.

Tunel Blanka, který je součástí severozápadního dílu vnitřního okruhu metropole, vyjde Prahu na 37 miliard korun. Náklady budou proti původním předpokladům nejméně o šest miliard vyšší. Výstavba začala za primátora Pavla Béma. Severozápadní část okruhu měla být podle plánů otevřena už před čtyřmi lety, stavba se ale protahovala. Termín otevření politici již několikrát odložili.

1,022

Re: Z tisku a médií

deník Metro

Letná se boří pod nohama
Písek na nově upravené pláni je příliš měkký.
Lidé si stěžují.

Procházky po Letenské pláni lidem znepříjemňuje zdánlivě nenápadný nepřítel. Písek jako na pláži... Pod nohama se totiž příliš boří. „Část plochy se starým pískem, která zabírá zhruba jednu třetinu pláně, je hojně využívána, naopak zbývající dvě třetiny s tím novým zejí prázdnotou,“ uvedl starosta Prahy 7 Jan Čižinský.
    Na základě připomínek od návštěvníků proto požádala radnice Prahy 7 magistrát o dodatečnou úpravu povrchu pískové plochy. „Připomínkou se budeme zabývat,“ řekla tisková mluvčí nejvyššího pražského úřadu Petra Hrubá.
    Měkký písek na nově upravené části pláně má podle společnosti Metrostav, která stojí za úpravou Letné, hned několik důvodů. Sypčí písek byl vybrán třeba proto, aby pláň nebyla po deštích jedna velká louže. Tvrdě upravená plocha za sucha práší, do měkké se voda naopak vsákne. „Můžeme plochu zválcovat, aby byla tvrdá jako na zbytku Letné, ale to neodpovídá projektu,“ vysvětluje František Polák, mluvčí firmy Metrostav, která pláň po skončení prací kolem tunelu Blanka upravovala.
    Projekt počítal s tím, že na pláni vzniknou pískové hrací plochy, proto sem byl navezen měkký písek. „Plocha počítá se sportovním využitím, pokud se sem někdo přijde procházet, skutečně se může trochu bořit,“ dodal Polák. Podle mluvčího by si písek měl postupně ještě trochu sednout a ztvrdnout.
    Podle starosty Jana Čižinského sedmá městská část letos uspořádala ve spolupráci s magistrátem veřejná setkání k plánovaným změnám v Letenských sadech a ve Stromovce. Právě stížnosti lidí na příliš měkký písek na nově upravené pláni patřily k nejčastějším.

Regionální mutace: Metro - Praha

1,023 Naposledy upravil: P_V (10.06. 2015 12.09)

Re: Z tisku a médií

Utajovaný posudek: některé kabely se pro Blanku vůbec nehodily
http://byznys.lidovky.cz/utajovany-posu … prava_pave

    PRAHA UVNITŘ DOKUMENTY. Technologické kabely v tunelu Blanka ukládaly pro ČKD minimálně čtyři různé firmy. Ty je nakupovaly od několika dodavatelů a jejich vlastnosti byly logicky odlišné. Podle znaleckého posudku, který si objednalo hlavní město Praha, se některé kabely pro použití ve vlhkém a mokrém tunelu ani nehodily. Analýza upozorňuje také na to, že kontrola izolačních vlastností kabelů začala až na konci loňského roku.
    Vlhkost prostředí pro uložení kabelů je v Blance výrazně větší, než předpokládala zadávací dokumentace. To vyšlo najevo už před třemi lety. Jenže k přehodnocení vnějších vlivů tehdy v roce 2012 nedošlo - a i proto nebyl výběr kabelů pro tunel ve všech případech správný.
    Navíc chyběl výslovný požadavek na odolnost vůči vlhkosti a vodě. I to jsou závěry posudku soudního znalce Pavla Mužíka z konce března, který mají Lidovky.cz k dispozici. Zástupci hlavního města se jej přitom v minulosti rozhodli nezveřejnit.
    Dva přívalové deště v rozpětí necelého roku část kabelů v pražském tunelu poškodily. K tomu se přidala také kondenzovaná vlhkost, která se uvnitř stavby tvoří hlavně v horkých dnech.
     „Nevyhovující stav kabelů má zajisté celou řadu příčin: objektivní poměry v tunelu, tj. objektivně vysoká vlhkost v tunelu v letních měsících a z toho vyplývající kondenzace vody a tomu neodpovídající provedení některých kabelů. […] Kabely některých výrobců nejsou určeny do prostředí s vnějším vlivem AD5 ani jako nové,“ píše Pavel Mužík v závěru posudku.
    Pro lepší pochopení: označení AD5 určuje, zjednodušeně řečeno, prostředí, v němž může všemi směry tryskat voda. To odpovídá třeba mycí lince pro auta.
    Výrobci kabelů v technických podmínkách uvádí, že jejich kabely jsou vhodné do vlhka, případně do mokra. Jenže ne na výše uvedené úrovni. Znalec zároveň v posudku píše, že nemá žádný doklad o tom, že by objednavatelé kabelů stanovili výrobcům požadavky na odolnost proti vlhkosti a vodě.
    Pozastavuje se také nad tím, že není obvyklé, aby měl dodavatel technologií (v tomto případě ČKD Praha DIZ) tolik subdodavatelů. V tunelu prováděly elektromontáže třeba firmy Eltodo nebo AŽD. A ty pak dále objednávaly kabelový materiál u vybraných výrobců. Těch bylo minimálně pět.
     „Při centrálním nákupu by bylo možné s výrobcem daleko pečlivěji vybrat nejvhodnější provedení kabelů. Informace uváděné v katalozích jsou sice určitým vodítkem, ale jejich právní závaznost je sporná,“ stojí v posudku zpracovávaném v únoru a březnu tohoto roku.
    Jeho autor Pavel Mužík předpokládá, že na poničení kabelů v tunelu Blanka se s vysokou pravděpodobností nejvíce podepsaly dva přívalové deště. První mezi 29. a 30. červencem roku 2013 a druhý v době od 22. do 24. dubna loňského roku.
    Zajímavé je, že v období mezi těmito událostmi nikdo izolační stav kabelů příliš neřešil. Přesněji řečeno, hovoří o nich jen tři revizní zprávy, jedna od Metrostavu (dodavatel stavební části) a dvě od firmy Elektromont Servis. „Všechny tři zprávy konstatují vyhovující izolační stav kabelů,“ popisuje v analýze Pavel Mužík.
    K systematickému měření, zda kabely splňují předepsanou bezpečnostní normu pro odpor, ale nedošlo ani po druhém „výplachu“ tunelu v dubnu 2014. Začalo se s ním pravděpodobně až na přelomu loňského a letošního roku.
    „Přeměřování bylo v minulosti zásadní podcenění,“ přiznává náměstek primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD). Až s velkým zpožděním tedy vyšlo najevo, že bude nutné vyměnit část kabely, které napájí například světelnou signalizaci.
    Posudek objednaný hlavním městem ale nedává jednoznačnou odpověď na určení příčiny sníženého izolačního stavu kabelů. Předpokládá ale, že šlo především o dlouhodobé působení vlhkosti a vody.
    Odpověď měla podle autora textu najít firma Abegu, jejíž laboratoře údajně dokáží toto určit. A třeba i předpověď další životnosti kabelu. V době vypracování posudku ale firma plnila zakázku pro jadernou elektrárnu v Dukovanech.
    Už nyní se však část pražská opozice domnívá, že je současné vedení hlavního města záměrně uváděno v omyl.
    „Obáváme se, že bude muset za výměnu kabelů zaplatit více, než je nutné. Je vidět, že instalace technologické části tunelu pravděpodobně nebyla řízena správně,“ domnívá se předseda ODS v hlavním městě Filip Humplík.

Thumbs up Thumbs down

1,024 Naposledy upravil: S_M_Lomoz (11.06. 2015 12.31)

Re: Z tisku a médií

Strahovský tunel bude kvůli Blance v červenci deset dnů uzavřený

Praha 11. června - Strahovský tunel v Praze, který je důležitou součástí městského okruhu, bude v červenci na deset dní uzavřený. Stavbaři jej budou napojovat na tunelový komplex Blanka, který se má po opakovaných odkladech otevřít v září. ČTK to dnes zjistila z podkladů určených pro dopravní výbor pražského zastupitelstva. Uzavírka je naplánována od 4. do 14. července a bude spojena s výraznými dopravními omezeními.
Více než dvoukilometrový Strahovský tunel navazuje na tunel Mrázovka. Vede ze Smíchova a ústí na hranici čtvrtí Břevnov a Střešovice, takzvanou křižovatkou Malovanka, na níž naváže tunelový komplex Blanka. Strahovský tunel tak představuje důležité dopravní spojení Prahy 5 a Prahy 6.
Při uzavírce technici napojí všechny tunely na strahovský velín, odkud je provoz v tunelech řízen. Křižovatku Malovanka čekají stavební úpravy nezbytné pro propojení obou tunelů, píše se v podkladech, které má ČTK k dispozici.
"Během prací při propojování obou systémů nebudou dostupná dopravní zařízení ani bezpečnostní technologie ve Strahovském tunelu, včetně kamerového systému, která jsou z hlediska bezpečnosti provozu nezbytná pro prevenci a případnou eliminaci či řešení mimořádných událostí v tunelu. Provoz bez tohoto vybavení by nemohl být považován za bezpečný, a proto bude tunel zcela uzavřen," uvedl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD).
Termín uzavírky byl podle Dolínka zvolen s ohledem na začátek prázdnin a svátečních dnů, kdy je tradičně menší provoz. Řidiči pojedou objížďkou po trase ulic Plzeňská/Vrchlického - Kukulova - Bělohorská - Patočkova.
Tunel Blanka, který bez propojení se Strahovským tunelem vyjde na zhruba 37 miliard korun, by se po opakovaných odkladech měl otevřít v polovině září. Slibují to alespoň polici. A některými zdroji zpochybňovaný termín nedávno ČTK znovu potvrdila primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

http://www.ceskenoviny.cz/regiony/zprav … ny/1226294

Thumbs up Thumbs down

1,025 Naposledy upravil: S_M_Lomoz (11.06. 2015 16.02)

Re: Z tisku a médií

V tunelu Blanka začala výměna kabelů poškozených vodou

Praha - V tunelu Blanka dnes začala výměna kabelů poškozených vodou. Zprovoznění problematické stavby, které je po opakovaných odkladech naplánováno na polovinu září, je reálné. Držíme harmonogram, zaznělo dnes na výboru zastupitelstva pověřený ředitel magistrátního odboru stavebních investic Ondřej Krutský. Tunel Blanka, který je součástí městského okruhu, vyjde na 37 miliard korun.
Na harmonogramu prací a zahájení zkušebního provozu se nedávno dohodli dodavatelé a Praha. Podepsali společné memorandum. "Naplnění memoranda je daleko těžší, než se zdálo. Podědili jsme dva dodavatele na jedné stavbě, a to je ložisko takřka nepřekonatelných problémů," řekl Krutský. I tak je podle něj "deklarovaný termín udržitelný a všemi stranami potvrzený".
   V posledních dnech se objevují neoficiální informace o tom, že se otevření Blanky znovu nestihne. Dodavatel technologií, ČKD Praha DIZ, minulý týden uvedl, že výměna vodou poškozených kabelů ještě nezačala, protože Blanka není stavebně připravena. Právě nutná výměna kabelů znemožnila zprovoznění tunelu letos na jaře. Metrostav, který tunel stavěl, se k problému nechtěl vyjádřit. Primátorka Adriana Krnáčová (ANO) i správce stavby, firma Inženýring dopravních staveb (IDS), ale na začátku týdne na dotaz ČTK znovu uvedli, že není důvod k obavám.

http://www.ceskenoviny.cz/regiony/zprav … ou/1226513

Thumbs up Thumbs down