101

Re: Z tisku a médií

Starosta Říčan chystá petici za urychlenou dostavbu okruhu do Běchovic
10. října 2011  20:53
Společně se svými obyvateli dává dohromady starosta Říčan u Prahy Vladimír Kořen petici, kterou chce "přitlačit" ministerstvo dopravy, aby co nejdříve dostavělo Pražský okruh mezi D1 a Běchovicemi. Petice reaguje na to, že ministerstvo zrušilo územní rozhodnutí pro plánovanou část okruhu.

http://praha.idnes.cz/starosta-rican-ch … zpravy_sfo

102

Re: Z tisku a médií

o hluku v pořadu ČT Nedej se, nejvíc se hovořilo o Pražském okruhu (511, 512, 518)

http://www.ceskatelevize.cz/porady/1095 … -nedej-se/

Opakování: ČT2 pátek 28. 10. 2011 v 06:35
nebo pak v ivysilani...

103 Naposledy upravil: kuhe (23.10. 2011 15.20)

Re: Z tisku a médií

je to tady zdá se mi, že zase změnili strukturu webu a video je v sekci videoarchiv

Thumbs up Thumbs down

104

Re: Z tisku a médií

Práce na novém mostu nad dálnicí D1 u Říčan běží podle harmonogramu

Stavba nového mostu nad dálnicí D1 u Říčan se dostává do závěrečné fáze. Starý most na Říčany, který byl zbourán v první polovině dubna, byl příliš úzký a neumožňoval stavbu plánovaných přípojných pruhů. Nový most, který zvýší plynulost a bezpečnost dopravy na naší nejstarší dálnici, by měl být uveden do provozu ještě letos v prosinci.
Jelikož se termín uvedení mostu do provozu kvapem blíží, práce na něm intenzivně pokračují.
V současné době se realizuje napínání mostních kabelů, montáž odvodnění a probíhají dokončovací úpravy na dálničních vozovkách. Po skončení těchto prací bude provoz směrem na Brno převeden zpět do pravého jízdního pruhu. V průběhu listopadu pak bude realizováno osazení definitivních betonových svodidel. Zlikvidován bude také provizorní přejezd, který je dnes využíván pro převádění provozu. Následovat budou práce mezi levým jízdním pruhem (směr Praha) a kolektorovou vozovkou směr Říčany a Plzeň. Jejich dokončení umožní vést dopravu směrem na Prahu již standardně v levém jízdním pruhu.
V konečné fázi budou probíhat práce na vlastní konstrukci a vybavení mostu. Jedná se zejména
o římsy, dilatační závěry, svodidla, zábradlí, vozovky, odvodnění a finální úpravy kolem celé
stavby. Nový most by měl začít sloužit veřejnosti 11. prosince 2011.

http://www.rsd.cz/rsd/rsd.nsf/a3eda25d0 … j_3-11.pdf

105

Re: Z tisku a médií

... nebyl úzký, byl krátký (respektive potřeboval dvě pole navíc a posunout opěry pro kolektory). ŘSD ani neví proč bourá staré a staví nové mosty ... sad

Thumbs up Thumbs down

106

Re: Z tisku a médií

ono i ty pruhy a pásy se jim trochu motaj...

107

Re: Z tisku a médií

Jižní část pražského okruhu bude dražší o dvě miliardy
http://praha.idnes.cz/jizni-cast-prazsk … -zpravy_jj

ČTK, jj 20. listopadu 2011  20:38
Stát za výstavbu jižní části pražského okruhu zaplatí o dvě miliardy korun víc, než se čekalo. Úsek ze Slivence do Vestce se prodražil především kvůli technologiím, které zajišťují bezpečnost tunelů. Požadavky stavebních firem zkoumá Státní fond dopravní infrastruktury. 

Úsek mezi Lahovicemi a Slivencem, který stavělo konsorcium Strabag-Hochtief-Max Bögl, podraží z 6,8 miliardy korun bez DPH o více než miliardu. Za výstavbu sousedního okruhu spojující Lahovice a Vestec bude společnost Skanska místo 4,5 miliard korun požadovat o téměř 900 milionů víc, informoval týdeník Euro.

108

Re: Z tisku a médií

ČTK 22.11.2011 napsal:

Na Pražském okruhu začne v roce 2012 stavba protihlukových stěn
Jesenice (u Prahy) 22. listopadu (ČTK) - Na Pražském okruhu v úseku Slivenec-Lahovice začne v příštím roce výstavba protihlukových stěn. Jejich umístění určí studie, kterou chce ministerstvo dopravy předložit okolním obcím a veřejnosti k posouzení do jara. Zbylé úseky jižní části okruhu by měly přijít na řadu v roce 2013. Výše investice vyplyne z předložené studie, řekl ČTK ministr dopravy Pavel Dobeš (VV). Dohodl se na tom v pondělí večer na setkání se zástupci obcí dotčených hlukem v Jesenici u Prahy.
Proti hluku z nedávno vybudovaného okruhu se bouří lidé z přilehlých obcí, sepsali i protestní petici. Dobeš uvedl, že měření, které se uskutečnilo letos na jaře, vysokou hlukovou zátěž potvrdilo. Překročení limitů bylo podle něj prokázáno na všech třech zkoumaných úsecích, tedy Slivenec-Lahovice, Lahovice-Vestec i Vestec-Jesenice-dálnice D1.
'V tuto chvíli jsme připraveni vyhodnotit tu zprávu s tím, že jsme přislíbili jak jednotlivým starostům, tak veřejnosti, že do prvního čtvrtletí roku 2012 předložíme studii, na kterou oni mohou vypracovat oponentní posudek,' uvedl Dobeš.
S výstavbou v úseku Slivenec-Lahovice podle něj začne Ředitelství silnic a dálnic ještě v příštím roce a na zbylé dvě části by měly být vyčleněny peníze v roce 2013. Kolik si budování protihlukových opatření celkem vyžádá, zatím není známo. 'To v tuto chvíli není jasné, protože budeme předkládat tu studii. Z toho teprve bude vycházet celá délka protihlukových stěn,' podotkl Dobeš.
Podle něj to neznamená, že jeho úřad požadavkům lidí z okolí velkých dopravních staveb automaticky vyhoví. S výstavbou protihlukových stěn podle ministra nemohou počítat lidé, kteří o hlukové zátěži věděli, a přesto stavěli na území poblíž dálnice.

109

Re: Z tisku a médií

Dobeš: Dostavba Pražského okruhu začne v roce 2014 nebo 2015

Praha - Dostavba východní části Pražského okruhu v úseku od dálnice D1 do Běchovic by mohla začít v roce 2014 nebo 2015. Bude záležet na tom, jak rychle se podaří vydat územní rozhodnutí a na výstavbu znovu uvolnit potřebné peníze. ČTK to řekl ministr dopravy Pavel Dobeš (VV).

http://www.financninoviny.cz/zpravodajs … 015/718476

Thumbs up Thumbs down

110

Re: Z tisku a médií

Nejspíš sem

Ředitelství silnic a dálnic zprovozní v sobotu 10.12. 2011 most na silnici II/101 přes dálnici D1. Most byl v rámci dokončovacích prací na křižovatce dálnice D1 a Pražského okruhu letos na jaře odstraněn a postaven v novém uspořádání zcela nový.

Výstavba mostu probíhala od konce března a trvala celkem 8,5 měsíců. Harmonogram prací se i přes obtížné provádění stavebních prací při zachování provozu na dálnici D1 podařilo dodržet přesně podle plánu.

Nový most je výrazně delší, neboť oproti původním šesti jízdním pruhům dálnice D1 dnes vede nejen přes dálnici, ale také přes kolektorové vozovky, které spojují dálnici D1 s Pražským okruhem a silnicí II/101. Celkem tak vede před 10 jízdních pruhů.

Se zprovozněním mostu budou zrušeny objížďky, které zejména ve směru z Prahy do Říčan velmi komplikovaly dopravu a zatěžovaly obce ležící na objízdných trasách.

Úprava křižovatky dálnice D1 a Pražského okruhu bude pokračovat v příštím roce stavbou dalších dvou nadjezdů nad dálnicí D1, pro které jsou v současné době již připraveny pilíře. Jeden z mostů bude sloužit pro připojení připravovaného úseku Silničního okruhu kolem Prahy mezi Běchovicemi a dálnicí D1, druhý most bude využit pro převedení dopravy z dálnice D1 ve směru na již provozovanou část Pražského okruhu a nahradí současné směrově a výškově ne zcela vyhovující provizorium.


Datum: 09.12.2011

Odkaz na ŘSD

Thumbs up Thumbs down

111

Re: Z tisku a médií

Pražský okruh je příliš hlučný, u Komořan vzniknou protihlukové stěny
http://praha.idnes.cz/prazsky-okruh-je- … -zpravy_ab

112

Re: Z tisku a médií

Stát vyvlastnil pumpu u D1 za rekordních 300 milionů
http://ekonomika.idnes.cz/stat-vyvlastn … nomika_abr

113

Re: Z tisku a médií

ŘSD podalo trestní oznámení kvůli převodům pozemků v Ruzyni

Praha - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) podalo trestní oznámení kvůli výstavbě pražského okruhu. Týká převodu pozemků v okolí Ruzyně. Do údajně nevýhodných transakcí byla prý zapojena i část bývalého vedení Ředitelství dálnic (ŘSD), mezi které patří například nedávno obviněný bývalý ředitel ŘSD Petr Laušman a také exmanažer Michal Hala. Podezřelí jsou však i další lidé. Na tiskové konferenci to dnes řekl ministr dopravy Pavel Dobeš. Škoda je odhadována mezi 30 až 40 miliony korun.

http://www.financninoviny.cz/zpravodajs … yni/735428

Thumbs up Thumbs down

114

Re: Z tisku a médií

VIDEO: Údržba tunelů na Pražském okruhu. Při provozu nejvíc trpí kamery

Soustava tunelů na Pražském okruhu vyžaduje důkladnou péči. V zimě se pravidelně opravuje například elektroinstalace nebo videokamery, které nejvíc trpí automobilovým provozem. Zplodiny aut totiž čočky kamer vždy totálně znečistí. Kamera iDNES.cz se podívala do Cholupického tunelu.

http://video.idnes.cz/?idVideo=V120107_ … zpravy_kbe

Thumbs up Thumbs down

115

Re: Z tisku a médií

Průjezd největší dálniční křižovatkou v České republice vám může zamotat hlavu
http://www.novinky.cz/cestovani/254015- … hlavu.html

Thumbs up Thumbs down

116 Naposledy upravil: medvid (02.02. 2012 14.57)

Re: Z tisku a médií

Starostové odmítají plánovanou podobu pražského okruhu

Praha - Jedenáctka starostů apeluje na ministerstvo dopravy, aby přehodnotilo trasu části pražského okruhu, kterou ještě zbývá postavit. V otevřeném dopise adresovaném ministru dopravy Pavlu Dobešovi (VV) navrhují, aby okruh spíše kopíroval obvod metropole a nezasahoval do území jejich městských částí. Jejich návrh je podle nich ekologicky, technicky, ale i finančně šetrnější. Vyjádření ministerstva ČTK shání.

Podle Strnada je jeho trasa sice o 15 kilometrů delší než původní plán okruhu, který vznikl v 60. letech, ale paradoxně by mohl vyjít levněji, a to až o desítky miliard korun. "Nelze efektivně realizovat zastaralé plány, které vznikly za úplně jiných podmínek," míní projektant. Hlavní nevýhodou starého plánu je podle něj nejen propojení transitní a místní dopravy, ale také výstavba v zalidněných či chráněných oblastech, která je náročnější, a tím pádem i dražší. "Plán města počítá s tím, že jeden kilometr vyjde na 1,5 miliardy korun. Náš návrh by byl o zhruba 50 procent levnější," dodal Strnad.

http://www.financninoviny.cz/zpravy/sta … uhu/749751


Strnad je asi velký snílek, si myslí, že na o 15 kilometrů delším okruhu, který vůbec není naprojektován ušetří desítky miliard

Thumbs up Thumbs down

117

Re: Z tisku a médií

Severní obchvat Prahy má tři varianty, dohadují se o ně město, kraj a obce

Na obchvat Prahy mezi D1 a severem Prahy jsou tři návrhy. Jeden těsně kolem metropole, druhý na úrovni Brandýsa a třetí by měl vést až ke Kralupům. Jedenáct starostů nyní apeluje na ministerstvo dopravy, aby původní návrh, který počítá se silnicí co nejblíže Praze, přehodnotilo a trasu posunulo.
Zdroj: http://praha.idnes.cz/severni-obchvat-p … -zpravy_ab

Mediální masáž pokračuje

Thumbs up Thumbs down

118

Re: Z tisku a médií

ČTK: Obyvatelé Říčan peticí žádají Dobeše o dokončení pražského okruhu

Říčany (u Prahy) 8. února (ČTK) - Ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) dnes převzal od říčanského starosty Vladimíra Kořena petici za dostavbu pražského okruhu. Za tři měsíce ji podpořilo 5000 obyvatel Říčan a okolí. Lidé tím chtějí bojovat za co nejrychlejší dostavbu úseku a jeho zprovoznění. Město dlouhodobě trápí nadměrná doprava a kamiony. ČTK to řekl Kořen.
Ministr podle Kořena přislíbil, že se pokusí 'rozpohybovat' projektovou přípravu úseku stavby 511, která povede od Běchovic k dálnici D1. Je totiž pozastavena, protože byly zpochybněny zásady územního rozvoje hlavního města Prahy. S touto variantou vedení silnice nesouhlasí obyvatelé Běchovic, kteří požadují vypracování alternativní trasy.
Podle Kořena by to však znamenalo zásadní zpomalení celého procesu a vypracování nového projektu. Výstavba by podle něj začala nejdříve v roce 2020. Podle současného návrhu je možné stavbu realizovat do dvou let, ministerstvo s dřívějším zahájením stavby nepočítá. 'Tranzitní doprava je určitě jedno z hlavních témat života v Říčanech. Lidem, kteří bydlí v okolí hlavních tras, dochází trpělivost,' poznamenal Kořen.
Hlavní silniční síť v metropoli tvoří vnitřní Městský okruh a vnější Pražský okruh, které má propojit sedm radiál. V provozu je zhruba polovina z celkové délky obou okruhů a všech radiál. Celková délka vnějšího pražského okruhu má být přes 80 kilometrů. Dokončena je nyní jeho jižní část, tedy necelá polovina. Poslední dokončený úsek dlouhý 23 kilometrů vyšel stát na více než 18 miliard korun bez DPH.

viz také http://info.ricany.cz/mesto/ministr-dop … olem-prahy

119 Naposledy upravil: nets (20.02. 2012 12.52)

Re: Z tisku a médií

Stát přišel kvůli mýtu o dvoumiliardovou dotaci na Pražský okruh
20. února 2012  12:22
Stát se bude muset při výstavbě dálnic obejít bez dvou miliard, které měl slíbené z evropských fondů na stavbu Pražského okruhu. Zvýšil totiž mýto, a tím ztratil podle pravidel EU na dotaci nárok. Ministerstvo dopravy říká, že během třiceti let se ztracené peníze podaří mýtem nahradit. České silnice by ale potřebovaly peníze hned.

http://ekonomika.idnes.cz/stat-prisel-k … oprava_spi

Thumbs up Thumbs down

120

Re: Z tisku a médií

Ekonom: Česku hrozí ztráta šesti miliard Kč z EU na obchvat Prahy

Praha - Česku hrozí, že přijde o šest miliard korun z evropských fondů na předloni zprovozněnou jižní část pražského dálničního okruhu. Týdeníku Ekonom to potvrdil ředitel Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) Tomáš Čoček. Brusel prý dotaci neposkytne.

http://www.financninoviny.cz/zpravodajs … ahy/765364

To se jim vyplatilo aby těm firmám daly nažrat a rozšiřoval se tunel o půl metru zbytečně.

Thumbs up Thumbs down

121

Re: Z tisku a médií

Sice velmi okrajově, ale asi to patří sem...

Ministerstvo dopravy by si rádo půjčilo od Lesů ČR na dostavbu dálnic
8. března 2012  20:53
Ministr dopravy Pavel Dobeš přišel s nápadem, jak se vyrovnat se stále napjatějším státním rozpočtem. Na dokončení dálniční sítě si půjčí od Lesů ČR 10 miliard korun, které jim leží na kontě. Splácet peníze pak bude z vybraného mýta.
Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/ministerstvo- … doprava_hv

Thumbs up Thumbs down

122

Re: Z tisku a médií

Lochkovský most na Pražském okruhu praská. Hrozí mu uzavření
13. března 2012  4:17
Lochkovský most, klíčové místo na dálničním okruhu kolem Prahy, praská. Není sice nebezpečné po něm jezdit, ale pokud se budou zatím nepatrné praskliny rozšiřovat, bude se most muset opravit. Což v krajním případě znamená ho na nějaký čas zavřít. Pro dopravu v hlavním městě by to byla rána.
http://zpravy.idnes.cz/lochkovsky-most- … domaci_brd

123

Re: Z tisku a médií

Stanovisko ŘSD k Lochkovskému mostu – zpráva iDNES.cz

Dnešní informaci zpravodajského portálu iDNES.cz v tom smyslu, že Lochkovskému mostu na Pražském okruhu hrozí uzavření, Ředitelství silnic a dálnic důrazně dementuje. Označujeme tuto informaci za poplašnou zprávu.

Po zprovoznění jihozápadní části Pražského okruhu byly na objektu Lochkovského mostu zaznamenány indikace v těsnících svarech, které ovšem nemají vliv na statiku mostu. Tyto indikace by mohly mít vliv maximálně na životnost mostu.

ŘSD jako řádný správce do doby převzetí stavby most pravidelně monitoruje. Zadali jsme nezávislý posudek Inženýrské akademii, ze kterého vyplývá jednoznačný závěr - na mostě není ohrožena bezpečnost silničního provozu a není nutné ani žádné dopravní omezení. V posudku jsou též uvedené krajní varianty řešení případných oprav. Ty by však byly řešeny za minimálního omezení, nikoliv za úplné uzavírky mostu.

Další monitorování bude průběžně probíhat a jeho vyhodnocení předpokládáme ve třetím kvartále letošního roku. Veškerá měření má ŘSD pod kontrolou a probíhají na náklady zhotovitele.

Datum: 13.03.2012

http://www.rsd.cz/doc/Informacni-servis … va-idnescz

Thumbs up Thumbs down

124

Re: Z tisku a médií

ŘSD pokračuje v přípravě Pražského okruhu u Suchdola
http://www.vz24.cz/clanky/rsd-pokracuje … -suchdola/

4.4.2012 20:41, Zdroj: ČTK

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) obnovilo přípravu výstavby Pražského okruhu v úseku mezi Suchdolem a Březiněvsí. Vypsalo proto výběrové řízení na projektanta, který připraví dokumentaci k územnímu a stavebnímu řízení. Vyplývá to z registru veřejných zakázek. Navrhované vedení okruhu se nelíbí zástupcům Suchdola a některých dalších městských částí.


Hlavní město uzavře s ministerstvem dopravy memorandum, ve hře je Pražský okruh
http://www.mediafax.cz/domaci/4035079-H … zsky-okruh

PRAHA / 06:37, 05. 04. 2012

Dokončení Pražského okruhu je jedním z klíčových bodů mezi hlavním městem a ministerstvem dopravy. Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) a ministr Pavel Dobeš (VV) ve čtvrtek podepíší memorandum o vzájemné spolupráci, která je pro dopravu v metropoli důležitá.

Pro Prahu je uzavření memoranda klíčové právě kvůli dokončení Pražského okruhu, tedy zahájení stavby 511 Běchovice - D1, stavby 518 z Ruzyně do Suchdola a stavby 519 mezi Suchdolem a Březiněvsí. V případě železnice je nutná oprava a modernizace trati, která propojuje hlavní město, ruzyňské letiště a Kladno.

125 Naposledy upravil: medvid (05.04. 2012 11.48)

Re: Z tisku a médií

Dobeš: Praha potřebuje silniční okruh a řešení příměstských vlaků

Praha - Dopravními prioritami Prahy je kromě dostavby silničního okruhu i řešení příměstské železnice a propojení na ruzyňské letiště. U příležitosti podpisu memoranda o spolupráci ministerstva dopravy a hlavního města Prahy v oblasti dopravy to dnes řekl ministr dopravy Pavel Dobeš (VV). Každou z těchto kapitol by se podle něj měla zabývat zvláštní pracovní skupina.


"Bohužel v době minulé koordinace stavebních prací Prahy s ministerstvem dopravy nebyly ideální a z toho také vyplývá stávající situace, kdy máme kamionovou dopravu, která se nám nejen dotýká, ale i přímo zasahuje do hlavního města," řekl pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Připomněl, že vnitřní i vnější silniční okruh jsou zatím jen rozpracované. Situace si tak podle primátora vyžaduje dlouhodobou koncepční práci.
Nejpalčivějším problémem pražské dopravy je podle Dobeše úsek vnějšího Pražského okruhu mezi brněnskou dálnicí a Běchovicemi, jehož výstavba umožní z Prahy vyvést kamionovou dopravu. Na železnici je jasnou prioritou řešení území po bývalých nákladových nádražích na Žižkově a na Smíchově a vytvoření efektivní příměstské dopravy po vzoru německých S-Bahn, čímž by se ulehčilo automobilové dopravě zejména ve špičce.
Vnější Pražský okruh by měl po dokončení měřit asi 83 kilometrů, v provozu je v současnosti zhruba polovina. Kromě jihovýchodního úseku mezi D1 a Běchovicemi chybí také celá severní část z Ruzyně přes Suchdol a navazující úsek mezi Suchdolem a Březiněvsí. Naposledy byl v září 2010 otevřen jižní úsek mezi dálnicemi D1 a D5.
Uspíšit dostavbu Pražského okruhu si kladl za cíl i dokument o spolupráci, který Praha, Středočeský kraj a ministerstvo dopravy podepsaly už v roce 2003. Memorandum ale tehdy žádné výrazné výsledky nepřineslo.

http://www.financninoviny.cz/zpravy/dob … aku/778445

Thumbs up Thumbs down