1 Naposledy upravil: andy (30.01. 2010 00.19)

Re: Přeměna Václavského náměstí

To si hádám zaslouží vlastní thread smile
Napřed link na jeden článek z loňska:

Méně aut, více místa pro chodce. Václavské náměstí se začne měnit

idnes.cz napsal:

Přeměně pražského Václavského náměstí už nic nebrání. Během prosince se jeho spodní část zbavila nevzhledných staveb podzemních kolektorů. Příští rok tak může odstartovat proměna zanedbaného prostranství mezi ulicí Na Příkopě a Vodičkovou na moderní bulvár. Rozšíří se chodníky, méně místa bude pro auta. "Základní podmínkou bylo dokončení podzemní práce na kolektorech, teď mohou začít úpravy na povrchu. V příštím roce by mělo být vydáno stavební povolení, co nejdříve poté chceme zahájit práce," upřesnil starosta Prahy 1 Filip Dvořák. Architekt Jakub Cigler, který navrhl novou podobu náměstí, teď chystá projektovou dokumentaci, povolení je podle něj reálné získat na jaře.

Náměstí bude po úpravách přívětivější pro chodce, protože se chodníky rozšíří na dvojnásobek své dnešní plochy. Na každé straně vyroste nové stromořadí, pro pohyb aut zůstane v každém směru pouze jeden pruh. Auta už na náměstí parkovat nebudou, zmizí v podzemních garážích. Tramvajové koleje, které původně měly středovým pásem náměstí vést až k ulici Na Příkopě, tu nebudou. "Místo nich bude ve středovém pásu prostor pro výstavy, trhy nebo letní provoz kaváren," uvedl architekt Cigler, jehož ateliér Cigler Marani Architects vyhrál soutěž na obnovu náměstí už před čtyřmi lety.

Projekt, který by v ideálním případě mohl být hotov ještě v roce 2011, však může narazit na některé problémy. Tím prvním jsou podzemní garáže přibližně pro 150 aut, které nahradí stávající parkovací místa u chodníků v dolní části náměstí. Garáže mají vzniknout pod chystaným obchodně kancelářským komplexem budov mezi Jindřišskou a Panskou ulicí, který chystá společnost Welwyn Company. "Kvůli současné hospodářské krizi se ale stavba zastavila, to zdrží obnovu dolní části náměstí možná o rok," odhadoval Dvořák.

Složité bude podle něj také zajistit financování samotných úprav, které přijdou zhruba na 80 milionů korun. "Podle mého názoru by se na akci mělo ze tří čtvrtin finančně podílet město," prohlásil Dvořák. Magistrát však v rozpočtu na příští rok s investicemi do rekonstrukce náměstí nepočítá. Primátor Pavel Bém, který v červnu sliboval zahájení prací příští rok, včera MF DNES neodpověděl, jen odkázal na tiskového mluvčího. "Praha 1 zatím nevznesla na rozpočet Prahy žádný finanční požadavek," prohlásil mluvčí Jiří Wolf. Zatím tedy není jisté, zda a kdy na projekt peníze budou.

Thumbs up Thumbs down

2

Re: Přeměna Václavského náměstí

Součástí úprav je i záměr Rekonstrukce části vnitrobloku č. p. 852, 835, 837, 896, 900, 1480, Praha 1 - Nové Město, na nějž byl nedávno vypracován posudek. Záměr mj. navrhuje realizovat podzemní garáže s 453 parkovacími stáními (v tomto počtu jsou zahrnuta i stávající parkovací stání v suterénu objektu Václavské náměstí 11 s kapacitou celkem 78 stání). Podzemní garáže by měly nahradit:
1) 156 ze 170 stávajících povrchových stání ve spodní části Václavského náměstí a v ulicích Jindřišské a Panské, která budou zrušena (tj. na uvedených místech jich zůstane zachováno pouze 14 pro PČR, taxi apod.), a také
2) deficit parkovacích míst pro stávající objekty Václavské náměstí 13-15, Jindřišská 7, Panská 8 a 10 a Na Příkopě 10, které se stanou součástí navrhovaného záměru, v celkovém počtu 71 stání. Tento deficit parkovacích stání je v současné době z velké části praktikován nelegálním parkováním v halách a nádvořích vnitrobloku výše zmíněných budov a tvoří tak již dnes stávající zátěž území.
To prakticky znamená, že nárůst parkovacích stání oproti současné realitě je 148 parkovacích stání: 453 – (78+71+156) = 148.

Záměr vyvolal nevoli u představitelů Národního památkového ústavu, Klubu Za starou Prahu a české sekce ICOMOS, poradního orgánu UNESCO:
U Václaváku má padnout 11 domů kvůli obřímu obchodnímu centru

Thumbs up Thumbs down

3

Re: Přeměna Václavského náměstí

andy napsal:

Součástí úprav je i záměr Rekonstrukce části vnitrobloku č. p. 852, 835, 837, 896, 900, 1480, Praha 1 - Nové Město, na nějž byl nedávno vypracován posudek.

Záměr má souhlasné stanovisko.

Thumbs up Thumbs down