26

Re: Z tisku a médií

Do příprav dálnice na jih Čech se opřeli kritici
České Budějovice – Dálnice D3 se jen zvolna blíží k Českým Budějovicím, o hranicích s Rakouskem ani nemluvě. Aby stavba nabrala větší tempo, má jí pomoci projekt partnerství soukromého a veřejného sektoru – zkráceně označovaný PPP.
http://ceskobudejovicky.denik.cz/zpravy … 00115.html

27

Re: Z tisku a médií

http://byznys.lidovky.cz/silnicni-dan-p … kladna_mev

silniční daň pro každého. (pro info - na auto 2000 cccm k podnikání se již několik let platí - loni 3000 ročně , na 2500ccm 3600 Kč ročně , nová auta s ekonormou mají úlevy).

A viz dotace na solární elektrárny 25 mld.. http://mo.ttnz.cz/forum/viewtopic.php?id=515

Thumbs up Thumbs down

28

Re: Z tisku a médií

obr napsal:

A viz dotace na solární elektrárny 25 mld..

Tobě ty solárka nějak leží v žaludku. No, komu ne, že. Ale snad už v jiném tématu...

Thumbs up Thumbs down

29

Re: Z tisku a médií

Veřejná vyhláška - Oznámení o zahájení stavebního řízení stavby "Dálnice D3 0307 A Tábor - Soběslav, km 91,720 - 95,420"
http://www.mdcr.cz/NR/rdonlyres/421CD79 … 0307_A.pdf

30

Re: Z tisku a médií

Experti hodnotili obě varianty D3
UDÁLOSTI - STŘEDNÍ ČECHY Komise složená z deseti expertů, která jednala loni v prosinci o dvou variantách připravované dálnice D3, zveřejnila včera oficiálně své rozhodnutí. Potvrdila...
Plné znění ihned v trafice, nebo zde od 12:00.
http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=019 … ;c=1323298

31

Re: Z tisku a médií

Starostové kolem D3 se včera sešli
UDÁLOSTI - BENEŠOV - Starostové z Benešovska se včera sešli na schůzce, kterou svolalo do Benešova Sdružení pro výstavbu dálnice D3 a R4. Zhlédli vizualizace dvou tras a podepsali...
Plné znění ihned v trafice, nebo zde od 12:00.
http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=039 … ;c=1336232

32

Re: Z tisku a médií

Veřejná vyhláška - Stavební povolení pro stavbu "Dálnice D3, stavba 0307 Tábor - Soběslav, část C - Most přes Černovický potok"

Thumbs up Thumbs down

33

Re: Z tisku a médií

Svatosp napsal:
Příspěvky: 59
   Re: PPP na D3
Dneska vysel jeden clanek o D3, aspon jedna dobra zprava.
http://www.e15.cz/byznys/doprava-a-logi … dalnici-d3

34

Re: Z tisku a médií

Dálnici D3 brzdí územní plány obcí
Pokud ji v tomto dokumentu nebudou mít zakreslenou, nemůže strategická dopravní tepna získat potřebná stavební povolení - České Budějovice - Dálnici D3 považuje vedení kraje pro další...
Plné znění ihned v trafice, nebo zde od 12:00.
http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=045 … ;c=1340290

35

Re: Z tisku a médií

Protože se nám výše uvedený odkaz stal nefunkčním, kopíruji to sem z našeho monitoringu tisku:

Dálnici D3 brzdí územní plány obcí
23.2.2010    Mladá fronta DNES  str. 3  Jižní Čechy
LUDMILA MLSOVÁ
Ostatní   
zpět
Pokud ji v tomto dokumentu nebudou mít zakreslenou, nemůže strategická dopravní tepna získat potřebná stavební povolení

České Budějovice - Dálnici D3 považuje vedení kraje pro další rozvoj jižních Čech za klíčovou. Když se po dlouhých letech přešlapování na místě konečně začala stavět v dopravně přetíženém úseku mezi Táborem a Veselím nad Lužnicí, nastaly problémy na Českobudějovicku.
„Území kolem krajského města má jeden zásadní problém. Prolíná se tu řada katastrů obcí. Dálnice tady při posledních úpravách poměrně zásadně měnila tvar, to znamená, že se tam dohadovaly kruhové sjezdy, její výškové umístění či tunely kolem Pohůrky a jsou tam i potíže s územními plány obcí,“ uvedl vicehejtman Martin Kuba.
Jenže pokud nebudou mít všechny obce trasu budoucí dálnice zakreslenou ve svém územním plánu, nemůže strategická dopravní stavba získat potřebná povolení. Noční můrou vedení kraje proto je, aby se nakonec Jihočeši nedověděli, že peníze na dálnici od Veselí nad Lužnicí směrem na hranici s Rakouskem jsou, ale kraj na to není připravený.
Podle odboru územního plánování a architektury budějovického magistrátu má nyní z 25 obcí na Českobudějovicku trasu dálnice v souladu s územním plánem pouze pět. „Samotné České Budějovice dokumentaci ještě také nemají hotovou, ale budou ji mít v prvním čtvrtletí,“ řekl Luboš Lacina z magistrátu.
Podobně jako Budějovice pracuje na sladění svých územních plánů s koridorem dálnice většina okolních obcí. Některé však vyzvou odborníci, aby udělaly změnu. Jen tak se stavaři mohou na jejich území s obří dopravní tepnou vejít.
„Například Bošilci chybí doprovodná komunikace k dálnici u jedné křižovatky. V Roudném mají zase D3 vymezenou tak, jak má být, ale je nebezpečí, že by se tam například nevešly násypy nebo zářezy, které s ní souvisí,“ popsal architekt Radek Boček z krajského úřadu.
Krajští radní se proto nyní rozhodli motivovat starosty k efektivnímu pořízení územních plánů tím, že jim za nové dokumenty zaplatí.
„Kraj se zavázal, že změní podmínky obecného grantu na podporu územně plánovací dokumentace obcí tak, že když to bude změna vyvolaná upřesněním plánu ve vztahu k dálnici, zaplatíme ji obci v plné výši,“ potvrdil Boček s tím, že změnu ještě musí schválit v polovině března krajští zastupitelé.
Nabídka nemá platit jen pro Českobudějovicko, ale pro všechny obce na trase dálnice D3 včetně rychlostní silnice R3. To znamená, že když se přihlásí třeba Dolní Dvořiště, že chce upřesnit svůj územní plán vzhledem k rychlostní silnici, bude mít stejný nárok na proplacení dokumentace jako třeba Roudné.
A protože pořízení těchto plánů musejí obce svěřit odborníkům a vyjde je na desetitisíce korun, slib kraje vítají. „Pořízení změny územního plánu kvůli dálnici vyjde obec na 69 tisíc korun. To jsou v našem rozpočtu velké peníze, proto si určitě požádáme o grant,“ sdělil starosta Jaroslav Hlach z obce Plav na Českobudějovicku. Z technických do politických problémů se přehoupla situace kolem připravované dálnice ve Srubci na Českobudějovicku. Zastupitelé se tam rozhodli zastavit připravovanou změnu územního plánu kvůli tomu, že by se z její frekventované páteřní ulice druhé třídy mělo stát přímé napojení na dálnici.
„Už přes dva roky trvá zastupitelstvo na severní variantě obchvatu, protože bez něj bychom odepsali na 800 lidí žijících na páteřní Ledenické ulici. Už dnes se dá těžko přejít. Nedovedu si představit, kdyby tu bylo napojení na dálnici,“ uvedla starostka Srubce Zuzana Vyhnálková.
Pokud se Srubečtí s krajem o obchvatu obce nedohodnou, nemusí to podle předsedy Sdružení pro výstavbu dálnice D3 Pavla Eyberta její stavbu zabrzdit. „To je věc, která se řeší dlouhodobě, zda obchvat vlevo, vpravo, či vůbec. Třeba to dopadne tak, že tam z dálnice vůbec sjezd nebude,“ řekl.

***

„České Budějovice dokumentaci ještě také nemají hotovou, ale budou ji mít v prvním čtvrtletí.“ Luboš Lacina, odbor územního plánování

„Změny územního plánu kvůli dálnici vyjdou obec na 69 tisíc korun. To jsou v našem rozpočtu velké peníze.“ Jaroslav Hlach, starosta obce Plav

* Kde se staví D3 na jihu Čech

Stavaři pracují na několika místech na zhruba 26kilometrovém úseku dálnice D3 mezi Táborem a Veselím nad Lužnicí. Jsou tam vydaná stavební povolení na všechny tři velké mosty: přes rybník Koberný, Černovický potok a přes Lužnici, kterou překlene most. Ten překlene železnici, nynější silnici i řeku Lužnici. Vydáno je i stavební povolení na úsek D3 z Veselí nad Lužnicí až po křižovatku u sjezdu na Soběslav. Náklady na dálnici z Tábora do Veselí činí 10,5 miliardy korun. Celková délka dálnice D3 a rychlostní silnice R3 mezi Prahou a hranicí s Rakouskem je přibližně 171,40 km. Investice se má vejít do 80 až 90 miliard korun. Úsek trasy mezi Prahou až Třebonínem na Českobudějovicku je připravován jako dálnice D3 a odsud na hranici s Rakouskem jako rychlostní silnice R3. Trasa je rozdělena na 12 stavebních úseků. Stavby v pokročilém stadiu přípravy nebo na kterých se už pracuje se dále dělí na dílčí stavební části, zaručující rychlejší a přehlednější financování.

Foto popis| MOST PŘES VODU. Výstavba dálnice D3 v současné době pokračuje překlenutím rybníka Koberný mezi Košicemi a Planou nad Lužnicí.
Foto autor| FOTO: MAFA - LADISLAV NĚMEC

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - jižní Čechy

Thumbs up Thumbs down

36

Re: Z tisku a médií

Stavební povolení "Dálnice D3, stavba 0307 Tábor - Soběslav", km 80,600 - km 86,100
http://www.mdcr.cz/NR/rdonlyres/963A575 … volení.pdf

37

Re: Z tisku a médií

Veřejná vyhláška - Stavební povolení pro stavbu "Dálnice D3, stavba 0308 A Soběslav - Veselí nad Lužnicí" (SO 205 a 251)
http://www.mdcr.cz/NR/rdonlyres/A25BF7D … 201_SP.pdf

38

Re: Z tisku a médií

vondr napsal:

Veřejná vyhláška - Stavební povolení pro stavbu "Dálnice D3, stavba 0308 A Soběslav - Veselí nad Lužnicí" (SO 205 a 251)
http://www.mdcr.cz/NR/rdonlyres/A25BF7D … 201_SP.pdf

Vondře a další díky za uveřejňování těchto dokumentů.

Prosím nebylo by možno pro laiky k tomu napsat vždy stručně komentář - to podstatné, co bylo povoleno a může se stavět. Z tohohle jsem leda zmaten... Stejný problém mám, když čtu právní texty  sad

Thumbs up Thumbs down

39

Re: Z tisku a médií

Letmá betonáž v nejvýš osmidenním taktu

Klíčovou stavbou nového 25km úseku dálnice D3 z T ábora
do Veselí n/L je most přes rybník Koberný u jihočeských
Košic, který staví naše divize 4. Pracovníci
z Metrostavu, vedení Ing. Bohumilem Rohnem, na
tomto úseku ještě vybudují most přes údolí Černovického
potoka a 14 menších mostů a nadjezdů. Práce
u rybníka Koberný však zřejmě budou nejnáročnější.
Přes rybník a vedlejší biokoridor převedou dálnici dvě
šestipolové mostní konstrukce, samostatné pro každý
dopravní směr. Budou 575 m dlouhé a vznikají technologií
letmé betonáže. Divize 4 už dnes na obou pěticích jejich
mostních pilířů dokončila devět z deseti zárodků, které
jsou nutné pro zahájení prací na vodorovných nosných
konstrukcích (foto č. 1). Pomocí dvou párů vozíků už z některých
začala souběžně na obě strany po pětimetrových
lamelách betonovat i tzv. vahadla (foto č. 2).
Jeden zajímavý mezník stavby má u Koberného tým
Ing. Petra Štědronského za sebou: po betonáži deváté
lamely vahadla P30 na levém mostě montéři spustili bednění
zavěšené na vozíku na připravený ponton. Převezli
je ke stejnému pilíři pod pravou část mostu a tam opět
vyzdvihli. Horní nosnou část vozíků vrátili zpět na zárodek
a na vedlejší pravý most přesunuli i jeřáby.
„Z celé operace jsme měli trochu obavy,“ řekl stavbyvedoucí
Ing. Jan Růžička, který práce na místě řídí.
„Zejména proto, že vozíky jsme museli přesouvat demontované,
kdy jsou poddajné a křehké. Naše obavy se nejvíc
týkaly toho, jak se nám je podaří znovu zpět slícovat.
Nakonec všechno dopadlo dobře a dnes již máme vybetonovanou
i první lamelu na pravém vahadle P30. Důležité
také je, že už víme, jak postup zopakovat. Tato operace
nás totiž do konce stavby čeká ještě devětkrát.“
V současnosti začala i další náročná část díla – rektifikace
prvních hotových vahadel do požadované polohy,
aby mohla proběhnout betonáž spojovací lamely.
Uskuteční se během noci, aby se vahadla při vyšší denní
teplotě rozepla, a tím vybetonovanou spáru sevřela. Po
odstranění aretace ložisek na přilehlých pilířích a dosažení
stanovené pevnosti betonu se na polovinu předepnou
kabely, procházející spárou. Udělá se bednění stropu, odříznou
se vnitřní provizorní podpěry, fixující vahadla proti
překlopení, a kabely se dopnou. Až tento cyklus proběhne
ještě sedmkrát, bude most v podstatě hotový.
„Aby se nám jako dosud dařilo postupovat podle
harmonogramu, musíme v rámci možností dodržovat pravidelný,
sedmi– až osmidenní cyklus betonáží. Most pak
předáme začátkem září 2011,“ dokončil Ing. Růžička.
– r i p – , f o t o J o s e f H u s á k

Zdroj: http://www.metrostav.cz/pdf/noviny/092010.pdf

40

Re: Z tisku a médií

Omezení na D3 potrvá měsíce
Tábor - Ředitelství silnic a dálnic, které na Táborsku zajišťuje výstavbu dálnice, si s majiteli Motocentra ještě nepláclo
http://taborsky.denik.cz/zpravy_region/ … 00527.html

41

Re: Z tisku a médií

Kdy se konečně zbaví dvaceti tisíc aut denně?
Zápisník - Silnice I/3 neboli E55 na Benešovsku. Každý, kdo jezdí z Prahy do Tábora a naopak, ji dobře zná. Říká se jí silnice smrti. - První smrtelné nehody, které se letos staly,...
Plné znění ihned v trafice, nebo zde od 12:00.
http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?r=mfs … dc=1400938

42

Re: Z tisku a médií

Na dálnici D3 silně drhnou vlastnická práva
http://taborsky.denik.cz/zpravy_region/ … 00610.html

43

Re: Z tisku a médií

D3: roční skluz kvůli pozemkům
Dostavbě dálnice D3 mezi Táborem a Veselím nad Lužnicí paradoxně nebrání nedostatek peněz, ale chybějící stavební povolení na některé úseky. První motoristé by se po ní mohli projet...
Plné znění ihned v trafice, nebo zde od 12:00.
http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?r=mfj … dc=1401647

44

Re: Z tisku a médií

Majitel pozemku brání stavbě dálnice D3
Krátce - ČESKÉ BUDĚJOVICE Nejdříve do dvou měsíců by mohlo být jasné, zda bude Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) moci pokračovat ve stavbě jihočeské dálnice D3. Zatím v tom brání majitel...
Plné znění ihned v trafice, nebo zde od 12:00.
http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?r=mfj … dc=1404871

45

Re: Z tisku a médií

Stát chce vyvlastnit pozemek pro dálnici
Tábor – Jak majitel pozemku, tak senátor Pavel Eybert očekávají vleklé soudní spory.
http://taborsky.denik.cz/zpravy_region/ … 00621.html

46

Re: Z tisku a médií

Miroslav Josef Bezecný: Proti dálnicím nic nemám
http://taborsky.denik.cz/zpravy_region/ … 00702.html

47

Re: Z tisku a médií

vondr napsal:

Miroslav Josef Bezecný: Proti dálnicím nic nemám
http://taborsky.denik.cz/zpravy_region/ … 00702.html

taky preferuje dohodu...:( příklad Havránkové táhne.

pokud se nezmění legislativa na "všem stejně", tak pár "po dohodě toužících" jedinců zablokuje stavbu čehokoliv.

A když se k tomu přidají ekoteroristi žádající postupovat "přesně podle předpisů" , tak se jim podaří totéž co za Rakouska-Uherska stávkujícím železničářům, kteří prací "přesně dle předpisů" dokázali rozvrátit celý dopravní systém.

Thumbs up +1 Thumbs down

48

Re: Z tisku a médií

Dostavba D3 se stále protahuje
http://www.ct24.cz/regionalni/95287-dos … protahuje/

49

Re: Z tisku a médií

Cena za pole pod D3? I pytle brambor a voda
Stavbu dálnice mezi Táborem a Veselím nad Lužnicí stále brzdí spor o pozemek. Majitel říká, že Ředitelství silnic a dálnic mu neučinilo nabídku, firma tvrdí, že on neodpovídá na výzvy....
Plné znění ihned v trafice, nebo zde od 12:00.
http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?r=mfj … dc=1422615

50

Re: Z tisku a médií

Majitel pozemku pro stavbu dálnice D3 se chce dohodnout
http://www.novinky.cz/ekonomika/207340- … dnout.html