1

Re: Z tisku a médií

ŘSD dnes otevře další úsek dálnice D1

Mořice (Prostějovsko) - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dnes odpoledne otevře další úsek nejstarší české dálnice D1. Nově dokončená část stála přes dvě miliardy korun, je dlouhá 6,6 kilometru a vede od Mořic na Prostějovsku ke Kojetínu v okrese Přerov. U Kojetína se napojuje na úsek dokončený už loni, a umožní tak po dálnici plynule cestovat z Prahy až do Kroměříže. Motoristé se po ní budou moci poprvé projet ve čtvrtek.

...

http://www.financninoviny.cz/zpravy/rsd … -d1/397945

2

Re: Z tisku a médií

Dálnici D1 čeká obří přestavba za osmnáct miliard, začne na Vysočině

Přes 160 kilometrů dálnice D1 dostane během příštích deseti let nový povrch. Na každé straně vozovky přibude zhruba jeden metr, takže rekonstrukce by neměla výrazně komplikovat průjezdnost.

...

ŘSD plánuje opravu dvou dvacetikilometrových úseků za rok. Stavbu zahájí v příštím roce, přičemž rekonstruovat začne nejprve nejhorší úseky dálnice. "Jako první se tak stavbaři vrhnou na část mezi Větrným Jeníkovem a Velkým Meziříčím, uvedla ČT.

Tří pruhů se ale řidiči na většině dálnice D1 podle Vápeníkové zatím nedočkají. "Není tam zpracovaná studie o vlivu stavby na životní prostředí, budou se muset vykupovat pozemky, řešit problém s dálničními mosty, čili bude to finančně velmi náročné," řekla České televizi.

Thumbs up Thumbs down

3

Re: Z tisku a médií

Rekonstrukce dálnice D1
Konečně oficiální místa přišla s konkrétním plánem opravy povrchu D1. Mělo by se jednat o postupnou rekonstrukci úseků mezi km 21 – 181 v letech 2010 až 2020. Kromě výměny povrchu má dojít i k rozšíření v rámci dostupných pozemků z kategorie D 26,5 na D 28,0 i s využitím středního dělícího pásu, což by umožňovalo vést dopravu při opravách ve 2+2 pruzích. Náklady jsou kalkulovány na 18 miliard korun, tj. 112 milionů na kilometr.

4 Naposledy upravil: S_M_Lomoz (07.12. 2009 17.48)

Re: Z tisku a médií

Brno 7. prosince (ČTK) - Nejvyšší správní soud (NSS) před časem zamítl stížnost Olomouckého kraje proti rozhodnutí, jímž Krajský soud v Ostravě v roce 2007 zrušil územní rozhodnutí o trase úseku D1 mezi Přerovem a Lipníkem nad Bečvou. Soudci tak potvrdili, že před územním rozhodnutím bylo nutné vypracovat podrobný biologický průzkum výskytu chráněných druhů a rostlin. NSS zpřístupnil své rozhodnutí z 2. září v internetové databázi.
Hejtmanství chybu odmítalo. Úředníci podle stížnosti Olomouckého kraje použili při vydání územního rozhodnutí verzi zákona o posuzování vlivu staveb na životní prostředí, která údaje o chráněných druzích nevyžadovala.
Proti územnímu rozhodnutí, které Městský úřad v Lipníku nad Bečvou a Krajský úřad Olomouckého kraje vydaly v roce 2004, podalo žalobu Občanské sdružení Krajina Dluhonice. Sporný úsek měří 14 kilometrů a ještě se nezačal stavět.
Podle serveru Aktuálně.cz má zářijové rozhodnutí význam i pro povolovací řízení dalších dopravních staveb. Stanovuje, že před vydáním územního rozhodnutí musí být ve všech případech rozhodnuto o případné výjimce ohledně výskytu zvláště chráněných druhů živočichů a rostlin. Praxe v ČR je nyní přitom spíše opačná, uvádí on-line deník.

Thumbs up Thumbs down

5

Re: Z tisku a médií

Metro 22.12.2009
Dálnice D1 v novém? Za deset let

Začátek generální opravy vytížené dopravní tepny brzdí finance

PRAHA O dálnici D1 se hovoří jako o prokletí českých řidičů. Projet určitými úseky bez obtíží se vyrovná výkonu kaskadéra. Stát se proto rozhodl pro kompletní opravu "dé jedničky". Jen zatím nemá peníze. Ty jsou pouze na malé opravy.
"V tuto chvíli se vyjednává, zda bude placena soukromým investorem, či státem. Pokud by došlo k druhé variantě, oprava dálnice by se prodloužila na dobu až deseti let," řekl deníku Metro mluvčí ministerstva dopravy Jakub Ptačínský. Kdy velká oprava za 18 miliard odstartuje?
Spekuluje se o roce 2012, optimističtější prognózy hovoří i o příštím roce. "Hledá se nyní způsob financování. Jakmile bude známý, mohou práce začít," říká ředitel silnic a dálnic Pavel Doležal. Někteří však obnovu dálnice nevidí jako dobré řešení. "Dálnice D1 je nešťastná, ale není zase úplně tak špatná, jak se o ní mluví. Naši řidiči mají zkušenosti s dálnicemi v okolních zemích a některé jsou výrazně horší," tvrdí ředitel Student Agency Radim Jančura.
Plánovaná generální rekonstrukce dálnice ho ale netěší. "Bude to stát mnoho miliard korun a na pět či deset let to znepříjemní přepravu," vyjmenoval negativa. Podle něj řidiči autobusů vědí o úskalích nejvyužívanější české komunikace, nicméně nemají vytipované úseky, které by úplně nesnášeli.
Pokračování na straně 2

Chcete dálnici D1 v novém? Počkejte si deset let

Dokončení ze strany 1
Jančura poukázal i na další možný nedostatek plánované stavby. "Podle všech dostupných informací to vypadá, že dálnice při opravách bude rozšířena sice po celé délce, ale jenom o pouhý metr," uvedl.
To však ani ministerstvo dopravy, ani ředitelství silnic a dálnic zatím potvrdit nechtěly.
"Víme, že generální oprava dálnice se má uskutečnit po celé délce od Prahy až po Brno. Než k ní dojde, budou se opravovat ta místa, která jsou v havarijním stavu," uvedl po dotazu na detaily Jakub Ptačínský z ministerstva dopravy.
Jak dodal, opravy silnic v havarijním stavu budou pokračovat i v příštím roce, přestože z rozpočtu na ně nakonec bude odkrojeno méně finančních prostředků, než se plánovalo. "Bezpečnost provozu je natolik důležitá, že ani krize nemůže zabránit tomu, aby se na ni nedbalo," shrnul Ptačínský.

6

Re: Z tisku a médií

D1 bude šestiproudá, zelené ministerstvo souhlasí s rozšířením

Thumbs up Thumbs down

7

Re: Z tisku a médií

Tak teď by ještě někdo měl řidiče naučit jezdit vpravo i na třípruhu...

Thumbs up +1 Thumbs down

8

Re: Z tisku a médií

No co k tomu dodat? Hned první příspěvek v diskusi pod článkem vše přesně vystihuje...

http://www.novinky.cz/domaci/200452-dal … vodou.html

Dálnice D1 mezi Ostravou a Bohumínem bude zanedlouho pod vodou

Policie v pondělí kolem 10:30 varovala, že v nejbližší době bude zaplavena dálnice D1 mezi Bohumínem a Ostravou. To by velmi zkomplikovalo dopravní situaci v regionu.

Thumbs up Thumbs down

9

Re: Z tisku a médií

On-line (zatím) kamery...
(na stránce dole) http://www.ceskedalnice.cz/pro-ridice/k … min#cam373

10 Naposledy upravil: Sibstr (18.05. 2010 00.43)

Re: Z tisku a médií

No tak kamery už on-line nejsou sad To bude zas škod sad

Edit: 01:40hod některé kamery jsou back on-line, akorát v té tmě není moc dobře vidět, jestli je dálnice pod vodou, nebo to je jen odraz mokrého asfaltu.

Thumbs up Thumbs down

11 Naposledy upravil: medvid (05.04. 2011 14.53)

Re: Z tisku a médií

Ředitelství silnic a dálnic zvýší od středy rychlost na části úseku dálnice D1 mezi Kroměříží a Hulínem. Stavební společnost Skanska totiž vyměnila svodidla, která podle ředitelství neměla potřebné atesty. Skanska přitom původně odmítala, že by k problémům s atesty vůbec došlo.
Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/skanska-vymen … oprava_spi

Thumbs up Thumbs down

12

Re: Z tisku a médií

Řidiči vjeli na nový úsek dálnice D1 u Hulína. Přiblížili se Přerovu
11. července 2011  13:45
Dálnice D1 se protáhla o sedm kilometrů. Na úseku z Hulína na Kroměřížsku do Říkovic na Přerovsku se nachází i největší mimoúrovňová křižovatka v Česku. D1 tak už chybí posledních 24 km kolem Přerova.
Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/ridici-vjeli- … zpravy_toi

Thumbs up Thumbs down

13

Re: Z tisku a médií

Generální oprava zúží dálnici D1, uzavírky potrvají roky
11. července 2011  14:29
Až se příští rok rozběhne rekonstrukce nejdelší české dálnice, očekávají silničáři velké problémy v dopravě. V opravovaných úsecích se bude jezdit pouze po jedné polovině vozovky, v jednom směru dvěma pruhy, v opačném pouze jedním. Zvládnout kolabující dopravu mají pomoci i dopravní policisté, ti však zatím žádná jednání nevedli.
Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/generalni-oprava … domaci_mku

Thumbs up Thumbs down

14

Re: Z tisku a médií

Dálnice D1 slaví. Před 40 lety byl otevřen první úsek Praha-Mirošovice
    12. července 2011  9:17
    Přesně před čtyřiceti lety se řidiči poprvé projeli po prvním dokončeném úseku dálnice D1. Silnice měřila v porovnání s dneškem pouhopouhých 21 kilometrů, začínala v Praze a končila u Mirošovic. Přestože byl úsek zprovozněn 12. července 1971, historie dálnice sahá až do meziválečného Československa.

    Zdroj: http://praha.idnes.cz/dalnice-d1-slavi- … -zpravy_ab

15

Re: Z tisku a médií

Nejvyšší most na D1 čeká oprava, policisté varují před kolonami

http://zpravy.idnes.cz/nejvyssi-most-na … zpravy_bor

16

Re: Z tisku a médií

Příští rok začne rekonstrukce D1 na důstojnou dálnici
http://ekonomika.idnes.cz/pristi-rok-za … oprava_fih

17

Re: Z tisku a médií

ČTK: Jízdu z Prahy na prodloužené volno komplikují práce na dálnici D1 u odbočky na Benešov. Silničáři tam pokládají nový povrch. Kolona měří 11 km.

Thumbs up Thumbs down

18

Re: Z tisku a médií

jj, dnes byl zavřenej pravej a zítra a pozítří bude zavřenej střední a levej smile smile

19

Re: Z tisku a médií

Zahájení oprav dálnice D1 v roce 2012: neustálý sen, nebo realita? ŘSD neví
ŘSD zatím neví, zda se mu podaří zahájit rekonstrukci dálnice D1 mezi Prahou a Brnem. Začít měla letos, státní firma ale dosud nemá všechny podklady pro stavební řízení. Pokud by byla oprava za 23 miliard korun opět odsunuta, hrozilo by Česku odebrání evropské dotace.

http://zpravy.ihned.cz/cesko/c1-5436058 … e-ohrozeno

Thumbs up Thumbs down

20

Re: Z tisku a médií

ŘSD chce v červenci zahájit modernizaci pěti úseků D1

Praha - Ředitelství silnic a dálnic chce v červenci zahájit stavební práce na rozsáhlé modernizaci dálnice D1 Praha - Brno. Stavět by se mělo na prvních pěti úsecích z celkem 21. Celá modernizace mezi Mirošovicemi na 21. kilometru a Kývalkou na 182. kilometru má běžet postupně do roku 2018. ČTK to řekla mluvčí ŘSD Nina Ledvinová.

"Projektové a přípravné práce směřují k zahájení stavebních prací v červenci 2012, a to za předpokladu bezkolizního průběhu stavebních řízení a výběrového řízení na zhotovitele stavby," uvedla mluvčí. Nejdále je příprava úseků Šternov - Psáře, Loket - Hořice, Větrný Jeníkov - Jihlava, Lhotka - Velká Bíteš a Velká Bíteš - Devět Křížů v celkové délce 39 km.
Celý projekt modernizace D1 ředitelství připravuje tak, aby splňoval parametry projektů spolufinancovatelných z prostředků EU. Celková výše je podle Ledvinové předmětem jednání na úrovni ministerstva dopravy. V minulosti se objevily informace, že prostředky EU nebude v tomto případě možné použít, protože jsou určeny jen na výstavbu nových komunikací. Na modernizaci dálnice je v plánu staveb dopravní infrastruktury vyčleněno 23,6 miliardy korun.
"Přestože tento scénář nepředpokládáme, strategický význam a technický stav této komunikace neumožňuje další zásadní odklad modernizace a bylo by tudíž nutné hledat jiné finanční zdroje," doplnila mluvčí.

http://www.financninoviny.cz/zpravodajs … -d1/743663

Thumbs up Thumbs down

21

Re: Z tisku a médií

První zmodernizované úseky D1 mají být hotové do konce roku 2013

vydáno: 03.04.2012, 11:20 | aktualizace: 03.04.2012 11:34
Tweet
Praha - První zmodernizované úseky dálnice D1 mezi Prahou a Brnem budou hotové na konci příštího roku. Tento týden by mělo Ředitelství silnic a dálnic získat stavební povolení na druhý úsek mezi Šternovem a Psáři na Benešovsku. ČTK to dnes řekla mluvčí ŘSD Nina Ledvinová.
Reklama

ŘSD má zatím jen souhlas na devítikilometrový úsek Lhotka - Velká Bíteš na Žďársku, vydání povolení na úseky Loket - Hořice, Větrný Jeníkov - Jihlava a Velká Bíteš - Devět Křížů očekává během dubna, po dohodě ministerstva dopravy s ministerstvem životního prostředí.
ŘSD již přesto vypsalo na zhotovitele všech pěti úseků soutěže v hodnotě čtyř miliard Kč. Se zahájením prací na prvních úsecích počítá v polovině letošního roku.
Modernizace nejstarší tuzemské dálnice v úseku mezi Mirošovicemi na 21. kilometru a Kývalkou na 182. kilometru má být dokončená do roku 2018 a vyjde na 23,6 miliardy korun. Oprava by měla být spolufinancovaná z peněz EU.
V letošním roce chce ŘSD otevřít kolem 24 kilometrů nových dálnic, což je více než dvojnásobek toho co loni. Dálniční síť a síť rychlostních silnic tak bude mít přes 1200 kilometrů. Cílový stav je přes 2000 km.

Autor: ČTK
www.ctk.cz

Thumbs up Thumbs down

22

Re: Z tisku a médií

Varšava 12. dubna (ČTK) - Poláci zastavili stavební práce na dálničním úseku, který na české straně naváže na dálnici D47 do Bohumína. Dnes to nařídil slezský stavební úřad kvůli závažným chybám v projektu jednoho mostu, informoval Polský rozhlas.
Aby se stavba přerušila, chtěla sama firma Alpine Bau, která most v úseku dálnice A1 mezi Świerklanami a Gorzyczkami staví. Podle jejích zástupců by hrozilo, že se most, jehož projekt schválilo polské ředitelství silnic a dálnic, zřítí. "Zastavení stavebních prací bylo jediným rozumným řešením," řekla Polskému rozhlasu mluvčí Alpine Bau v Polsku Karolina Szydlowská.
Ředitelství silnic a dálnic má nyní měsíc na to, aby vypracovalo odborný posudek, co se dá dělat s rozestavěným mostem.
Ačkoliv dálniční propojení mezi Polskem a Českem mělo začít fungovat už tento měsíc, české ministerstvo dopravy před časem informovalo, že se tak kvůli zpožděním na polské straně stane zřejmě na přelomu července a srpna. Podle původních plánů měla nová dálnice sloužit také lidem, kteří se v červnu vydají autem do Polska na mistrovství Evropy ve fotbale.
Příprava silniční infrastruktury před Euro 2012 není v Polsku bez problémů. Hotová nebude řada dálničních úseků, které Poláci před fotbalovým šampionátem slibovali postavit.

Thumbs up Thumbs down

23

Re: Z tisku a médií

ŘSD získalo další stavební povolení na modernizaci D1

Praha - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) získalo druhé stavební povolení na modernizaci dálnice D1. Povolení na osmikilometrový úsek Šternov - Psáře zatím není pravomocné. Stavět by se mělo začít v létě. ČTK to řekla mluvčí ŘSD Nina Ledvinová. Nejvytíženější tuzemská dopravní tepna se nyní vyznačuje zejména v moravské části výraznými nerovnostmi.

http://www.financninoviny.cz/zpravodajs … -d1/781580

Thumbs up Thumbs down

24

Re: Z tisku a médií

Pěkné animace:

http://ekonomika.idnes.cz/prubeh-rekons … oprava_neh

Petr od Pankráce

25

Re: Z tisku a médií

Rozšíření mostů na D1 za provozu bude oříšek. Někde zmizí chodníky
Zdroj: http://ekonomika.idnes.cz/jak-se-budou- … oprava_neh