651

Re: Z tisku a médií

Pražské zastupitelstvo bude řešit problematický tunel Blanka

   Praha 21. března (ČTK) - Pražské zastupitelstvo se dnes mimořádně sejde kvůli problematickému tunelu Blanka. Projedná seznam prací za zhruba 1,34 miliardy korun nutných k dokončení a zprovoznění tunelu. Praha jej na začátku dubna předloží rozhodčímu soudu. Pokud jej arbitři schválí, stavební společnost Metrostav bude muset obnovit zastavené práce.
   Práce na klíčové dopravní stavbě se kvůli neshodám mezi Prahou a Metrostavem zastavily loni v prosinci. Rozhodci od té doby řeší platnost smluv mezi městem a stavební firmou a částky, které jí Praha za už provedené práce dluží. Jde o 2,7 miliardy korun.
   Problematická stavba, která má Prahu vyjít zhruba na 36 miliard korun, se původně měla otevřít na jaře. V současnosti vedení Prahy mluví o konci srpna nebo začátku září. Několikrát odkládaný termín zprovoznění Blanky závisí nejen na průběhu arbitráže. Metrostav už dřív uvedl, že obnovení a dokončení prací potrvá několik měsíců. Další zdržení může přinést i fakt, že Praha zatím nemá dispečink, který má provoz v tunelu řídit.

652

Re: Z tisku a médií

Pražští zastupitelé neschválili práce nutné k dostavbě Blanky

21. 3. 2014 06:20, autor: ČT24 aktualizováno 21. 3. 2014 12:02

Praha - Pražští zastupitelé na mimořádném zasedání neschválili seznam prací za zhruba 1,34 miliardy korun, které jsou nutné k dokončení a zprovoznění tunelu Blanka. V tajném hlasování se vyjádřili proti. Zatupitelé ODS se ale volby odmítli zúčastnit. Materiál tak bude předložen znovu na řádném zasedání příští týden. Výstavba tunelu se zastavila loni v prosinci.


http://www.ceskatelevize.cz/ct24/region … be-blanky/

653

Re: Z tisku a médií

Pražští zastupitelé se vrátí k problematickému tunelu Blanka

   Praha 27. března (ČTK) - Pražští zastupitelé se dnes vrátí k otázkám týkajícím se dostavby problematického tunelu Blanka. Znovu budou projednávat seznam a vyčíslení prací za zhruba 1,34 miliardy korun nutných k dokončení klíčové dopravní stavby. Stejný materiál zastupitelé minulý týden na mimořádném jednání v tajném hlasování odmítli.
   Seznam prací má na začátku dubna dostat na stůl rozhodčí soud. Dokud jej zastupitelé neschválí, nemůže jej podle náměstka primátora Jiřího Nouzy (TOP 09) projednat ani soud, který jediný může otevřít cestu k dlouho odkládanému zprovoznění Blanky. Práce na stavbě, která Prahu vyjde zhruba na 36 miliard korun, se zastavily vloni v prosinci. Spory mezi městem a stavební firmou Metrostav od té doby řeší rozhodčí soud.
   Bouřlivé jednání se dnes očekává ohledně koncepce protidrogové politiky, kterou zastupitelé už jednou odmítli. Na programu je mimo jiné další fáze privatizace bytů nebo navýšení základního jmění zadluženého Kongresového centra Praha.

654

Re: Z tisku a médií

Praha schválila vybudování velínů pro Blanku,hotovo má být v létě

   Praha 27. března (ČTK) - Pražští zastupitelé dnes schválili dlouho odkládaný materiál nutný k vybudování a technologickému vybavení dočasných řídicích středisek pro provoz tunelu Blanka. Zakázka vyjde na 114 milionů korun. Hotovo bude tak, aby se zkušební provoz Blanky mohl rozjet na konci srpna nebo na začátku září, řekl už dříve náměstek primátora Jiří Nouza (TOP 09).
   Na zakázce závisí zprovoznění tunelu Blanka. Záležet bude také na výsledku arbitráže, kterou vede Praha se stavební firmou Metrostav.
   Zakázku na vybudování velínů, bez nichž by se provoz v Blance nemohl rozjet, získá ČKD Praha DIZ, a to v jednacím řízení bez uveřejnění, v němž je osloven jen jeden dodavatel. To je sice podle vedení Prahy i firem legitimní způsob zadávání zakázek, někteří pražští radní ale za obdobný postup při výběru dodavatele čelí v kauze opencard trestnímu stíhání. A nynější vedení města se kvůli možnému střetu se zákonem užšího výběru obávalo. 'Je třeba přijmout zodpovědnost,' řekl už dříve ČTK Nouza, který problematiku Blanky řeší.
   Podle některých kritiků především z řad opozice potrvá vybudování a zkoušky nutné k provozu velínů několik měsíců. Termín zprovoznění Blanky stanovený na konec léta proto považují za nereálný.
   Problematický tunelový komplex vyjde Prahu na zhruba 36 miliard korun.

také http://praha.idnes.cz/zastupitele-schva … zpravy_bur

http://www.rozhlas.cz/zpravy/regiony/_z … a--1331981

http://www.metro.cz/prace-na-blance-moh … e-deje_rab

655

Re: Z tisku a médií

A ještě trochu jinak:
http://www.novinky.cz/domaci/331712-zas … lanky.html

Thumbs up Thumbs down

656 Naposledy upravil: Jenik (27.03. 2014 20.44)

Re: Z tisku a médií

--------------------------------------------------------------------------------

Zastupitelé hlavního města na druhý pokus schválili seznam prací za 1,34 miliardy korun potřebný k dokončení tunelového komplexu Blanka. Seznam Praha příští týden předloží rozhodčímu soudu, který řeší spory mezi ní a Metrostavem.
Zdroj: http://praha.idnes.cz/zastupitele-schva … zpravy_bur

A na Lidovkách
http://www.lidovky.cz/zastupitele-schva … _domov_oka

Thumbs up Thumbs down

657

Re: Z tisku a médií

Vezmeme vás do středu Světa. Začíná se v Blance

Petr Holeček Metro.cz 28. března 2014  11:41

Firma zprostředkující netradiční zážitky pobavila prohlášením, že nabízí neuvěřitelné výlety. Jedním z nich je výlet do středu Země. Stojí bezmála deset tisíc korun a startuje v tunelu Blanka.

http://www.metro.cz/vezmeme-vas-do-stre … -extra_pho

658

Re: Z tisku a médií

V roce 2009 Praha vypsala VŘ na zajišťovatele BOZP na Blance. VŘ vyhrála jedna společnost za 250 MKč. Po létech tahanic ÚOHS nepovolil VŘ zrušit, takže nyní je to definitivní, prachy musí téci.
http://byznys.lidovky.cz/praha-po-peti- … y-trhy_mct

Thumbs up Thumbs down

659

Re: Z tisku a médií

Rozhodčí soud projedná seznam prací  nutných na dokončení Blanky

   Praha 1. dubna (ČTK) - Rozhodčí soud bude dnes projednávat spor mezi Prahou a stavební firmou Metrostav ohledně výstavby tunelu Blanka. Soud by měl projednat seznam a vyčíslení prací nutných pro dokončení stavby, které schválili minulý týden pražští zastupitelé. Práce nutné pro otevření tunelu mají být zhruba 1,34 miliardy korun.
   Zda soud vynese rozhodnutí, není jasné. Pokud by to učinil, podle náměstka primátora Jiřího Nouzy (TOP 09) rozhodnutí otevře cestu k dlouho odkládanému dokončení a zprovoznění tunelu. V opačném případě by se Praha vystavovala riziku škod - při dlouhodobém přerušení stavby by Praha mohla přijít až o 1,5 miliardy.
   Stavbu tunelu zastavil Metrostav na začátku loňského prosince, Praha následně smlouvy města a firmy označila za zřejmě neplatné. Původně měl být tunel za 36 miliard otevřen letos v dubnu, nyní město hovoří o přelomu srpna a září. Termín zprovoznění však bude záviset na výsledku arbitráže.

660

Re: Z tisku a médií

Rozhodčí soud ohledně Blanky nerozhodl, vyžádal si další poklady

   Praha 1. dubna (ČTK) - Rozhodčí soud dnes oproti očekávání nevynesl ohledně tunelu Blanka žádné rozhodnutí. Od stavební firmy Metrostav i od vedení Prahy si vyžádal další podklady. Jednání odročil na 11. dubna. Na dotaz ČTK to řekl náměstek primátora Jiří Nouza (TOP 09) a mluvčí Metrostavu František Polák. Podle Nouzy jednání spějí k tomu, že bude Blanka, která město vyjde na zhruba 36 miliard korun, dokončena do poloviny září. Opozice ale termín zpochybňuje.
   Očekávalo se, že rozhodčí soud dnes schválí seznam a vyčíslení prací za 1,34 miliardy korun nutných k dostavení problematického tunelu. Po více než pětihodinovém jednání ale jednání skončilo s tím, že arbitři žádají doplnění některých technických drobností, řekl Nouza. 'Bylo to dlouhé a náročné jednání, ale určitě spějeme k cíli,' uvedl. Podle něho by soud mohl ohledně prací nutných k dokončení tunelu a ohledně první části dluhu ve výši 1,2 miliardy rozhodnout do dvou týdnů.
   Metrostav zastavil práce na tunelu vloni v prosinci. Od té doby řeší spory mezi stavební firmou a Prahou rozhodčí soud. Metrostav žádá proplacení dlužné částky ve výši 2,7 miliardy korun. Praha chce, aby arbitři rozhodli o planosti smluv týkajících se díla, a umožnili tak městu za práce zaplatit.
   Blanka se původně měla otevřít na jaře. V současnosti vedení Prahy mluví o konci léta. Několikrát odkládaný termín závisí nejen na průběhu arbitráže, ale i na výstavbě dispečinků, které nabírá zpoždění. Metrostav už dřív uvedl, že obnovení a dokončení prací potrvá několik měsíců. Slibovaný termín zprovoznění Blanky proto opoziční zastupitelé a další kritici považují za nereálný. Předseda pražské ODS Filip Humplík ČTK řekl, že Blanka podle něj nebude dokončena dřív než na konci října. Volby do obecních zastupitelstev budou v říjnu.

také http://www.praha.eu/jnp/cz/home/magistr … nceni.html

661 Naposledy upravil: medvid (08.04. 2014 09.44)

Re: Z tisku a médií

Praha a Metrostav doladily nejasnosti ohledně pokračování stavby Blanky
8. dubna 2014  10:24
Hlavní město a stavební firma Metrostav se dohodly na dalším postupu nezbytném pro dokončení tunelového komplexu Blanka. Obě strany doladily nezbytné technické nesrovnalosti, kvůli nimž rozhodčí soud minulý týden nerozhodl o pokračování stavby.

K doladění nesrovnalostí se zástupci obou stran sešli ve čtvrtek a pátek minulý týden. Rozhodčí soud by nyní mohl o obnovení prací na komplexu rozhodnout tento pátek.

Fotogalerie


Zobrazit fotogalerii

"Byly odstraněny rozdílné názory na rozsah prací, které budou provedeny v rámci druhého vzájemného návrhu. Shodli jsme se na tom, že tento návrh nemůže obsahovat objekty, které nebyly předmětem znaleckých posudků a nebyly tedy projednány na březnovém zasedání Zastupitelstva hlavního města Prahy," uvedl v tiskovém prohlášení náměstek primátora Jiří Nouza.

Podle něj je přijetí vzájemného návrhu obou stran jedinou možnou cestou ke zprovoznění tunelového komplexu v září letošního roku.

Metrostav zastavil práce na Blance v prosinci loňského roku. Požaduje po městu proplacení faktur ve výši 2,7 miliardy korun. Rozhodčí soud zároveň  řeší seznam prací za 1,34 miliardy korun potřebný k dokončení tunelu.

Autor: bur
Zdroj: http://praha.idnes.cz/praha-a-metrostav … zpravy_bur

Thumbs up Thumbs down

662

Re: Z tisku a médií

Praha a Metrostav se shodly na dokončení tunelu Blanka

   Praha 8. dubna (ČTK) - Praha a stavební firma Metrostav se shodly na podkladech nutných k dokončení tunelu Blanka, které v pátek předloží rozhodčímu soudu. ČTK to dnes řekl náměstek primátora Jiří Nouza (TOP 09). Jde o materiály, k nimž si při posledním jednání soud vyžádal další technické podrobnosti. Tentokrát by soud mohl vynést dílčí rozhodnutí. Podle Nouzy jednání spějí k tomu, že bude Blanka, která město vyjde zhruba na 36 miliard, dokončena do poloviny září. Opozice ale termín zpochybňuje. Metrostav dnes nechtěl jednání komentovat.
   Metrostav zastavil práce na tunelu loni v prosinci. Od té doby řeší spory mezi stavební firmou a Prahou rozhodčí soud. Metrostav žádá proplacení dlužné částky ve výši 2,7 miliardy korun. Praha chce, aby arbitři rozhodli o planosti smluv týkajících se díla, a umožnili tak městu za práce zaplatit.
   Kromě toho arbitři řeší také seznam a vyčíslení prací za 1,34 miliardy korun nutných k dostavění problematického tunelu. Na posledním stání si vyžádali doplnění technických podrobností, na nichž se obě strany sporu neshodovaly. Nouza dnes oznámil, že zástupci Prahy a Metrostavu si nesrovnalosti vyjasnili. V pátek seznam znovu předloží soudu.
   Podle Nouzy se arbitři budou zabývat jak seznamem prací, tak první částí žaloby Metrostavu týkající se dluhu ve výši 1,2 miliardy. Dílčí rozhodnutí by mohla padnout do dvou týdnů. 'Nechci ale nijak předjímat postup soudu,' doplnil.
   Blanka se původně měla otevřít na jaře. V současnosti vedení Prahy mluví o konci léta. Několikrát odkládaný termín závisí nejen na průběhu arbitráže, ale i na výstavbě dispečinků, která nabírá zpoždění. Metrostav už dřív uvedl, že obnovení a dokončení prací potrvá několik měsíců. Slibovaný termín zprovoznění Blanky proto opoziční zastupitelé a další kritici považují za nereálný. Předseda pražské ODS Filip Humplík tvrdí, že Blanka podle něj nebude dokončena dřív než na konci října. Volby do obecních zastupitelstev budou v říjnu. Primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) termín zprovoznění trvale odmítá komentovat.

Praha a Metrostav se shodly na dalším postupu

Ve čtvrtek a v pátek se sešli zástupci Hl. m. Prahy a Metrostavu, aby si vyjasnili technické nesrovnalosti druhého vzájemného návrhu, který má umožnit Rozhodčímu soudu rychle rozhodnout a zhotoviteli co nejrychleji obnovit práce na tunelovém komplexu Blanka.

    8. duben 2014

Jak uvedl po jednání náměstek primátora Jiří Nouza, s Metrostavem si vyjasnili všechny otázky, které jsou pro podání druhého vzájemného návrhu pro rozhodčí soud nezbytné.

„Jednání byla vedena na expertní úrovni a byly odstraněny rozdílné názory na rozsah prací, které budou provedeny v rámci druhého vzájemného návrhu. Shodli jsme se na tom, že tento návrh nemůže obsahovat objekty, které nebyly předmětem znaleckých posudků a nebyly tedy projednány na březnovém zasedání Zastupitelstva hlavního města Prahy. Obě strany vyjádřily souhlas s možností doplnění podání o případný poslední vzájemný návrh, který by řešil nutné práce vyžádané specifičností stavby. Mohlo by se jednat řádově o deset objektů. Druhý vzájemný návrh je jediná možná cesta ke zprovoznění tunelového komplexu Blanka na podzim roku 2014. Předpokládám, že toto souhlasné  vyjádření bude oběma stranami podepsáno,  aby mohlo být doručeno  k Rozhodčímu soudu ve stanoveném termínu. Magistrát hlavního města Prahy i Metrostav vyvinuly maximální úsilí k dodržení všech zkrácených termínů. S Metrostavem panuje shoda i v tom, že pro obě strany zůstává základní prioritou co nejrychlejší obnovení prací na tunelovém komplexu Blanka a jeho zprovoznění v nejkratším možném termínu,“ uvedl náměstek primátor Jiří Nouza. Jak doplnil, předpokládaným termínem zprovoznění zůstává nadále září letošního roku.

http://www.praha.eu/jnp/cz/home/magistr … alsim.html

663

Re: Z tisku a médií

Krátký článeček:

Věřím, že na podzim stihneme Blanku dokončit, říká náměstka primátora Nouza
http://www.metro.cz/verim-ze-na-podzim- … e-deje_row

Petr od Pankráce

664

Re: Z tisku a médií

Zklidnění magistrály brzdí spory kolem tunelu Blanka

http://prazsky.denik.cz/zpravy_region/z … 40409.html

Petr od Pankráce

665

Re: Z tisku a médií

Rozhodčí soud se vrátí ke sporu Metrostavu a Prahy ohledně Blanky

   Praha 11. dubna (ČTK) - Rozhodčí soud se dnes odpoledne znovu vrátí ke sporu Prahy a stavební firmy Metrostav ohledně tunelu Blanka. Ani jedna ze stran se nechce k jednání vyjadřovat a předjímat jeho výsledky. Náměstek primátora Jiří Nouza (TOP 09) nicméně doufá, že by arbitři mohli vynést alespoň dílčí rozhodnutí.
   Soud by se dnes měl vrátit k posuzování seznamu prací za 1,34 miliardy korun nutných k dostavení problematického tunelu. Poslední jednání odročil s tím, že je nutné doplnit technické detaily. Řešit bude pravděpodobně i první část dluhu, kvůli kterému Metrostav hlavní město loni zažaloval.
   Metrostav zastavil práce na tunelu loni v prosinci. Žádá proplacení dlužné částky 2,7 miliardy korun. Praha chce, aby arbitři rozhodli o planosti smluv týkajících se díla, a umožnili tak městu za práce zaplatit.
   Podle Nouzy jednání spějí k tomu, že bude Blanka, která město vyjde na zhruba 36 miliard, dokončena do poloviny září. Opozice ale tento termín zpochybňuje.

666 Naposledy upravil: S_M_Lomoz (11.04. 2014 19.04)

Re: Z tisku a médií

Rozhodčí soud o tunelu Blanka opět nerozhodl

Praha - Rozhodčí soud dnes opět nerozhodl o dostavbě pražského tunelu Blanka. Metrostav si vyžádal čas do příští středy na prostudování dokumentů dodaných magistrátem hlavního města. Jednání je odročeno na pátek 18. dubna. Dostavba tunelu by měla vyjít zhruba na 1,3 miliardy korun. Praha firmě vedle toho dluží další více než dvě miliardy za již provedené práce, ani o splátce tohoto dluhu soud ještě nerozhodl. ČTK to řekl náměstek primátora Jiří Nouza (TOP 09).
Stavební firma si dnes vyžádala čas na prostudování dokumentů. "Je to vážná věc, proto to respektujeme," řekl ČTK Nouza. Obě strany se však podle něho shodly na tom, že chtějí tunel dostavět.
Jednání tak soud odročil na příští pátek 18. dubna. "Lze očekávat, podle mého osobního názoru, že by už mohl o dostavbě rozhodnout, ale nechci to předjímat," řekl Nouza. Původně město očekávalo verdikt již na jednání 1. dubna, to si ale soud vyžádal doplnění podkladů.
Podle Nouzy by příští týden soud mohl rozhodnout také o tom, zda Praha může stavební firmě vyplatit dlužné více než dvě miliardy korun. Peníze představitelé města nezaplatili, protože pojali podezření, že smlouvy mezi městem a firmou mohou být neplatné. Vedení města tehdy uvedlo, že peníze má, ale neví, jak je vyplatit, aby to bylo v souladu se zákonem.
Metrostav dnes zároveň předal magistrátu dokumenty týkající se žaloby kvůli nezaplaceným zhruba 600 milionů korun za práce, které vyfakturoval poté, co podal žalobu ohledně dvou miliard. K nim se musí Praha vyjádřit do příštího čtvrtka, uvedl Nouza.

http://www.ceskenoviny.cz/domov/zpravy/ … dl/1066690

Thumbs up Thumbs down

667

Re: Z tisku a médií

ještě doplnění...

Metrostav předpokládá, že za týden dojde k posunu. 'Na tomto jednání (rozhodčí soud) pravděpodobně rozhodne dalšími částečnými rozhodnutími jak o úhradě dlužné částky, tak o pokračování stavby,' napsal ČTK tiskový mluvčí firmy František Polák.

668

Re: Z tisku a médií

Podle Applu je Blanka už v provozu big_smile Takže kdo používáte iPhone, tak pozor kudy vás ten krám vede big_smile
https://www.waze.com/forum/download/file.php?id=20484

Thumbs up Thumbs down

669

Re: Z tisku a médií

To je těžký.. když se jednou řekne, že se bude v dubnu otevírat a najednou ta informace neplatí.

670

Re: Z tisku a médií

asi sem smile

bumbik napsal:

včera bylo interview ČT24 s primátorem - stojí za shlédnutí - viz.
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/region … et-penize/

........
to je něco pro Jeníka smile

671

Re: Z tisku a médií

Metrostav chce po Praze další miliardu navíc

Společnost Metrostav, která se na Praze domáhá splacení faktur za stavbu tunelového komplexu Blanka, ve čtvrtek již podruhé rozšířila žalobu. Nově požaduje navíc miliardu korun, čímž sporná částka narostla na 3,7 miliardy. Uvedl to mluvčí společnosti František Polák, podle něhož je nejnovější požadavek například za výstavbu Trojského mostu. Rozhodčí soud pokračuje v pátek.

vice zde: http://www.novinky.cz/domaci/333813-met … navic.html

Thumbs up Thumbs down

672

Re: Z tisku a médií

Metrostav znovu rozšířil žalobu proti Praze, tentokrát o miliardu

   Praha 17. dubna (ČTK) - Stavební společnost Metrostav podruhé rozšířila žalobu proti Praze kvůli tunelu Blanka, tentokrát o miliardu korun. Jde mimo jiné o peníze za Trojský most. Na dotaz ČTK to dnes řekl mluvčí Metrostav František Polák. Žalovaná částka za nezaplacené faktury tak dohromady činí 3,7 miliardy korun. Podle Poláka jde o poslední část dluhu. Další stání soudu, který spory mezi Prahou a stavební firmou řeší, je v pátek.
   Spor se dostal k rozhodčímu soudu poté, co Metrostav 7. prosince loňského roku stavbu tunelu přerušil. Důvodem jsou především neproplacené faktury, ale i to, že Praha jako investor neschválila další postup prací. Stavbaři tak podle Metrostavu nemohli pokračovat. Praha tvrdí, že peníze na faktury má, obává se ale, že je nemůže zákonnou cestou proplatit. Do arbitráže vstoupila mimo jiné i kvůli obavě, že jsou smlouvy s Metrostavem neplatné.
   Na stavbu Trojského mostu, která je součástí celého komplexu, podle dřívějších informací údajně není řádná smlouva. Původní cena půl miliardy se navíc navýšila až na odhadovaných 1,2 miliardy korun.
   Na pátek je naplánováno další stání rozhodčího soudu. Tentokrát by podle informací ČTK mohlo padnout rozhodnutí. Soudci zřejmě Praze uloží povinnost zaplatit, Metrostav zřejmě dostane za úkol stavbu ve stanoveném termínu dokončit.
   Důležitá dopravní stavba, která vyjde Prahu zhruba na 36 miliard korun, měla původně sloužit řidičům už v roce 2011. Termín se později odsunul na jaro 2014, nyní Praha mluví o září. Opozice ale tento termín zpochybňuje.

673

Re: Z tisku a médií

Rozhodčí soud by dnes mohl rozhodnout o dokončení Blanky

   Praha 18. dubna (ČTK) - Rozhodčí soud by dnes mohl rozhodnout ve sporu mezi Prahou s stavební firmou Metrostav ohledně tunelu Blanka. Arbitři by mohli Praze uložit povinnost Metrostavu zaplatit část dluhu i peníze nutné k dokončení tunelu, stavební firma dostane za úkol stavbu do pěti měsíců dokončit. Vyplývá to z informací ČTK. Vyjádřit by se arbitři měli i k platnosti smluv mezi městem a firmou.
   Termín pro rozhodnutí soudu končí příští týden. Pokud by arbitři nerozhodli, musel by soud vracet poplatek, který zaplatil Metrostav za zrychlené řízení.
   Soud bude rozhodovat o seznamu prací za 1,34 miliardy korun nutných k dostavení problematické dopravní stavby. Vyjádřit by se měl i k části dluhu 2,7 miliardy korun, kvůli kterému Metrostav hlavní město loni zažaloval. Zatím zřejmě nebude řešit další miliardu, o níž Prahu Metrostav zažaloval ve čtvrtek.
   Spor se dostal k rozhodčímu soudu poté, co Metrostav 7. prosince loňského roku stavbu tunelu přerušil. Důvodem jsou především neproplacené faktury, ale i to, že Praha jako investor neschválila další postup prací. Stavbaři tak podle Metrostavu nemohli pokračovat. Praha tvrdí, že peníze na faktury má, hledá ale zákonnou cestu jak je proplatit. Do arbitráže vstoupila mimo jiné i kvůli obavě, že jsou smlouvy s Metrostavem neplatné.
   Důležitá dopravní stavba, která vyjde Prahu zhruba na 36 miliard korun, měla původně sloužit řidičům už v roce 2011. Termín se později odsunul na jaro 2014, nyní Praha mluví o září. Opozice ale tento termín zpochybňuje.

674

Re: Z tisku a médií

tak že by... smile

Arbitři rozhodli o dostavbě Blanky, hotovo má být do pěti měsíců

   Praha 18. dubna (ČTK) - Pražský tunel Blanka má firma Metrostav dostavět do pěti měsíců. Naopak Praha má stavební společnosti zaplatit přes čtyři miliardy korun. Rozhodl o tom dnes v podvečer Rozhodčí soud při Hospodářské komoře ČR. Sporné smlouvy mezi Prahou a Metrostavem jsou podle něj platné. Na dotaz ČTK to dnes řekl primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). Arbitráž tím ale nekončí. Metrostav totiž ve čtvrtek rozšířil žalobu proti Praze. Žádá proplacení další, údajně poslední části dluhu ve výši jedné miliardy korun. Další soudní líčení bude 4. června.
  Pětiměsíční lhůta pro dostavu tunelu však nemusí znamenat, že tunelem v září projedou první auta. Rozsudek se totiž týká pouze stavební části díla. Otázkou zůstává, zda bude v té době hotova i technologická část a dispečinky a zda bude mít dopravní stavba za sebou i nezbytné testy a zkušební provoz.
   'Potvrdilo se, ze arbitráž je tou správnou cestou. Ostatní varianty by znamenaly miliardové ztráty a otevření tunelu v nedohlednu,' komentoval rozhodnutí Hudeček.
   Náměstek primátora Jiří Nouza (TOP 09) považuje rozhodnutí za velký úspěch. Stejně se vyjádřil i mluvčí Metrostavu František Polák. 'Rozhodnutí soudu vítáme,' uvedl. Stavaři jsou podle něj schopni na stavbu vrátit okamžitě po zaplacení dlužné částky. 'Ve chvíli, kdy Praha pošle peníze, budeme schopni zaplatit subdodavatelům, což nám umožní obnovit práce,' řekl Polák ČTK.
   Arbitři dnes rozhodli, že Praha musí stavební firmě zaplatit dlužných 2,7 miliardy korun a to do tří dnů od doručení písemného rozsudku. Dalších 1,34 miliardy za práce nutné k dostavění Blanky bude město proplácet postupně v průběhu stavby. Ke zbylému dluhu, mimo jiné za problematický Trojský most, se soud vyjádří v některém z dalších kol jednání.
   Spor se dostal k rozhodčímu soudu poté, co Metrostav 7. prosince loňského roku stavbu tunelu přerušil. Důvodem byly především neproplacené faktury, ale i to, že Praha jako investor neschválila další postup prací. Stavbaři tak podle Metrostavu nemohli pokračovat. Praha tvrdila, že peníze na faktury má, hledá ale zákonnou cestu, jak je proplatit. Do arbitráže vstoupila mimo jiné i kvůli obavě, že jsou smlouvy s Metrostavem neplatné.
   Důležitá dopravní stavba, jejíž budování schválila někdejší politická garnitura v čele s primátorem Pavlem Bémem (ODS), měla původně stát zhruba o deset miliard méně a sloužit řidičům už v roce 2011. Termín se později odsunul na jaro 2014, nyní Praha mluví o září. Opozice ale tento termín zpochybňuje. Náklady na stavbu tunelu se postupně vyšplhaly až na zhruba 36 miliard korun.

675

Re: Z tisku a médií

No hlavně, ať uč začnou.....

Petr od Pankráce