26

Re: Z tisku a médií

Praha 25. ledna (ČTK) - Tento týden navštíví Prahu mise Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO). Během několikadenní návštěvy chce ověřit dopady stavby tunelu Blanka na pražskou památkovou rezervaci. Delegace ale nesmí novinářům ani hostitelům sdělit svůj názor, zpráva o pobytu v Praze bude podkladem pro každoroční jednání Výboru světového dědictví UNESCO, řekl ČTK Josef Štulc, ředitel české pobočky Mezinárodní rady památek a sídel (ICOMOS).
Podle informací ČTK by někteří členové mise měli do hlavního města dorazit už v úterý, zdržet by se měli do soboty. Podle Štulce se bude jednat o takzvanou sdruženou misi, která naznačuje, že výbor této problematice věnuje zvýšenou pozornost. Běžně prý totiž takovéto mise zajišťuje ICOMOS, která je hlavním poradcem UNESCO v záležitostech ochrany kulturního dědictví.
V delegaci bude například Mechtild Rösslerová, pracovnice Centra světového dědictví UNESCO, které je jakýmsi sekretariátem Výboru světového dědictví UNESCO. "Tito experti jsou prodlouženým okem UNESCO. Jejich úkol je podat nestranné informace pro jednání výboru. Mise proto nesmí sdělit svůj názor do médií, ani hostitelské straně," uvedl Štulc.
To potvrzuje i pražský magistrát, podle ředitele magistrátního odboru kultury a památkové péče Jana Kněžínka členové mise nechtějí, aby o jejich návštěvě někdo věděl. "Nepřejí si, aby novináři věděli, že tu jsou," řekl ČTK Kněžínek.
Misi budou z české strany doprovázet zástupci ministerstva kultury, hlavního města a pražského pracoviště Národního památkového ústavu. Kněžínek už dříve uvedl, že odborníci chtějí kromě Blanky prozkoumat i stavbu tunelů pod Národním muzeem, takzvanou muzejní míli, nebo plánovanou revitalizaci nádraží. Zabývat by se mohli i kritizovanou opravou Karlova mostu.
Jednání Výboru světového dědictví UNESCO se koná jednou do roka zpravidla v červnu nebo červenci. Loni v červnu výbor na zasedání ve španělské Seville vyjádřil "své hluboké znepokojení nad potenciálními dopady tunelového komplexu Blanka". Letos se členové výboru sejdou v Brazílii.
Výbor světového dědictví UNESCO rozhoduje, které památky budou zapsány na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví. Výbor ale může památky přeřadit i na seznam ohrožených památek a poté je z oficiálního seznamu vyškrtnout. Loni například vyřadil kvůli kontroverzní stavbě mostu labské údolí v Drážďanech.

Thumbs up Thumbs down

27

Re: Z tisku a médií

Ještě přehlídka článků k misi UNESCO:
ČT24: Prahu čeká kontrola UNESCO
Český rozhlas: Kontrola UNESCO přijíždí do Prahy kvůli tunelu Blanka
iDnes: Komisaři UNESCO zkontrolují Prahu. Chtějí vidět Blanku i nádraží
Lidovky.CZ: UNESCO míří do Prahy. Karlův most asi vynechá, zaměří se na tunel
Finanční noviny: Tento týden prověří pražské památky mise UNESCO
Eurozprávy: Do Prahy tajně přiletí mise UNESCO

Thumbs up Thumbs down

28

Re: Z tisku a médií

že by za to mohla "Blanka"? smile
---

Hasiči evakuovali na třicet lidí z domu na Letné, ve sklepě unikal plyn http://zpravy.idnes.cz/hasici-evakuoval … _praha_cen

26. ledna 2010  2:56,  aktualizováno 3:34
Únik plynu překazil spánek vice než třiceti lidem z domu na křižovatce ulici Badeniho a Milady Horákové na pražské Letné. Jeden z obyvatel ucítil zápach a přivolal hasiče, ti celý dům evakuovali. Na mrazu se ocitlo 34 lidí z toho pět dětí.

29

Re: Z tisku a médií

To je odkud jsou fotky z casosberu Badeniho? (pokud se dobre orientuji)

Thumbs up Thumbs down

30

Re: Z tisku a médií

„Za tunel nás UNESCO neškrtne“
Praha - Do české metropole dorazili experti UNESCO, kteří posuzují, zda nemůže tunel Blanka ohrozit pražskou památkovou rezervaci. Kvůli ní je město na seznamu světového kulturního...
Plné znění ihned v trafice, nebo zde od 12:00.
http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?r=mfp … ;c=1326377

31

Re: Z tisku a médií

Na Bílou Horu nepojedou tramvaje
STŘEŠOVICE - Po celý únor bude trať mezi Vozovnou Střešovice a Bílou Horou bez tramvají. Kvůli opravě tramvajové trati pojedou od 1. do 28. února linky 15, 22 a 57 jen do zastávky...
Plné znění ihned v trafice, nebo zde od 12:00.
http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=023 … ;c=1326381

32

Re: Z tisku a médií

Ekolist: Zelení komisi UNESCO: Zkontrolujte největší tunel pražské radnice

Thumbs up Thumbs down

33

Re: Z tisku a médií

Za tunel Blanka UNESCO Prahu nevyškrtne, věří šéf české sekce http://zpravy.idnes.cz/za-tunel-blanka- … _praha_itu

34

Re: Z tisku a médií

kasme napsal:

Za tunel Blanka UNESCO Prahu nevyškrtne, věří šéf české sekce http://zpravy.idnes.cz/za-tunel-blanka- … _praha_itu

uff ! to je drama ! ještě uvidíme, co řekne několik tisíc delegátů na zasedání v Brasilii ....chce to tam vypravit aspoň jeden airbus delegátů i od nás. Kolínská, Neela, Kužvart...

Thumbs up Thumbs down

35

Re: Z tisku a médií

Článek je i v Reflexu - v podstatě o "ražbě" pod Letnou

na netu zatím nejsou ani titulky z aktuálního čísla... http://www.reflex.cz/

36

Re: Z tisku a médií

"Věnovali jsme se tunelu Blanka, což už je nevratná věc, ale připomněli jsme, že architektonicky ani krajinářsky nejsou projekty na úrovni.
Jsou to jen sjezdy a výjezdy z dálnic, nejsou ani dost ohleduplní k pěším, je to dost technicistní řešení," uvedl.

Inspektoři UNESCO zachovávají „poker face“, dnes jednali s památkáři http://zpravy.idnes.cz/inspektori-unesc … _praha_lpo

37 Naposledy upravil: S_M_Lomoz (29.01. 2010 13.09)

Re: Z tisku a médií

A UNESCO ještě jednou. Archiweb: Inspektoři UNESCO jednali s NPÚ a Klubem Za starou Prahu

Thumbs up Thumbs down

38

Re: Z tisku a médií

že by souvislost s Blankou?
V Praze 6 pozor na odstávky vody
HRADČANY, STŘEŠOVICE - Hned na několika místech nepoteče v Praze 6 v únoru voda. 8. února od 8.00 do 11.00 hodin bude přerušena dodávka pitné vody na Hradčanech v ulicích Milady Horákové...
Plné znění ihned v trafice, nebo zde od 12:00.
http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=025 … ;c=1327676

39

Re: Z tisku a médií

tak předešlý článek s blankou asi nebude souviset. Našel jsem termín až 16.2. v Patočkově ulici

V části Prahy 6 - Střešivicích, Hradčanech bude dne 16.2.2010 přerušena dodávka vody
Dne 16. 2. 2010 od 8:00 do 15:00 bude přerušena dodávka pitné vody v oblasti Praha 6 – Střešovice, Hradčany v ulici Patočkova č.p./č.o.: 5/10, 673/12, 698/14, 976/16, 977/18, 978/20, 979/20A, 712/3, 711/5, 4/6, 9/8 + parc. č.: 745/2 ( tunel Blanka, inv. IDS) z důvodu provádění plánovaných oprav, udržovacích a revizních prací.

Náhradní zásobování bude zajištěno na základě požadavků odběratelů a dle dopravních a klimatických podmínek rozvozem pitné vody autocisternou.
zdroj: http://www.pvk.cz/planovane-vyluky.html

40

Re: Z tisku a médií

Aktuálně.cz: Rána pro okruh Prahy. Odvede z centra jen minimum aut
http://aktualne.centrum.cz/domaci/zivot … ?id=659007

(další zásek pana Barocha)

Thumbs up Thumbs down

41

Re: Z tisku a médií

dave napsal:

Aktuálně.cz: Rána pro okruh Prahy. Odvede z centra jen minimum aut
http://aktualne.centrum.cz/domaci/zivot … ?id=659007

(další zásek pana Barocha)

No to je divu, hlavne kdyz mluvi o okruhu Prahy jako mestskem okruhu i jako Prazskem okruhu smile Krom toho, asi si nevsiml, ze to Blanky kamiony jezdit nebudou stejne smile (tusim, ze nekde pred vjezdem do Zlichovskeho tunelu je znacka zakazu aut nad 12t smile

Thumbs up Thumbs down

42

Re: Z tisku a médií

o tomto článku už se diskutuje od včera... http://mo.ttnz.cz/forum/viewtopic.php?pid=12794#p12794

43

Re: Z tisku a médií

obr napsal:

http://www.novinky.cz/domaci/190808-pra … tridy.html 
no vida jak je to drahé. A proč taky nenapsali, že tu stavbu měl na starosti zastupitel za SZ Petr Štěpánek ?

Vidíte! A já to tvrdil pořád, že nemá smysl jako stavební firma prosazovat pouze dálnice a železnice. Že se dá DOBŘE uživit i z obyčejné cyklostezky!!! Stačí postavit-opravit několik mostů, ekoduktů pro zvěř a je vymalováno :-) Navíc taková stavební akce nepotřebuje tolik materiálu a výkupu pozemku a můžeme dělat první cyklostezky s vyhřívaným povrchem, který generuje méně hluku a v zimě není potřeba odklízet sníh, takže se ve finále ušetří smile

Thumbs up Thumbs down

44 Naposledy upravil: P_V (01.02. 2010 15.49)

Re: Z tisku a médií

Ta cyklostezka by se přeci měla zahloubit do tunelu, nové tranzitní komunikace nemají v obytně-parkovém území co dělat! Rušila by přísně chráněné holuby, veverky a penzisty smile

Thumbs up Thumbs down

45

Re: Z tisku a médií

Vlaky z Kladna budou končit už v Dejvicích  celý článek

Dejvice - Cestující, kteří jsou zvyklí jezdit vlakem z Kladenska a Rakovnicka až na pražské Masarykovo nádraží, se musí připravit na to, že budou muset od 10. února do 15. března vystoupit z vlaku dříve.

Kvůli výstavbě tunelu Blanka a rekonstrukci Prašného mostu totiž mezi Masarykovým a dejvickým nádražím nebudou jezdit vlaky. Stejnou výluku zažili cestující již v červnu a červenci loňského roku.

Přerušeny budou spoje označené v řádech jako S5 a R5, které jezdí z Prahy na Kladno a do Rakovníka.

„Chystáme do vlaků i do metra nebo tramvají informační plakátky, stejně tak v metru budou přehrávána hlášení, která Pražany i Středočechy na výluku upozorní,“ uvedl Filip Drápal, mluvčí Ropidu, který v Praze sestavuje jízdní řády.

Cesta od vlaku k metru bude značena cedulemi Lidé se podle jeho slov nemusí bát, že by na pět set metrů dlouhém úseku mezi nově zřízenou zastávkou s názvem Gymnasijní a stanicí metra Dejvická zabloudili.

„Cesta mezi zastávkami bude samozřejmě značena a budou tu informační cedule. Navíc zřejmě drtivá většina cestujících tudy pravidelně jezdí a zažila stejnou výluku již loni, takže budou vědět, co je čeká a kudy se vydat,“ dodal Drápal.

Ve špičce pak bude vybráno pět spojů, které budou z Hostivice odkloněny přes Zličín a dojedou až na smíchovské nebo hlavní nádraží. Vlaky, které budou končit na Smíchově, budou v jízdních řádech vyznačeny. Ve vlacích budou platit běžné tarify a cestující, kteří si koupí lístek až na Masarykovo nádraží, na něj poté mohou jet metrem.

Trať do centra Prahy byla poprvé uzavřena již loni. Důvodem je i v současnosti výstavba Městského okruhu.

„Budeme pokračovat na stavbě nového mostu, v místě je potřeba zavést inženýrské sítě a také kanalizaci,“ uvedl mluvčí Metrostavu František Polák.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - Praha
Autor:

    * ALEŠ BERNÝ

celý článek

Thumbs up Thumbs down

46

Re: Z tisku a médií

noviny metrostavu č.2 pináší informace o prorážce STT
http://www.metrostav.cz/pdf/noviny/022010.pdf

47

Re: Z tisku a médií

Vlaky od Kladna opět v provizoriu
PRAHA - Kvůli pokračující stavbě tunelu Blanka budou vlaky Českých drah přijíždějící od Kladna do Prahy končit od 10. února do 16. března opět na provizorní zastávce Gymnasijní. „Doprava...
Plné znění ihned v trafice, nebo zde od 12:00.
http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=029 … ;c=1330246

48 Naposledy upravil: S_M_Lomoz (06.02. 2010 08.54)

Re: Z tisku a médií

Patočkovu na 2,5 roku zavřou

6. února 2010 Regionální mutace| Mladá fronta DNES - Praha
Malovanka - Až dva a půl roku bude uzavřen jeden z nejdůležitějších pražských silničních tahů. Od 1. března postaví silničáři zákaz vjezdu do Patočkovy ulice v Břevnově mezi Strahovský tunel a Myslbekovu ulici. Čtyřproudou silnici, po níž denně projede přes pětatřicet tisíc aut, totiž obsadí dělníci s bagry a nákladními auty, aby zde mohli začít stavět poslední úsek tunelového komplexu Blanka.

Zatímco v úsecích Myslbekova -Prašný Most, Prašný Most - Špejchar a Špejchar - Pelc-Tyrolka je již tunel z velké části hotový, zde se ještě kvůli silné dopravě se stavbou nezačalo. Auta i autobusy hromadné dopravy budou muset uzavřený úsek objíždět přes Dlabačov. Nejenže se jim tím prodlouží cesta na dvojnásobek, ale budou se muset proplétat užšími ulicemi.

Objízdná trasa bude vedena ulicemi Myslbekova a Bělohorská, pak kolem hotelu Pyramida ulicí Pod Královkou a znovu se na Patočkovu napojí u řady činžáků na Kajetánce. „Vše nasvědčuje tomu, že spuštění objízdné trasy nebude mít zpoždění a řidiči začnou Patočkovu ulici objíždět podle plánu od 1. března,“ uvedl Martin Šalek z úřadu Prahy 6.

Současně s tím musí šoféři počítat, že se do Strahovského tunelu dostanou pouze po Patočkově ulici ze směru od Vypichu. Taktéž výjezd z tunelu bude možný jen tímto směrem, nikoliv do Dejvic.

Pokračování na str. B2

Patočkovu na 2,5 roku zavřou

Silniční tah u Strahovského tunelu bude od 1. března zaslepen. Kvůli stavbě Blanky tu bude objížďka

Pokračování ze str. B1

Objízdná trasa přes Dlabačov bude v provozu přibližně dva a půl roku a už se také dočkala několika úprav, aby dokázala nápor aut zvládnout.

„V Bělohorské ulici se upravily rohy křižovatek a zúžily chodníky tak, aby se v místě objížďky vešly vedle sebe dva jízdní pruhy. Důležitou změnou je vybudování čtyř světelných semaforů na křižovatkách,“ dodal Šalek.

Tři semafory stojí nově v Bělohorské ulici - v křižovatce Myslbekova, Vaníčkova a Pod Královkou. Čtvrtý je u školy a školky v Myslbekově ulici.

Kvůli připravované objížďce už také od začátku tohoto týdne nejezdí v této části města tramvaje. Dopravní podnik opravuje trať v Bělohorské ulici, a tak vozy s čísly 15 a 22 končí ve smyčce Dlabačov.

„Oprava trati souvisí s plánovanou objížďkou. Kvůli ní totiž nebude možné, abychom v následujících letech na Malovanku najeli a začali koleje opravovat. Tramvajová trať pochází z roku 1982 a je ve špatném technickém stavu. Proto dojde ke generální opravě ještě před zahájením automobilové objížďky,“ řekl Jan Šurovský z Dopravního podniku.

Výluka skončí 28. února, do té doby tu směrem na Bílou Horu jezdí náhradní autobusy X-22. Na jejich spolehlivost si stěžují obyvatelé Břevnova a Bílé Hory, kteří jsou nuceni je využívat.

„Jezdí málo, pozdě, a než se dostanou na Dlabačov, tak to trvá strašně dlouho,“ stěžuje si například Jana Tumpachová.

Tunel přímo mezi domy Stavbaři se nyní dostávají na velmi kritické místo - pracovat budou přímo mezi domy, mezi nimiž je prostor široký pouze 36 metrů. Základy domů budou proto statici zajišťovat betonovými injektážemi. Investor plánuje také výměnu oken za protihluková v desítkách domů, stavět se budou i protihlukové bariéry.

Pak bude zahájeno vlastní hloubení tunelů. Bude použita takzvaná milánská metoda, to znamená, že bagry vyhloubí jámy pro budoucí stěny tunelu. Ty pak zabetonují a na nich vybudují strop tunelu.

Takže aniž by byl tunel skutečně vyhlouben, už mohou stavbaři začít obnovovat provoz na povrchu.

To by mělo být hotové v létě tohoto roku. Na povrchu pak vyroste provizorní silniční spojka mezi Myslbekovou a Střešovickou ulicí, což umožní dělníkům uzavřít křižovatku Myslbekova - Patočkova.

Až pak se z podzemí pod betonovým stropem tunelu začne vyvážet zemina. Dokončení stavby je plánováno na druhou polovinu roku 2012. V té době už má být navazující část tunelu Blanka až do Pelc-Tyrolky hotová.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - Praha
Autor:

    * PETR ŠVEC

http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?r=mfp … ;c=1331567

Thumbs up Thumbs down

49

Re: Z tisku a médií

článek i přímo na idnesu:
Stavba tunelu Blanka zastaví provoz v Patočkově ulici až na dva a půl roku
http://zpravy.idnes.cz/stavba-tunelu-bl … _praha_lpo

i s miniaturní mapkou...

50

Re: Z tisku a médií

Perlička na dně http://www.reflex.cz/Clanek38783.html
Jan Gebert | (Tištěný Reflex, 28. 1. 2010)
Reflex 04/2010

Na webových stránkách pražského magistrátu nese tunel Blanka vzletné označení "perla pražského okruhu". Jenže dotčení LIDÉ Z LETNÉ v něm vidí především projekt, který jim svévolně ničí majetek. A nechtějí se smířit s tím, že v jejich bytech praskají při detonacích stěny a domy nad tunelem klesnou o pár čísel níž.

Thumbs up Thumbs down