76

Re: Z tisku a médií

Tady je vše také popsáno:

http://usti.idnes.cz/clanek.aspx?c=A120 … zpravy_alh

Je zde naprosto jasné vysvětlení, co se vůbec minulý týden stalo:

"Problémy jsou s dokončením posledního, ani ne pětikilometrového úseku přes České středohoří. Aktivistovi Lubomíru Studničkovi se u soudu podařilo pozastavit stavební povolení tvrzením, že dávné studie posuzující vliv dálnice na životní prostředí nebyly vydané v souladu se zákonem.

Spisy v celé podobě sice dávno neexistují, takže to nelze prověřit, soud ale právě kvůli tomu vrátil případ krajskému úřadu, ať se se Studničkovou námitkou vypořádá. Kraj pak sice Studničkovo odvolání znovu zamítl a silničáři se nyní chystají opět vyjet na stavbu, všichni ale s napětím čekají, co se stane, jestli se Studnička na soud obrátí znovu."

Thumbs up Thumbs down

77

Re: Z tisku a médií

Dálnice D8 má podruhé stavební povolení, stavět se přesto nezačalo

http://usti.idnes.cz/na-dalnici-d8-se-s … zpravy_oks

idnes

Petr od Pankráce

78

Re: Z tisku a médií

Dálnice D8 může opět přijít o povolení. Aktivista znovu podal žalobu

Zdroj: http://usti.idnes.cz/studnicka-podal-da … zpravy_alh

79

Re: Z tisku a médií

Začíná se dělat na DÚR "D8 MÚK Zdiby" s cílem získat ÚR v druhé polovině 2013 a plynule pokračovat v přípravě 1. etapy stavby, tj. přímá větev Praha - Mělník. Změny oproti http://leteckaposta.cz/258477033 by měly být pokud možno minimální, oříšek budou benzínové pumpy (jak je poslední dobou v módě...)

P.S. kdyžtak přesuňte do vhodnějšího vlákna

Thumbs up Thumbs down

80

Re: Z tisku a médií

Ekologové vyhráli další spor o D8, na stavbu to ale mít vliv nebude...

http://usti.idnes.cz/clanek.aspx?c=A121 … zpravy_alh

Na budoucí křižovatce u Řehlovic se ale moc nestaví... Když jsem tam v pátek jel, tak akorát načárali novou komunikaci, kterou si uvolní prostor pro stavbu. Asi to brzy otevřou, ale je mi záhadou, proč přes ní nejdřív nepostaví most - jsou tam jen pilíře.
Vyobrazení:
http://www.nahraj-obrazek.cz/?di=113526510422
Červeně je popisovaná komunikace, zeleně most.

Thumbs up Thumbs down

81

Re: Z tisku a médií

Tak teď zase vyhrála D8...

http://usti.idnes.cz/clanek.aspx?c=A121 … zpravy_klm

Thumbs up Thumbs down

82

Re: Z tisku a médií

Dálnice D8 se otevře už v dubnu – ale jen pro pěší

25. 2. 2013 14:45, autor: mld

Ústí nad Labem – Po rozestavěné dálnici u Prackovic nad Labem se v dubnu budou procházet lidé. Ústecký kraj chce spolu se stavební firmou Eurovia, která dálnici D8 v Českém středohoří staví, uspořádat den otevřených dveří. Veřejnost nahlédne například do budoucího dálničního tunelu.

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/region … -pro-pesi/

83

Re: Z tisku a médií

ČTK: Krajský soud znovu zrušil stavební povolení na část dálnice D8

Ústí nad Labem - Krajský soud v Ústí nad Labem znovu zrušil stavební povolení a následné rozhodnutí krajského úřadu o dostavbě dálnice D8 mezi Lovosicemi a Řehlovicemi. Rozsudek je zveřejněn na úřední desce soudu.
Lovosický stavební úřad vydal stavební povolení k tomuto šestnáctikilometrovém úseku v říjnu 2009, občanské sdružení Děti Země se proti povolení odvolalo ke krajskému úřadu. Ten rozhodl o zamítnutí tohoto odvolání. Podle povolení měla být stavba dokončená s koncem roku 2010, dostavěna ale dosud není.
"Rozhodnutí Krajského úřadu Ústeckého kraje, odboru územního plánování a stavebního řádu, ze dne 23.února 2010, a rozhodnutí Městského úřadu Lovosice, odboru stavebního úřadu a územního plánování, ze dne 30. září 2009, se pro nezákonnost a vady řízení zrušují a věc se vrací žalovanému k dalšímu řízení," uvedla v rozsudku předsedkyně soudního senátu Markéta Lehká.
Na šestnáctikilometrový úsek dálnice muselo být vydáno několik stavebních povolení, na silnici jako takovou a zvlášť na mosty a tunely. Toto rozhodnutí krajského soudu se týká přímo dálnice. Zároveň ale soud zamítl žalobu na zrušení stanoviska ministerstva životního prostředí o vlivu stavby na životní prostředí.
Děti Země napadly stavbu dálnice dvacítkou žalob, další podalo litoměřické Sdružení ochránců přírody. "Jde o další důkaz, že pro některé úředníky v Lovosicích a na krajském úřadě je výhodnější rozhodovat nezákonným způsobem a nejlépe opakovaně, neboť krajský soud již v červnu 2010 za stejnou absenci výjimek k zásahu do biotopů zrušil územní rozhodnutí pro celou dálnici," uvedl dnes v tiskové zprávě Miroslav Patrik z Dětí Země.
Část úseku dálnice, jehož se stavební povolení týká, je už dostavěná. Auta po čtyřkilometrovém úseku mezi Lovosicemi a Bílinkou včetně proskleného mostu jezdí od května loňského roku, na stavbě další části se pracuje. Jaký vliv bude mít rozhodnutí soudu na dostavbu dálnice, ČTK zjišťuje.
Dálnice D8 by měla spojit Prahu s podkrušnohorskou aglomerací a Saskem. O její trasu přes České středohoří se vedou už od 90. let spory a mezitím automobilová doprava na sever do Německa zhoustla natolik, že po obou objízdných trasách přes Ústí nad Labem a Teplice jezdí až 10.000 aut denně. Obyvatelé obcí, jimiž náhradní trasy procházejí, proto v drtivé většině nemohou ekologům přijít na jméno. Na duben mají naplánované další jednání se zástupci ŘSD i kraje.

http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/krajsk … -d8/913513

Thumbs up Thumbs down

84

Re: Z tisku a médií

S_M_Lomoz napsal:

ČTK: Krajský soud znovu zrušil stavební povolení na část dálnice D8

Tady je zkrácené znění rozsudku: http://infodeska.justice.cz/vyveseni.as … id=2837242

Thumbs up Thumbs down

85

Re: Z tisku a médií

Dokončení dálnice D8 se opět komplikuje, dělníci narazili na uhlí
http://ekonomika.idnes.cz/dokonceni-dal … zpravy_alh

Petr od Pankráce

86

Re: Z tisku a médií

Geologové začali odvodňovat mohutný sesuv na rozestavěné dálnici D8

Zdroj: http://usti.idnes.cz/clanek.aspx?c=A130 … zpravy_alh

87 Naposledy upravil: medvid (13.09. 2013 14.58)

Re: Z tisku a médií

Termín dokončení D8 je ohrožen, v krajním případě by vedla jinudy

vydáno: 13.09.2013, 13:45 | aktualizace: 13.09.2013 13:52

Ústí nad Labem - Termín dokončení rozestavěného úseku dálnice D8 v roce 2015 je vážně ohrožen kvůli letošnímu sesuvu půdy u Litochovic na Litoměřicku. V krajním případě by dálnice musela vést jinudy. ČTK to dnes řekl hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček. Vyplynulo to z jeho čtvrtečního setkání s ministrem dopravy Zdeňkem Žákem.


Svah o rozměrech 200 krát 500 metrů se na rozestavěnou dálnici nad obcí Litochovice sesunul 7. června. Náklady na odstranění sesuvu se budou pohybovat v řádech stovek milionů korun. Předcházet mu ale musí geotechnický průzkum, který by podle ministerstva dopravy měl začít v nejbližší době. Sanace svahu může trvat i přes rok. "Termín dokončení dálnice je velice ohrožen," řekl v této souvislosti Bubeníček. "Pokud geotechnický průzkum dopadne špatně, bude nutné hledat novou trasu dálnice, šlo by ale o krajní řešení," dodal. Podle webu Českého rozhlasu, který na problém upozornil, by tato varianta mohla zdržet dokončení dálnice Praha - Drážďany zhruba o deset let.
"Dostavbu dálnice D8 výrazně zkomplikoval sesuv půdy. Objektivně můžeme situaci posoudit až po detailním geologickém průzkumu, který se připravuje. Potom navrhneme variantu sanace a budeme moci přesněji odhadnout, o kolik nás odstranění sesuvu zdrží," komentoval situaci mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold. Připustil, že vzhledem k rozsahu problému, který sesuv způsobil, je termín dokončení dálnice v roce 2015 ohrožen.
"Objektivní vyhodnocení nynější trasy D8 lze provést až po geologickém průzkumu. Případná úprava trasy je až poslední variantou, neboť významný úsek dálnice už je postaven ve schváleném trasování," řekl k možnosti, že by dálnici bylo nakonec nutné vést jinudy. Zdůraznil, že měnit trasu dálnice by bylo nyní, kdy je téměř hotová, časově i finančně velmi náročné.
Dostavba chybějícího úseku dálnice měla stát asi čtyři miliardy korun, v letošním roce na ni bylo připraveno 1,7 miliardy. Dálnice D8 má spojit Prahu s podkrušnohorskou aglomerací a Saskem v Německu. O její trasu přes České středohoří se vedou už od 90. let spory a mezitím automobilová doprava na sever do Německa zhoustla natolik, že po obou objízdných trasách přes Ústí nad Labem a Teplice jezdí až 10.000 aut denně.
Autor: ČTK
http://www.financninoviny.cz/zpravodajs … udy/983309

Thumbs up Thumbs down

88

Re: Z tisku a médií

Sesuv, který zavalil D8, hrozí, že se znovu pohne

http://aktualne.centrum.cz/domaci/kauzy … ?id=794564

Petr od Pankráce

89

Re: Z tisku a médií

Autor je nějaké takové zelené - "my to tudy nikdy nechtěli, my jsme chtěli tunééél"
http://neviditelnypes.lidovky.cz/dalnic … nomika_wag
V diskusi mu někteří (notoricky známí škodiči) přizvukují, jiní (pravděpodobně oprávněně) oponují.

Thumbs up Thumbs down

90

Re: Z tisku a médií

Děti Země žalují Ředitelství silnic a dálnic za utajování informací o D8
Již podruhé za poslední tři roky žalují Děti Země Ředitelství silnic a dálnic za utajování informací. Důvodem je utajení rozsahu právní činnosti externích advokátů za rozličné neprůhledné právní služby.

První letošní žaloba Dětí Země směřuje proti dálnici D8, kterou se od roku 2007 snaží Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD ČR) v Českém středohoří postavit. Důvodem jejího podání je utajení rozsahu právní činnosti advokátní kanceláře Hartmann, Jelínek, Fráňa a partneři při zastupování ŘSD ČR v deseti soudních řízeních.
Podle Dětí Země je tvrzení generálního ředitele ŘSD ČR Pavla Kočiceho, že jde o obchodní tajemství, mylné, neboť zákon o právu na informace právě takové informace poskytovat umožňuje.
„Je to už druhá naše žaloba proti utajování informací této státní organizace za poslední tři roky, která se týká najímání externích advokátů za různé neprůhledné právní služby, přičemž obrovský vzrůst výdajů za tyto služby již loni v září kritizoval Nejvyšší kontrolní úřad,“ uvedl Miroslav Patrik z Dětí Země.
ŘSD ČR sice Dětem Země poskytlo čtyřiačtyřicet faktur advokátní kanceláře Hartmann a spol. o objemu téměř 2,6 miliónů korun. Podle Patrika z nich ale nelze zjistit, o jaké konkrétní právní služby jde a za jaké období. Žádost o informace se přitom týká přesně popsaných a časově vymezených deseti soudních řízení o dálnici D8, tudíž nepodléhají režimu obchodního tajemství, neboť jde o použití rozsahu veřejných prostředků.
„Mám proto vážné pochybnosti, že by případný ministr dopravy za hnutí ANO Antonín Prachař dokázal v brzké době svůj resort od takových utajovaných praktik a lidí jako je Pavel Kočica očistit, takže by se veřejnost skutečně dostala k informacím o utrácení miliónů korun za různé externí služby,“ myslí si Patrik.
Například kontrolní zpráva NKÚ o použití veřejných prostředků již v září 2013 ostře ŘSD ČR kritizovala: „V roce 2011 vzrostly náklady na právní služby zaúčtované GŘ... oproti roku 2010 z 81 426 tis. Kč na 131 965 tis. Kč, tj. o 62 %... Poskytovaná plnění se netýkala právních služeb, za něž byla dohodnuta cena 3 500 Kč/hod... GŘ u jedné prováděcí smlouvy nedoložilo odpovídajícím způsobem věcná plnění a u zbylých dvou prováděcích smluv je nedoložilo vůbec... Nejzávažnější nedostatky byly v oblasti nákladů na právní a poradenské služby. Šlo především o... nedostatečná doložení věcných plnění...“
ŘSD ČR navíc od roku 2008 před Dětmi Země tají účel šestatřiceti smluv sepsaných s externími advokátními kancelářemi, které mohly od roku 2007 tři roky čerpat veřejné prostředky z tzv. Řebíčkových 500 miliónů korun. Spor o tyto informace již od roku 2011 řeší Městský soud v Praze, který dosud nerozhodl.
Dálnici D8 délky 16,4 km přes České středohoří staví sdružení firem pod vedením firem Eurovia a Metrostav. Původní cena ze září 2007 ve výši 9,9 miliard korun (bez DPH) se zvýšila na přibližně 14,5 miliard korun (bez DPH), tzn. o šestačtyřicet procent. Termín dostavby z prosince 2010 se posunul až na prosinec 2015.

http://denikreferendum.cz/clanek/17195- … rmaci-o-d8

Thumbs up Thumbs down

91

Re: Z tisku a médií

Deti zeme? Boze můj....:mad:

Petr od Pankráce

92

Re: Z tisku a médií

Každé dítě je třeba vychovávat. Nejúčinnější je rákoskou přes zadek. A je škoda každé rány, která padne vedle. wink

Thumbs up Thumbs down

93

Re: Z tisku a médií

big_smile Souhlas big_smile

Petr od Pankráce

94 Naposledy upravil: Sibstr (06.03. 2014 19.19)

Re: Z tisku a médií

Dálnice D8 se sesuté zeminy jen tak nezbaví
Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) do konce března vybere firmu pro geologický průzkum sesuvu zeminy na rozestavěné dálnici D8 u Litochovic nad Labem. Teprve na základě průzkumu, který má trvat zhruba čtvrt roku, se může začít hledat další firma k odstranění zeminy.
http://www.novinky.cz/ekonomika/329612- … zbavi.html

Dálnice D8 bude zasypaná ještě dlouhé měsíce. ŘSD opět vybírá průzkum
Ředitelství silnic a dálnic do konce března vybere firmu pro geologický průzkum sesuvu zeminy na rozestavěné dálnici D8 u Litochovic nad Labem. Původní řízení na průzkum zadané bez výběrového řízení nové vedení ŘSD zastavilo. Průzkum má trvat zhruba tři měsíce, teprve poté se začne hledat firma, která ho odstraní.
http://ekonomika.idnes.cz/geologicky-pr … oprava_neh

Thumbs up Thumbs down

95

Re: Z tisku a médií

Dokument o D8 přes Středohoří "Dál nic" ke zhlédnutí do neděle zdarma http://respekt.ihned.cz/spolupracujeme/ … -stavbe-d8

Thumbs up Thumbs down

96

Re: Z tisku a médií

Na obří sesuv na stavbě dálnice D8 nastoupili jako předvoj dřevorubci

http://usti.idnes.cz/odstraneni-suseuvu … zpravy_alh

Thumbs up Thumbs down

97

Re: Z tisku a médií

dvs napsal:

Tak ve zprávách na čt24 ve 12:00 už reportáž byla a opravdu se kácí a stahuje dřevo ze sesuvu.
Zprávy 11.3.2014 ve 12:00 čas 13:50
http://www.ceskatelevize.cz/porady/1025 … 012000311/

nebo http://www.ceskatelevize.cz/ct24/region … h-uklizet/

98 Naposledy upravil: S_M_Lomoz (13.03. 2014 21.03)

Re: Z tisku a médií

Litochovice (Litoměřicko) 13. března (ČTK) - Úsek dálnice D8, který vede Českým středohořím, bude zřejmě dostaven až v roce 2016. ČTK to dnes řekl vedoucí stavby František Zuckerstein. Dostavba se už několikrát posouvala, naposledy mluvilo ministerstvo dopravy o konci roku 2015.
"Na zprovoznění stavby potřebujeme zhruba 32 měsíců a když se nám podaří dohodnout se zhotovitelem, můžeme termín o několik měsíců zkrátit. Podle mých odhadů je reálná polovina roku 2016," řekl Zuckerstein. Ředitelství silnic a dálnic podle něj brzdí především legislativa. "Výklad centrálních orgánů k aplikaci zákona o veřejné zakázce a zejména pojmů změn a víceprací se dostaly do stádia, kdy nejsme příliš operativně schopni schvalovat realizační dokumentaci stavby," uvedl Zuckerstein. Spory se týkají některých částí stavby, jejíž součástí je 29 mostů a dva tunely.
Kromě legislativních problémů může dostavbu dálnice zbrzdit i sanace sesunutého svahu u Litochovic na Litoměřicku. Více než 500 milionů metrů krychlových se utrhla loni v červnu a už téměř hotovou stavbu zasypala.
Ministr dopravy Antonín Prachař (ANO) při dnešní návštěvě stavby nechtěl termín dokončení stavby odhadovat. "Musíme vycházet z toho, co tady zjistíme. Cokoli bych řekl, tak by nemusela být pravda, k takovým závazkům se nechci přihlásit," řekl ČTK Prachař.
Lesy ČR začaly kácet stromy v místě sesuvu. Ministerstvo dopravy pak vybere firmu, která udělá v lokalitě geologický průzkum. "Od dubna, pokud půjde vše podle plánu, začne geologický průzkum. Dobu jeho trvání nedokáže nikdo odhadnout," uvedl Prachař.
Variantu, že by se dálnice na současné trase dostavět nemohla, ministr dopravy nepřipouští. "Musíme najít řešení, které vyřeší tento problém. Jsme v chráněné krajinné oblasti, tady nemůžeme hledat trasu. Je tady utracena spousta peněz," dodal Prachař.

http://www.novinky.cz/domaci/330309-dos … o-rok.html

Thumbs up Thumbs down

99

Re: Z tisku a médií

Tři nové trasy pro D8. Ministr dopravy upřednostňuje tu zavalenou

Ministr dopravy Antonín Prachař nechce připustit jinou variantu trasy dálnice D8, než tu, na které staveniště loni v červnu zavalila po vydatných deštích zemina z kopce Kubačka. MF DNES přináší možnosti, jak se nebezpečnému místu vyhnout a silnici do Německa dokončit.

http://usti.idnes.cz/nove-trasy-pro-dal … zpravy_ert

100

Re: Z tisku a médií

Po dřevorubcích přijdou geologové

27. března  2014 v 09:34 

http://www.rozhlas.cz/zpravy/regiony/_z … e--1331929