101 Naposledy upravil: S_M_Lomoz (28.03. 2014 20.05)

Re: Z tisku a médií

Praha 28. března (ČTK) - Geologický průzkum zříceného svahu na dálnici D8 provede sdružení v čele se společností AZ Consult, které zvítězilo mezi devíti oslovenými uchazeči. Cena průzkumu, který má rozhodnout o budoucí sanaci sesuvu, vyjde na zhruba dva miliony korun. ČTK to řekla mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Martina Vápeníková.
Nová nabídka je podstatně lacinější než se odhadovalo v původní soutěži, kterou zadalo bez výběrového řízení bývalé vedení Ředitelství silnic a dálnic. Tuto zakázku s odhadovanou hodnotou 52 milionů zastavil nově pověřený šéf ŘSD Jiří Mayer.
Geologický průzkum může začít v nejbližších dnech, v současnosti jsou už v okolí sesuvu odtěžené stromy, které komplikovaly přístup těžké techniky. Podle původních odhadů potrvá geologický průzkum zhruba tři měsíce a poté bude na základě jeho výsledků možné začít vybírat firmu, která sesutou zeminu bezpečně odtěží.

http://www.lidovky.cz/stat-chtel-platit … y-trhy_mev

Thumbs up Thumbs down

102

Re: Z tisku a médií

Sedmadvacátá žaloba kvůli D8. Děti Země opět posílají dálnici k soudu
20. května 2014  11:37
Dálnice D8 by se mohla stát samostatným kurzem na právech. K soudu míří už sedmadvacátá žaloba týkající se zakleté autostrády přes České středohoří. Podalo ji opět hnutí Děti Země, tentokrát žaluje ministerstvo pro místní rozvoj kvůli rozhodnutí ve věci stavby úseku u Řehlovic.
Zdroj: http://usti.idnes.cz/deti-zeme-podaly-z … zpravy_jan

Thumbs up Thumbs down

103 Naposledy upravil: S_M_Lomoz (23.05. 2014 12.44)

Re: Z tisku a médií

Litochovice (Litoměřicko) 23. května (ČTK) - Sesunutý svah na rozestavěné dálnici D8 u Litochovic na Litoměřicku není stabilní. Při silných deštích hrozí, že se dá znovu do pohybu. Přesné výsledky geologického průzkumu budou za týden, ale už teď je jisté, že sesuv se za určitých klimatických podmínek může opakovat, řekl dnes ČTK Zdeněk Venera, ředitel České geologické služby. Zemina rozestavěnou dálnici zavalila loni 7. června po vydatných deštích.
"V současné době je svah uklidněn pouze dočasně. V případě mimořádně silných srážek, jaké nastaly loni, se může dát znovu do pohybu," uvedl Venera. Geologové od poloviny dubna, kdy s průzkumem začali, provedli hloubkové vrty a horizontální geofyzikální profily mapující stav sesuvu. Technické práce a měření jsou dokončeny, odebrané vzorky teď zkoumají odborníci v laboratořích. "Přesné výsledky bychom měli znát do konce května," řekl Venera. Už teď se ale potvrdilo, že v oblasti sesuvu jsou stále aktivní přítoky spodních vod.
Na konečné výsledky průzkumu čekají především stavbaři. Až po jejich vyhodnocení totiž bude určen postup dalších prací při sanaci sesuvu a provedení opatření zabraňujících jeho opakování. "Potom bude na projektantovi, aby navrhl řešení," uvedl František Zukerstein z lovosického závodu Ředitelství silnic a dálnic ČR, které je investorem stavby.
Jak se likvidace sesuvu promítne do termínu dostavby dálnice, není zatím jasné. Sice se hovoří o polovině roku 2016, ale termín dokončení stavby zatím není předmětem smlouvy mezi investorem a dodavatelem, kterým je společnost Eurovia, sdělil ČTK Zukerstein.
Stavbu úseku dálnice D8 přes České středohoří doprovázejí problémy již od začátku. Geologové už v polovině 90. let současnou trasu nedoporučili. "Vědělo se o tom, že svahové nestability tady v minulosti byly," řekl už dříve Venera. Geologové doporučili vést v těchto místech dálnici tunelem Kubačka, který měl mít délku 3,7 kilometru.
K této variantě se přiklonili i ekologové. Organizace Děti Země podala v souvislosti s dostavbou dálnice D8 přes České středohoří už 27 žalob. Zatím poslední míří proti ministerstvu pro místní rozvoj a týká se obnovy stavebního řízení 4,7 kilometru dlouhého úseku dálnice u Řehlovic na Ústecku, kde se napojí na již hotový úsek.
Ministr dopravy Antonín Prachař (ANO) už dříve odmítl variantu, že by se dálnice D8 nemohla na současné trase dostavět. "Musíme najít řešení, které vyřeší tento problém. Jsme v chráněné krajinné oblasti, tady nemůžeme hledat trasu. Je tady utracena spousta peněz," řekl už dříve ČTK Prachař.

http://www.financninoviny.cz/zpravy/ses … si/1082642

Thumbs up Thumbs down

104

Re: Z tisku a médií

Potiskli jsme papír a internet článkem, z kterého je informace jediná věta     - Studii na řešení sesuvu ústecké dálnice D8 dodá státu firma AZ Consult.

    Zdroj: http://byznys.lidovky.cz/sesuv-d8-bude- … prava_pave

Thumbs up Thumbs down

105

Re: Z tisku a médií

most přes Uhelnou strouhu... že už by se konečně začalo?

"Z důvodu rizika zjištěných nepředvídatelnými fyzickými podmínkami v průběhu výstavby mostního objektu provedl člen sdružení Metrostav na svoje náklady dodatečný inženýrsko-geologický průzkum, který zohlednil do realizační dokumentace stavby, a který aktuálně probíhá připomínkovacím a schvalovacím procesem," sdělil na dotaz SeveročeskýDeník.cz mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Studecký.

"Doplňující inženýrsko-geologický průzkum navazuje na všechny předchozí průzkumné práce provedené v lokalitě mostního objektu a předportálového úseku obou navazujících tunelů Prackovice a Radejčín," konstatoval Jan Studecký. "Průzkum současně ověřil a v určitých pasážích upřesnil založení předmětného objektu respektující dříve provedené průzkumy."

http://www.severoceskydenik.cz/kauzy/ka … elava.html

106

Re: Z tisku a médií

Konečně někdo přiznal existenci tunelu Kubačka!

Thumbs up Thumbs down

107

Re: Z tisku a médií

Aktualizovaný leták: Lovosice–Řehlovice, stavba 0805, informační leták, stav k 04/2015
http://www.rsd.cz/rsd/rsdcat.nsf/0/A0AD … -rehlo.pdf

Thumbs up 0 Thumbs down

108

Re: Z tisku a médií

Včera jsem slyšel v rádiu (ČRo2), že vyšla expetiza ohledně sesuvu, že za to může lom (tedy potvrzení již dříve vyslovených názorů) protože na hranu svahu navezl X kubíků/tun suti. Lom samozřejmě kontruje vlasdtní expertizou.
Ověření z dalších zdrojů (tisk, net) nemám, protože jsem přijel jenom na skok do sídelního města z lesů.
A je v nich líp smile

Thumbs up Thumbs down

109

Re: Z tisku a médií

Dálnice do Drážďan bude otevřena do příštích Vánoc, slibuje Ťok
Dálnice D8 do Německa bude zprovozněna před koncem příštího roku. Na vánoční trhy do Drážďan tak už bude možné jet po dálnici. Po pátečním setkání s německým ministrem dopravy Alexandrem Dobrindtem to řekl jeho český protějšek Dan Ťok.
http://www.novinky.cz/ekonomika/378987- … e-tok.html

Thumbs up Thumbs down

110

Re: Z tisku a médií

Stroje začaly odvážet zeminu přímo ze zavalené D8, potrvá to rok
   Sanace obřího sesuvu, který v červnu 2013 zavalil rozestavěnou dálnici D8 u Dobkoviček, postoupila do další fáze.

    Zdroj: http://usti.idnes.cz/sanace-sesuvu-na-d … zpravy_alh


Tudy z Prahy do Ústí a Drážďan. Unikátní záběry úklidu závalu na D8

http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalo … na-d8.html

Thumbs up Thumbs down

111

Re: Z tisku a médií

Otevření D8 mohou po dokončení oddálit aktivisté, připouští šéf stavby
Na dálnici D8 přes České středohoří stále zbývá zprovoznit 16,4 kilometru. Nejtěžší úseky stavbaře čekají u Řehlovic a v místě sesuvu. I tak je podle Františka Zukersteina z Ředitelství silnic a dálnic reálné, že do Vánoc se bude po dálnici jezdit - pokud ovšem dostane povolení k předčasnému užívání.
http://usti.idnes.cz/otevreni-dalnice-d … zpravy_alh

Thumbs up Thumbs down

112

Re: Z tisku a médií

Nepřímo to souvisí, tak to dám sem.

Železničáři připravují obnovu zasypané trati přes České středohoří
Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) připravuje obnovu železniční trati přes České středohoří. Trať mezi Lovosicemi a Řetenicemi poničil velký sesuv před třemi lety, který zavalil i dvousetmetrový úsek dálnice D8. Práce na stavbě trati by mohly skončit v listopadu 2019.
http://zpravy.e15.cz/byznys/doprava-a-l … ri-1291600

Thumbs up Thumbs down

113

Re: Z tisku a médií

Vážně uvažují, že obnoví trať, kterou do teď TŘI roky nikdo nepotřeboval?

114

Re: Z tisku a médií

je to výletní historická dráha smile

115

Re: Z tisku a médií

NKÚ: Výstavba D8 má 15 let zpoždění, chybí ještě 17 km. Může za to špatná příprava a soudní spory

http://zpravy.aktualne.cz/domaci/nku-vy … 5900fea04/

116

Re: Z tisku a médií

mar3k napsal:

Další sesuvy na D8 hrozí, uznal ministr. Slíbil opatření i otevření letos

Otevření prý desátého, párty šestnáctého

http://usti.idnes.cz/sesuv-pudy-d8-lom- … rilohy_klu


dvs napsal:

Ještě k tomu přidejme tiskovou zprávu mdčr

Ministerstvo dopravy a Ústav struktury a mechaniky hornin AV ČR se shodují, že zbývající část dálnice D8 může vést nestabilním územím kolem lomu Dobkovičky. Podstatné nyní bude zajištění celého území monitoringem širšího území a zajištění hloubkového odvodnění.

„Vysvětlili jsme si nedorozumění ohledně interpretace výsledků analýzy příčin sesuvu na D8. Shodli jsme se, že o objektivní odpovědnosti za sesuv bude nyní rozhodovat soud. Zároveň jsme si vysvětlili, že stát (ŘSD a SŽDC) musel konat a podat žalobu na kamenolom v Dobkovičkách,“uvedl při společném prohlášení ministr dopravy Dan Ťok spolu s ředitelem ÚSMH AV ČR Josefem Stemberkem.

Podle závěrů dostupných analýz a studií byly příčinami vzniku sesuvu v červnu 2013 nadměrné srážky v kombinaci s přetížením kamenolomu a jeho nedostatečné odvodnění. V daném území mohou podle analýz hrozit další sesuvy. Proto nyní Ředitelství silnic a dálnic provádí průzkum a monitoring širšího sesuvného území a buduje hloubkové odvodnění, které má zajistit zlepšení poměrů v místě možného sesuvu.

„Ministerstvo dopravy i Ústav struktury a mechaniky hornin AV ČR se shodují, že dálnici může tímto územím vést. Diskusi o jiné trase už nemůžeme vést, stát sem investoval desítky miliard. Podstatné pro občany je, aby dálnice D8 byla dostavěná, bezpečná a v prosinci otevřená,“ dodal ministr Ťok.

O dalších možných hrozbách sesuvů kolem Dobkoviček a zajištění území bude ministr dopravy v následujících týdnech informovat vládu. http://www.mdcr.cz/cs/Media/Tiskove_zpr … esuvum.htm

117

Re: Z tisku a médií

Poslední úsek D8 by měl být motoristům otevřen 17. prosince
http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/posled … ce/1388639

Tak snad už.

118

Re: Z tisku a médií

Lidé si prohlédli rozestavěnou D8. Jezdit se tu bude v prosinci, řekl Ťok
http://usti.idnes.cz/lide-si-prohledli- … zpravy_pas 

As menšími obměnami ve všech TV zprávách

Thumbs up Thumbs down

119

Re: Z tisku a médií

Svah nad nedokončenou D8 se opět hýbe. Prosincové otevření je v ohrožení
    11. října 2016  13:57,  aktualizováno  14:12

    Svah nad jedním z úseků poslední nedokončené části dálnice D8 mezi Lovosicemi a Řehlovicemi se opět začal hýbat. Stavbaři se přitom nedaleko současného místa pohybu musí vypořádat s obří sesuvem půdy. Termín otevření 17. prosince však zatím ohrožen není, uklidňovali na tiskové konferenci ministr dopravy Dan Ťok a ředitel ŘSD Jan Kroupa.

    Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/ministr-dan-t … oprava_neh

120

Re: Z tisku a médií

Kuba na http://forum.ceskedalnice.cz/viewtopic. … 12#p136512 oprášil 4 roky starý článek... smile

Kuba napsal:

Dost informací je zde. Nedělá to na mě dojem, že by se to odfláklo.

http://www.silnice-zeleznice.cz/clanek/ … investora/

Novostavba mostu je situována částečně do lokality bývalého lomu Prackovice nad Labem, na příkrých svazích stoupajících od břehů Labe k vrcholům Českého středohoří, vzhledem k délce mostu přesahující 500 metrů s proměnlivou geologií podloží.

Založení je tvořeno železobetonovými pilotami průměr 1,2 m v délkách 8 až 30 m (dle zastižené geologie) v celkovém počtu cca 340 ks. Při kontrole prováděných prací bylo zásadní stanovení skutečné délky pilot ve vztahu k zastiženému geologickému profilu, IGP, respektive návrhu projektanta. Nejmarkantněji se tento jev projevil u opěry číslo 13 pravého mostu, kde musely být původně projektované délky pilot prodlouženy z cca 7 metrů až na délky blížící se 30 metrům. Z těchto důvodů byla činnost TDI a zejména pracovníka pověřeného výkonem geologa TDI velmi náročná na koordinaci s autorským dozorem a zhotovitelem. U jednoho pilíře musel být dokonce proveden dodatečný průzkumný vrt v průběhu vrtání pilot. Na dvou provedených pilotách bylo na základě výsledků kontrolních zkoušek (PIT A CHA) stavební dozorem nařízeno provedení odvrtů hotového betonu pilot na celou délku, které nepotvrdily vady provedení.

Po dokončení násypu N3 před opěrou 1 na podzim 2010 byl zjištěny sesuvy v prostoru na jih mezi opěrou 0P1 a pravého mostu A 210 a pilířem P1 pod estakádou a nad estakádou severně od pilíře L2, následně i sedání opěry 1 mostu.

Průzkumnými vrty byla v rámci průzkumu upřesněna geologická a hydrogeologická skladba území v prostoru sesuvů. Byly určeny potenciální smykové plochy a byla provedena zpětná analýza stability svahů. Z archivních podkladů z laboratorních zkoušek a ze zpětné analýzy byly určeny smykové parametry zastižených zemin a hornin. Z podloží násypu i ze současných dílčích sesuvů je nutné kvalitně odvést podzemní vody. Odvodnění je nutné provést stabilním drenážním systémem (sběrné drenáže, štěrková žebra, svodné drény, případně horizontální odvodňovací vrty). V současnosti probíhá zpravování dokumentace provedení opatření. Souvislost mezi zjištěnými sesuvy a poklesy opěry 1 nebyla prokázána. Doposud probíhá sledování sedání OP1 s tendencí stabilizace stavu.

121

Re: Z tisku a médií

http://pbs.twimg.com/media/Cu-LrW8XgAEBBz_.jpg

Thumbs up +1 Thumbs down

122

Re: Z tisku a médií

D8 je díra na peníze, politiky jsem marně varoval, cena teď bude astronomická, říká geolog Cajz

17. 10. | Trasa D8 je to nejhorší možné řešení. Navštívil jsem ministry, senátory, hejtmany, snažil jsem se vysvětlovat, ale naprosto marně. Mohl bych cítit zadostiučinění, ale je mi z toho strašně smutno, říká geolog Vladimír Cajz, autor posudků na možné trasy dálnice D8. Za zvolením špatné trasy podle něj byly politické zájmy a peníze. Svah se prý pohybuje už od začátku stavby. Cajz říká, že Prackovice budou jednou známé, protože se dálnice sesune až k nim. Kdyby se podle něj vedla tunelem, vše by bylo levnější a už 10 let se po ní jezdilo. Jde ale prý o díru na peníze a navyšování ceny, ta teď totiž bude astronomická. Cajz dodává, že pozitivní posudek profesora Paška na trasu byl na objednávku.

https://video.aktualne.cz/dvtv/d8-je-di … 5900fea04/

123

Re: Z tisku a médií

Šíření poplašné zprávy. Navíc neřekl, kdy se to stane. Ono se to opravdu jednou stane, ale může to být klidně až za 1000 let.

Thumbs up Thumbs down

124

Re: Z tisku a médií

Stav prací na D8 jsme natočili z dronu. Termín dostavby se zdá být napjatý
Do slibovaného zprovoznění dlouho očekávané dálnice D8 do Německa chybí necelé dva měsíce. Zbývá ještě dokončit nájezd na estakádu u Prackovic nad Labem, ale stavbaři také zabezpečují místo před rizikem sesunutí svahu. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) přesto zatím stále počítá s termínem otevření 17. prosince.
https://www.novinky.cz/ekonomika/418178 … pjaty.html

Thumbs up Thumbs down

125 Naposledy upravil: Jenik (24.10. 2016 23.36)

Re: Z tisku a médií

Nějak  mi uniklo ( (a přes týden, takže je narušena chronologie)
     Výstavbu dálnice D8 trápí další problém. Když už se zdálo, že stavaři stihnou do prosince dobudovat úsek u Prackovic, objevila se minulý týden ve středu informace, že se opěry mostu u této obce propadají a zároveň blízko toho místa hrozí sesuv půdy.

    Zdroj: http://byznys.lidovky.cz/pokud-se-situa … oprava_bri

Thumbs up Thumbs down