726

Re: Trojský most

To je divný požadavek. Osobně na typizované konstrukci ŽM-16 nic pamětihodného nevidím, je k vidění i jinde, např. nad holešovickou zastávkou, a i v budoucnu se bude používat. To není jako ivančický viadukt, kterého byla škoda celého. Když už ho rozebírají, byl bych rád, kdyby zmizel beze stopy, i s tou betonovou rampou. Už jen proto, aby nezacláněl ve výhledu na nový most, který je navržen i jako pohledová stavba.
Mmch vzpomínku na předchozí most mají v lounském zimním stadionu.

Thumbs up Thumbs down

727

Re: Trojský most

Volný průplav pod mostem

V říjnu zmizely z Vltavy poslední zbytky provizorních podpěr Trojského mostu a jeho silueta tím nabyla téměř definitivní podobu. Na podzim doplní konstrukci nového přemostění Vltavy vykonzolované chodníky a mimo jiné i tramvajové koleje. Pro jejich napojení na okolní trasy a dostavbu mostu i komplexu Blanka je podstatné, že 7. října začala výluka provozu po Rámusáku – provizorním mostě mezi Trojou a Holešovicemi. O jeho uzavření se více dozvíte na straně 4.
„Nosné konstrukce mostu jsou definitivně hotové a doplňují je chodníky. Izolatéři dokončují izolaci mostovky a natěrači provádějí protikorozní ochranu ocelových prvků. Od Troje jsme už začali pokládat koleje,“ vypočítává hlavní současné práce na stavbě Ing. Petr Koukolík z divize 5, která stavbu řídí společně s divizí 2. Za jednoduchým přehledem se skrývá mnoho různých činností.
Provedení vykonzolovaných chodníků dostala na starost divize 3. Ing. Jindřich Hátle, MBA, říká: „Ocelové prvky pro chodníky váží dohromady přes 470 tun. Jejich  základ tvoří na 500 konzol, které svářeči přivařují k zárodkům zabetonovaným do mostovky. Montéři je pokrývají asi 8 m dlouhými a 2 m širokými panely, pod nimiž vedou chráničky elektrokabelů. Zajímavou tečku za naším dílem vytvoří architektonicky pojaté zábradlí.“
Hydroizolace Trojského mostu bude pružná a stříkaná. Aby byla kvalitní, pokládka jejího souvrství probíhá v několika krocích. Nejprve se mostovka zdrsní. Dřív se k tomu používalo pískování, dnes se podklad tryská ocelovými broky. Jako další se provádí dvouvrstvá pečeticí vrstva, pojmenovaná podle toho, že má za úkol doslova zapečetit betonový povrch mostovky tak, aby byl paronepropustný. Po ní přijde na řadu vlastní izolace – v tomto případě rychle tvrdnoucí tekutá elastická vrstva na bázi polyuretanu. Aby nedošlo k jejímu poškození, ochrání ji litý asfalt.
Protikorozní ochrana ocelových konstrukcí mostu vyplývá z jejich korozního zatížení a v exponovaných místech ji posiluje více vrstev nátěrů nebo žárové zinkování. Nejčastěji ji však tvoří základní nátěr s vysokým obsahem zinku, dvě podkladní vrstvy a bílá barva.
Také pokládka kolejí má svá specifika. Aby tramvaje jezdily po novém mostě co nejtišeji, povede jejich trať po plovoucí železobetonové desce, kterou od nosné konstrukce odděluje elastomerová antivibrační rohož. Koleje, které už dělníci začali pokládat, budou svařované, bezstykové a vytvoří hladkou jízdní dráhu. Na hluk od Rámusáku tak budou moci okolní obyvatelé klidně zapomenout.
„Odhaduji, že nám na mostě chybí dokončit zhruba 15 % ze všech konstrukcí, prvků či vybavení. Kdy se nám to podaří, bude záviset i na počasí. To nám totiž letos opravdu nepřálo. Nejdřív byla dlouhá zima a květen propršel. V červnu zase přišly povodně, které stavbu sice nepoškodily, ale zdržely. Hezky pak bylo jen asi tři měsíce a v září už zase pršelo. A teď, když potřebujeme teplo a sucho pro provádění hydroizolací a nátěrů, sice svítí sluníčko, ale po ránu je zima a kvůli rosnému bodu můžeme začít pracovat až po poledni,“ uzavírá Ing. Koukolík.

http://www.metrostav.cz/pdf/noviny/182013.pdf

Thumbs up Thumbs down

728

Re: Trojský most

Rámusák vysunou na břeh a rozeberou

Trať přes legendární tramvajový most Rámusák, jehož funkci přebere nově vybudovaný Trojský most, stála v cestě dobudování Blanky. Co se tedy nyní děje v této oblasti?
V tuto chvíli probíhá demolice trati, překládají se kabely, které vedou pod starou tramvajovou tratí, a uvolňuje se prostor pro výjezdovou rampu č.3, bez které není možné napojení tunelu na křižovatku Troja,“ uvedl ing. Jiří Husárik z divize 2 Metrostavu.

Most rozeberou na břehu
Paradoxně se nyní most svařuje. „Po dokončení prací ho postupně budeme vysouvat na břeh po jednotlivých polích a rozebírat. Vysunutí jednoho pole bude trvat jeden až dva dny, s vysouváním začneme asi na konci listopadu, záleží na tom, jak rychle se nám podaří dokončit přípravné práce,“ řekl Husárik.

Proti povodni hráz
Obyvatelé Holešovic byli chráněni před povodní hrazením, které se vkládalo pod drážní viadukt, pod nímž vedla tramvajová trať do Troji. „To už neplatí, těsně před dokončením je protipovodňový val, který vznikl v místě trati, která toto hrazení nahradí,“ upozornil Husárik.

Pod vodou se objeví bagr
Úkolem Metrostavu je také likvidace mostních pilířů, na nichž Rámusák stál. „V tuto chvíli se rozhodujeme, jak se bude postupovat. Dokumentace k pilířům z 80. let příliš detailní není, a tak mohu říci, že zřejmě využijeme jak podvodní bagr tak i štětové stěny. Na pořadu dne budou tyto práce někdy v březnu a dubnu příštího roku,“ uvedl ing. Jiří Husárik. Tyto práce budou probíhat na základě dohody s Povodím Vltava a Státní plavební správou.

http://www.praha.eu/jnp/cz/home/doprava … berou.html

Thumbs up Thumbs down

729

Re: Trojský most

Tuší někdo, jakým způsobem budou bourat pilíře rámusáku?

Thumbs up Thumbs down

730

Re: Trojský most

asi jako podpěry pod novým mostem...

o pár řádek před se píše o podvodním bagru či štětových stěnách

obvyklá praxe je to odbourat cca 1m pod terénem (dnem)

731

Re: Trojský most

Rámusáku už zbývají jen dvě pole, takže nad řekou už je necelé jedno...

foto http://kasme.rajce.idnes.cz/MO-140309/#IMG_7103.jpg

732

Re: Trojský most

na bourání Rámusáku nastoupilo loďstvo smile

foto http://ttnz.cz/mo/album/v/stavby/silnic … st/140313/

video  http://www.youtube.com/watch?v=o44A_H1A3QE


a zřejmě se můžem těšit na TV reportáž
http://ttnz.cz/mo/album/v/stavby/silnic … 5.JPG.html

733

Re: Trojský most

Bourání Rámusáku jde do finále. Z posledního pole už zbývá jen torzo. Věžový jeřáb, který snášel díly Rámusáku na zem, je pryč.
V řece se bourají železobetonové patky sloupů a vytahují se štětové stěny, které loď vozí na pravý břeh.

Pár fotek mobilem z dnešního odpoledne:
http://mrnobody.rajce.idnes.cz/2014-03-28_troja_ramusak

Thumbs up +1 Thumbs down

734

Re: Trojský most

Pokud vám není jasné, odkud jsou ty štětovnice, tak na této mé fotce z roku 2003, kdy byl jez po povodni v opravě, je to vidět. Pilíře jsou pod hladinou tvořené ohrádkou ze štětovnic vyplněnou betonem.

Thumbs up +1 Thumbs down

735

Re: Trojský most

Na webu ROPIDu odhadli ukončení výluky Trojský most na 18.8. Že bychom měli nástřel termínu?

http://www.ropid.cz/mimoradnosti/tramva … x2378.html

Thumbs up Thumbs down

736

Re: Trojský most

Vypadá to, že po Rámusáku zůstane na holešovickém břehu na bývalé opěře památník v podobě kusu zadlážděných tramvajových kolejí. Foto mobilem: http://mrnobody.rajce.idnes.cz/2014-05- … 184850.jpg

Thumbs up Thumbs down

737

Re: Trojský most

Co mají v plánu s tou bývalou opěrou, že jí opravují?
Myslel jsem, že se zlikviduje i s nájezdem.

Thumbs up Thumbs down

738

Re: Trojský most

asi nic...
nepřekáží a stálo by to moc peněz smile

739 Naposledy upravil: Mirajz (11.05. 2014 13.34)

Re: Trojský most

Před nějakým časem někde (tady nebo u Metrostavu) proběhla informace, že Metrostav nechá snad nějaké pole Rámusáku jako vyhlídkovou plošinu na Trojský most (kvůli odborným exkurzím, návštěvám a pod). Tato myšlenka asi padla a tak by ji ta opěra mohla nahrazovat. Prostě vyhlídka nad řekou. Podle mne to není špatný nápad, zvláště když je ten most tak pěkný a fotogenický. smile Ještě udělat přístupový chodníček, na opěře zábradlí a je vymalováno. smile Doufám jen, že nikoho z magistrátu nenapadne postavit tam budku a vybírat vstupné, aby se náklady na most amortizovaly. wink

Thumbs up Thumbs down

740

Re: Trojský most

vypadá to celkem pěkně smile

http://www.metro.cz/me-hlidac.aspx?idc=14051829587
http://www.metro.cz/me-hlidac.aspx?idc=14051829588
http://www.metro.cz/me-hlidac.aspx?idc=14051829589

741

Re: Trojský most

http://tunelblanka.cz/_files/fotogaleri … /19352.jpg
To je ale... nevhodně řešené zábradlí. Jednak se v tom budou dobře držet odpadky, která se z horní mřížky budou muset vybírat ručně a z dolní mřížky je nevyndá nikdo.  Druhak, jaká bude podle vás životnost toho tahokovu. Nemyslím zloděje, ale prostě že si na to občas někdo šlápne, až to prošlápne. O rezavění nemluvě, vlivem té exponovanosti na tom žádný lak či pozink dlouho nevydrží.

Thumbs up Thumbs down

742

Re: Trojský most

vondr napsal:

22.05.2014 Fotogalerie stavby nového Trojského mostu

http:=//tunelblanka.cz/aktualni-vyvoj-f … allery=706

Most je moc pěkný, ale to zábradlí je nešťastně řešené. Proč? Jako malý kluk jsem nevynechal jedinou příležitost, abych si za série následných pohlavků neplivnul z mostu do vody, nebo do komínu parní lokomotivy. Mám obavy, že toto zábradlí to asi nebude klukům umožňovat. To jeho vyklenutí ... wink

Thumbs up Thumbs down

743

Re: Trojský most

(já na Petříně plival z mostku na běžící lano od lanovky... wink  )

Thumbs up Thumbs down

744

Re: Trojský most

Už se ví, zda pod mostem na holešovické straně bude také nějaká cyklostezka? V původním projektu (viz galerie zde) namalovaná je, na vizualizacích ne.
Jako propojení Stromovka -> pod opěrou rámusáku -> pod nový most

Thumbs up Thumbs down

745

Re: Trojský most

http://www.metro.cz/galerie-trojsky-mos … -extra_mpe

Možná nebude cyklostezka, ale bude skate-park :-)

Thumbs up Thumbs down

746

Re: Trojský most

Asi už se neplánují povodně, že se zbouraly držáky hrazení v Holešovicích. smile
http://ttnz.cz/mo/album/v/stavby/silnic … 9.JPG.html

Thumbs up Thumbs down

747

Re: Trojský most

no on je tam totiž od řeky takovej val... smile smile

i na odkazované fotce je vidět... a není přes něj vidět řeka...

vlevo je opřenej o rampu na rámusák a vpravo o "metro"...



(poslední dobou nějak všude moc rejpeš...)

748

Re: Trojský most

a koukám na fotky... "konstrukce pro osazení protipovodňových zábran v podjezdu" tam je, ale nějaká nízká... a jak to asi utěsní v kolejích? smile

http://tunelblanka.cz/pic_fotogalerie.php?photo=19755
http://tunelblanka.cz/pic_fotogalerie.php?photo=19754

749

Re: Trojský most

Konstrukci na straně řeky jsem nikdy nepochopil, protože mezi nimi už od počátku nebyl žádný rovný dosedací práh, ani středový pilíř - kde by se vůbec vzaly tak dlouhé trubky. Teď pro změnu nechápu proč je tam nechali, když ty fungující na druhé straně šly pryč smile Stejné nepoužitelné držáky jsou i v podjezdu Za elektrárnou.

Thumbs up Thumbs down

750

Re: Trojský most

Kolejnice jsou jeste v pohode ;-) zajimavejsi bude protipovodnova ochrana polozena na vrstve sterku smile To bude hezky vodotrysk smile Ale mozna berou .... ze to zadrzi most, kdyz je tam ted val...

Thumbs up Thumbs down