1

Téma: Vyšehradský tunel

Nevíte někdo co bude obnášet letošní rekonstrukce Vyšehradského tunelu?
Údajně se má vyřešit i otázka cyklistické dopravy, ale jak?

Tunel je široký 9 metrů, tam se toho moc nevejde...
Četl jsem něco o "narovnání" tunelu, tj aby bylo skrz vidět na přijíždějící cyklisty, a pak jsem taky slyšel o lávce okolo skály nad Vltavou. Nemáte někdo konkrétní informace?

Thumbs up Thumbs down

2

Re: Vyšehradský tunel

Já jsem slyšel něco podobného, možná bude něco na DPP...

Thumbs up Thumbs down

3 Naposledy upravil: pp21 (23.07. 2008 12.39)

Re: Vyšehradský tunel

V tomto článku se mimo jiné také objevila jakási virualizace, či spíš zákres do fotky.
http://www.metro.cz/images/stories/metr … _skala.jpg

No a ještě info v jiném článku:

Lávka pomůže překonat Vyšehradskou skálu

Centrum Prahy není příliš přátelské pro cyklisty. Příkladem je dopravě velmi vytížený vyšehradský tunel. Leží na jedné z páteřních tras, kterou využívají cyklisté při průjezdu ve směru z centra do Zbraslavi a zpět. Po chodníčku v tunelu úzkém metr a třicet centimetrů projede ve „špičce“ až čtyři sta cyklistů za hodinu. V obou směrech jim ale dopravní značka přikazuje, aby kvůli bezpečnosti raději sesedli z kola.

„To se ovšem nevyhnou už vůbec. Cyklista vedoucí kolo potřebuje místo široké metr, zatímco cyklista jedoucí na kole zabere půl metru. Místo je velmi nebezpečné a kolizní, a to jak pro pěší, lidi s kočárky i cyklisty,“ zdůvodnil primátorův poradce Pavel Polák, který má na starosti rozvoj cyklostezek v metropoli.

Náprava by měla spočívat ve vybudování zavěšené lávky, která bude mít ocelovou konstrukci. „Na třech místech ji budou přidržovat čepy na vyšehradské skále a bude ji možné kdykoli bez zásahů do památkově chráněného útvaru sundat,“ slibuje Polák. Lávka bude barevně shodná se skálou, aby pohled na ni nerušila.

Na nákladný projekt, který bude stát 30 milionů korun, ale nejsou v rozpočtu města peníze. Město se proto zapojilo do evropského programu Konkurenceschopnost, ze kterého chce alespoň z části čerpat peníze.

„Máme zpracovanou projektovou dokumentaci a peníze jsou přislíbené,“ přiblížil současný stav Petr Štěpánek (SZ), radní pro životní prostředí.

Thumbs up Thumbs down

4

Re: Vyšehradský tunel

Jinak k tématu rekonstrukce se odkládá, protože p. Štainer rozhodl, že by to mělo negativní vliv na dopravu, takže v rámci koordinace akcí bylo rozhodnuto, že se to odsouvá na neurčito... DPP měl připravené všechny materiály na výluky atp., nakonec ale zbytečně...

Thumbs up Thumbs down

5

Re: Vyšehradský tunel

Už je to tady:
http://zpravy.idnes.cz/vysehradsky-tune … _praha_jba

6

Re: Vyšehradský tunel

Fotožurnál - 26.11.2008 Kolaudace tramvajové trati ve Vyšehradském tunelu http://foto.prazsketramvaje.cz/2008/lis … /index.php

Uzavírka skončila a ani to nebolelo smile

7

Re: Vyšehradský tunel

Z webu Praha cyklistická:

"V průběhu roku 2008 byly prověřovány další možnosti zvýšení kapacity úseku Vyšehradské skály pro pěší a cyklistickou dopravu. Na základě jednání s dotčenými institucemi je dále podrobněji ověřována varianta propojení stávajících náplavek mezi podolským přístavem a Výtoní - toto řešení by na rozdíl od jiných variant výrazněji neovlivnilo pohled na historicky cennou Vyšehradskou skálu (vykonzolovaná lávka v úrovni nábřeží), neznamenalo komplikace s odklízením v případě zvýšených vodních stavů (pontonová lávka) nebo výrazně nezhoršilo bezpečnost při zvýšených vodních stavech (pevná lávka v nižší úrovni). Toto řešení ani neznamená významné zmenšení průtočného profilu Vltavy."

Thumbs up Thumbs down