101

Re: Z tisku a médií

Pražský primátor chce odpovědi na otázky kolem cyklostezky v Sedlci a posouzení projektu, o audit požádal i výbor pro volný čas, sport, cyklostezky a výstavnictví
http://magistrat.praha-mesto.cz/86299_P … stavnictvi

Projekt cyklostezky v Sedlci, která má vyřešit nebezpečné místo pro cyklisty na křižovatce Roztocká - Kamýcká na páteřní cyklistické trase A1, začal řešit primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda. Touto cyklostezkou se dnes opakovaně zabýval také Výbor pro volný čas, sport, cyklostezky a výstavnictví Zastupitelstva hl. m. Prahy.

Primátor Bohuslav Svoboda požádal ředitele Technické správy komunikací hl. m. Prahy Luďka Dostála o vysvětlení nejasností souvisejících s projektem - dosud nezačatou realizací cyklostezky Roztocká – Sedlec a zálohové platby jejímu dodavateli i dalších okolností spojených s touto zakázkou. Písemné vyjádření očekává v pátek 15. dubna.

Cyklostezka Roztocká – Sedlec je také tématem pravidelných jednání Výboru pro volný čas, sport, cyklostezky a výstavnictví Zastupitelstva hl. m. Prahy. Na dnešní, již třetí letošní jednání, výbor pozval zástupce projektanta a Technické správy komunikací hl. m. Prahy, aby členové získali podrobnější informace k projektu. Výbor přijal usnesení, v němž žádá náměstka primátora Karla Březinu o provedení důkladného auditu této zakázky, včetně důvodové zprávy ke zvolenému technickému řešení. Zároveň výbor žádá o dočasné pozastavení stavby do doby, než bude znám výsledek auditu. „Cyklostezky byly v minulosti často předmětem vypjatých diskusí a jsem přesvědčen, že rozhodnutí v této oblasti mají být jednoznačná a transparentní,“ uvedl předseda výboru Petr Bříza. Výbor také požádal o co nejrychlejší ustavení Komise Rady hl. m. Prahy pro cyklistiku a cyklistickou dopravu jako názorové a odborné platformy.

102

Re: Z tisku a médií

to jsou zas objevy... smile


Cyklostezka do Prahy končí v poli
http://www.ct24.cz/regionalni/stredni-c … ci-v-poli/

vloženo: 25. 4. 2011 12:28, autor: adu

Praha - Nová cyklostezka ve Vestci u Prahy měla propojit Týnec nad Sázavou s hlavním městem, zatím ale končí uprostřed pole a nikam nevede. Chybí dobudovat necelý kilometr. Starostové obcí, kudy cyklostezka vede, se shodují, že vše měl řešit pražský magistrát. Na jeho pomoc ale spoléhat nebudou.

103

Re: Z tisku a médií

Okolí botiče se promění, bude tu nová cyklostezka a hřiště
7. května 2011  18:26
http://praha.idnes.cz/okoli-botice-se-p … zpravy_mav

Radnice v Hostivaři chce vybudovat okolo Botiče cyklostezku a přes potok postaví i lávku. Součástí projektu jsou i opatření proti vylití vody z koryta v případě povodní a promění se také nedaleký školní areál, kde vzniknou moderní hřiště.   

Mezi projekty, o kterých radnice Prahy 15 uvažuje, je také nová cyklostezka. Vinout by se měla po levé straně Botiče nedaleko obchodního centra v Hostivaři. Součástí cyklostezky bude i nová lávka, která spojí oba hostivařské břehy.

104

Re: Z tisku a médií

Konec velkého byznysu v Česku. Na cyklostezky docházejí peníze
http://zpravy.ihned.cz/cesko/c1-5185383 … eji-penize

Cyklisté a stavební firmy se připravují na konec zlatých časů sponzorovaných Evropskou unií. Z evropských téměř čtyř miliard korun zbývá do roku 2013 k rozdělení 150 milionů. V Česku zůstane rozestavěna většina dálkových cyklotras, které se s jejich pomocí začaly stavět.

105

Re: Z tisku a médií

bla, bla, bla... smile


Praha chce v budování cyklostezek spolupracovat se Středočeským krajem
http://magistrat.praha-mesto.cz/86566_P … kym-krajem

Hlavní město chce na výstavbě cyklostezek spolupracovat se Středočeským krajem a společně se podílet na plynulém propojení stávajících tras. Myšlenku takové koordinace zastává předseda Výboru pro volný čas, sport, cyklostezky a výstavnictví Zastupitelstva hlavního města Prahy (ZHMP) Petr Bříza. Inicioval proto setkání s vedoucím Odboru regionálního rozvoje Středočeského kraje Oldřichem Vytiskou.

„V dnešní době jsou cyklostezky v metropoli velmi populární. Řada Pražanů ale na kole vyjíždí i do různých míst Středočeského kraje a naopak. Aby byly trasy kvalitní a plynule na sebe navazovaly, je zapotřebí jejich výstavbu v budoucnu plánovat společně se Středočeským krajem. Stávající síť cyklostezek je pak nutné dodatečně propojit,“ uvedl Petr Bříza.

K setkání s Oldřichem Vytiskou jej přiměly také konkrétní případy, kdy se chybějící spolupráce hlavního města a Středočeského kraje ukázala jako problematická. Jedná se například o nově budovanou cyklostezku ve Vestci u Prahy, jež měla propojit Prahu s Týncem nad Sázavou a v současnosti končí uprostřed pole. Chybějící část spadala původně do katastru Městské části Praha - Kunratice, nyní ale patří obci Šeberov. Návaznost stavebních prací se zde proto nepodařilo zkoordinovat.

Nový vývoj bude i u cyklostezky mezi Prahou a Klecany, kterou se rozhodl vybudovat Středočeský kraj. Trasa navazuje na velmi frekventovanou pražskou pravobřežní trasu. Do této cyklostezky město zabudovalo také nový asfaltový úsek pod Trojským zámečkem. Cyklodopravu tak Pražanům zpříjemní i kvalitní povrch, který zároveň rozšíří i možnosti in-linového bruslení až na území středních Čech.

Petr Bříza má také v úmyslu iniciovat zřízení cyklistické sekce na internetovém portálu Praha Sportovní, jež by zájemcům nabídla například ucelený seznam tipů na výlety po cyklostezkách z Prahy do středních Čech a naopak. „Jednalo by se o jakéhosi průvodce, který by nabídl nejrůznější cíle a trasy podle náročnosti a délky, informoval by o možnostech občerstvení i dopravě,“ sdělil Petr Bříza a doplnil: „Projekt by se uskutečnil v koordinaci nejen se Středočeským krajem, ale i Českými drahami. Kola je totiž možné bez problémů přepravovat vlakem, a tak bychom vždy v rámci jednotlivých výletů zájemce zároveň informovali o přesných časech odjezdů vlaků do Prahy či z Prahy. Vše potřebné by tak měli na zmíněné internetové stránce. Během jednání jsme se dále dohodli na vypracování studie, která by zmapovala vytipované lokality a současný stav stezek.“

V Praze  25. 5. 2011

106

Re: Z tisku a médií

Velké „cyklosliby“ nahradily v Praze betonové zátarasy a zavřená lávka
http://praha.idnes.cz/velke-cyklosliby- … -zpravy_ab

27. května 2011  17:52
Cyklisté v Praze se těšili na jízdu tunelem pod Vítkovem nebo po lávce přes Vltavu u Komořan. Zatím tudy ale jezdit nemohou. Důvodem jsou složité vztahy s vlastníky pozemků. Například v Komořanech za něj chce vlastník podle magistrátu přemrštěnou cenu.

107

Re: Z tisku a médií

Praha 1. června (ČTK) - Cyklistům se dnes konečně otevřela cyklostezka vedoucí bývalým železničním tunelem pod Vítkovem. Mluvčí Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) Tomáš Drvota ČTK řekl, že z trasy zmizely všechny betonové zátarasy, dělníci dnes osadili dopravní značky a připojili osvětlení v tunelu i na zbytku trasy.
Povolení doposud měla jen část cyklostezky. Vjezd do tunelu byl ale kvůli chybějící kolaudaci od podzimu zatarasen betonovými panely a kolem stezky byly cedule upozorňující Pražany, že jde o staveniště. Otevření totiž blokovaly nevyřešené majetkoprávní vztahy mezi magistrátem a majitelem stavby, kterým je SŽDC. V pátek ale dostala příjezdová cesta od Seifertovy ulice k tunelu potřebné kolaudační povolení.
"Ve chvíli, kdy kolaudační rozhodnutí nabude právní moci, přejde správa cyklostezky ze správy SŽDC pod správu technické správy komunikací, tedy pod magistrát," řekl Drvota. Stane se tak prý v nejbližších dnech.
Cyklostezka se začala stavět po dokončení takzvaného Nového spojení, kdy byla železniční doprava z centrálních pražských nádraží přemístěna na nově vybudovanou soustavu viaduktů. Po nové cyklostezce se v rámci jedné z akcí  před sněmovními volbami projel na jaře minulého roku dnes už bývalý primátor Pavel Bém (ODS). Někteří cyklisté se domnívali, že šlo o oficiální  zprovoznění cyklostezky, a stěžovali si, že tunel je ještě několik měsíců poté zahrazen betonovými zátarasy. Podle Poláka to ale bylo pouze v rámci kontrolního dne na stavbě.


Konec trapasu. Cyklostezka na Vítkově opravdu existuje

Praha - Cyklistům se konečně otevřela cyklostezka vedoucí bývalým železničním tunelem pod Vítkovem.
http://prazsky.denik.cz/zpravy_region/k … 10601.html

Thumbs up Thumbs down

108

Re: Z tisku a médií

cyklopohádka smile

    Na kole přes Prahu. Chce to mapu, silné nervy a životní pojistku
    20. června 2011
    Zatímco minulý čtvrtek během stávky měli cyklisté v Praze idylu, běžně zažívají peklo. Přinášíme test průjezdnosti českou metropolí na kole od západu k východu. V některých úsecích to bohužel vypadá skoro jako na Divokém západě.

    Zdroj: http://praha.idnes.cz/clanek.aspx?c=A11 … g_kolo_tom

109

Re: Z tisku a médií

Prahu a střední Čechy propojí desítky kilometrů nových cyklostezek
27. června 2011  15:52
http://praha.idnes.cz/prahu-a-stredni-c … zpravy_sfo

Pět nových cyklostezek propojí v budoucnu střední Čechy s Prahou. Několik pražských cyklostezek totiž končí na hranici města a dál nepokračují. Cyklisté tak musí jet po silnicích nebo polních cestách. Kraj má navíc v plánu rozšířit síť cest pro cyklisty a spojit turisticky atraktivní místa i se sousedními kraji.

110

Re: Z tisku a médií

Smetanovo nábřeží bude možná na zkoušku bez aut. Kvůli podpoře cyklistiky
30. června 2011  18:18
http://praha.idnes.cz/smetanovo-nabrezi … zpravy_sfo

Magistrátní skupině pro cyklodopravu se líbí návrh iniciativy Auto*Mat, která přišla s nápadem omezit automobilovou dopravu na Smetanově nábřeží v Praze, aby se cyklistům lépe jezdilo centrem města. Bude ale potřeba vyzkoušet, co to s provozem v centru udělá. Komise proto radě navrhne udělat zkušební uzavírku.

111

Re: Z tisku a médií

Tonda Ježek napsal:

Dnes dopoledne proběhl v metru pokus o zápis do knihy rekordů v počtu přepravených jízdních kol v jedné soupravě metra. Organizátorem byl Klub českých turistů ve spolupráci s DPP a agenturou Dobrý den.
Účastníci akce se shromáždili ve stanici Nádraží Holešovice, odkud byly odvezeni zvláštní soupravou do stanice Háje, kde byl start pro hromadnou cyklo-vyjížďku v rámci akce S kolem kolem Prahy.
Jenom dodám, že souprava byla určena pouze pro účastníky akce a během jízdy v úseku NH - HA nezastavovala.

Fotky z Holešovic (vlevo nahoře):
http://foto-aktualne.mhdcr.biz/thumbnails.php?album=62

to jsou věci smile

112

Re: Z tisku a médií

Novodobými piráty silnic jsou cyklisté
http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci … -cykliste/

10. 7. 2011 19:20, autor: ČT24

Praha – Cyklisté jsou čím dál častějšími viníky dopravních nehod. Policejní statistiky to registrují už třetí rok po sobě. Letos způsobili lidi na kole za prvních pět měsíců přes šest set nehod a každý čtvrtý z hříšníků měl v krvi alkohol. Patnáct jezdců přišlo o život. BESIP teď tak chce vydat desatero bezpečnostních pravidel. Na kolik budou cyklisté a řidiči brát vážně rady BESIPu ukážou až policejní statistiky.

113

Re: Z tisku a médií

Předražená pražská cyklostezka bude ještě dražší, musí mít objížďku
8. srpna 2011  20:49
Nejdražší pražská cyklostezka, která měří pouhé tři kilometry, přišla město na 140 milionů. A ve finále bude stát ještě víc. Praha začala stavět objízdnou trasu. Cyklostezka vede totiž přes soukromý pozemek, na kterém chce investor postavit bytový dům. Stezka pro cyklisty přitom funguje teprve rok a půl.

http://praha.idnes.cz/predrazena-prazsk … zpravy_sfo

114

Re: Z tisku a médií

Odklonění cyklotrasy
S ohledem na výstavbu nového Trojského mostu a probíhající práce, je pravobřežní cyklotrasa kolem nového Trojského mostu od 3.8. - 31.8.2011 vedena odklonem přes staveniště Metrostavu, zhruba 10 m od stávající cyklotrasy.

Od 1.9. do konce listopadu 2011 musí být cyklotrasa podél Vltavy uzavřena a bude vedena od Mostu Barikádníků vozovkou Povltavská, Trojská, Pod Havránkou a dále po své trase, oběma směry.

http://www.praha7.cz/aktuality/odklonen … asy-0.html

115

Re: Z tisku a médií

Cyklotrasa A2 bude v Troji do konce října uzavřena
31.08.2011
Z důvodu výstavby Trojského mostu (součást výstavby Městského okruhu jako stavba č. 0079) bude od 1. září do 31. Října 2011 kompletně uzavřena cyklotrasa A2. Ta je nezbytná s ohledem na rozsah stavebních prací, které je v tomto období nutné realizovat. Konkrétně se jedná o realizaci rozměrných železobetonových částí oblouku mostu, konstrukce mostovky, výstavbu inženýrských sítí a demontováž bednící skruže mostu na trojském břehu za použití množství těžké staveništní mechanizace. Proto tedy není možný veřejný provoz po břehu Vltavy, což se dotkne i cyklotrasy A2 (ta byla doposud v oblasti stavby vést provizorní trasu přes staveniště mostu). Objízdná trasa pro cyklotrasu A2 (ke stažení v PDF ): do Libně: od Trojské lávky ulicí Povltavská, vlevo Sádky, vpravo Trojská, vpravo Pod Lisem, vlevo Povltavská, před mostem Barikádníků na stávající chodníkovou cyklostezku. k ZOO, do Podhoří a Zámků: za mostem Barikádníků sjezd do vozovky ulice Povltavská, vpravo Pod Lisem, vlevo přes tramvajovou trať Nad Kazankou, přímo Trojská, vlevo Pod Havránkou (prodloužení Trojské lávky), případně je možno pokračovat přímo mezi zámkem a vinicí k ZOO.   Objízdné trasy jsou přehledně vyznačeny, doplněny dalšími prvky pro zlepšení bezpečnosti a potřebnými informačními tabulemi (rozmístěny 29.8.2011). Areál loděnice u vodáckého kanálu je přístupný po původní cyklotrase ve směru od Trojské lávky. Nový Trojský most přinese zlepšení i cyklistům a chodcům, protože nahradí provizorní tramvajový "rámusák", na který byl vstup i vjezd ostatním zakázán. Kvalitní návaznosti na obou březích tak přinesou výrazně zlepšení pro spojení oblasti Holešovic a Tróje.

http://www.tsk-praha.cz/wps/wcm/connect … prohlaseni

nebo http://www.tsk-praha.cz

http://www.praha.eu/jnp/cz/home/magistr … troji.html

116

Re: Z tisku a médií

Co řekli o cyklistice Březina a Lomecký?

Vratislav Filler

Speciál Martina Veselovského o městské cyklistice v Praze byl docela výživný. A ježto všichni účastníci až na Martina Kontru užívali řeč poněkud zastřenou, dovolil jsem si provést pro vás výtah v řeči přímé a lidské, do důsledků dovedené. Starosta Prahy 1 Lomecký prokázal, že cyklisty chce, ale ne na Praze 1. Radní pro dopravu Březina zase opakovaně lže, úmyslně zazdívá zóny tempo 30, do Šeříkové by postavil policajta a má dojem, že město nesmí ani pomyslet na nárůst podílu cyklistické dopravy. Převyprávění bylo ovšem nutné i u obšírných, i když přesných sdělení Tomáše Cacha.

http://www.prahounakole.cz/2011/08/co-r … a-lomecky/

117

Re: Z tisku a médií

Překážky pro cyklisty v Praze? Ani kopce, ani počasí, ale strach
Do pražských ulic denně vyjede na kole deset tisíc lidí. Tomu, aby jich bylo ještě více, prý nebrání počasí nebo kopcovitý terén, ale strach cyklistů pohybovat se mezi automobily. Praha přitom prý cyklisty ve městě chce, zaznělo ve Speciálu Martina Veselovského na Radiožurnálu.

http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpra … ale-strach

Thumbs up Thumbs down

118

Re: Z tisku a médií

smile

V Praze byla slavnostně otevřena mimořádně levná cyklostezka
http://www.praha.eu/jnp/cz/home/magistr … vrena.html

Nový úsek cyklostezky Papírenská na levém břehu plavebního kanálu u Císařského ostrova byl dnes slavnostně otevřen v rámci Dne cyklistů a pěších, který je součástí programu Evropského týdne mobility. Zajímavostí 0,85 km dlouhého úseku je mimořádně nízká cena, která nepřesáhla 800 tisíc korun. „Je to ideální cesta, kterou bychom chtěli jít. Funkční věc, která opravdu pomůže, ale stojí co nejméně peněz,“ řekl první náměstek primátora Karel Březina.

119

Re: Z tisku a médií

A já přidávám pár fotek z této nejlevnější cyklostezky a přidávám i  pár z té aktuálně nejdražší smile

http://squish225.rajce.idnes.cz/Cyklostezka_A1

Thumbs up Thumbs down

120

Re: Z tisku a médií

V Praze se v půl třetí v noci srazili dva cyklisté, jeden je v nemocnici
    23. září 2011  10:39
    V noci ze čtvrtka na pátek se kolem půl třetí srazili v ulici K Sádkám v Praze 5 dva muži jedoucí na kolech. Sedmačtyřicetiletý muž nedával podle všeho pozor a narazil do třiačtyřicetiletého cyklisty jedoucího ve stejném jízdním pruhu a ve stejném směru. Starší muž skončil v nemocnici.

    Zdroj: http://praha.idnes.cz/v-praze-se-v-pul- … zpravy_sfo

121

Re: Z tisku a médií

Po nejdražší cyklostezce v Praze nelze projet, přetnulo ji staveniště
    9. března 2012  8:08
    Po nejdražší pražské cyklostezce ve Vysočanech se nedá projet. Stezka totiž vede přes soukromý pozemek a jeho majitel tu začal stavět bytový dům. Cyklisté tak musí nosit kola na ramenou po schodech. Toto provizorium potrvá dva roky, potom bude podle magistrátu stezka obnovena.

    Zdroj: http://praha.idnes.cz/po-nejdrazsi-cykl … -zpravy_ab

122

Re: Z tisku a médií

V Karlíně se chystá in-line dráha

Poté, co byla část Sokolovské ulice pro motorová vozidla uzavřena, a po odklonění dopravy do Pobřežní ulice se zde s návratem provozu již nepočítá, řešila radnice Prahy 8, jak vozovku využít. „Chtěli jsme najít nějaké využití, které by bylo místním lidem přínosem. Možnost, jak zde trávit volný čas. Je zde nevyužitý kvalitní povrch vozovky, a tak se provoz in-line dráhy přímo nabízel,“ uvádí starosta MČ Praha 8 Jiří Janků a dodává: “Na in-line dráze je nejdražší postavit samotnou dráhu, takže největší investice nám odpadla. Radnice teď zainventuje pouze do bezpečného oddělení sportujících od tramvajové trati a do některých doplňků.“

http://praha8.cz/%28jju3px55jxledg3gsni … -400689832

123

Re: Z tisku a médií

Cyklostezka podél Vltavy v Praze bude mít kvůli přeplněnosti „obchvat“
29. března 2012  20:01
Radnice Prahy 12 se rozhodla ulehčit přeplněné cyklostezce podél Vltavy v Modřanech a vybuduje její "dvojče". Souběžně se současnou stezkou povede pěšina, po které budou chodit pěší a maminky s kočárky. Zatím se potkávají s cyklisty a bruslaři, občas tak vznikají i drobné konflikty a kolize.

http://praha.idnes.cz/cyklostezka-podel … -zpravy_ab

124

Re: Z tisku a médií

Křižovatka smrti opravena! Bezpečněji nám bude i jinde

13.04.2012 08:41

Praha - Město opravilo křižovatku, kde zemřel průkopník cyklistické dopravy. Máme seznam dalších opravovaných míst.

http://prazsky.denik.cz/zpravy_region/k … 20413.html



Nevíte, kam vyrazit na in-liny v Praze? Máme několik tipů

V současné době má metropole necelých 141 kilometrů cyklostezek. Kromě nich mohou milovníci in-line bruslení využívat i všechny komunikace v parcích v metropoli. „Dá se odhadovat, že pro bruslaře může v Praze sloužit až 600 kilometrů využitelných komunikací,“ uvádí Luděk Schreib z tiskového oddělení magistrátu.

A jaké nové stezky letos bruslaře a cyklisty v metropoli čekají?

- Cyklostezka Malá Chuchle-Barrandovský most podél Strakonické ulice v délce zhruba 1,5 km.

- Cyklostezka v úseku Sliačská-Roztylské náměstí-Na Chodovci v délce 2,7 km.

- Cyklostezka podél ulice Mladoboleslavská v úseku Košařova-Toužimská-Tupolevova v délce cca 900 m.

http://prazsky.denik.cz/zpravy_region/n … 20412.html

125

Re: Z tisku a médií

Dvoukolový pražský elektrozáchranář v akci

http://www.youtube.com/watch?v=0GyQnflzQTw


kdo by nevěděl o co jde...
http://praha.idnes.cz/zachranka-bude-je … -zpravy_ab