526

Re: Z tisku a médií

Dřív nebo později se to muselo stát, protože předražování megastaveb u nás je donebevolající a prachy prostě došly.

Thumbs up Thumbs down

527 Naposledy upravil: S_M_Lomoz (21.11. 2013 17.16)

Re: Z tisku a médií

Praha - Praha měla materiál ohledně údajně neplatných smluv s firmou Metrostav na stavbu tunelu Blanka k dispozici od září, vyplývá to z informací ČTK. Radní jej ale projednali a zveřejnili až poté, co Metrostav ve středu oznámil přerušení stavby. Primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) to ale popřel. Na dotaz ČTK řekl, že o závěrech kontrolního odboru magistrátu nevěděl.

http://www.ceskenoviny.cz/regiony/zprav … ri/1010798

Thumbs up Thumbs down

528

Re: Z tisku a médií

Peníze na Blanku máme, tvrdí pražský primátor Hudeček. Platit ale teď nechce

Teprve po šesti letech přišli pražští politici na to, že tunel Blanka je vlastně černá stavba. Tvrdí to alespoň primátor Tomáš Hudeček, který se opírá o zprávu kontrolního odboru magistrátu. V rozhovoru pro IHNED.cz přiznává, že zastavení stavby může tunel prodražit o stovky milionů.
Pražští radní se rozhodli přestat platit firmě Metrostav za tunel Blanka. Tvrdí, že smlouvu k této stavbě za 36 miliard korun neschválila před sedmi lety rada města a ani zastupitelé. Proto je podle nich neplatná.
Primátor hlavního města Tomáš Hudeček (TOP 09) v rozhovoru pro IHNED.cz tvrdí, že k tomuto překvapivému zjištění došli až magistrátní úředníci díky kontrole, kterou zadal před několika měsíci. Teď čeká, co mu poradí oslovení právníci.
Hudeček také připouští, že se obává porušení zákona i kvůli tomu, že patří mezi obviněné kvůli dřívějšímu rozhodnutí souvisejícímu s projektem Opencard.

Metrostav staví Blanku už šest let. Jak je možné, že až nyní na magistrátu někdo přijde na to, že je smlouva s dodavatelem neplatná?
I mně to připadá neuvěřitelné. My jsme první, kdo jde opravdu do hloubky problému a snaží se ho řešit.

Jak jste se k tomu závěru dostali?
Při postupné kontrole jednotlivých schvalovaných kategorií stavby, zejména Trojského mostu. Odboru kontroly jsme před několika měsíci zadali, aby toto prověřil. V tuto chvíli máme jeho stanovisko, které říká, že na začátku schvalovacího procesu celé stavby chyběla důležitá rozhodnutí. Tím pádem to vypadá tak, že smlouva k Blance nerespektovala Zákon o hlavním městě Praze, a je tedy neplatná.

Podle kontroly kontrakt údajně neprojednala městská rada ani zastupitelstvo. Exprimátor Bém tvrdí opak. To o tom opravdu neexistuje relevantní záznam?
Mně to zní úplně stejně nepravděpodobně. Odbor kontroly toto nedohledal.

Metrostavu nyní dlužíte 2,1 miliardy korun, i proto se rozhodl stavbu přerušit. Vaše středeční prohlášení přišlo hned po oznámení Metrostavu. Působí to tak, že hledáte důvody, jak platbu odložit.
Kdepak, to ne. I na příští rok máme v rozpočtu položku na Blanku. Praha na ni peníze má – byť půjčené.

Jaký bude další postup? Máte domluvenou schůzku s Metrostavem?
Ptáte se předčasně. V tuto chvíli máme stanovisko kontrolního odboru magistrátu. Zadali jsme právní kanceláři analýzu, zda jde o správné tvrzení. V případě, že to právníci potvrdí, je potřeba začít jednat s Metrostavem a dotáhnout věc k právně nenapadnutelnému řešení.

Kdy od právníků očekáváte odpověď?
Předčasná otázka. Ale samozřejmě je třeba věc řešit co nejdříve.

Může tedy dojít ke konzervaci stavby? Každý měsíc v tomhle stavu by stál asi sto milionů korun.
Každé zdržení stavbu prodraží. Ne v řádu miliard, ale rozhodně v řádu stovek milionů korun. Už jen pouhá zpráva o odložení otevření tunelu je zpráva, za niž nikdo nemůže být rád.

Jaké jsou možné scénáře?
To je obtížné předpovídat. Bez právníků neudělá současná rada ani krok. Vždyť i jednou právní kanceláři jištěné usnesení stíhá policie v rámci vykonstruovaného procesu. Mluvím samozřejmě o obvinění radních kvůli prodloužení smlouvy na správu systému Opencard.

Měla na zastavení plateb a celé stavby tunelu vliv i obava, že by vás mohlo potkat policejní stíhání podobně jako u Opencard?
Nejde o to, že bychom se báli. Je ale nasnadě, že dnes se u soudu rozhoduje ne na základě péče řádného hospodáře, ale na základě formalizovaných a nejlépe vykonstruovaných obvinění. Pak už to určitou roli hrát může. Neviděl bych to ovšem v tomto případě jako věc, která by předcházela tomuto stavu. Když víte, že vaše rozhodnutí by byla v rozporu se zákonem, pak takto konat nemůžete.

Uvažovali jste i o variantě, že byste dostavěli Blanku v rámci veřejného zájmu?
To je otázka, která vůbec není na pořadu dne. Pokud zjištění kontrolního odboru říká, že smlouva nebyla schválená zastupitelstvem, pak je nutné nejprve vyřešit toto.

http://byznys.ihned.cz/zpravodajstvi-ce … ted-nechce

Thumbs up Thumbs down

529

Re: Z tisku a médií

No mně z toho plyne jediné - Hudeček chtěl, aby se postavilo, co nejvíc půjde a pak prostě řekne: smlouva je neplatná a prachy nebudou.

Thumbs up Thumbs down

530

Re: Z tisku a médií

Hudeček je sice mamlas, ale tomu postoji se nedá vůbec divit. Když mám řešit bordel z minula, který je eufemisticky řečeno nestandardní, zavání protiprávností a korupcí na každém kroku a snaha o pokračování v takto nastavených projektech (Blanka, Opencard atd.), aby nevznikly další škody, mi jen přivodí trestní stíhání, tak se na to vy.... I za cenu materiálních škod počkám, ať to tedy právníci, soudy a další orgány činné v trestním řízení vyřeší.
Urychlené řešení-  ať tedy nějaký příslušný soud vydá předběžné opatření, že veřejný zájem a zájem na předcházení dalších škod, tedy na pokračování stavby i za stávajících, možná i protiprávních podmínek, převažuje nad okamžitou nápravou možného protiprávního stavu formou zastavení financování stavby.  Ale pochybuju, že soud něco takového udělá. Toho materiální škody už vůbec nepálí a jeho zájem je na prvním místě v puristickém právním pořádku. Ale tím spíše se nemůže nikdo divit zastupitelům, že do toho nepůjdou...

Thumbs up +2 Thumbs down

531

Re: Z tisku a médií

http://www.novinky.cz/domaci/319974-ter … itraz.html
- rozhodčí soud by mohl být rychlý a neohrozil by termín
- Podle dnešních zákonů by se takové dílo už nedalo postavit
- neexistuje právně závazný dokument, kterým by si město objednalo most jiný
- nemá EIA, tedy nemohou být EU dotace
- má status veřejně prospěšné stavby a nikdo neví proč

Thumbs up Thumbs down

532 Naposledy upravil: pulsar (21.11. 2013 21.34)

Re: Z tisku a médií

No nevim. Podle mě arbitráž nic neurychlí, možná naopak.
Zaprvé, pokud by rozhodčí soud stanovoval cenu, zejména za ty vícepráce,  které překračují zakonem stanovených 20%.smluvní ceny, tak bude rozhodovat podle "ceny obvyklé". A pokud by shledal předražení, což je dosti pravděpodobné, těžko předpokládat, že Metrostav by to jen tak akceptoval, nepodnikal další právní kroky resp. vesele pokračoval ve stavbě za míň peněz či za některé položky i vracel.
Zadruhé, arbitráž nejspíš neřeší tu protiprávnost, že je smlouva možná i neplatná, že vícepráce nebyly soutěženy atd. Ten problém s kriminalizací zastupitelů a úředníků, pokud by ve financování pokračovali, tedy zůstává.

Tady je naznačeno, jak je to s tou arbitráží ohledně určení ceny:
http://zpravy.e15.cz/byznys/reality-a-s … em-1039606

Thumbs up Thumbs down

533

Re: Z tisku a médií

ČTK: Neshody kolem tunelu Blanka by mohly skončit u rozhodčího soudu

Praha - Neshody kolem dostavy Blanka by mohly skončit rozhodčím řízením a následnou dohodou o narovnání údajně neplatných smluvních vztahů mezi Prahou a firmou Metrostav. ČTK to sdělil důvěryhodný zdroj seznámený s průběhem interních jednání na magistrátu. Jednání podle informací ČTK vedou k tomu, aby Blanka mohla být otevřená na konci června, tedy o dva měsíce později, než byl dosavadní předpoklad.

Obě strany by se v rozhodčím řízení měly dohodnout na ceně stavby, kterou by následně projednalo zastupitelstvo. Praze by navíc dohoda umožnila zákonným způsobem zaplatit za práce, které vznikly nad rámec projektů a smluv. Kdo se na rozhodčí soud obrátí, ale zatím není jasné.
Informace o údajně neplatných smlouvách na stavbu tunelového komplexu Blanka zveřejnili radní ve středu po mimořádném jednání rady. Stalo se tak několik hodin poté, co Metrostav oznámil přerušení stavby. Rozhodnutí firma zdůvodnila tím, že mu Praha dluží více než 2,1 miliardy korun a navíc chybí smluvní dodatky na změny v projektu.
Praha ale tvrdí, že platit nemůže, protože existuje pochybnost o platnosti smluv. "Dnes jsme obdrželi právní stanoviska dvou renomovaných advokátních kanceláří, která potvrzují existenci vysokého rizika neplatnosti smlouvy k tunelovému komplexu Blanka," uvedl dnes v krátkém prohlášení primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). Praha o tom prý bude s Metrostavem dál jednat.

http://www.financninoviny.cz/zpravy/nes … du/1011281

Thumbs up Thumbs down

534

Re: Z tisku a médií

Smlouvy na Blanku jsou zřejmě neplatné i podle právníků, říká primátor
Zdroj: http://praha.idnes.cz/smlouvy-na-blanku … zpravy_bur

Petr od Pankráce

535

Re: Z tisku a médií

Čekal jsem určitější závěr, než "vysoké riziko neplatnosti smlouvy". Když na to nepřišli ani renomovaní advokáti, o co se pak opře rozhodce?

Thumbs up Thumbs down

536

Re: Z tisku a médií

P_V napsal:

Čekal jsem určitější závěr, než "vysoké riziko neplatnosti smlouvy". Když na to nepřišli ani renomovaní advokáti, o co se pak opře rozhodce?

Rozhodce si udělá lastní právní názor a pokud s ním nebude jedna ze stran souhlasit, přijde odvolání a vlastní názor odvolací instance atd. - tedy řešením je to pouze pro případ, že obě strany potřebují "štempl" na to, že jejich další postup není protiprávní. Jinak to nelze dřív než za cca 3-5 let rozhodnout.

Thumbs up Thumbs down

537 Naposledy upravil: Jenik (26.11. 2013 01.42)

Re: Z tisku a médií

Blanku musíme ihned řešit, hřímal Hudeček. S Metrostavem ale nejedná

http://byznys.lidovky.cz/blanku-musime- … oprava_mev
Ceterum autem censeo ...
Ostatně soudím, že je TO potřeba deportovat do rodného Syrečkova, a zakázat vstup do Čech. Ostrakisace byla na deset let, já bych byl pro dvacet.

Thumbs up 0 Thumbs down

538 Naposledy upravil: S_M_Lomoz (26.11. 2013 17.17)

Re: Z tisku a médií

Praha - Praha a stavební firma Metrostav chtějí o problematice tunelu Blanka jednat do pátku, kdy vystoupí se společným prohlášením. Dohodli jsme se, že do té doby nebudeme průběh jednání komentovat, řekl na dotaz ČTK náměstek primátora Jiří Nouza (TOP 09). Už nyní je jasné, že se Praha snaží předejít zastavení stavby, kterou  Metrostav avizoval na 7. prosince.
"Předpokládáme, že v pátek bychom mohli mít nějaký výsledek, ale nechci předjímat, situace je právně složitá," řekl dnes Nouza. "Do té doby jsme si dali bobříka mlčení," doplnil. Metrostav přitom v pondělí ústy mluvčího Františka Poláka sdělil, že oficiální jednání ještě nezačala. Nouza to dnes označil za "nedorozumění v komunikaci". Právníci podle něj vedou intenzivní
jednání. "Mou osobní ambicí je dohodnout se tak, aby se stavba nemusela zastavit," doplnil na dotaz ČTK.

http://www.financninoviny.cz/zpravy/pra … er/1012718

Thumbs up Thumbs down

539 Naposledy upravil: S_M_Lomoz (27.11. 2013 21.52)

Re: Z tisku a médií

ČTK: Hlavní město za výstavbu Trojského mostu mezi Holešovicemi a Trójou vyfakturovalo 644 milionů korun, což je o 148 milionů Kč víc, než se dohodlo se stavební firmou. Vyplývá to z analýzy kontrolního odboru magistrátu, jejíž dílčí výsledky má ČTK k dispozici. Podle kontrolorů navíc mohlo v souvislosti se stavbou dojít k porušení zákona o veřejných zakázkách.
Faktury a dokumenty vztahující se k Trojskému mostu si kontrolní odbor vyžádal poté, co se v médiích objevila informace, že se stavba prodraží z původních 496 milionů až na 1,2 miliardy. "Na základě vysoutěžené ceny byla v roce 2011 uzavřena s Metrostavem dohoda o způsobu fakturace s tím, že je možné fakturovat pouze do výše 496 milionů korun bez souhlasu rady města," píše se ve zprávě.
Kontrola předběžných faktur ale zjistila, že celkem bylo uhrazeno již 644 milionů korun, ale souhlas rady hlavního města v předložené dokumentaci podle kontrolorů chybí.
Odbor kontroly rovněž došel k závěru, že byly podle předložených dokumentů změněny zadávací podmínky stavby a projektová dokumentace byla po zadání veřejné zakázky přepracována. "V tomto případě došlo k zásadnímu porušení
zákona o veřejných zakázkách," píše se v dokumentu. Navíc některé změny stavby mostu město prý schvalovalo dodatečně.
V médiích se objevily rovněž informace, že k Trojskému mostu neexistuje řádná smlouva. Město chtělo podepsat s Metrostavem, který jej buduje, dohodu o narovnání, k tomu zatím podle informací ČTK nedošlo.

http://www.financninoviny.cz/zpravodajs … lo/1013176
http://prazsky.denik.cz/zpravy_region/t … 31127.html
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/region … lematicky/
http://zpravy.e15.cz/byznys/reality-a-s … nu-1041754
http://byznys.lidovky.cz/nejen-blanka-i … kladna_mev

Thumbs up Thumbs down

540 Naposledy upravil: S_M_Lomoz (29.11. 2013 15.45)

Re: Z tisku a médií

Praha 29. listopadu (ČTK) - Společnost Metrostav se s pražským magistrátem nedohodla na řešení problémů spojených s výstavbou tunelu Blanka. Firma případ předá k rozhodčímu soudu, u něhož bude chtít docílit proplacení faktur na zhruba 2,1 miliardy korun. ČTK to dnes sdělil mluvčí Metrostavu František Polák.  Praha však trvá na tom, aby Metrostav stavbu Blanky nepřerušil. Jak toho chce dosáhnout, nesdělila. Zároveň prý stále neví, jak dluh firmě zákonně uhradit. Zastavení stavby avizovala firma minulý týden.
Podle magistrátu je jediným možným řešením stavbu dokončit, převzít a zaplatit. Toho chce docílit bez ohledu na to, zda je smlouva s Metrostavem platná, či neplatná. Jak toho chce dosáhnout, ale město nesdělilo. "Doufáme nadále, že Metrostav vyjde vstříc požadavkům hlavního města Prahy a k zastavení prací nepřikročí," píše se v prohlášení. Zda firma stavbu tunelu
příští sobotu skutečně přeruší, tak zatím stále není jasné.
Na dnešním jednání zástupci firmy a města zopakovali svá dřívější stanoviska. Zatímco Praha nadále zpochybňuje platnost smlouvy včetně jejích dodatků, podle stavební firmy jsou naopak platné a považuje je za platný smluvní základ celého právního vztahu. Podle současného vedení Prahy rada v letech 2006 a 2007 schválila pouze dodavatele stavby, ale ne samotnou smlouvu. Podle některých právních výkladů proto mohou být smlouvy i dodatky neplatné, město proto tvrdí, že nemůže peníze vyplatit.

http://www.financninoviny.cz/zpravy/met … ka/1013860
http://praha.idnes.cz/metrostav-se-s-pr … zpravy_bur
http://www.novinky.cz/domaci/320687-spo … hodla.html
http://zpravy.e15.cz/domaci/udalosti/ka … du-1042240
http://byznys.ihned.cz/zpravodajstvi-ce … hodci-soud
http://aktualne.centrum.cz/domaci/regio … ?id=796618
http://byznys.lidovky.cz/reseni-krize-t … _domov_vam
http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/dopr … piF51C218E

Thumbs up Thumbs down

541

Re: Z tisku a médií

...ano takze se to neotevre nejspíše ani pristi rok.....lituji ty lidi, kterých se ta stavba hodne dotyka, 7 let kopani a ted tohle......byt jima, půjdu ty idioty na magistratu zaškrtit - fakt hnus...

Petr od Pankráce

542

Re: Z tisku a médií

K tomu ještě tiskové prohlášení Metrostavu - http://www.metrostav.cz/cz/aktuality/ti … il?id=2700

V tomto týdnu proběhla řada intenzivních jednání expertů hl.m. Prahy a Metrostavu, jejichž cílem bylo ve smyslu uzavřené smlouvy na stavbu městského okruhu Myslbekova - Pelc Tyrolka nalézt řešení existujících problémů. Ke shodě bohužel nedošlo, a proto obě strany konstatovaly, že Metrostav uplatní požadavek na proplacení vyfakturovaných prací u rozhodčího soudu, a to ve zkráceném řízení. Metrostav a.s. zároveň strpí, aby hl.m. Praha předmět sporu rozšířila o otázku platnosti smlouvy a o požadavek na pokračování stavby.
Přes tento závěr nadále pokračují jednání obou stran s cílem najít vzájemně akceptovatelná východiska.
Metrostav považuje hl.m. Prahu za významného zákazníka a jeho cílem je nadále maximálně vyhovět jeho požadavkům. Nicméně má za to, že požadavky na neplatnost smlouvy a zároveň na pokračování prací se vzájemně vylučují.

a prohlášení města Prahy:

Po týdnu intenzivních jednání se na dnešní schůzce zástupci obou stran shodli, že jejich společnou prioritou je nalezení nezpochybnitelného právního řešení, které umožní dokončení tunelového komplexu Blanka a jeho uvedení do provozu v co nejkratším termínu, optimálně v termínu plánovaném. Lze konstatovat, že jediným možným výsledkem pro obě strany je Blanku dostavět, převzít a za toto dílo zaplatit.
„Je nám jasné, že Pražany nezajímají spory o dostavbu tunelu Blanka, ale kdy konečně budou moci tuto stavbu užívat. Uvědomujeme si, že stavba zatím po mnoho let pouze komplikovala dopravní situaci a zhoršovala životní podmínky v Praze,“ vyjádřil se primátor Tomáš Hudeček.
Doufáme nadále, že Metrostav vyjde vstříc požadavkům Hlavního města Prahy a k zastavení prací nepřikročí. Pro případ, že by se tak nestalo, bude se Hlavní město Praha domáhat toho, aby (bez ohledu na platnost či neplatnost smlouvy) měl Metrostav povinnost tunel Blanka dostavět a předejít tak škodám v řádu miliard korun, které by způsobilo přerušení stavby. Dále bude v případném sporu řešena otázka platnosti smluv.
Zástupci společnosti Metrostav na dnešním jednání potvrdili své stanovisko, že považují Soubor smluvních dohod včetně všech dodatků za platný smluvní základ celého právního vztahu a požadují uhrazení již vyfakturovaných částek za provedené práce ze strany Hlavního města Prahy.
Zástupci Magistrátu naopak konstatují, že na jejich straně existuje důvodná pochybnost o platnosti Souboru smluvních dohod, a to zejména na základě interní kontroly hlavního města provedené v měsíci září 2013, a dále na základě stanovisek dvou advokátních kanceláří, které shodně konstatovaly možnou neplatnost daného smluvního vztahu. Z tohoto důvodu pak Hlavní město Praha nemůže v souladu s jeho zákonnými povinnostmi péče řádného hospodáře uhradit vyfakturované částky za provedení díla, bez rozhodnutí nezávislé autority.

Thumbs up Thumbs down

543 Naposledy upravil: S_M_Lomoz (29.11. 2013 16.49)

Re: Z tisku a médií

Praha - Stavební firma Metrostav se chystá na zastavení výstavby tunelu Blanka. Chystá jak technické kroky k zastavení, tak podání k rozhodčímu soudu. Na řešení problémů provázejících výstavbu a její financování se na dnešním jednání totiž s Prahou nedohodla. Město nesplnilo podmínky pro pokračování stavby, které firma vyžaduje - chce urovnat dluh 2,1 miliardy Kč a podepsat dodatky smlouvy na pokračování stavby. ČTK to řekl mluvčí Metrostavu František Polák.
"Zatím platí termín (zastavení stavby) 7. prosince, který jsme deklarovali. Nicméně zdůrazňuji, že jednání pokračují, Metrostav nevede žádnou válku. Pokud se vše vyřeší, jsme připraveni okamžitě začít stavět," řekl ČTK Polák.
Technici firmy údajně začali s přípravami, aby bylo možné stavbu zastavit a způsobilo to co nejmenší škody, uvedl Polák. Právníci zároveň začnou připravovat podání k rozhodčímu soudu, u kterého se chce firma domáhat splacení dluhu. To by mohlo být připraveno do týdne.

Thumbs up Thumbs down

544

Re: Z tisku a médií

Hudeček: Všechny vícepráce na Blance byly objednány za Béma

   Praha 1. prosince (ČTK) - Všechny vícepráce na tunelovém komplexu Blanka byly objednány do roku 2010, tedy za exprimátora Pavla Béma (ODS). V České televizi v pořadu 'Otázky Václava Moravce' to dnes řekl současný pražský primátor Tomáš Hudeček (TOP 09). Kvůli proplácení faktur za vícepráce se metropole nyní pře se společností Metrostav, která Blanku staví. Podle Hudečka byly navíc už za Béma náklady za výstavbu Blanky vyčísleny na 31 miliard korun. Bém tvrdí, že od roku 2007 zastupitelstvo šestkrát rozhodovalo o rozpočtu tunelu Blanka a vždy byla jako celková částka uváděna suma 29 miliard korun. Město nyní odhaduje, že konečné náklady vystoupají na 37 miliard Kč.
   Hudeček dnes v ČT řekl, že už v letech 2006 a 2007, kdy v čele metropole stál exprimátor Bém, bylo jasné, že se náklady na výstavbu Blanky vyšplhají na 31 miliard korun. Za stavební část mělo město platit 21 miliard korun, za technologie čtyři miliardy, další čtyři miliardy měly být vyplaceny za valorizace, které byly zakotveny ve smlouvách, a asi dvě miliardy měly být náklady na inženýring a výkupy pozemků.
   Podle Béma ale měla být cena o dvě miliardy nižší. Rozdíl podle něj mohl být způsoben nárůstem inflace, nebo smluvními sankcemi, které bude muset město platit Metrostavu za to, že už dva roky neproplácí faktury.
   'Podle smluv má Blanka stát 31 miliard korun plus šest miliard za vícepráce, tedy 37 miliard. A to se už vědělo v únoru 2011,' prohlásil Hudeček. Bém ve funkci primátora skončil po volbách na podzim 2010. Dnes na Hudečkovy argumenty reagoval v ČT tím, že samozřejmě nese za Blanku politickou odpovědnost, ale jen do roku 2010, a tam končí i jeho schopnost Blanku ovlivnit.
   'Každý soudný člověk v zemi pochopí, že když se třikrát propadne tunel, změní se technologie, zastaví se na tři měsíce práce, aby se dohnaly termíny, tak místo jedno- nebo dvousměnného provozu se šturmuje v třísměnném a ono se to časové zpoždění dožene, ale že to stojí více peněz. Proto jsem podal i dvě trestní oznámení v souvislosti s propady,' řekl Bém.
   Problémy s proplácením faktur za vícepráce se objevily před několika měsíci a dluh Prahy se postupně vyšplhal na více než 2,1 miliardy korun. Metrostav proto minulou středu oznámil, že 7. prosince stavbu zastaví. Vedení města pak reagovalo oznámením, že smlouva s firmou je od počátku neplatná. Strany se na řešení problémů nedohodly, Metrostav proto případ předá rozhodčímu soudu, u kterého bude chtít docílit proplacení faktur. Město tvrdí, že peníze na stavbu má, ale nezná způsob, jak je legálně vyplatit. Praha chce předmět sporu ještě rozšířit o posouzení platnosti smlouvy mezi městem a firmou.
   Neplatnost smlouvy Praha zdůvodňuje tím, že nebyly součástí usnesení rady a neprojednalo je ani zastupitelstvo. Podle současného vedení Prahy rada v letech 2006 a 2007 schválila pouze dodavatele stavby, ale ne samotnou smlouvu. Podle některých právních výkladů proto mohou být smlouvy i dodatky neplatné, město proto tvrdí, že nemůže peníze vyplatit.
   Město by proto chtělo, aby rozhodci rozhodli co nejdříve. Předseda Rozhodčího soudu při hospodářské a agrární komoře Zdeněk Somr ale v ČT řekl, že vyřešit miliardové spory trvá v průměru šest měsíců až tři roky. 'Strana samozřejmě může požádat o zrychlené řízení do čtyř měsíců. Nicméně budou-li znalecké posudky, svědci, může se řízení protahovat,' konstatoval Somr. Upozornil také na to, že pokud se smlouva ukáže jako neplatná, město by nemohlo uplatnit například reklamace.

545

Re: Z tisku a médií

    Dostavbu tunelu Blanka může rozhodčí soud zastavit až na tři roky
    1. prosince 2013  15:34
    Stavba tunelu Blanka se může zastavit až na tři roky. Tak dlouho totiž obvykle trvají miliardové spory u rozhodčího soudu, který bude rozhodovat o platnosti smluv na provedení tunelového komplexu. V České televizi to uvedl předseda Rozhodčího soudu při hospodářské a agrární komoře Zdeněk Somr.

    Zdroj: http://praha.idnes.cz/rozhodci-soud-k-t … -zpravy_jj

546

Re: Z tisku a médií

Den (ne)otevřených dveří v tunelu Blanka
http://technet.idnes.cz/tunel-blanka-cy … ortaze_rja

Thumbs up Thumbs down

547

Re: Z tisku a médií

Fejeton Michala Komárka z Literárních novin. Varování ministra kultury: pozor, některé fejetony obsahují pokusy o humor.

Blanka a Mnichov
Tři poslední pražští primátoři se mezi sebou hádají, kdo z nich je větší idiot a ignorant a může za to, že se tunel Blanka prodražil, jeho stavba se protahuje a možná ani nebude dokončena. Je možné, že neexistuje platná smlouva na jeho stavbu, což by byl rekord v idiotství a ignorantství i na poměry pražského magistrátu.
I když je třeba připomenout, že tradice tu je a laťka není nasazena právě nízko. „Situace je, řekl bych nadmíru výtečná," prohlásil 13. srpna 2002 pražský primátor Igor Němec a dodal, že lidé by měli jezdit především metrem. Hladina Vltavy v té době stále stoupala a za pár hodin zaplavila nejenom velkou část Prahy, ale i metro. Ale zpět k Blance. Současný primátor Tomáš Hudeček přišel před pár dny s odhalením, že smlouva o stavbě tunelu je od počátku neplatná. Něco jako mnichovská dohoda. A je to zjištění tísnivé: Buď si ignoranti během celých šesti let neplatnosti smlouvy nevšimli, nebo jiný ignorant nepozná platnou smlouvu.
Hudeček sám sebe každopádně vystavil do velice ožehavé situace. Tvrdí sice, že idioti, kteří za to vše mohou, jsou jeho předchůdci Pavel Bém a Bohuslav Svoboda, nicméně bude-li ve stavbě pokračovat, stává se jejich spoluviníkem. Bez smlouvy je pokračování ve stavbě nelegální. A je to průzračná myšlenka: Kde není zasmluvněno, ani kuře nehrabe.
Nedělat nic je ale vysloveně hloupé. A možná to je taky trestné, neboť by se za zakonzervování stavby-nestavby tak jako tak muselo něco platit. Ale bez smlouvy samozřejmě není jasné, kdo komu a proč by ty peníze měl dávat. Snad proto, aby se nezhroutila nějaká úplně cizí díra? Řešením by snad mohlo být jedině pořízení platné smlouvy na zasypání tunelu. Což ovšem taky nemusí být jednoduché. Renomované právnické kanceláře se neshodují v tom, zda je možné platně zasypat neplatný tunel. Aktem zasypání se totiž přiznává existence tunelu a na spadnutí je tedy opět spoluvina za jeho hloubení. Neboli: Jak zasypat nehloubené?
Zdá se, že nejpřijatelnějším řešením pro všechny tři zúčastněné primátory by bylo dělat, že tunel neexistuje, nikdy neexistoval a dokonce nikdy nikoho ani nenapadlo, že by se měl hloubit. Tunel? Blanka? 25 miliard? Šílíte?
Je to metoda důsledného anulování Blanky. A všem škarohlídům je dobré připomenout, že náklady spojené s anulováním Mnichova byly násobně vyšší. Blanka je maličkost a za pár let už bude jen rozmarem historika ji připomínat. Zvládneme to. A v rámci těch nejlepších myšlenkových tradic pražského magistrátu si ještě navíc můžeme úlevně říci: „Po nás potopa!"


http://www.literarky.cz/blogy/komentae/ … -anmnichov

Thumbs up Thumbs down

548

Re: Z tisku a médií

Na Blance narostly účty tří firem. Jména zná nový audit
http://aktualne.centrum.cz/domaci/kauzy … ?id=796803

Thumbs up Thumbs down

549 Naposledy upravil: S_M_Lomoz (03.12. 2013 18.17)

Re: Z tisku a médií

ČTK: Radní hlavního města po svém dnešním zasedání zopakovali prohlášení, že Praha má dostatek peněz na proplacení stavby tunelu Blanka. Město je prý připraveno zaplatit celou stavbu v předpokládané výši 37 miliard korun. Novinářům to řekl primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) a náměstek primátora Jiří Nouza (TOP 09). Město se pře s Metrostavem o platnost smlouvy, podle které firma tunel staví, navíc firmě dluží přes 2,1 miliardy. Peníze prý nemá firmě jak zákonně vyplatit, tvrdí Praha. Metrostav proto ohlásil, že 7. prosince stavbu zastaví.
"Deklarace rady je, že Praha tyto prostředky na výstavbu má," řekl po dnešním jednání rady Hudeček.
Praha jednala se stavební firmou již v pátek. Obě strany se však neshodly na tom, zda je smlouva i s dodatky platná, či nikoliv - podle Prahy je pravděpodobně neplatná, město ji v minulosti podle současného vedení řádně neschválilo.
Firma Metrostav podle vedení Prahy podá ve čtvrtek žalobu ke smírčímu soudu, po Praze v něm bude chtít dosáhnout zaplacení dluhu 2,1 miliardy. Následně podá k soudu svůj podnět hlavní město. Mluvčí firmy František Polák ČTK řekl, že přesné datum, kdy společnost žalobu podá, není stanoveno. "Platí však, že 7. prosince stavbu přerušujeme," řekl.
Smírčí řízení u soudu má zodpovědět otázky, jak vyřešit vzájemné závazky a nároky a za jakých podmínek a jakým způsobem ve stavbě pokračovat, dokončit ji a převzít. "Za optimální řešení bychom považovali takové, které se co nejméně odchýlí od pravidel již jednou definovaných, i když v neplatné smlouvě, tedy předmět plnění, cenu i záruky vycházející z této smlouvy," řekl Hudeček.
Náměstek primátora Jiří Nouza (TOP 09) sdělil, že Praha začala jednat i s firmou ČDK Praha DIZ, která buduje technologickou část. "Dnes se uskutečnilo první. Po dohodě s dodavatelem jsme dostali ujištění, že v prosinci budou pokračovat ve výstavbě," řekl Nouza s tím, že do pátku nebude město sdělovat k jednáním žádné podrobnosti. "V pátek vydáme nějaké další prohlášení," řekl Nouza. Společnost ČKD může podle Nouzy v práci pokračovat, má totiž s městem vlastní smlouvu.
Zároveň Nouza řekl, že případné zastavení stavby ze strany Metrostavu nebude pro Blanku nakonec neřešitelné. "Stavební část je víceméně hotová, takže já bych to nepovažoval za fatální," řekl.
Stavbu provází ale i další problémy. Podle zprávy magistrátního kontrolního odboru například nesouhlasí částky v seznamu dokladů k jednotlivým stavbám předloženém odborem účetnictví a částkami vedenými odborem městského investora. Rozdíl v částkách za stavební část je až 400 milionů. "Díky uvedeným nesrovnalostem se účetnictví může jevit jako nesprávné, neúplné, neprůkazné, nesrozumitelné a nepřehledné," píše se v materiálu odboru kontrolních činností, který má ČTK k dispozici.

http://www.ceskenoviny.cz/regiony/zprav … ek/1015625

Thumbs up Thumbs down

550 Naposledy upravil: S_M_Lomoz (04.12. 2013 11.51)

Re: Z tisku a médií

Praha - Stavba technologické části tunelu Blanka by měla pokračovat, i kdyby v sobotu 7. prosince stavební firma Metrostav zastavila práce na stavební části. Náměstek primátora Jiří Nouza dnes řekl, že se na tom zástupci města domluvili na úterním jednání s firmou ČKD Praha DIZ, která technologie dodává. Metrostav ohlásil na sobotu zastavení stavby kvůli nezaplacenému dluhu 2,1 miliardy. Praha tvrdí, že smlouva s Metrostavem je možná neplatná. Spor stavební firmy s městem bude řešit rozhodčí soud.
"Po dohodě s dodavatelem technologické části jsme dostali ujištění, že 7. prosince budou pokračovat v další výstavbě tunelového komplexu Blanka," řekl Nouza.
Budování technologií tunelu umožňuje to, že ČKD a Metrostav mají každá s městem svou vlastní smlouvu. "To, co řešíme s Metrostavem, jakožto dodavatelem stavební části, je zásadně odlišné od toho, co řešíme s dodavatelem technologické části," uvedl Nouza s tím, že jednání s ČKD se "blíží významně ke konsenzu". Podrobnosti k jednání nechtěl komentovat.
Další prohlášení vydá Praha v pátek. "Dohodli jsme se na tom, že do pátku o té věci nebudeme nijakým způsobem komunikovat, pouze na pracovních jednáních," řekl Nouza.
Tendr na výstavbu technologické části tunelového komplexu Blanka vyhrála ČKD Praha DIZ s nabídkou zhruba 4,5 miliardy korun v roce 2007. Postupně byla podle analýzy kontrolního odboru magistrátu cena navýšena, mimo jiné například kvůli změně výše DPH, na 5,693 miliardy korun.
Stavba tunelu Blanka stála hlavní město k 31. říjnu celkem již 27,59 miliardy korun, uvedl Nouza. Celková cena je předpokládána na více než 36 miliard.

http://www.ceskenoviny.cz/domov/zpravy/ … at/1015933

Thumbs up Thumbs down