51

Re: Z tisku a médií

Vypadá to, že pan Švec se v tunelu necítil zrovna nejlépe.

vondr napsal:

S dýchací maskou do tunelu Blanka
http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?r=mfp … ;c=1199156

S dýchací maskou do tunelu Blanka
30. května 2009

Redaktor MF DNES si prošel tunel, jenž se již dvakrát propadl a který zatím vede z Troje pod Stromovku
Troja - Podívat se do tunelu Blanka, který se právě razí mezi Pelc-Tyrolkou a Letnou, je opravdu nevšední zážitek, který se dá jen těžko k něčemu přirovnat.
Procházka úzkou štolou kdesi pod Stromovkou, v níž na člověka ze všech stran prýští proudy vody, kde se brodí po kotníky v blátě a na cestu mu svítí jen důlní lucerna, si mohou představit snad jen ti, kteří někdy navštívili středověké stříbrné doly v Kutné Hoře.
Včera se do tunelů, jež budou za dva roky součástí městského okruhu, podíval primátor Pavel Bém (ODS) a hrstka novinářů.
Světlo máte na osm hodin Již přípravy na výpravu do podzemí v člověku nevyvolávaly příliš příjemné pocity. Bílé kombinézy, reflexní vesty, helmy a holinky totiž doplnila i důlní lucerna s těžkou baterií a brašna s nouzovým dýchacím přístrojem.
„Lucernu si zapněte ne proto, abyste viděli vy, ale hlavně proto, aby vás viděli ostatní. Aby vás v té tmě nepřehlédla obsluha strojů. Baterie vám vydrží osm hodin,“ udílel první pokyny řidič dodávky, která v dešti klesala do stavební jámy u Trojského mostu, na jejímž dně se černaly vjezdy do tunelu.
„Dýchací přístroj použijte, jen kdyby tu unikaly plyny. To se tu ale neděje. Je to jen předpis,“ uklidňuje rozpačité pohledy nezkušené posádky vozu.
Tunel ze začátku působí impozantně, vysoký strop, spousta místa, jenže postupně se dno zvyšuje a strop je níž a níž. Na konci tunelu už je ve skále jen průzor veliký asi tak tři metry na výšku a tři na šířku. Z otvoru je slyšet vrčení čerpadel a hukot tekoucí vody. Důvěru mezi návštěvníky rozhodně nevzbuzuje.
Tady se to propadlo V místě, kde se v říjnu loňského roku propadly tuny zeminy a v parku na povrchu zůstal třicetimetrový kráter, je ve stropě jen takové malé zabetonované okno - sotva dva na dva metry.
„Tou dírou se sem všechno vysypalo. Spodní voda měla obrovskou sílu, když vyplavila takový kráter na povrchu,“ podotýká Jan Škrábek z Metrostavu, pověřený řízením stavby.
HLUBOKO POD ZEMÍ Redaktor MF DNES využil možnosti podívat se do tunelu Blanka. Zespodu a hlavně zblízka viděl místo, kde se před půl rokem propadla zemina ve Stromovce. Šéfa Metrostavu se znovu zeptal, zda je taková nehoda běžným jevem.
Kdo by čekal, že v čele tunelu uvidí spousty dělníků, byl by zmaten. Je jich tu jen několik.
„Tunel razí pět lidí. Dohromady máme teď v podzemí asi dvacet lidí,“ počítá František Polák, mluvčí Metrostavu.
Dělníci jsou nyní ve vůbec nejrizikovějším úseku, kde je hornina natolik nestabilní, že zával by snad ani nikoho nepřekvapil. „Nad námi jsou teď jen dva metry skály, nad ní leží osm metrů štěrkopísku a ještě asi šest metrů naplavenin,“ popisuje geologickou strukturu horniny nad svou hlavou šéf stavby Jan Škrábek.
Aby se tunel nepropadl, dělníci z vrchu i zespodu vstřikují do půdy tuny cementu, vodního skla nebo i pryskyřice, aby se zemina zpevnila a utěsnily se dutiny v rozpraskané skále. „Jsme u toho nejhoršího. Čeká nás rizikových osmdesát metrů,“ přizvukuje vedoucí projektu Miroslav Padevět. Razící čety proto postupují velmi obezřetně. Za den tunel prodlouží o osmdesát centimetrů, běžně jinak stihnou tři metry.
Strojům nevadí skála, ale voda Průzor ve skále, z nějž vytékají proudy vody, je průzkumnou štolou, která vede někam do míst, kde na povrchu stojí Šlechtova restaurace. Ze stropu i stěn trčí úzké roury, jimiž dělníci vstřikovali do skály cement. Teď jimi vytéká spodní voda.
„Kdybychom neudělali injektáž, tryskalo by na nás 15 litrů vody za vteřinu,“ počítá Škrábek.
Právě vědomí, že je v podzemí voda, nepůsobí na člověka dvakrát nejlíp. Zvlášť když tunel jen pár set metrů za námi podchází pod dnem Vltavy. „Je to překvapivý časoprostor, který působí na člověka surově a rizikově. Vody je tam opravdu hodně. Selský rozum mi dává odpověď, co je příčinou toho propadu,“ komentuje dění v šachtě primátor Pavel Bém.
Hluk, tma, mokro...
Projít chodbou je trochu jako úkol z nějaké adrenalinové soutěže. Kapky bubnují na přilbu a stékají za krk, kabel od baterie k lucerně se zlomyslně zachytává o roury trčící ze skály, nohy uvězňuje lepkavé bláto.
To na začátku tunelu, kde již dělníci vybetonovávají stěny a strop, se člověk cítí o poznání lépe. Kompresor za neutuchajícího řevu pumpuje za bednění spousty betonu.
Hadice se pod tlakem chvějí, stroj oddychuje - tady si člověk připadá jako ve scénce z filmu Na samotě u lesa, když Radim Zvon v podání Ladislava Smoljaka spustí dětem mlýnici a přitom vypráví historku o mlynáři. Také zde není slyšet vlastního slova.
Blanka se otevře v létě 2011 V létě začnou dělníci razit tunel i od Letné, aby se na jaře v roce 2010 potkali pod Královskou oborou s partou, co jde od Troje. V létě příštího roku se také vrátí provoz na Letné do stavu před zahájením ražby Blanky. „A v polovině roku 2011 bude zprovozněno dalších 6,5 kilometru městského okruhu, které uleví od dopravy 300 tisícům obyvatel Prahy 1, 2, 6 a 7,“ slibuje Bém.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - Praha
Autor: PETR ŠVEC

Thumbs up Thumbs down

52

Re: Z tisku a médií

Zápis z jednání Výboru dopravy ZHMP, ze dne 14.5. 2009
http://magistrat.praha-mesto.cz/80801_Z … -14-5-2009

SAT 2B, bláto, přestup MHD Prašný most a smile

Ing. Vodrážka: Budeme hlasovat o udělení slova paní Šenarové.

Hlasování:         pro: 0

proti: 8

zdržel se: 0

Slovo nebylo uděleno.

53

Re: Z tisku a médií

Výluky na trati z Kladna pokračují
PRAHA - V půlce června se rozšíří výluka na trati z Kladna do Prahy. Vlaky budou od 14. června končit v provizorní zastávce Gymnazijní. „Bude to odtamtud trošičku blíž na metro než...
Plné znění ihned v trafice, nebo zde od 12:00.
http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?r=mfp … ;c=1199772

54

Re: Z tisku a médií

Zkušenosti s použitím hydroizolace Preprufe na stavbě Tunelu SAT 2A MÚK Malovanka
22.5.2009  |  Ing. Adriana Javorčeková, CSc., Ing. Tomáš Kohout, Doc. Ing. Zdeněk Tobolka

http://www.mosty.cz/index.asp?module=Ac … javascript

55

Re: Z tisku a médií

Na ČT 1 v pořadu  Z metropole reportáž o stavbě tunelu Blanka http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/2 … metropole/

Thumbs up Thumbs down

56

Re: Z tisku a médií

Pražský primátor na inspekci
datum: 5. 6. 2009
médium: Listy hlavního města Prahy, (red)
Poslední květnový pátek navštívil primátor hl. m. Prahy Pavel Bém tunel na staveništi Troja. Tunelový komplex Blanka je největší podzemní stavbou budovanou v současné době v České republice. „Vzhledem k významu projektu pravidelně kontroluji stav stavebních prací a vím, že probíhají v souladu s požadavky investora. Praha je nádherné, unikátní, živé město, které si zaslouží zdravě dýchat a plynule pulzovat. A Pražané si zaslouží lepší kvalitu života. Proto kopeme tunel a jdeme s dopravou pod zem. Odvedením nadměrné dopravy v území do tunelů je prakticky zcela eliminován hluk z vozidel,“ zdůraznil primátor Pavel Bém.
Pražského primátora o aktuálním stavu stavby informoval ředitel divize 2 Metrostavu Miloslav Hadrava. Primátor navštívil čelbu severní tunelové trouby. K dnešnímu dni je proraženo v severní tunelové troubě 1320 metrů a zbývá na Letnou prorazit 910 metrů. V jižní tunelové troubě je proraženo 1250 metrů a zbývá 970 metrů. V této části se pracuje novou rakouskou metodou. Vždy se vyrazí kus tunelu v délce odpovídající podmínkám, do výrubu se osadí ocelová síť a ta se následně nastříká betonem v tloušťce 30–40 cm podle projektu. Tím je výrub stabilizován a postup se opakuje na dalším úseku.
Jižní tunelová trouba byla dalším místem, které primátor navštívil. Dno tunelu je 32 metrů pod povrchem. V tomto místě se realizují definitivní obezdívky tunelu. Za odborného doprovodu si prohlédl také pracoviště hloubených tunelů. Mezi raženým portálem a novým trojským mostem je 570 metrů hloubených tunelů, které jsou ze zhruba 70 % v hrubé stavbě hotové. Zbývá provést napojení na ražené tunely, část pod dnešní tramvajovou tratí a koncová část, která souvisí s výstavbou mostu.
Stavba je nejdelším městským tunelem ve střední Evropě a nejdelším souvislým raženým tunelem na našem území dlouhým 2,23 kilometru. Celková délka městského okruhu činí 6382 m. V tunelu bude signál pro mobilní telefony, nouzové východy, SOS výklenky.
Tunel Blanka také uvolněním povrchových komunikací pomůže k rozšíření cyklotras v Praze. Díky celkové rekonstrukci povrchových silnic vznikne na území Prahy 6 a 7 celkem 5–6 km nových cyklotras a cyklostezek, které budou zakomponovány a napojeny do současné cyklosítě. Bez jakéhokoli omezení tak cyklista bude moci projet od Strahovského tunelu až do Holešovic.

nebo na: http://www.metrostav.cz/cz/aktuality/ak … il?id=1902

57

Re: Z tisku a médií

Zdroj: Právo
Datum: 8.6.2009
Název: Projet některými místy bude v létě snazší

Hlavnímu městu se jako vždy o prázdninách uleví od množství aut, řidiči budou rychleji projíždět Letnou

Možnost obousměrného průjezdu aut spodní částí Vinohradské třídy mezi Národním muzeem a bývalým Federálním shromážděním by mohla trochu ulevit zácpám na magistrále. Snáz se má už v létě začít jezdit i po Letenské pláni.
Ve směru na Hradčanskou vzniknou na Letné vedle budovaného tunelu Blanka dva asfaltové pruhy.
U muzea by měl nový dopravní režim platit od čtvrtku 11. června. Betonové zátarasy, které měly odradit teroristy od útoku na Rádio Svobodná Evropa, už jsou pryč. Podle Miroslava Rajcharta z odboru dopravy pražského magistrátu zbývá domalovat pruhy a osadit značky. Doprava se pak vrátí před 11. září 2001.
"Ale s jednou výjimkou, neobnovuje se nebezpečný přechod přes Legerovu ulici," řekl Právu Rajchart. Auta jedoucí po Vinohradské třídě dolů nebudou muset zahýbat doprava na magistrálu, mohou se napojit do opačného směru u Václavského náměstí. Komplikaci to bude znamenat pro chodce. Magistrálu jich překonává u muzea denně asi 11 tisíc a zvykli si na poměrně dlouhý interval světel. Kvůli novému přílivu aut z Vinohradské a obnovení jednoho ze semaforů se bude muset rytmus křižovatky změnit, nejspíš v neprospěch chodců. "Upravit se bude muset i signalizace," konstatoval Rajchart. Mírně se má usnadnit průjezd Letenskou plání. Kvůli dopravním omezením na Letné se z náhradní trasy v Korunovační ulici stal téměř neprostupný uzel. Od července auta ve směru na Hradčanskou mají na pláni jezdit ve dvou pruzích, a to po asfaltu, ne už po tradičních kočičích hlavách. Za vilou u Vorlíků ale budou auta stále odbočovat vlevo, vzápětí vpravo k semaforu u izraelského velvyslanectví. V opačném směru zůstane silnice na okraji stavební jámy poblíž parku. Od července se na třídu Milady Horákové také vrátí tramvaje, koleje jsou znovu položeny do poloviny Letenské pláně. Linky 25 a 26 budou končit za Letenským tunelem na obratišti Špejchar a trať snese běžné tramvaje.
Po rekonstrukci se má usnadnit i průjezd křižovatkou u ruzyňského hřbitova na výpadovce na Karlovy Vary. Dělníci však stále ještě dokončují dvouproudé napojení na novou karlovarskou dálnici.

58

Re: Z tisku a médií

Pražský deník-Lidé ve Stromovce musí stále uhýbat náklaďákům http://prazsky.denik.cz/zpravy_region/l … 90610.html

Thumbs up Thumbs down

59

Re: Z tisku a médií

Listy hlavního města Prahy, str. 4:
"Primátor Pavel Bém si za odborného doprovodu prohlédl pracoviště hloubených tunelů" pod fotkou Béma v raženém tunelu...
"Celková délka městského okruhu činí 6382 m"...

Thumbs up Thumbs down

60

Re: Z tisku a médií

ještě jsem to nečtl celé, ale i tak jsou to zas věci...
---

Primátor Bém: To snad mám http://www.metro.cz/domov/primator-bem-to-snad-mam
Zprávy - domov
Pondělí, 15.06.2009
primator_bem.jpgROZHOVOR O tom, že tunel Blanka mohl být ještě větší, a o levicové národní frontě jsme hovořili s pražským primátorem a šéfem pražské ODS Pavlem Bémem. Jsem Ředitelstvím silnic a dálnic ujišťován, že vše jde podle plánu a příští rok bude jihozápadní část okruhu dokončena a uvolní se Jižní spojka a Barrandovský most. Slibují duben 2010. Při pohledu na vizualizace staveb nás napadlo, zda nestavíme jen další magistrálu s mohutnými podjezdy a nadjezdy. Třeba na Malovance.

61

Re: Z tisku a médií

kasme napsal:

ještě jsem to nečtl celé, ale i tak jsou to zas věci...
---

Primátor Bém: To snad mám http://www.metro.cz/domov/primator-bem-to-snad-mam
Zprávy - domov
Pondělí, 15.06.2009
primator_bem.jpgROZHOVOR O tom, že tunel Blanka mohl být ještě větší, a o levicové národní frontě jsme hovořili s pražským primátorem a šéfem pražské ODS Pavlem Bémem. Jsem Ředitelstvím silnic a dálnic ujišťován, že vše jde podle plánu a příští rok bude jihozápadní část okruhu dokončena a uvolní se Jižní spojka a Barrandovský most. Slibují duben 2010. Při pohledu na vizualizace staveb nás napadlo, zda nestavíme jen další magistrálu s mohutnými podjezdy a nadjezdy. Třeba na Malovance.

Mě pokaždé hrozně baví poslouchat ty termíny :-)) Od politiku je to jak tahání králíků z klobouku.

Thumbs up Thumbs down

62

Re: Z tisku a médií

Evropský unikát - tunel Blanka
datum: 12. 6. 2009
médium: Parlament, vláda, samospráva, (ms)
http://www.metrostav.cz/cz/aktuality/ak … il?id=1907

63

Re: Z tisku a médií

Poslední vydání televizního magazínu PORT: Tunel Blanka odhaluje minulost

Thumbs up Thumbs down

64

Re: Z tisku a médií

VIDEO Co se bude dít, až bude hořet v tunelu Blanka? Podívejte se

http://video.ihned.cz/c1-37542160-video … divejte-se

Thumbs up Thumbs down

65

Re: Z tisku a médií

sice se to netýká přímo stavby,ale je to hnedka vedle
Praha 7 chce vykácet stromy před Molochovem
Letná - Strana zelených uspořádala petiční akci proti vykácení stromořadí a rozšíření vozovky o další pruh v ulici Milady Horákové.

http://prazsky.denik.cz/zpravy_region/p … 90623.html

66

Re: Z tisku a médií

Pohyb u Blanky: Za týden se tramvaje posunou až na Špejchar
Letná - Na Letnou se vrátí linka 15, náhradní autobusy X1 budou jezdit i nadále.

http://prazsky.denik.cz/zpravy_region/z … 90623.html

67

Re: Z tisku a médií

vondr napsal:

Pohyb u Blanky: Za týden se tramvaje posunou až na Špejchar
Letná - Na Letnou se vrátí linka 15, náhradní autobusy X1 budou jezdit i nadále.

http://prazsky.denik.cz/zpravy_region/z … 90623.html

Původně jsem stejný odkaz chtěl dát sem, ale nakonec skončil tady http://mo.ttnz.cz/forum/viewtopic.php?pid=5858#p5858

Thumbs up Thumbs down

68

Re: Z tisku a médií

nevim jestli to tu bylo, jet o takovej sestrih z vizualizaci a pozarni zkousky na smichove..
http://aktualne.centrum.cz/video/?id=256643

Thumbs up Thumbs down

69 Naposledy upravil: Martin (24.06. 2009 11.39)

Re: Z tisku a médií

tomis napsal:

nevim jestli to tu bylo, jet o takovej sestrih z vizualizaci a pozarni zkousky na smichove..
http://aktualne.centrum.cz/video/?id=256643

Bylo

jannk napsal:

VIDEO Co se bude dít, až bude hořet v tunelu Blanka? Podívejte se

http://video.ihned.cz/c1-37542160-video … divejte-se

Thumbs up Thumbs down

70

Re: Z tisku a médií

aha, jen na jinem serveru, dekuji za upozorneni

Thumbs up Thumbs down

71

Re: Z tisku a médií

Tramvaj číslo 15 se vrátí v červenci
PRAHA - Od 1. července bude metropoli opět křižovat tramvaj číslo 15. Cestující poveze po nové trase ze Špejcharu přes Strossmayerovo náměstí a Nádraží Holešovice až na Vysočanskou....

Plné znění ihned v trafice, nebo zde od 12:00.
http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?r=mfp … ;c=1213896

72

Re: Z tisku a médií

Vlaky zastavují u boudy a blíž metru
V půlce letošního května začaly vlaky ze směru od Kladna stavět v Dejvicích, místo aby cestující dovezly až na Masarykovo nádraží. Mrzutostí z toho bylo požehnaně. - Teď mají čtyři...

Plné znění ihned v trafice, nebo zde od 12:00.
http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=147 … ;c=1213903

73

Re: Z tisku a médií

http://www.novinky.cz/ekonomika/172094- … letne.html

To video už známe odjinud, ale novinářské vyjadřovací schopnost a znalost cizích termitů jsou pozoruhodné.
Dnes 4:33 - Praha

„Denně razíme 80 centimetrů denně. Právě jsme v náročné geografické oblasti,“ řekl Novinkám František Polák, mluvčí společnosti Metrostav, která na ražbě tunelu Blanka pracuje. Podle Poláka výstavba zatím pokračuje podle harmonogramu.

Thumbs up Thumbs down

74

Re: Z tisku a médií

Jenik napsal:

http://www.novinky.cz/ekonomika/172094- … letne.html

To video už známe odjinud, ale novinářské vyjadřovací schopnost a znalost cizích termitů jsou pozoruhodné.
Dnes 4:33 - Praha

„Denně razíme 80 centimetrů denně. Právě jsme v náročné geografické oblasti,“

To první už opravili, to druhé ale zřejmě vyžaduje vyšší vzdělání a uklízečka má zrovna dovolenou...

Thumbs up Thumbs down

75

Re: Z tisku a médií

Náhodou jsem viděl (naštěstí jenom závěrečný kousíček) otřesného zeleně-demgogicky-propagandistického pořadu Nedej se v ČT. I z těch několika minut mě málem kleplo. Jen fragmenty výroků zelené osoby ženského pohlaví Winkelman-Heyrovské (předpokládám, že rotující předek je připojen ke generátoru):  ...zničená památková rezervace. .. tisíce vykácených stromů..  ... barokní hradby prý vydrží, ale to nám říkali o Stromovce taky...  chceme ulice dlážděné barokním zdivem ... ..za 30 mld získáme novou magistrálu centrem města... 
Uff, musím si dát panáka.

Thumbs up Thumbs down