26

Re: Z tisku a médií

Auta se vracejí na Letnou. Na měsíc
Po třídě Milady Horákové byl částečně obnoven provoz. Vozidla jedoucí z centra mohou projet kolem Sparty - Letná - Kdo včera projížděl autem nebo se pěšky procházel po Letenské pláni,...

Plné znění ihned v trafice, nebo zde od 12:00.

http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=104 … ;c=1185325

27

Re: Z tisku a médií

Zdroj: Právo
Datum: 5.5.2009
Název: Ke Spartě mohou na čas automobily

Od včerejšího dne se jezdí přes Letnou podle jiných pravidel. Automobilový provoz ve směru od centra na čas opustil provizorní komunikaci u parku a vrátil se na starou trasu podél stadiónu Sparty.
Pokud se magistrát domníval, že to pro motoristy bude příjemnou změnou a průjezd přes pláň bude rychlejší, mýlil se.
"Obousměrný provoz na této provizorní komunikaci zahrnuje kratší úsek, což motoristická veřejnost jistě uvítá," míní mluvčí magistrátu Jiří Wolf. Žádné jásání se ale nedostavilo. Pro řidiče změna dopravního režimu ve skutečnosti žádnou velkou změnu neznamená.
Kolony aut od pondělního rána stály přes celou Letenskou pláň. Jediný rozdíl spočíval v tom, že se zácpa ve směru na Hradčanskou vzdálila od Letenských sadů směrem ke sparťanskému stadiónu a osádky aut mohly sledovat stavbu tunelů Blanka z obou stran.
A vyhýbat se chodcům. Před chátrající vilou u Vorlíků navíc stejně platí omezení rychlosti na 30 kilometrů v hodině, takže není co najet.
Automobily, mezi něž se mísí náklaďáky ze stavby a náhradní autobus X1, tam objíždějí stavební jámu. Vzápětí auta zahnou u smyčky tramvají směrem k izraelské ambasádě v ulici Badeniho, kde je zastaví semafor.
"Nechápu, v čem se komu mělo ulevit tím, že se zprovoznilo půl kilometru ulice Milady Horákové. Kdybych tudy nemusel jet, nejedu. Jenže na nábřeží dopravu blokují turistické autobusy a Korunovační ulice bývá ucpaná už od Letenského náměstí," řekl Právu profesionální řidič Karel Hanzelka, když se ve svém Fordu Tranzit jen pomalu posouval vpřed.
Opatření je podle mluvčího Wolfa pouze dočasné, potrvá údajně jen do června. Důvodem této změny je fakt, že stavbaři na Letné chystají prodloužení tramvajové tratě ke smyčce Špejchar.
Alespoň pro cestující městskou hromadnou dopravou z této oblasti jedna dobrá zpráva.
"Od 1. července budou jezdit na Špejchar tramvaje 25 a 26," sdělil mluvčí dopravního podniku Ondřej Pečený.
Výhodou protažení těchto linek je podle něho skutečnost, že může podnik na trať nasadit normální typy tramvají, protože se budou mít kde otočit.


Zdroj: Prima TV
Datum: 4.5.2009
Název: Letná, vrací se tam auta, cestující se dočkají tramvají

Ladislav HRUŠKA, moderátor
--------------------
A slíbená reportáž. Letná se začíná uklidňovat. Práce na tunelu Blanka pokračují rychle a díky tomu se tam zlepší i dopravní situace. Dnes silničáři otevřeli nový jízdní pruh přes stadionem Sparty. A v létě se na Letnou vrátí i tramvaje.

Kryštof BENONI, redaktor
--------------------
Kolony, nepřehledné objížďky, zmatek a hluk, taková je v těchto dnech doprava na Letné. Řidiči, kteří tudy projíždějí, jsou z toho už zoufalí a přejí si jediné, aby se tu konečně dalo jezdit normálně.

řidič
--------------------
Šílený. Víc se k tomu říct nedá ani.

řidič
--------------------
Velmi špatné, velmi špatné, velmi.

řidič
--------------------
Doufám, že pak to bude k něčemu sloužit.

Kryštof BENONI, redaktor
--------------------
Ale doprava se už zklidňuje. Ve směru do centra silničáři otevřeli jeden jízdní pruh vedle stadionu Sparta. Kdo tedy na Letnou přijíždí ve směru z centra, nemusí už konečně se svým autem zajíždět na provizorní silnici, která vede přes Letenské sady.

Jiří WOLF, mluvčí pražského magistrátu
--------------------
Jednosměrný provoz je určitě daleko rychlejší než ten obousměrný po té objízdné trase.

Kryštof BENONI, redaktor
--------------------
Dopravní omezení na Letné jsou nutná kvůli pracem na tunelu Blanka. Přímo pod Letnou vzniká velká podzemní křižovatka. Práce ale pokračují dobře a doprava by se tu už měla jenom zlepšovat. Dělníci už začali obnovovat i tramvajovou trať.

František POLÁK, mluvčí stavební firmy
--------------------
V červenci vrátíme tramvaj už až na smyčku Špejchar s tím pádem také projedou automobily přes Špejchar do Badeniho ulice.

Kryštof BENONI, redaktor
--------------------
Všechna dopravní omezení na Letné by měla skončit příští rok v říjnu. Kryštof Benoni, televize Prima.

28

Re: Z tisku a médií

nets napsal:

Netýká se to bezprostředně tohoto tématu, ale nenapadá mě kam jinam to plácnout smile

http://zpravy.idnes.cz/praha.asp?c=A090 … _praha_abr

NOJO, ale tenhle článek vyšel někde jinde na apríla.... Řekl bych, že na idnes to opsali a nekoukli se na datum....
http://www.izdoprava.cz/view.php?nazevc … 2009030028

Thumbs up Thumbs down

29

Re: Z tisku a médií

VIDEO: Blanka slibuje nové cyklopruhy

Praha - Bez omezení by mělo jít projet od Malovanky až do Holešovic.

http://prazsky.denik.cz/zpravy_region/b … 90511.html

asi nic nového, ale ještě jsem to neviděl smile

30

Re: Z tisku a médií

kasme napsal:

VIDEO: Blanka slibuje nové cyklopruhy

Praha - Bez omezení by mělo jít projet od Malovanky až do Holešovic.

http://prazsky.denik.cz/zpravy_region/b … 90511.html

asi nic nového, ale ještě jsem to neviděl smile

Pořád pan autor omílá jedno téma stále dokola ... asi neví o čem každý den psát :-)

Thumbs up Thumbs down

31

Re: Z tisku a médií

v aktuálním čísle časopisu stavebnictví je obsáhlý článek o komplexu Blanka, bohužel na internetu ještě toto číslo není k dispozici

32

Re: Z tisku a médií

vondr napsal:

v aktuálním čísle časopisu stavebnictví je obsáhlý článek o komplexu Blanka, bohužel na internetu ještě toto číslo není k dispozici

Článek jsem četl, žádné nové informace. Vlastně jsem našel víc chyb než nových informací. Pan K. to psal dávno, takže popis hodně nesedí. Fotky jsou celkem pěkné...

Thumbs up Thumbs down

33

Re: Z tisku a médií

Pod Letnou se bude razit i příští rok

datum: 13. 5. 2009
médium: Právo, Petr Janiš

http://www.metrostav.cz/cz/aktuality/ak … il?id=1890

34

Re: Z tisku a médií

Změna dopravy u stanice metra Hradčanská
http://www.praha7.cz/9658_Zmena-dopravy … Hradcanska

35

Re: Z tisku a médií

Co s Letnou, až ji opustí dělníci?
TUNEL BLANKA Výstavba tunelu od pondělí zasáhne už i do provozu na železnici. Kvůli ní přestanou vlaky jezdit mezi Dejvicemi a Masarykovým nádražím. Blanka se razí i pod Letnou. Přitom se ještě neví, co se s plání stane, až dělníci odejdou.

Letná - Obyvatelé horních Holešovic žijící v blízkosti staveniště tunelu Blanka i tisíce Pražanů z jiných částí metropole, kteří byli zvyklí chodit na Letnou za odpočinkem, se již nemohou dočkat, až Letenskou pláň dělníci opustí.

To by mělo být na konci roku 2011, kdy mají tunel otevřít pro automobilovou dopravu. Jenže prvotní radost z ukončení prací na staveništi se u lidí může záhy změnit ve smutek. Zatím totiž není vůbec jasné, co s Letnou bude, až ji stavební technika a dělníci opustí.

Neexistuje žádný konkrétní návrh, který by komplexně řešil budoucnost pláně, a tak hrozí, že po stavebnících zůstane jen provizorium. „Východní část pláně zůstane ve své dnešní podobě, avšakmírně zdevastované stavbou, zatímco západní část bude nová, ale neestetická. Letná tak zůstane po roce 2011 i nadále pro řadu let provizoriem, do něhož není radno příliš investovat. Jen ti nejmladší obyvatelé Prahy 7 tak budou mít naději, že se dožijí konečného uspořádání Letenské pláně,“ míní architekt Oldřich Dudek, který pro město zpracovával urbanistickou studii Letné.

Architekti volají po soutěži Architekti a urbanisté proto nyní navrhujímagistrátu, aby začal urychleně řešit budoucí podobu Letné, aby mohli dělníci před odchodem ze staveniště rovnou připravovat plochy do definitivní podoby.

Zrovna dnes zasedá v Kongresovém centru valná hromada České komory architektů, která má budoucnost Letné v programu.

Architekti navrhují, aby město co nejdříve vypsalo architektonickou soutěž na celou Letnou. Nyní je totiž nejvýhodnější doba. Na konci letošního roku má pražské zastupitelstvo schvalovat balík změn územního plánu, což činí zhruba jednou za deset let. Územní plán určuje, kde co v Praze může stát a jak mají být pozemky využity. Pokud by se změny řešily až v dalších letech, znamenalo by to složitější úřední postup a další oddalování.

Architekt Dudek spolu s kolegou Romanem Voborníkem se navíc obávají, že po roce 2011, kdy dají odcházející dělníci Letné jakousi úpravu, nebude mezi politiky vůle znovu pláň rozkopat. „Má se pak opět dlouhodobě soutěžit o nějakou vzdálenou vizi tohoto prostoru?“ naráží Dudek na bezpočet soutěží o podobu pláně, které byly vypsány v uplynulých sto letech.

Podle představ Útvaru rozvoje města by měla být Letenská pláň, která má rozlohu 26 hektarů, rozdělena na části určené sportu, relaxaci a také kultuře.

Knihovna za ministerstvem Nová budova Národní knihovny, jejíž projekt vyhořel po vítězství Kaplického „chobotnice“ v soutěži o budoucí podobu objektu, by podle architektů mohla stát v sousedství nynějšího ministerstva vnitra. Místo by se našlo prý i pro archeologické muzeum či koncertní síň.

V místech, kde je dnes stavební jáma tunelu Blanka, mají být veřejná sportoviště. Nyní se uvažuje zejména o tenisových a badmintonových kurtech, plochách pro aerobik či jogging, vyloučen není ani bazén.

V místech blíže k Vltavě má zůstat park. Již je například vydáno územní rozhodnutí, které počítá s výstavbou vodní nádrže nedaleko Hanavského pavilonu.

O Letné se nyní vedou diskuse i na fakultě architektury univerzity v Liberci. Se studenty tu před týdnem diskutoval také exprezident Václav Havel.

***

„Letná tak zůstane po roce 2011 i nadále pro řadu let provizoriem, do něhož není radno příliš investovat.“ architekt Oldřich Dudek

* Historie Letné Letná nebyla nikdy zastavěna. Důvodem byl strmý svah od Vltavy a také nedostatek vody. Rok 1088 První zmínka v listině, když kníže Vratislav II. obdaroval územím vyšehradskou kapitulu. Rok 1261 Slaví se zde sňatek krále Přemysla Otakara II. s Kunhutou Haličskou. Rok 1420 Král Zikmund Lucemburský odtud sleduje neúspěšnou bitvu na Vítkově proti Husitům. Rok 1451 Budoucí papež Pius II. popíjí při návštěvě Prahy víno z letenské vinice. Mok později pomluví v knize Historie česká. Rok 1648 Z Letné pálí švédské vojsko na obránce Starého Města při obléhání Prahy. Rok 1832 Na Letnou je dotažena silnice z Klárova - Chotkova ulice. Rok 1893 Je zde postaven stadion fotbalové Slavie. Sparta se zde usídlila až o 13 let později. Rok 1895 Na Letné je všesokolský slet. Další 4 následují v dalších letech. Rok 1949 První vojenská přehlídka. Rok 1989 Statisíce lidí vyjadřují vůli ukončit éru socialismu. Rok 2007 Začíná se tu stavět tunel Blanka. * Co zde mohlo stát Tunel od Čechova mostu

Ten měl dle návrhu Pavla Janáka z roku 1909 vystoupat na pláň od Čechova mostu. Česká univerzita (technika) Po roce 1905 se zde plánovala vysoká škola. Mezi návrhy byla i budova podobná Nár. muzeu. Památník

Odstraněný Stalinův pomník měl v roce 1977 nahradit památník osvobození Rudou armádou. V roce 1994 navrhl Jan Kaplický památník obětem totality. Československý parlament V roce 1928 byla vypsána soutěž na budovu parlamentu. Vyhrál funkcionalistický návrh. Soutěž byla znovu vypsána v roce 1947.

Národní galerie Od 20. let se uvažovalo o tom, že zde bude Státní galerie a Masarykova knihovna. Protiletecké kryty Těsně před vypuknutím II. světové války se zde plánovaly podzemní protiletecké kryty.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES - Praha
Autor:

    * PETR ŠVEC
http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=113 … ;c=1191225

36

Re: Z tisku a médií

Opět objeveno kolo ... http://zpravy.idnes.cz/kolem-tunelu-bla … _praha_lpo

Thumbs up Thumbs down

37 Naposledy upravil: Jenik (18.05. 2009 17.01)

Re: Z tisku a médií

Dnes ráno (mez 8-9) hovořila na ČRo 2 Praha Táňa "regulovaná" Fišerová, bývalá poslancyně. Takového hloupého plácání jsem už dlouho neslyšel - např. bylo to projektováno jako místní komunikace (!) a nyní se to projektuje (!!!) pro plný provoz kamionů; nikdo nikomu nic neřekl, a teď tady vyrostou obludné komíny; chybí venkovní okruh, proti tomu taky protestujeme, zabírá poslední zelené plochy atd, atd. A není EIA, ejajá, ejajá a další a další bláboly.

Thumbs up Thumbs down

38

Re: Z tisku a médií

Kdo má chuť, nervy, žaludek a podobné orgány, najde to na vlastní nebezpečí tady  - v čase někdy od 6:55 do 10:45. Ovšem připravte se na notnou dávku nepravd, polopravd a demagogie. Pořád se mi chce věřit, že Táňa Fischerová je prostá, bezelstná a věří tomu, co se jí řekne, a pak to hájí s nasazením života.

Thumbs up Thumbs down

39

Re: Z tisku a médií

S_M_Lomoz napsal:

Kdo má chuť, nervy, žaludek a podobné orgány, najde to na vlastní nebezpečí tady  - v čase někdy od 6:55 do 10:45. Ovšem připravte se na notnou dávku nepravd, polopravd a demagogie. Pořád se mi chce věřit, že Táňa Fischerová je prostá, bezelstná a věří tomu, co se jí řekne, a pak to hájí s nasazením života.

7 podlaží garáž? :-) "Že se o tom lidé nedozví včas?" :-) Chudák ženská, je mi jí líto, kusé informace o tom sice má, ale ještě si to tak poskládat dohromady...

Thumbs up Thumbs down

40

Re: Z tisku a médií

S_M_Lomoz napsal:

je prostá, bezelstná a věří tomu, co se jí řekne, a pak to hájí s nasazením života.

Jestliže prostá = hloupá, bezelstná = nevzdělaná, a věří tomu, co jí kdo nakuká = kombinace obojího + dávka demagogie a nenávisti, pak souhlasím. A hlavně aby jí nezrušili (ti parchanti) regulované nájemné za "její" byteček na Vinohradech (100-120m, kde je to přece pro ní tak akorát, a jak by to unesly ta babičky)
Čím to, že (téměř) každý komediant si myslí že "sežral Šalamounovo ho.no", a chová se tak a je mu dopřáváno sluchu? Ach jo.
P.S. naštěstí nemám zvukovku, takže repete budu ušetřen :-)))

Thumbs up Thumbs down

41

Re: Z tisku a médií

ty bláboly Táni jsou skrytou volební kampaní pravdalásky...bohužel "veřejnoprávní"  i za moje peníze.
O to víc obdivuji a podporuji ty, kdo dokáží přes odpor  takových škůdců prosadit a postavit veřejnosti tak prospěšné stavby jako je Blanka, dálnice, okruh Prahy...díky smile

Thumbs up Thumbs down

42

Re: Z tisku a médií

http://www.e15.cz/udalosti/tunel-blanka … vot-95608/

Práce budou probíhat v přestávkách od podzimu a v průběhu příštího roku, výluky v železniční dopravě se proto budou ještě několikrát opakovat. ,,Současná výluka ončí 31. července. S další výlukou je nutno počítat na podzim a ještě na jaře příštího roku," upřesnil Polák

Thumbs up Thumbs down

43

Re: Z tisku a médií

V deníku Metro půlstránková inzerce od Metrostavu, jak se dostat z vlaku na MHD smile

a stále dokola...

Zdroj: Reflex
Datum: 21.5.2009
Název: NEVER MORE

ZDENĚK LUKEŠ HISTORIK ARCHITEKTURY

Uprostřed krásného pražského parku Stromovka nejdřív Metrostav párkrát píchl do země, aby zpevnil nadloží tunelu Blanka.
Výsledkem byl dvojí propad zeminy a jen zázrakem nikdo nepřišel o život. Teď je tu ovšem další extrém - vypadá to tu jako stavba Temelína. Obrovské staveniště zabírá takřka celou rekreační louku, už pět měsíců je tu bláto, prach a špína podobně jako na Letenské pláni. Never more inženýrům, kteří tohle vše vymysleli.

44

Re: Z tisku a médií

Čtu dobře?

E15 napsal:

"S otevřením celé oblasti - byť provizorním - se počítá na konci roku 2010," doplnil Polák. V případě nového čtyřproudového "Prašného" mostu nejsou podle něj ještě vyřešeny všechny výkupy pozemků.

Už pomalu kopou a nemají vyřešené výkupy pozemků?

45

Re: Z tisku a médií

Prochaine: bohužel ano sad

Ale hlavní viník je krize... smile

Praha nemá peníze, tunel se opozdí
http://hn.ihned.cz/c1-37225900-praha-ne … -se-opozdi
http://hn.ihned.cz/c1-37225830-praha-se … -se-zpozdi - včetně historické fotografie

46

Re: Z tisku a médií

Aktuální číslo časopisu silnice a železnice informuje o tunelovém komplexu Blanka a i o mostě přes Vltavu na stavbě 513 - zatím pouze jen v tištěné podobě
http://www.silnice-zeleznice.cz/archiv/obsah/cislo/59/

47 Naposledy upravil: Martin (29.05. 2009 17.18)

Re: Z tisku a médií

Na ČT1 v Událostech v regionech reportáž o tunelu Blanka.
http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/2 … ech-praha/

Thumbs up Thumbs down

48

Re: Z tisku a médií

Razili jsme metro. Víme, že domy na Letné neohrozíme
Praha - Půl roku bylo v nedokončeném tunelu Blanka zhasnuto a vjezd byl uzavřen. Nerazilo se, protože drážní úřad vyšetřoval říjnovou havárii, při níž se do tunelu propadla část parku...
Plné znění ihned v trafice, nebo zde od 12:00.
http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=125 … ;c=1199165

49

Re: Z tisku a médií

S dýchací maskou do tunelu Blanka
Redaktor MF DNES si prošel tunel, jenž se již dvakrát propadl a který zatím vede z Troje pod Stromovku - Troja - Podívat se do tunelu Blanka, který se právě razí mezi Pelc-Tyrolkou...
Plné znění ihned v trafice, nebo zde od 12:00.
http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?r=mfp … ;c=1199156

50 Naposledy upravil: stanleyk (30.05. 2009 07.58)

Re: Z tisku a médií

vondr napsal:

Razili jsme metro. Víme, že domy na Letné neohrozíme
Praha - Půl roku bylo v nedokončeném tunelu Blanka zhasnuto a vjezd byl uzavřen. Nerazilo se, protože drážní úřad vyšetřoval říjnovou havárii, při níž se do tunelu propadla část parku...
Plné znění ihned v trafice, nebo zde od 12:00.
http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp?v=125 … ;c=1199165

To je hodně dobrej úvod do článku smile (drážní úřad,zhasnutá a uzavřená Blanka mě ale fakt dostaly) big_smile

Thumbs up Thumbs down