1 Naposledy upravil: obr (16.06. 2010 12.38)

Téma: Pražské kolektory

Kolektor pod vltavským dnem, souběžný s Hlávkovým mostem, se začne budovat ve čtvrtém kvartálu letošního roku. Spolu s dalšími plánovanými stavbami v centru města přispěje během příštích sedmi let k významnému rozšíření jedinečné sítě kolektorů, kterou Praze závidí mnohé evropské metropole. V současné době je v hlavním městě v provozu přibližně 95 kilometrů kolektorů, v nichž jsou uloženy veškeré inženýrské sítě.

Tunel pro kolektor stavbaři prorazí 18 - 24 metrů pod dnem Vltavy. Razit se bude za pomoci důlních technologií a bude téměř šest metrů vysoký a více než čtyři a půl metru široký. Celková délka kolektoru má být 415 metrů.

http://magistrat.praha-mesto.cz/default … 1887297384

.....Od roku 2014 do roku 2017 město chce vybudovat ještě kolektor v horní části Václavského náměstí, který propojí trasu Vodičkova s kolektorem Centrum I. v Mezibranské ulici....
„Tato trasa je důležitá i proto, že se do ní uloží všechny inženýrské sítě pod Václavským náměstím, což umožní jeho úpravu podle vítězného architektonického návrhu,“

Thumbs up +1 Thumbs down

2

Re: Pražské kolektory

Projeďte kolektor mašinkou

Kolektorová síť byla jako vůbec první technická stavba v Praze zpřístupněna v rámci tzv. zážitkové turistiky před téměř třemi lety. Pro veřejnost tu jsou připraveny čtyři různě náročné prohlídkové trasy. Prohlídky, kde na návštěvníky čeká i jízda důlním vláčkem, se konají jen v určené dny a hodiny, cena je 300 Kč/osobu. Loni si tunely prohlédlo na pět tisíc lidí. Více informací o prohlídkách najdete na www.kolektory.cz.

http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-zajim … estem.html

Thumbs up Thumbs down

3

Re: Pražské kolektory

Tak dnes jsem tam byl, nebyla sice ta placená exkurze, kdy se jezdí vláčkem a podobný blbosti, ale možná o to víc to za to stálo. Mohu vážně doporučit, je to velice zajímavý, pěkně připraveno, odvykládáno, informace od stavařiny až po elektro a zabezpečovačku.

Největší překvapení bylo, když jsme stále šli tunelama, šli, lezli, šli, otevřeli nějaký dveře ... a vyšli přímo uprostřed nákupního centra smile smile

Tady nějaký fotky, jen z mobilu, možná časem od kolegů vyzískám lepší z digitálu..

https://picasaweb.google.com/jannnn.2/K … directlink

Thumbs up +1 Thumbs down

4

Re: Pražské kolektory

Praha 9. ledna (ČTK) - Praha vypsala zakázku na stavbu kolektoru pod Hlávkovým mostem. Její předpokládaná hodnota je 370 milionů korun. Praha výběrové řízení zveřejnila ve věstníku veřejných zakázek. Kolektor má propojit dva jiné kolektory končící na obou březích Vltavy. V současné době jsou inženýrské sítě vedené v mostě. Technická správa komunikací (TSK) dnes také vyhlásilo zakázku na přípravu dokumentace pro stavební povolení na přestavbu Hlávkova mostu.
Nový kolektor má vést přes ostrov Štvanice a pod Vltavou, vybudován má být do března 2016. Jeho stavba bude náročná, stavební firma si bude muset poradit se složitými geotechnickými podmínkami. Praha ho musí vybudovat, aby mohla v blízké budoucnosti začít s generální opravou samotného Hlávkova mostu. Kolektor má stavební povolení od roku 2006, již dvakrát muselo být prodlouženo.

http://www.vestnikverejnychzakazek.cz/c … lay/467864

Thumbs up Thumbs down

5

Re: Pražské kolektory

Pod Vltavou souběžně s Hlávkovým mostem povede kolektor

Rada hl. m. Prahy schválila uzavření smlouvy s vítězem veřejné zakázky na vybudování kolektoru, do kterého budou přemístěny všechny inženýrské sítě dosud vedené v tělese Hlávkova mostu. Stavbu bude realizovat Společnost Subterra + Hochtief Kolektor Hlávkův most, jejíž nabídková cena činí 461 212 322 Kč bez DPH.

    20. červenec 2016

/zpráva z 25. jednání Rady hl. m. Prahy 19. července 2016/

Kolektor o délce zhruba 400 metrů optimalizovanou trasou přes ostrov Štvanice propojují dva stávající kolektory: RNLS  na Těšnovské straně a SPHM na Holešovické straně Hlávkova mostu. Jedná se o unikátní, zajímavou a náročnou stavbu ve složitých geotechnických podmínkách.

„Definitivní přeložení všech inženýrských sítí z tělesa Hlávkova mostu do nového kolektoru je nutné před zahájením samotné rekonstrukce mostu. Trasa kolektoru pod Vltavou bude vyžadovat neustálý geotechnický monitoring po dobu stavby. Během posledních let bylo v centrální části našeho hlavního města vybudováno mnoho kilometrů kolektorových tras, které patří díky přísným bezpečnostním předpisům mezi jedny z nedokonalejších na světě a kolektorové propojení pod Vltavou tuto stavbu může opět zařadit mezi výjimečné, “ upřesnila radní hl. m. Prahy Jana Plamínková. 

Kolektor bude prováděn ražením v hloubce cca 28 až 37 metrů, převážně ve složitých a značně proměnlivých geotechnických podmínkách, se zvýšeným přítokem podzemní vody do díla a s předpokladem použití trhacích prací. Zajímavostí je, že při ražbě kolektoru bude prováděn komplexní geotechnický monitoring, jak v podzemí, tak i na povrchu. Obecně kolektorová síť umožňuje inženýrské sítě průběžně kontrolovat, udržovat, eventuálně vyměňovat, pokládat nové sítě a provádět údržbu na technickém vybavení kolektoru bez jakéhokoliv zásahu do povrchu ulice.

http://www.praha.eu/jnp/cz/o_meste/magi … ostem.html

6

Re: Pražské kolektory

Tak už to začalo - aspoň na holešovické straně. Snad ta facebooková fotka bude vidět.

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/t3 … 6620_o.jpg

Thumbs up Thumbs down

7

Re: Pražské kolektory

to vypadá spíš na Štvanici https://mapy.cz/s/15XYU

ohrady už jsou několik týdnů na pravém břehu, 2x Štvanice a možná už i v Holešovicích, tam je nejméně místa


už jsem to chtěl taky napsat... smile

8

Re: Pražské kolektory

Prorážky pod Hlávkovým mostem

D1 Výstavba kolektoru pod Hlávkovým mostem v Praze, na níž spolupracují Subterra a Hochtief, postoupila do další fáze.
Na konci července byl v kalotě proražen úsek mezi šachtami na těšnovském břehu a na ostrově Štvanice, tamní technickou komoru a šachtu na holešovickém břehu pak trasa propojila o měsíc později.
Souběžně probíhalo i dobírání dna. Veškeré ražby při výstavbě kolektoru pak divize 1 dokončila počátkem října.  Pokračují i další práce, např. na sekundárním ostění technické komory na Těšnově a propoji s kolektorem Nábřeží Ludvíka Svobody.

http://www.subterra.cz/Modules/Magazine … -36_CS.pdf

9

Re: Pražské kolektory

Kolektor Hlávkův most
Publikováno: 30.1.2018
Rubrika: Tunely

Kolektory mají v Praze bohatou tradici. Jejich výstavba byla zahájena v roce 1969 a k zásadnímu rozvoji došlo v devadesátých letech minulého století. Ke stávající síti hloubených a ražených kolektorů o celkové délce téměř 91 km přibyde v roce 2018 cca 0,5 km hlubinného kolektoru Hlávkův most. Dojde tak k propojení již vybudovaných kolektorů Severní předmostí Hlávkova mostu (zkráceně SPHM) a Nábřeží Ludvíka Svobody (zkráceně NLS) na obou březích Vltavy a ostrova Štvanice. Technické řešení kolektoru Hlávkův most, které je odlišné od řešení ražených konstrukcí dříve realizovaných kolektorů, by mohlo naznačit trend dalšího směřování výstavby kolektorů nejenom v Praze.

http://www.silnice-zeleznice.cz/clanek/ … vkuv-most/