1

Re: Industriální stopy/Industriální podzim

Praha: industriální památky jsou v ohrožení

Praha - Upozornit na to má bienále Industriální stopy. Výstava Co jsme si zbořili ukáže 130 těchto staveb, které zmizely za posledních 10 let...

Na jedné straně je patrný růst zájmu o průmyslové stavby, na straně druhé stojí rozsáhlá devastace dědictví, jež se teprve učíme vnímat a znovu využívat. Na nešvary posledních let a možné využití bývalých průmyslových objektů má upozornit páté bienále Industriální stopy a projekt Národního památkového ústavu Industriální podzim, které v Praze právě začínají...

Thumbs up Thumbs down

2

Re: Industriální stopy/Industriální podzim

Přestavba žižkovského nádraží je v ohrožení

Žižkov - Na Nákladovém nádraží Žižkov jsou dvě stavební uzávěry, přitom se už příští rok mělo začít stavět...

Průmyslové památky mají v Praze nejistý osud, velmi lákají developery

Nejen budova Nákladového nádraží na Žižkově je v ohrožení. Podobných míst je v Praze hned několik a všechna mohou jednou podlehnout tlaku developerů, kteří mají s pozemky, na nichž objekty stojí, své úmysly. Před časem na to upozornilo bienále Industriální stopy – Co jsme si zbořili.

Výstava ukazuje na 130 staveb, které zmizely za posledních 10 let.

Příliš cenné pozemky

Bienále mimo jiné ukázalo deset nejohroženějších průmyslových staveb v celé zemi. Z toho čtyři jsou v Praze.

„Je to především železniční areál Holešovice-­Bubny a Nákladové nádraží na Žižkově, jelikož jsou pod největším tlakem investorů. Podobně na tom jsou části Masarykova a smíchovského nádraží. Jsou to lukrativní pozemky v centru metropole, které by chtěli developeři zastavět. Další velice ohroženou stavbou je zlíchovský lihovar, který byl před lety dokonce prohlášen kulturní památkou. Nic mu to ale nepomohlo a dál chátrá. Developer by chtěl také zdemolovat unikátní parní mlýn a továrnu na chléb Františka Odkolka ve Vysočanech,“ vyjmenoval historik architektury a ředitel Výzkumného centra průmyslového dědictví při ČVUT Benjamin Fragner...

Co jsme si zbořili… / deset let

Paradoxy uplynulého desetiletí mezinárodních bienále Industriální stopy. Výstava připomíná stavby a areály průmyslového dědictví České republiky nenávratně zničené v uplynulých deseti letech i budovy v současnosti bezprostředně ohrožené. K výstavě vychází stejnojmenná publikace.

Stará kanalisační čistírna (Ekotechnické museum)
15. 9. – 15. 10. / Papírenská 6, Praha 6
út – pá 14:00 – 18:00 / so – ne 10:00 – 18:00

Thumbs up Thumbs down

3 Naposledy upravil: andy (27.09. 2009 07.47)

Re: Industriální stopy/Industriální podzim

Industriální podzim – nový projekt Národního památkového ústavu

5. mezinárodní bienále INDUSTRIÁLNÍ STOPY | 2009

Thumbs up Thumbs down

4

Re: Industriální stopy/Industriální podzim

5 x 4 z Prahy 4 - technické stavby a industriální architektura Prahy 4 http://praha4.cz/2032_5-x-4-z-Prahy-4-t … ra-Prahy-4

Výstava industriální architektury Prahy 4 se koná do konce letošního roku v Muzeu pražského vodárenství v Podolské vodárně. (nikde nepíšou čas...)

Výstavu industriálních památek Prahy 4 zahájil starosta Pavel Horálek spolu s architektem Davidem Vávrou.Barevné fotografie industriálních památek doplňují verše architekta a herce Davida Vávry, kterého stavby inspirovaly k tvorbě básní. „Je fascinující, že některé historické průmyslové stavby dokáží člověka ještě dnes uchvátit svou dokonalou architekturou. Většinu z vystavovaných staveb samozřejmě dobře znám, takže jsem zvědav, jak je ve svých básních pojal Davida Vávra,“ říká starosta Prahy 4 Pavel Horálek (ODS). Na výstavě, která je součástí 5. mezinárodního bienále Industriální stopy, se představí vždy čtyři ukázky pěti typů industriální architektury a staveb, které se dochovaly na území Prahy 4. Jde o stavby sloužící úpravě vody a plynu, pivovary, mosty, dopravní stavby a továrny.

Žaneta Pilařová
tisková mluvčí

5 Naposledy upravil: S_M_Lomoz (07.11. 2009 23.23)

Re: Industriální stopy/Industriální podzim

Jak říkal před pár týdny v ranním vysílání na ČT David Vávra (první část roztrženého rozhovoru od 2:21:00, druhá část na začátku), výstava je přístupná na zavolání a objednání. Takže i ten termín se snad nějak dohodne.

Dodám ještě kontakt ze stránek Muzea pražského vodárenství: Návštěvu muzea je možné objednat na telefonním čísle: 272 172 345 nebo e-mailu: jiri.dejmek@pvk.cz.

Thumbs up Thumbs down

6

Re: Industriální stopy/Industriální podzim

Výstava 5 x 4 z Prahy 4 je teď k vidění v -1. podlaží OC Arkády. Nic světoborného, ale když budete mít cestu kolem, stojí za návštěvu.

Thumbs up Thumbs down