26

Re: Z tisku a médií

http://www.rozhlas.cz/zpravy/spolecnost/_zprava/815052

a dostavbu dálnice D8 se v Ústeckém kraji marně čeká už roky. Poslanec Jaroslav Foldyna z ČSSD se teď proto rozhodl, že napíše zákon. Věří, že jeho ‚Lex D8‘ všichni ostatní zákonodárci z regionu podpoří a spory kolem chybějícího úseku přes České středohoří se tím definitivně vyřeší. Ministerstvu dopravy se ale sepsání účelového zákona kvůli jediné dálnici zdá zbytečné.

Thumbs up Thumbs down

27

Re: Z tisku a médií

Ministerstvo zvažuje, že by část dálnice D8 vedlo jako rychlostní silnici

Zdroj: http://usti.idnes.cz/ministerstvo-zvazu … zpravy_alh

28

Re: Z tisku a médií

Možná se bude stavět (jestliže  je soudruh Patrik již zabezpečený)
http://byznys.lidovky.cz/prokleta-d8-se … oprava_nev

Thumbs up Thumbs down

29

Re: Z tisku a médií

Stát chce dálnici D8 dostavět z vlastních peněz, pokud nezíská dotaci
13. července 2011  12:52
Pokud se dostavba dálnice D8 nerozeběhne do poloviny příštího roku, stát přijde o peníze z EU. Zahájení prací závisí hlavně na rychlosti vydání stavebního povolení, od té doby má být D8 hotová za 3 roky. Nestihne-li se vše včas, chybějící úsek dálnice prý stát zaplatí ze svého.
Zdroj: http://usti.idnes.cz/stat-chce-dalnici- … zpravy_alh

Thumbs up Thumbs down

30

Re: Z tisku a médií

Ústí nad Labem 19. července (ČTK) - Soudní spory okolo rozestavěné dálnice D8 zřejmě ještě zdaleka nekončí. Ekologická organizace Děti Země vede se státem až 20 soudních sporů, kterými se snaží vymoci alespoň dílčí ústupky, řekl ČTK její předseda Miroslav Patrik. Jeden ze sporů by dokonce mohl zastavit už skoro hotovou stavbu úseku u obce Bílinka. Další žalobou se zase ekologové snaží domoci i ochrany kriticky ohroženého stromu - jeřábu českého.
Stavba chybějícího úseku za 12 miliard korun se protahuje a pokud se administrativní problémy nevyřeší do poloviny roku 2012, ministerstvo prý využije evropské dotace raději na opravě dálnice D1. Dálnici D8 ale dostaví i za české peníze, ujišťuje.
Kolik sporů vlastně stát a ekologové vedou, není zcela zřejmé. Podle Patrika je sporů mezi 15 až 20 v závislosti na stádiu soudního řízení, podle mluvčího ministerstva dopravy Jakuba Ptačinského jich bylo začátkem července 18.
Paradoxní situace je především okolo tříkilometrového úseku z Lovosic k obci Bílinka, kam by se mělo začít jezdit od prosince. Ekologové totiž po soudu chtějí zrušení stavebního povolení kvůli narušení biotopů a kdyby se jim to podařilo ještě před dostavbou, mohlo by to znamenat nedokončení úseku. "Bohužel by to tak bylo, musíme respektovat zákon," řekla ČTK mluvčí ŘSD Martina Vápeníková.
Pokud by ale žalobě soud dal za pravdu později, už by to takový dopad nemělo. "Byl by to asi zázrak, kdyby o tom rozhodli do konce roku. Kdyby to bylo později, nemohli by to jen zkolaudovat, ale v režimu zkušebního provozu by úsek provozovat mohli," řekl ČTK Patrik. Ekologové na už skoro hotovém úseku napadali i stavbu mostu u Vchynic, v polovině července ji ale soud zamítl.
Přes České středohoří chybí dostavět zhruba 16,4 kilometru. Tříkilometrový úsek k Bílince se už staví, pětikilometrová část na druhé straně u Řehlovic naopak nemá ani územní rozhodnutí, které soud vloni v červnu zrušil. Prostředních osmi kilometrů se týkají všechny ostatní žaloby, které napadají dílčí stavby. Ekologové chtějí vydaná stavební povolení zrušit kvůli neoprávněným zásahům v biotopech, kácení stromů a narušování krajinného rázu.
Některé žaloby jsou i poněkud zvláštní. Podmínkou jednoho z povolení bylo vysázet 182 sazenic kriticky ohroženého jeřábu českého, jehož biotop dálnice poškodila, ale teď stromky podle Dětí Země hynou, protože se o ně nikdo nemusí starat. Podle Patrika je vina nejspíš na straně CHKO České středohoří, jehož vyjádření se ČTK během dneška získat nepodařilo. Ekologové chtějí situaci vyřešit tím, že se povolení zruší a úřady vydají nové.
Dálnice D8 by měla spojit Prahu s podkrušnohorskou aglomerací a Saskem. O její trasu přes České středohoří se vedou už od 90. let spory a mezitím automobilová doprava na sever do Německa zhoustla natolik, že po obou objízdných trasách přes Ústí nad Labem a Teplice jezdí až 10.000 aut denně. Obyvatelé obcí, jimiž náhradní trasy prochází, proto v drtivé většině nemohou ekologům přijít na jméno.

Jan Beránek (předpokládám, že to nebude tenhle)

Thumbs up Thumbs down

31

Re: Z tisku a médií

Stavební firmy se chystají na nejhorší, zakonzervovat stavbu D8
http://ekonomika.idnes.cz/stavebni-firm … zpravy_oks

32 Naposledy upravil: S_M_Lomoz (09.11. 2011 13.28)

Re: Z tisku a médií

Lovosice (Litoměřicko) 9. listopadu (ČTK) - Dálnice D8 se v polovině prosince prodlouží o další tři kilometry. Otevře se poslední úsek před Českým středohořím vedoucí od Lovosic k obci Bílinka. Termín ještě není přesně stanoven, bude to ale kolem poloviny měsíce, řekla ČTK mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Nina Ledvinová. Otevření dálnice zřejmě převede část aut na objízdnou trasu přes Teplice. To sice ulehčí Lovosicím a údolí Labe, obyvatelé obcí ve středohoří se ale obávají, že pak už přetíženou silnici ani nepřejdou.
Úsek v táhlém stoupání z Lovosic do kopců má podle map zhruba 3,3 kilometru, v dálniční lokalizaci jde o 48. až 52. kilometr. Z větší části vede v trase původní silnice E55, která je kvůli výstavbě už několik let porůznu překládána a objem dopravy stěží zvládá. Zajímavostí dokončovaného úseku je silniční most nad obcí Vchynice, který bude kvůli hluku "zabalen" do skleněného tubusu. Náklady na tento úsek ŘSD neodhadlo. Celých zbývajících 16,4 kilometru přes středohoří mělo stát původně asi 12 miliard korun, tedy v průměru zhruba 750 milionů na kilometr.
Termín otevření křižovatky u Bílinky zpochybňovali ekologové, pak se začalo hovořit až o roce 2012. Podle ŘSD ale otevření už nic nebrání. "Úsek bude otevřený opravdu v polovině prosince, řeší se jen, který den to přesně bude," řekla ČTK Ledvinová.

Thumbs up Thumbs down

33

Re: Z tisku a médií

Par fotek ze stavby

http://litomericky.denik.cz/zpravy_regi … 11118.html

Thumbs up Thumbs down

34

Re: Z tisku a médií

Vida - tak ještě základna hasičů. Už jsem myslel, že to bude problém pro ten kousek, kterej se má teď otvírat a z chaotického textu nakonec vyplyne, že asi ne...
http://usti.idnes.cz/u-dalnice-d8-chybi … zpravy_oks

Thumbs up Thumbs down

35

Re: Z tisku a médií

Tak otevření nového kousku je 21.12.2011:

http://usti.idnes.cz/dalnice-d8-bude-o- … zpravy_oks

Thumbs up Thumbs down

36

Re: Z tisku a médií

Uvidíme, jestli...

Lovosice (Litoměřicko) 12. prosince (ČTK) - Otevření nového úseku dálnice D8 z Lovosic pod kopce Českého středohoří se zřejmě zdrží. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) má problémy s dokumentací k mostu nad obcí Vchynice a asi včas nezíská ani povolení pro předčasné užívání stavby. ČTK to potvrdila mluvčí ŘSD Martina Vápeníková. Úsek dlouhý oficiálně 3,7 kilometru se měl řidičům poprvé otevřít 21. prosince.
Jeden ze základních problémů představuje most nad obcí Vchynice. Je celý prakticky "zabalený" do protihlukového tubusu, jenže v zákulisí se už nějakou dobu hovoří o tom, že tubus je kratší, než kolik uváděla stavební dokumentace. Mluvčí to víceméně potvrdila. "Musíme na něj ještě získat dodatečné stavební povolení," řekla. Kdy se to podaří, zatím ŘSD nechce ani odhadovat. V úterý k celé věci zřejmě vydá tiskovou zprávu.
Původní termín otevření dálnice byl stanoven na 21. prosince; v podstatě jako vánoční dárek řidičům. Ve stejný den před pěti lety otevřelo ŘSD i úsek D8 od Ústí nad Labem na státní hranice. Vápeníková dnes připustila, že termín se nejspíš nestihne. "Není to příliš pravděpodobné. Celý úsek je stavebně dokončený, ale musíme vyřešit zbylé administrativní problémy," uvedla. Problémy podle ní zapříčinilo relativně pozdní vydání všech potřebných povolení; ŘSD je získalo až 4. listopadu a nestihlo vyřídit potřebné změny.
Úsek v táhlém stoupání z Lovosic do kopců má podle ŘSD oficiálně 3,7 kilometru, v dálniční lokalizaci jde o 48. až 52. kilometr. Z větší části vede v trase původní silnice E55, která je kvůli výstavbě už několik let porůznu překládána a objem dopravy stěží zvládá. Nový úsek by měl odlehčit především dopravě v Lovosicích, která je silně přetížená a často kolabuje. Naposledy se to stalo minulý týden v pátek; kamion najel do kruhového objezdu a ze všech stran se tvořily až sedmikilometrové kolony.
Celý úsek stál bez DPH zhruba 1,5 miliardy korun a je vůbec poslední stavbou před nejproblematičtějším úsekem přes České středohoří. Ten je dlouhý 12,7 kilometru a stále čeká na vydání sjednoceného stavebního povolení. Jeho stavba se protahuje už čtvrtým rokem a k dokončení je potřeba 30 měsíců stavebních prací.

Thumbs up Thumbs down

37

Re: Z tisku a médií

Že by přeci jen nějaká naděje na dostavbu...?

http://ekonomika.idnes.cz/dalnice-d8-zi … zpravy_alh

Thumbs up Thumbs down

38 Naposledy upravil: P_V (28.12. 2011 21.47)

Re: Z tisku a médií

Podlě mě i kdyby to SP bylo absolutně bezchybné, stejně se někdo na poslední den odvolá. Třeba kvůli ohrožení unikátní kolonie ropáků. A úřad bude muset skrze kvalifikované znalce zdůvodňovat, proč jsou v dokumentaci ropáci opomenuti.

Thumbs up Thumbs down

39

Re: Z tisku a médií

Já bych měl dotaz - neví někdo, kde najít ten původní rozhovor se SuperPatrikem?

Na stránce ŘSD je na něj reakce, ale jeho původní znění jsem nenašel...

http://www.rsd.cz/doc/Stavime-pro-vas/D … dalnice-d8

Jde mi totiž o to, abychom se dobře psychicky připravili na to, co bude zase napadeno.
Už na uvedené stránce jsem se dověděl, že "Jen náhradní výstavba stromů je navržena v desetinásobném rozsahu za stromy pokácené" - takže nyní asi bude odvolání kvůli tomu, aby to bylo stonásobné...
Ale termín "výstavba stromů" mi přijde přinejmenším podezřelý - že je bude chtít SuperPatrik vysazovat - že jo?

Thumbs up Thumbs down

40

Re: Z tisku a médií

Mělo by to být ve zpravodajství Econnectu.

Thumbs up Thumbs down

41 Naposledy upravil: AGa.. (20.01. 2012 12.37)

Re: Z tisku a médií

Ráno říkali v televizi, že dnes je poslední den na podání námitek do stavebního řízení. Volali i Patrikovi a ten se nechal slyšet "že uvidí až odpoledne"...

http://www.ceskatelevize.cz/porady/1096 … 010100120/

Thumbs up Thumbs down

42

Re: Z tisku a médií

Což si překládám asi jako - "Nechte se překvapit - přece vám to neprozradím byť jen o jedinou minutu dřiv, než je nezbytné".
A jako v minulosti - odvolání těchto "aktivistů" se podává zásadně poslední den, cca 1 hodinu před uplynutím lhůty.
Vzhledem k faktu, že k podání stačí mít podací razítko pošty, může tak učinit na poště s nepřetržitým provozem třeba ve 23:59. sad

Thumbs up Thumbs down

43

Re: Z tisku a médií

Dostavba dálnice D8 se opět odkládá, odvolal se muž souzený za vydírání.

http://ekonomika.idnes.cz/dostavba-daln … zpravy_alh

Thumbs up Thumbs down

44 Naposledy upravil: Kolohnat (22.01. 2012 11.46)

Re: Z tisku a médií

Já bych měl jen takový okrajový dotaz:
Proč je vlastně toto vlákno ještě vnořeno do "Zbytek ČR"?
D1, D3, R4 a R6 mají svá přímá vlákna...

Thumbs up Thumbs down

45

Re: Z tisku a médií

Zbytek ČR znamená věškeré komunikace po celé republice.Významnější mají svá vlákna.

Thumbs up Thumbs down

46

Re: Z tisku a médií

už je to v pořádku? smile

o D8 jsme se původně moc nebavili (a pak už si toho asi moderátoři nevšimli smile )
od toho máme specializovaná fóra - např. http://forum.ceskedalnice.cz/viewforum.php?f=70


každopádně díky za podnět smile

47 Naposledy upravil: medvid (31.01. 2012 13.04)

Re: Z tisku a médií

Odvolání od profesionála
Celkem 12,7 kilometru dlouhá část přes České středohoří nestojí kvůli neustálým a mnohdy malicherným námitkám. Její části se začaly stavět v roce 2007, jenže stále chybí část stavebních povolení. Po vleklých obstrukcích je vydal lovosický stavební úřad před loňskými Vánocemi a týkají se posledních pěti kilometrů trasy. Lhůta na případná odvolání běžela do 20. ledna. Přesně ten den jedno padlo. (čtěte také zde)
Podal ho litoměřický ekologický aktivista Lubomír Studnička, jenž přitom od září čelí obžalobě kvůli vydírání firem, že za statisícové úplatky nebude blokovat jejich stavební řízení. (o soudu více zde) Studničku se nepodařilo kontaktovat, nebral mobil, neodpověděl ani na SMS.
Úředníky lovosického stavebního úřadu ale obsah jeho odvolání na 17 stranách překvapil. Sepsané námitky místních ekologů totiž obvykle bývají nesrozumitelné, trpí grafická úprava, styl i sloh. Tohle odvolání však bylo profesionální.
Na nový úsek D8 auta zatím nesmí
Dostavbu dálnice zdržují i chyby úředníků. Loni před Vánocemi se měl otevřít úsek z Lovosic do Bílinky dlouhý 3,7 kilometru, na hotovou dálnici ale auta nesmí. (video z prohlídky mostu zde)

Mohou za to administrativní problémy kolem mostu u Vchynic, kde je protihlukový tubus kratší, než jak uvádí stavební dokumentace. Ředitelství silnic a dálnic na něj musí získat dodatečně povolení. To potrvá až do června.

"Autor v něm nezpochybňuje postup stavebního úřadu, ale podklady," uvádí vedoucí lovosického stavebního úřadu Petr Soldon.
"Namítá třeba, že vedení CHKO České středohoří vedlo řízení o dvou výjimkách, ale uvedlo jen jeden paragraf, druhý vypadl. CHKO to ale napravilo v novém usnesení v roce 2011. Autorovi dále vadí, že se dostatečně nestudovala varianta dlouhého tunelu, který by se zakousl do pohoří ve Vchynicích a končil před Řehlovicemi. To bychom se ale vrátili někam do roku 1995 nebo 1996," říká Soldon.
Podle něj se podklady pro povolení už nedají zrušit. "Už jsou třeba tři roky v právní moci, a tudíž nepřezkoumatelné," uvádí.
Námitka ekologa: Úředníci kraje jsou podjatí
Krajský úřad má nyní tři možnosti, jak naloží s odvoláním. Buď lovosické povolení potvrdí rovnou, nebo po doplnění drobností, nebo ho zruší a nařídí nové projednání. Poslední variantu si lovosičtí úředníci nepřipouštějí.
"Když vše půjde dobře, krajský úřad rozhodne na konci března a hned se může začít stavět," přibližuje Soldon. Pak se ale dá čekat, že padne správní žaloba, o níž bude rozhodovat krajský soud. To už by se ale mezitím mohlo stavět.
Autor odvolání připravil úředníkům ještě jeden problém. Všechny pracovníky krajského úřadu obvinil z podjatosti, protože chtějí dálnici dokončit. To neuvádí poprvé, dříve k tomu dodával také to, že jsou geneticky spříznění. Proto žádá, aby se případem zabýval jiný krajský úřad, nejlépe na Moravě.
Pokud se stavět začne, bude dálnice hotová zhruba do 30 měsíců.

Na nový úsek D8 auta zatím nesmí
Dostavbu dálnice zdržují i chyby úředníků. Loni před Vánocemi se měl otevřít úsek z Lovosic do Bílinky dlouhý 3,7 kilometru, na hotovou dálnici ale auta nesmí. (video z prohlídky mostu zde)
Mohou za to administrativní problémy kolem mostu u Vchynic, kde je protihlukový tubus kratší, než jak uvádí stavební dokumentace. Ředitelství silnic a dálnic na něj musí získat dodatečně povolení. To potrvá až do června.
Zdroj: http://usti.idnes.cz/policie-vycislila- … zpravy_oks

Thumbs up Thumbs down

48 Naposledy upravil: S_M_Lomoz (10.04. 2012 17.10)

Re: Z tisku a médií

Lovosice (Litoměřicko) 10. dubna (ČTK) - Problémový dálniční most nad obcí Vchynice na Litoměřicku získal před Velikonocemi dodatečné stavební povolení. Z něj vyplývá, že se nový úsek dálnice D8 k Bílince může otevřít už koncem dubna. Na mostě bude kvůli hluku dočasně snížena povolená rychlost na 100 kilometrů v hodině.
Nový úsek dálnice o délce 3,7 kilometru je hotový už od prosince, otevření ale zhatily rozpory ve stavební dokumentaci. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) mělo v případě mostu u obce Vchynice povolení na úplně jinou konstrukci, než jaká nakonec vznikla. Povolená byla jedna konstrukce pro všechny pruhy, místo toho vznikla samostatná a oddělená konstrukce pro každý pár pruhů. Stavba je celkově jinak zkonstruovaná, na délku je složená z více dílů a neodpovídají ani rozměry - most je o 30 centimetrů delší a o 60 centimetrů užší.
Ministerstvo dopravy vydalo povolení 6. dubna a platnosti nabude 15 dnů poté. "Jakmile uplyne tato lhůta, budeme ještě muset požádat ministerstvo o předčasné užívání stavby," řekl ČTK ředitel pražského závodu Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jiří Mayer. Měla by to být výrazně jednodušší záležitost, ale ŘSD kvůli tomu zatím nechce termín otevření stanovovat. Proti stavebnímu povolení podávalo námitky litoměřické sdružení Společnost ochránců životního prostředí, které se dokonce domáhalo stržení mostu, ale neuspělo. Případné odvolání nemá odkladný účinek.

Thumbs up Thumbs down

49

Re: Z tisku a médií

Ústí nad Labem 20. dubna (ČTK) - Práce na dokončení dálnice D8 se mohou od 5. května rozeběhnout naplno. Krajský úřad dnes zamítl odvolání proti stavebnímu a územnímu povolení, informovalo dnes novináře vedení kraje. Rozhodnutí lze napadnout jen u soudu, nebude to ale mít odkladný účinek. Celých 12,7 kilometru přes České středohoří by mohlo být hotovo na konci roku 2014, náklady se odhadují na 12 až 15 miliard.

Thumbs up Thumbs down

50

Re: Z tisku a médií

Dnes jsem jel kolem budoucího napojení u Řehlovic a čile se tam začalo hrabat bagry. Už je kompletně vymýcený pruh, kudy povede budoucí dálnice, všdude kolem mraky lidí a různě zaparkovaných aut. Až jsem si říkal, že radějc nepočkaj do toho 5. května, aby to zase někdo nenapad...

Thumbs up Thumbs down